icon

Čo urobiť s majetkom bez dedičov?

13. mar 2025

Co by ste urobili s vacsim majetkom, ked nemate dedicov a z rodiny uz nikto nezije? Kedze neviem kedy zomriem, neviem, aku cast si nechat a aku rozdat cez donio. Tiez nechcem, aby cokolvek po smrti prepadlo statu, takze neviem kedy a ako predat poslednu nehnutelnost, v ktorej budem byvat. Ako by ste to riesili?

Strana
z3
petulda333
13. mar 2025

Napisat zavet?

markusrasford
13. mar 2025

Venovať charite ktorá to zuroci. Na Slovensku je vela organizácií kde pracujú dobrovoľníci s chudobou. Treba sa i formovať, zisťovať a darovať

alica110
13. mar 2025

Venovať charite, detskému domovu, na detskú onkológiu atd

saxana000
13. mar 2025

Ak som majetok zdedila a prisiel ku mne sam tak by som pomohla ludom ktori to potrebuju.ak som krvopotne cely zivot drela aby som ho ziskala tak nieco odlozit na pohreb a dozitie a ostatne poriadne uzit a rozflakat..cestovanie uzivanie a splnenie snov..

btus
13. mar 2025

jeden známy predal dom s tým, že tam má doživotné právo bývať a až po jeho smrti si môžu jeho majitelia robiť s domom čo chcú. Pre nových majiteľov to bol dom ako invetícia peňazí. Takže možno takto predať nehnuteľnosť s tým, že tam môžete bývať až do smrti a nesmú vás vysťahovať ani nikoho tam nasťahovať ku vám. Ostatný majetok darovať rôznym organizáciám, cez donio je veľa ľudí, ktorí by boli vďačný za každé euro.

martul
13. mar 2025

v prvom rade by som si zistila overené inštitúcie, kde by som chcela darovať svoj majetok /určite nie donio/, celkovo týmto internetovým moc neverím. Skôr v okolí nejaké zariadenie, organizácia, charita, kde vidím reálne výsledky a pomoc. Plamienok,...

kaja0007
13. mar 2025

Neviem o akú nehnuteľnosť sa jedná, ale namiesto charity alebo OZ alebo neziskovky, by som to radšej darovala konkrétnej osobe.

kaja0007
13. mar 2025

Alebo nechať si v nehnuteľnosti právo dožitia, predať to počas života a užiť si peniaze 💸💰

stanulienkat
13. mar 2025

Preco davat Doniu?? 80% tych vyziev su vychcalkovia, ktorym sa nechce pracovat, rodia deti a nemaju financnu gramotnost.
Ja by som cestovala, rozmaznavala sa a uzivala zivot. Alebo by som peniaze venovala radsej zvieratkam.

oslo1
13. mar 2025

Mam spisany zavet.

grof_monte_christo
13. mar 2025

Ja by som si našla dobrú opatrovateľku, ktorá by sa o mňa starala a tej by som to zanechala. Kto sa stará o starého a chorého človeka, vie, o com hovorím. Je to veľká obeta, aj keď je to osobou rodič. Kamarátka takto zdedila v Rakúsku parádny dom v Tirolsku, keď doopatrovala jedného bohatého Rakúšana, co nemal deti.

lucik194
13. mar 2025

presne - ziadne donio, 3/4 vsetkych zbierok su neopodstatnene...... proste len ludia skusaju vytiahnut peniaze od ostatnych.

urcite mas dobru kamaratku, nemusi o tom vediet, spisala by som zavet a odkazala jej byt / dom (vzdy ho vie spenazit a pomozes jej)

ostatne by som dala este za zivota na charitu a vela si uzivala.....

autor
13. mar 2025

@saxana000 cestovanie zo zdrav dovodov nie je mozne. Treba mi peniaze len na zdrav starostlivost, opatrovanie, pripadne domov dochodcov, hospic. Len neviem, kolko si mam nechat na tieto ucely. A neviem ako predat tu poslednu nehnutelnost a kedy predat.

thereisabear
13. mar 2025

Známi darovali byt susede, ktorá ich aj doopatrovala.

