icon

Čo urobiť s majetkom bez dedičov?

13. mar 2025

Co by ste urobili s vacsim majetkom, ked nemate dedicov a z rodiny uz nikto nezije? Kedze neviem kedy zomriem, neviem, aku cast si nechat a aku rozdat cez donio. Tiez nechcem, aby cokolvek po smrti prepadlo statu, takze neviem kedy a ako predat poslednu nehnutelnost, v ktorej budem byvat. Ako by ste to riesili?

katulienkax
13. mar 2025

Ja by som urcite nepredala s dozivotnym pravom dozitia. Minule tu bola diskusia, ze taku sobu s dozivotnym pravom chceli vystvat z domu, lebo novy pan majitel ma s osobou co mu byt darovala s dozivotnym pravom nejaky spor.

zuzinka888
13. mar 2025

Ja by som napisala zavet- priatelom, rozne organizacie...ak by som zomrela necekane. Ak by som dozila vysokeho veku vsetko by som predala a sla byvat do tych " mesteciek" pre seniorov na Floride🤣🤣

grof_monte_christo
13. mar 2025

Mysli na to, aby ti tých peňazí zostalo dosť, aj na nadštandardnú zdravotnú starostlivosť. Mladé slobodne mamičky by som asi neoslovovala, tie sa majú starat o deti a nie o starých chorych ľudí. Lebo za to budeš asi niečo očakávať.

saxana000
13. mar 2025

Potom by som urcite riesila zariadenie kde by bolo o mna na 100% postarane. Na miesto sa niekedy dlho caka.nehnutelnost by mohla pokryt naklady na 10-15 rokov

biba_18
13. mar 2025

@saxana000 do súkromných sa až tak dlho nečaká - ale stoja fakt majland ...

jakubrianka
13. mar 2025

Slobodne mamičky je výborný nápad. Tiež vdovy. Ženy s deťmi sú všeobecne najviac ohrozené chudobou. Úrčite nie žiadne neadresné darovanie žiadnej nadácii.

@biba_18 darmo budú deti vzdelané, keď nebudú mať prostriedky na život a nebudú môcť ísť na VŠ. Vzdelávanie má tendenciu zlepšiť kvalitu života a súhlasím ale až tak o 2-3 generácie….

jakubrianka
13. mar 2025

Nie predať s doživotným pravom bývania a doopatrocania ťa. To sa naozaj môže otočiť proti človeku. Nikomu nevravieť, zanechať u notára závet je najbezpečnejšia cesta, ako sa nebáť o holý život.

biba_18
13. mar 2025

inak čo sa týka domova - ak máš aj na investovanie - čo tak investovať aj do toho domova? zabezpečíš starobu nie iba sebe, ale svojim aktívnym prístupom aj ostatným klientom domova...

kitycat
13. mar 2025

Moja mama by ta doopatrovala za ten byt, lebo inak asi coskoro skonci na ulici 🥲

Pobzeraj sa po okoli, komu zo znamych ci susedov by to pomohlo a doopatroval ta. Stara mama takto doopatrovavala susedu, aj ja som tam chodila ako mala a stara mama zdedila pol bytu napoly so sesternicou tej pani.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
done
13. mar 2025

Pozri si toto, možno zmeníš názor nielen na cestovanie aj keď máš zdravotné obmedzenia
https://www.inakobdareni.sk/rubriky/category/do...

lion777
13. mar 2025

Radšej nerob unáhlené závery. Príklad niekto si ani nevie predstavit, byt v nejakom domove, o hospici ani nepremýšlaj. Je rozdiel byť v štatnom domove a v súkromnom, dejú sa tam niekedy hrozné veci, s týmito starými ludmi. Aby si si na seba neušila búdu a nie každy z tých ludí , má aj dobré srdce, ktorý by ta doopatrovali. Nie každý , kto má postihnuté dieťa, je aj chudobný, ale pýtať pýta. Sú obrovske rozdiely, medzi ludmi.

