Čo urobiť s majetkom bez dedičov?
Co by ste urobili s vacsim majetkom, ked nemate dedicov a z rodiny uz nikto nezije? Kedze neviem kedy zomriem, neviem, aku cast si nechat a aku rozdat cez donio. Tiez nechcem, aby cokolvek po smrti prepadlo statu, takze neviem kedy a ako predat poslednu nehnutelnost, v ktorej budem byvat. Ako by ste to riesili?
Všetkých takých, ktorých som poznala prepísali doopatrovateľom. Vo všetkých- konkrétne troch prípadoch to boli ženy a dožili sa cez 90 rokov, treba rátať s možnosťou dlhej staroby.
Ja som raz poslala peniaze cez Donio a o par dni tu bola na dotycnu osobu diskusia, ze su to vlastne fajciari/alkoholici, co sa o deti ani nestaraju. Olutovala som, ze som si to neoverila. Teraz je cas venovania 2% dani, mame uz vy rane, ale je mi luto, ze nemozme dat viacerym organizaciam, clovek tu a tam prispeje, ale to asi nikdy nebude dost. Ja by som spisala zavet, kde by som sumu majetku rozdelila percentualne organizaciam, ktore sa mi pacia. Ak si sama, bezdetna, mas mozno cas si ich osobne preverit.
Hm, máš šľachetné srdiečko. Ak by som ja bola na tvojom mieste, darovala by som detskému kardiocentru, tam sa peniažky zídu na prístroje, ktoré sú nevyhnutné po operáciách detičiek. Alebo nejakej charite, niekde, kto to pomôže čo najväčšiemu počtu ľudí.
@lion777 mala som kamošku, čo sme boli spolu v kúpeľoch a skončila v DSS. Bola veľmi milá, vzdelaná, pracovala na fakulte, istý čas bola dekankou fakulty, vravela, že jedla má dosť, ale necíti sa tam dobre. Nie každý si zvykne na cudzom mieste. Už som počula aj o tom, že mladá rodina si hľadá babku, keď ju nájdu, žijú spolu, deti si užijú babku, babke spestria starobu a ona im nakoniec niečo môže darovať, ale nemusí.
Len v prvom rade myslí na seba, rôzne pomôcky pre imobilných by ti určite uľahčili život, tie sú dosť drahé, tak si nechaj dostatočnú časť peniažkov aj na svoje potreby. Nikto nevie, ako dlho bude žiť a čo ho v pokročilej starobe čaká. A ja ti za seba želám pevné zdravíčko.
Veľa ľudí v takomto prípade naletelo podvodníkom a ani nestihli dožiť v tej nehnuteľnosti, lebo prišli o ňu☹️
Asi by som to neriešila a bolo by mi to jedno, lebo často dediči doopatrovali ,,rýchlo,, majiteľov(príbuzných) nehnuteľností, lebo už mali plány..
A inak tiež sa hlásim za prípadnú dedičku, postarám sa🫶
Nikdy som nič nezdedila a ani nemám po kom dediť🙋🏻♀️
@margotka17 ano sú to chladné budovy, je tam mnoho starých ludí ( to dost depta a stresuje). Babka medzi mladymi omladne. A potom osobitna kapitola, su ti opatrovatelia, kazdy je iny. Ako kto. Ale urcite konanie zo starymi ludmi sa mi vobec nepaci, z pohladu empatie a ludskosti. Autorke by som odporucila osobnu asistenciu, ak este nema. Pomocky preplatia, len treba mat lakte. Skoda , ze nema nikoho.
@lion777 no veď to, zišiel by sa jej niekto, kto by tu bol pre ňu či už s nákupmi, lekármi, ale aj len tak na všedný deň prechádzkou, kavičkou či obyčajným porozprávanim sa. Niekedy je to porozprávanie sa najlepším liekom pre starkých.
Podporte nejakú nadáciu toľko chorých detičiek je alebo nejakú charitu týrané ženy prípadne nadané deti z chudobných rodín
Ak pôjdeš do zariadenia, ktoré zabezpečuje poskytovanie sociálnej služby dokladuje sa výmer o dôchodku a vyhlásenie o majetku. Počas pobytu v zariadení sociálnej služby, môžeš nehnuteľnosť predať. Podľa svojho rozhodnutia, si môžeš zvoliť mať v zariadení sociálnej služby depozitný účet, z ktorého si môžeš čerpať financie. Alebo si ich nechať na vlastnom úcte a mať nastavený trvalý príkaz na úhradu. A ak schopnosti dovolia, môžeš si vyberať peniaze v banke alebo bankomate. Hľadala by som zariadenie s celoročnou starostlivosťou, samozrejme potrebuješ na konkrétny druh poskytovania sociálnej služby Rozhodnutie a Posudok. sú zariadenia, kde poskytujú aj sociálnu službu ako zariadenie pre seniorov. Potom je domov sociálnych služieb a aj špecializované zariadenie. Ak ako čiperný dôchodca pôjdeš do zariadenia pre seniorov, a zhorší sa ti časom zdravotný stav, vieš sa na základe rozhodnutia a posudku dať umiesniť do domova soc.sluzieb alebo špecializovaného zariadenia.
Tieto zariadenia majú možnosť depozitu. Klientom sa sleduje stav úctu tak, aby mali na základne poplatky ako je ubytovanie(pranie, upratovanie) strava a starostlivosť podľa odkazanisti. Musia ostať financie na kúpu potrebných liekov a pomôcok a životné minimum. No a ostatné odtáva na depozite, kde si ty môžeš kludne vybrať hotovosť. Aj toto je možnosť dožitia. A spises závet, kde urcis dediča alebo dedičov. Ešte by som to spravila pred situáciou, že sa mi stav zhorší natolko aby mi bol súdom určený opatrovník.
Môžeš mi pomôcť ?

A nerozmýšľala ste nejaké peniaze dať aj nejakej inštitúcii, ktorá pomáha ľuďom byť šťastnejšími napríklad Škole smiechu. Robia rôzne kurzy a školenia napr.aj po školách, kluboch dôchodcov, okologickým pacientom. A na začiatku sa uvádza keď niekto dal peniaze, tento kurz vám poskytol ... Skrátka robiť ľudí šťastnejšími, v dnešnej dobe obzvlášť.