autor
13. mar 2025

Vy si tu starobu velmi idealuzujete, ked si myslite, ze budete v starobe zdravi a budete si moct uzivat. Budete radi, ked vstanete bez bolesti z postele. Kolki sa staroby ani nedoziju. Uzivat si bolo treba, ked bol clovek mlady. A nie si cely zivot odtrhat od huby ako ja a na stare kolena trpieť.

elviku11
13. mar 2025

nemáš v rodine alebo medzi známymi, kamarátmi niekoho, komu by to pomohlo, lebo vidíš, že sa snaží a má málo a na koho by si tú poslednú nehnuteľnosť napísala do závetu?

biba_18
13. mar 2025

@stanulienkat väčšina možno, ale žena v kóme napr. vychcálek asi nie je ...

3petka
13. mar 2025

Možno predať s právom dožitia. Alebo prídi na kávu a dohodneme 😂

mk1111111111
13. mar 2025

Nemas ani sesternicu, btatranca? za doopatrovanie by som im prepisala.

biba_18
13. mar 2025

neviem koľko máš rokov - ale moja mama čo mala darovala a išla do domova, kde sa o ňu starajú a za tie peniaze čo má od nás si tam žije pokojne... ak by to predala a my by sme nič nededili, tak by si to platila z tých peňazí ...

jakubrianka
13. mar 2025

Poznáš úrčite nejaké príbehy z okolia. Osobne by som si vybrala konkrétnu jednu rodinu, ktorej by to pomohlo vytrhnúť z rodovej chudoby a zanechala im bez informovania vopred s listom na vysvetlenie u notára.

katka533
13. mar 2025

Rodinam s postihnutymi detmi

biba_18
13. mar 2025

@jakubrianka na to potrebuješ deti vzdelávať, aby sa do tej chudoby znova nedostali ...

autor
13. mar 2025

Praveze vsetci znami ziju nad pomery. Nepoznam osobne nikoho, komu by to pomohlo, preto by som radsej dala tym, co potrebuju pre chore deticky.

kavasmliekom
13. mar 2025

Ja sa o teba postarám. 🤗

milanemila
13. mar 2025

Poradila by som sa s pravnikom/notarom a spisala zavet v prospech nejakej organizacia ako usmev ako dar, plamienok, dobry anjel…nehnutelnost nemusis predavat, kludne ju moze “zdedit” nejaka organizacia a povedzme tam umiestnit nejake tyrane zeny s detmi alebo slobodne matky a podobne.

stanulienkat
13. mar 2025

Pises, ze si chora a nevladzes. Neviem kolko mas tych penazi, ale vydavky na zdravotnu starostlivost, kupele, rehabilitacie a doopatrovanie v nejakom seniorskom dome (10-30 rokov) ta bude stat desiatky tisic eur. Ak nie viac.

btus
13. mar 2025

@grof_monte_christo wau, to mala kamarátka super šťastie.

osky
13. mar 2025

Tu na MK v jednej skupinke mame napr.vdovy s detmi kt. Ozaj bojuju zo dna na den same,nakolko predcasne prisli o manzelov.
Niekedy pre ne robime take zbierky.
Jednej zomrel muz ,ked cakala 5.dieta,cize ho ani nevidel....hrozne.maju to velmi tazke,a viem,ze dom im tiez ako sa vravi"pada a hlavu"
Co jedna zena,chuda,s 5 detmi...

A takychto tu mame viac....
Aj na Slovenskuje vela chudoby,zial.

Kazfopadne,ty sa musis zabezpecit.
Cize spisat zavet s dozivotnym pravom uzivania tvojho majetku,ak nechces ist do domova ci hospicu,treba to vsetko v zavete definovat-a nech ti teda ti ktori budu dedit,zabezpecia opatrovatelku....

autor
13. mar 2025

Vdaka za tipy. Asi si vyhliadnem niekolko rodin, mozno skor slobodne mamicky alebo vdovy, ktore riesia byvanie a budem to riesit s nimi osobne a s notarom. Dakujem

Strana
z3