Čo skutočne rieši sociálna pomoc na Slovensku?
Dobre rano, mozno zvlastna tema, ale zaujimalo by ma co vobec riesi socialka. Ked som chodila na zs, co bolo pred cca 15 rokmi, nedaleko od nas zila rodina s 8 detmi, mali medzi sebou tak rocny az dvojrocny vekovy rozdiel. Neslo o romov, islo o kraj mesta na zapadnom slovensku. Tym, ze vsetky deti chodili na tu istu zs priblizne v tom istom case co ja, som ich poznala aspon z videnia. Ono v podstate ich poznal asi kazdy, hlavne vsak kvoli lajdactvu, problemom so spravanim, neplatenim vyletov ci ucebnic. Zili v polorozpadnutom dome, ktory zdaleka nebol velky pre 10 ludi, bez normalneho kurenia ci stalej teplej vody, vobec to nebolo normalne prostredie pre deti. Penazi tym padom mali velmi malo, rodicom islo skor o alkohol a cigarety. Hovorilo sa o nich ze sa sprchuju raz tyzdenne, ze jedia iba na veceru, ze maju vsi. Postupne doslo ku kradeziam, niektore deti sikanovali, ine boli sikanovane. Ked sa nieco stalo, naoko sa to riesilo ucitelmi, ale s odstupom casu si uvedomujem, ze v skutocnosti to neriesil nikto. To nemuselo byt nijako nahlasene, ze deti nechodia do skoly, maju neospravedlnene hodiny, prepadavaju, kradnu, biju sa, nemaju pomocky..? Alebo to nahlasene bolo, len to socialka neriesila? Tie deti mohli mat normalny zivot, mozno by stacilo aby sa na rodicov trochu pritlacilo. Ledva dokoncili povinnu skolsku dochadzku, dievcata si rychlo nasli priatelov, jedna ma nieco cez 20 a momentalne caka tretie dieta. Samozrejme je to chyba rodicov, ale nemal by prave v takychto pripadoch zasiahnut stat? Ci to stale nestaci?
no vies, ak ich aj riesila socialka, vzdy je lepsie, ked je dieta s vlastnymi rodicmi, v biologickej rodine ako ked sa deti odoberu, to by museli byt deti vyslovene zanedbane, zneuzivane alebo tyrane, aby deti odobrali. mozno ich socialka riesila, dala nejake ulohy rodicom, aby splnili atd. myslis, ze keby tie deti vtedy odobrali, ze by mali lepsi zivot? kde by umiestnili 8 nevychovanych deti?, zrejme by ich aj rozdelili, institucionalna vychova nie je dobra, preto sa zriadili profesionalne rodiny, vela ludi sa snazi tym detom naozaj pomoct, ale vzdy najdes niekde niekoho, kto to robi ucelovo a potom si povies, ze tym detom bolo lepsie doma v tej dysfunkcnej rodine. druha vec, vies kolko stoji stat jedno dieta v institucionalnej starostlivosti? keby sa mali odobrat vsetky deti zo zlych podmienok, potrebovali by sme niekolko nasobne detskych domovov a zamestnancov. ono, je jednoduche sa zamyslat, ale riesenie je ovela zlozitejsie, ze co je v prospech toho dietata. zial v tomto stat zlyhava a prave tam supluju stat neziskove organizacie.
Hlavny problem je, ze taketo deti niet kam umiestnovat. Hlavne velke surodenecke skupiny...
je naivne si mysliet, ze tety na socialnej kuratele odoberu deti nemajetnym rodicom, pokial ich netyraju ci nezneuzivaju. Tety na socialke najradsej riesia slobodne / osamele matky - samozivitelky, velmi dobre zarabajuce, ktorym otec ich dietata sa rozhodne nicit zivot. Takej matke sa kludne vyhraza, ze jej dieta odoberie, pretoze ved ked vela zaraba - je karieristka a teda nema cas a priestor sa dietatu venovat!!!!
nestat sa toto v mojom blizkom okoli, tiez tomu neverim.
@kaktusik007 a čo je tvoje povolanie , teta?
Nevhodne bytove podmienky nie su dovodom na odobratie deti z rodiny. A pri dalsich problemoch zalezi od konkretneho socialneho pracovnika, od konkretneho vysetrovatela a napokon aj od sudcu. Kazdy kraj, iny mrav, doslova. Ale je uplne bezne, ze dieta ma oboch rodicov vo vazeni a socialka na to pride po roku, alebo aj po dvoch. A potom sa cudujeme, ze najdu dieta v mraziaku....

Sociálka rieši všetky nahlásené podnety….
Však ak sa ti nezda niečo, tak nahlas na socialku že čo a hotovo