Čo robiť s neplatným pasom pred dovolenkou?
Ahojte, neviem si vysvetliť, ako sa to stalo,v tomto životnom zhone sme zistili, že mladší syn má od 1.6. neplatný pas. Vybavovali sme ho spolu s pasom pre staršieho ten má platnosť do 2027, preto mi vôbec netrklo, že druhý pas má kratšiu platnosť.
Ideme cez Rakúsko do Talianska, prosím, poraďte, čo máme robiť.
OP bez fotky nie je cestovny doklad. Detske pasy platia 2 roky, od 6r tusim 5, viem, ze som cakala schvalne a sla vybavovat pas synovi v den narodenin a platila zrychlene, prave preto, aby mal dlhsiu platnost. Su krajiny, kde sa pas berie aj ked je expirovany, v ramci Schengenu, az na nejaky vynimky (tusim Holandsko naprikald), najma pokial dieta cestuje s oboma rodicmi. Ale napriklad Slovensko pozaduje platny pas, takze by sa vam mohlo stat napriklad ze pri ceste spat budu problemy robit Slovaci.
Takto. Ísť môžeš aj bez dokladu. Hranice sú otvorené. Otázka je, čo v prípade hromadnej havárie, či nejakého zdravotného problému, alebo pri ubytovaní, keď budu potrebovať doklad aj od deti..
My sme sa išli kúpať do Maďarska, len cez hranice, a zistili sme až keď chcel platiť vstupné , že manžel zobral druhu tašku kde nemal doklady, ani vodičak, ani moju peňaženku s dokladmi.
Rýchlo volal na ambasádu, že čo teraz, lebo hoci bola malá pravdepodobnosť, že nás niekto niekde zastaví, on nechce riskovať. Povedali mu, že keby nás náhodou zastavili, dajublen blokovú pokutu, keď je ľudský policajt, chápavý, nedá nič a dovolí odcestovať domov. 🤔 Na viacdnovu dovolenku by som takto nešla 😏 vedome.
Nikdy s maloletym dietatom necestujte do cudziny bez platneho cestovneho dokladu! ( pas, OP) Rady typu “ ved riskni, mojej mami kona brat tak bol a nic sa nestalo” su na urovni 5 r dietata ( a to som asi urazila tie deti) OP bez fotky nieje relevantny cestovny doklad. Mas jedinu moznost, dat urobit v zrychlenej lehote novy pas, OP s fotkou a posunut dovolenku. Ina rada nieje. A za cestovny doklad sa nepovazuje ani RL, ani preukaz poistenca, ani nejake cestne vyhlasenie, ani nic podobne.
@soraya25 juuuj,to by som chcela vidieť tých dobre nastartovanych rakuskych policajtov,ako sa hráš na blbý,také milujú a s rozkošou si to vychutnávajú. Asi si ešte nemala tú česť skúšať sa hrať na blba v zahraničí.... A nepomôže ani kojenec a matka s naliatymi prsiami. Takže táto rada je skvelá👍
@maciatkolulu však robila na letisku, nemčina je jej rodný jazyk, aj do Dubaja by nás pustila bez pasov hádam 🥲
@bu1bu
@vyrovnanaosoba no nic, muz to otocil na oddelenie dokladov, cize stary pas uz nemame a novy by pri troche stastia mal byt v utorok…. Nemam stastie , ako vidite, mna by isto zastavili a obracali s dokladmi, ja nerada riskujem…. Cakam este na odpoved z hotela a velmi dufam, ze by to trochu vedeli posunut
mala si dat aj OP. ten byva rychlejsie.
@ptvw 🤣🤣🤣🤣🤣prosiiiim
Ja neviem či ste slepé ale v at je možné použiť pas aj po expiracii ja chápem že to musí znieť pre vás ako matrix ale v iných krajinách eu nesikanuju obcana tak ako ste zvyknuté na SR.
A Dubaj je odkedy eu a landweg ? Zas nepoužívajme aurgumenty ad absurdum, idu do talianska autom ne lietadlom do severnej Kórei
Vychádzajúc z tejto stránky: https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/en... by som ja osobne obvolala AT a IT ambsady a poradila sa s nimi.
@soraya25 ty asi nerozumieš,že nemôžeš vycestovať s neplatným dokladom.... A nemôžeš nič. Proste NIE,či umyvas riady,či robíš na vezi na Tom letisku,je to fuk,nemôže občan SR vycestovať do druhej krajiny bez platného pasu len tak z pasie. Hold,ja tu nepracujem,ale žijem,decko mi tu chodí do školy,doklady potrebujem mať plátne,inak prúser,rozumieme si. A skús s tou matercinou presviedčať rakúskeho polisa ty a netvrd kraviny druhým.