zobaka
13. mar 2025

Uzi zi zivot, cestuj, ked pride tvoj cas, mozes majetok nechat nejakej rodine, ktora ti bude sympaticka, nejakej organizacii by som to nenechavala, ale isla na istotu u niekoho kto sa snazi a aj tak sa trapi

dettilv
13. mar 2025

Tiež by som darovala tomu kto by sa o mňa staral , ale hľadala by som človeka ktorý nemá vlastnú nehnuteľnosť.

zuzinka888
13. mar 2025

Ja isobne by som sa na" niekoho" nespoliehala ze ma doopatruje. To naozaj nie je pre kazdeho. Ak jed vidina nadobudnutia balika penazi moze tuto predstavu okraslit. Lebo to nie jen o tom podat vodu, ci jedlo na stolik. Kamaratkina sestra robi v hospici a neraz pkvie ako v prisernych stavoch tam nosia starkych- zanedbanych s dekubytmi, plesnou, neosetrene vredy, herpesy, doslova ludia hniju za ziva. Jednoducho toto nemoze a ani nedokaze robit hocikto aj keby ma za to dobre zaplatene. Lebo je to na 24/7 a mozno aj 10- 15 rokov. A jed ti bude odvhadzat sila a aj " rozum" tazko sa je branit ci ohradit voci opatrovaniu. Takze by som hladala opatrovnikov 2-3 a hlavne profesionalov ktory vedia do coho idu. Lebo ked su tu mamicky ktore su zrutene z opatrovania 2- 3 rocnych vlastnych deti o ktore je casom stale jednoduchsie sa starat- co potom starostlivost o stareho cloveka kde sa to kazdym dnom zhorsuje a komplikuje. Takze jedine profik.

autor
13. mar 2025

@zuzinka888 ja tie mamicky nehladam na opatrovanie, to si zabezpecim zvlast v domove dochodcov alebo hospici. Mamicky budu len dedit.

autor
13. mar 2025

@zobaka velmi sa da uzivat zivot a cestovat, ked nezajdes sama ani na wc… nerobte si o starobe iluzie.

done
13. mar 2025

@zuzinka888 toto je mimo realitu, do štátov môžeš len ako turista na max. 3 mesiace ak nemáš občianstvo alebo zelenú kartu. Teda žiadne mestečko pre seniorov na Floride nepripadá v úvahu.

miko_matata
13. mar 2025

@biba_18 hej, investovat do niecoho, co tomu cloveku dava zmysel, je super napad - v tomto pripade trochu ine ale stale

my ako krajina sme v sracke aj preto, lebo vacsina u nas rozmysla zle

clovek pride k peniazom /vyhra, dedicstvo, podnikanie, odmeny hocico/ a ako prve si kupi drahe auto alebo investicny byt

miesto toho, aby podporil miestne podnikanie, alebo aj nejaku velku firmu, atd, rozne su cesty, zvlast, ked mu tie peniaze na zivobytie nechybaju a vratia sa mu neskor

liv1
13. mar 2025

Ja by som to urobila asi takto. Vyhradila by som si 2000 -2500 mesacne vratane rezervy. Ci uz by to bol domov dochodcov, hospic, ci sukromne zariadenie. V momente ako by toto zariadenie bolo treba, nehnutelnost by som predala. Peniaze by som vyuzila na starostlivost, a ostatne by som napisala zavet, keby v tom zariadeni bol niekto, kto si to svojim spravanim, pristupom a pracou naozaj zasluzi. Alebo keby som pocas zivota stretla nejaku uzasnu osobu, ktorej to financne nevychadza, alebo ma malo, ale je to uzasny clovek. Pripadne by som hladala organizacie, ale na adresnu pomoc.

