Cudzinecká karta a kartička poistenca

helus888
10. sep 2021

Prosím vás neviem na koho sa mám vôbec obrátiť s manželom sme sa brali je cech. Dostal pobyt na 5 rokov. Cudzinecku kartu. Ale neviem čo teraz čo s kartickou poistenca a obciansky to už nemôže mať české môže si zažiadat o nový občiansky? Prejsť napríklad do unionu?

bluemoon24
10. sep 2021

Já jsem si to teď vyřizovala. Pokud bude muž zaměstnaný na Slovensku, zaměstnavatel je povinný ho pojistit na Slovensku a zároveň nesmí být pojištěný ve dvou zemích EU zároveň. Taky může být na Slovensku samoplátce pojištění. Takže až dostane slovenskou kartičku, musí zavolat do pojišťovny v ČR a oni mu řeknou, jak postupovat. Já jsem musela vyplnit papír, který mi poslali a naskenovat ho zpátky, kartičku jsem jim poslala poštou na centrálu do Prahy, byla jsem pojištěna u ZPMV ČR, ale myslím, že pojišťovny to mají podobné. Co se týče občanského průkazu, paní na cizinecké policii mi řekla, že ten si mám nechat, jenom na úřadě nahlásit změnu trvalého bydliště.

sarinka2012
10. sep 2021

@helus888 Mám tiež priatela z Čiech 🙂 zdravotné poistenie možeš mať len v jednom štáte EU, ak sa zdržujete na SR tak určite najlepšie poistenie u nás - bud ho hradí zamestnavateľ alebo može byt samoplatcom ak nie je zamestaný. Občiansky si určite necháva 🙂 pobytová kartička neznamená že je občanom SR