Len pre vysvetlenie,ambasády určite neslúžia na to,aby si mamičky povedali,že hold no,však nestíhali urobiť nejako bude ,ambasada vybaví. Malemu prestal platiť pas cez koronu, musela som volať na našu ambasádu,kde mi poslali doklad o krízovom stave a kvázi predĺženia platnosti dokladu,po vsetkych možných overeniach. a upozornili ma,že napriek tomu,mi môžu robiť na hraniach problémy. Takže mamička,čo sa hrá na blbu,by neprešla. Za žiadnych okolnosti by som toto neriskovala.
Ja som nikde nenapisala že platí pre sk doklady, ale krajiny vypísané nižšie a že ta nikto v nemocnici a u lekára za exp pas nepošle prec. Písala som že im pri každej expiracii nesvieti hneď kontrolka lebo je to bezne pre asi 10 štátov eu a proste by som išla lebo kontroly su žiadne až minimálne . Rozhodnutie je na kazdom podľa uváženia
@soraya25 kontroly máš hneď za BA a riadne a keď ich to chytí,tak máš hold smolu a dosť hnusnu. A úprimne ti napíšem,že ich to chytá často a najmä teraz začne.
@majusqa77 dali sme urobit OP, ten by mohol byt v utorok
takze ja si dovolim zastat
@soraya25
v mnohych krajinach EU sa pas po vyprsani platnosti povazuje za platny doklad. Aj OP. Aj 10 rokov po expiracii. takze tam by problem nebol. Ja sa bezne preukazujem vyprsanym pasom (slovenskym) a nikdy nebol problem. Nikdy. Aj ked cestovat by som s nim nesla. A s maloletym dietatom uz vobec nie. Ono je to vsetko otazka... ako napriklad Francuzsko patri ku krajinam, kde je OP platny aj vyprsany. Podobne ako pas. Ale urcite by som neodporucala francuzovi cestovat po slovensku s neplatnym pasom, pretoze slovenske kontrolne organy maju francuzsku legislativu v pazi, ani ju nepoznaju a nemaju na to dovod.
@soraya25 ale Slowakei tam nie je napísané ...
@ptvw nie, mozes cestovat s vyprsanym dokladom. Dokonca aj lietadlom v ramci EU s vynimkou Holandska napriklad. Ale zaroven mas na ich stranke ministerstva zahranicnych veci upozornenie, ze ostatne krajiny to nemusia aplikovat/respektovat.
Slovensko patri ku krajinam, kde mas napriklad v pripade OP vyslovene ustanovenu lehotu, kedy musis poziadat o novy OP. "O vydanie občianskeho preukazu je občan povinný požiadať do 30 dní od neplatnosti občianskeho preukazu." Mas vyslovene POVINNOST a LEHOTU. Ine krajiny to maju sumafuk, napriklad take Francuzsko nehlasi nikde trvaly pobyt, nemusis mat na dokumentoch aktualny pobyt a podobne. Narozdiel od SLovenska. Ked mas na vodicaku, OP ci inom doklade adresu kde si byval pred 15 rokmi a odvtedy si sa 50krat stahoval, je to kazdemu jedno.
@ptvw
@cookie29
@maciatkolulu musim povedat, ze do Talianska cestujeme autom kazdy rok a minuly rok nas kintrolovali poriadne, prezeral pasy, museli sme stiahnut okna na aute a obzeral aj deti…. Nespominam, ci to bolo v Rakusku, alebo uz v Taliansku…
ach boze, tak ma to mrzi, kto ma pozna, aka som by mi neveril, ze mne sa toto stane
@cookie29, taliani zvyknú na hraniciach kontrolovať. A aj keď bezny policajt možno nevie, či majú krajiny dohodu či nie, colník ju zaručene ovládať bude. Chodíme do Talianska každý rok, od začiatku Corony sa nám nepodarilo ani raz prest bez kontroly (pasov, auto nikoho nezaujímalo). Neviem, či smola či kontrolujú stále, ale proste kontrolujú. Pasy. Netrénuju ako rakusania len mávanie.
No už nič stalo sa, na budúce sa už nestane, hlavne nech mate doklad, nech aj hotel úspešne vybavíte a po príchode to hod za hlavu a zabudni a užite si dovcu a kam idete? Daj tip aspoň🙂
Ja som raz letela s expirovanym obcianskym. Vsimla som si to ale az v cielovej krajine. Tak som to uz neriesila. Cestou naspat cez turnikety na letisku stacil iba palubny listok.
@ptvw dakujem za povzbudenie, mame v Taliansku jedno miesto v Lignane, je to blizko a vyhovuje aj detom, aj nam, Aparthotel Esperya….

@draik nemčina je môj materinský jazyk, robila som na letisku s dokladmi a zažila som kadeco