liv1
13. mar 2025

@miko_matata a preco by si nekupil investicny byt? To urcite nie su rozflakane peniaze ako napr. drahe auto. Nechapem ako to mozes vobec porovnavat

miko_matata
13. mar 2025

@liv1 ja to myslim v sirsom kontexte investovania penazi
ten byt sam o sebe je len byt, kopa betonu, ano zarobi, je to investicia pre toho majitela, nic ine

zobaka
13. mar 2025

autorka - ty si uz starsia pani? Ked nechces, nemozes cestovat, hladala by som nieco ine, co by ti este v tomto zivote urobilo radost, aby si si zivot este v ramci moznosti uzila a popri tom nasla niekoho skusaneho osudom, komu by si pomohla

liv1
13. mar 2025

@miko_matata tak jasne su ludi podnikavi ludia ktori by to investovali napr. do noveho podnikania, atd. Ale toto z hladiska investicii je take najstabilnejsie, mas mesacne pravidelne financie z prenajmu + obrovske zhodnotenie. Takze nie je to uplne len ten beton. Alebo tehla 😁

grof_monte_christo
13. mar 2025

Autorka, ja keď čítam tvoje príspevky, aká je staroba zla, ze ani na WC sama nemusíš dôjsť, nerozdavaj nic. Asi nemáš deti, ktoré by ti trochu pomohli. Šetri si na dobré zariadenie, kde sa o teba dobre postarajú, buď štedrá k doktorom a sestričkam, dozic si dôstojnú starobu.

domkakvet
13. mar 2025

Dat cloveku, ktory ta doopatruje, len si to nejako pravne osetri aby to tak naozaj bolo. Ak to chces niekomu darovat, tak rodinu si vyhliadni sama, nie organizaciu.

liliana8
13. mar 2025

Ja som sama so synom. Ak by ste chceli, mozeme si napisat.

rayla
13. mar 2025

Odporúčam zatiaľ nič nepredávat. Nájsť si súkromné zariadenie, kde vám pomôžu na to wecko ísť, poskytnú oporu a zdravotnú starostlivosť. Ak treba, dať nehnuteľnosť do prenájmu a z toho financovať dom pre seniorov. Zlepší sa vám kvalita života. Pre prípad smrti spísať zavet vo forme notárskej zápisnice, kam by som uviedla konkrétnu osobu alebo organizaciu..

ika02
13. mar 2025

Spojila by som príjemné s užitočným. Veľa s našich detí nemá ani dedka ani babku (a veeeľmi by chceli) a stretávanie sa by prospelo obom stranám. Jasné, že si musia navzájom “sadnúť” a vybudovať si vzťah a dôveru. Skúste si nezáväzne s niekym písať, možno nájdete spriaznenú dušu. A v prípade, že Vás doopatrujú.... Zo srdca Vám želám, nech sa to podarí a zažijete peknú jeseň života.

betulinka1
13. mar 2025

Nasla by som si nejaku opatrovatelku, ktora by mi pomáhala, kludne aj slobodnú mamicku, co potrebuje pomoc. S tym, ze mi bude pomahat, odvezie ma dovezie ma na vystrenia, pojde so mnou vybavovat veci a tak. Spisala by som závet v jej prospech. Ak by sa prestala starat, závet vies zrusit. Aj ked je mnoho dobrych ludi, co pomahaju aj nezištne. Moja teta mala susedu, prepisala majetok na deti ale ked potrebovala nakupit, tak jej nik nepomohol. Bola chora. Keby jej moja teta nenakúpila stravu a lieky, tak nikto. Normalne by ju tam nechali, ani nezavolali. Teta to robila nezištne aj jej pomohla vybavit domov dochodcov aj po lekaroch s nou isla. Chodila za nou kym nezomrela. A to pracovala, vdova a mala este dve male deti. A presne takychto ludi si najdi, co maju dobre srdce. Aj tebe bude príjemnejšie, ked si da s tebou niekto kavu a pokeca, zaujima sa o teba.