Poistenci Unionu, aký máte názor na odkúpenie poisťovňou Dôvera?
Ahojte poistenci Unionu...Čo poviete na toto riešenie Unionu?
Definuj "toto" riesenie
Asi nechápem, aké riešenie Unionu? 🤷♀️
@anonym_1b6e50 máte to v nazve
@anonym_1b6e50 máte to v nazve
@sbenkova no asi nemam, lebo nechapem ake riesenie ma na mysli autor/ka akoze riesenie coho? Cize pytam sa opat na ake "toto riesenie Unionu" mame mat nazor?
@sbenkova no asi nemam, lebo nechapem ake riesenie ma na mysli autor/ka akoze riesenie coho? Cize pytam sa opat na ake "toto riesenie Unionu" mame mat nazor?
@anonym_1b6e50 comu nechapes?😃 union predal svoj podiel dovere, cize my co sme boli union budeme dovera pripadne mozeme ist do vszp.
@anonym_1b6e50 comu nechapes?😃 union predal svoj podiel dovere, cize my co sme boli union budeme dovera pripadne mozeme ist do vszp.
@anonym_a5e587 neviem co je na tom nepochopiteľné..
@anonym_autor zjavne nikto tomu nerozumie ked sa este nikto nevyjadril. Nie nahodou riesenie Dovery, ze odkupila Union? To by davalo zmysel ale naopak nie.
@anonym_autor ja som rada, vždy som bola v Dôvere. Prešla som do Unionu iba pre jednu moju lekárku. Nemala zmluvu.
@anonym_autor zjavne nikto tomu nerozumie ked sa este nikto nevyjadril. Nie nahodou riesenie Dovery, ze odkupila Union? To by davalo zmysel ale naopak nie.
@anonym_c223e2 Union mal zrejme nejaký problém, ktorý vyriešil predajom svojho podielu Dôvere. Čiže riešenie je Unionu. Dôvera len prijala ponuku.
@anonym_c223e2 Union mal zrejme nejaký problém, ktorý vyriešil predajom svojho podielu Dôvere. Čiže riešenie je Unionu. Dôvera len prijala ponuku.
@anonym_6c9900 ale to ci mal problem a z akeho dovodu sa tak rozhodol my, bezni poistenci nevieme. Su to interne informacie a dovolim si tvrdit, ze to nevedia ani niektori zamestnanci. Jednoducho z nejakeho dovodu sa spojili, ci uz za tym bol problem na ich strane alebo spolocna vizia s Doverou vytvorenia jednej vacsej silnejsej poistovne.
Kazdopadne mna to sklamalo nakolko, som planovala tam poistit aj svoje dieta ked sa narodi a take benefity ako oni davali uz nikde nedostanem. A nakolko s Pentou nechcem mat nic spolocne pojdeme do VsZP. Ale Unionu v niektorych komercnych poisteniach zostanem zatial nadalej verna.
Vadí mi predaj Unionu Dôvere. Som v Unione od jej vzniku. Teraz sa stratí akákoľvek konkurencia, pretože majitel Penty, Jaroslav Haščák zbohatol a bohatne naďalej na štáte, má priateľské vzťahy s koalíciou, preto ho nebudú v ničom obmedzovať a so VšZP budú praktizovať kartelové dohody. Takže sa budú tunelovať naše peniaze nielen cez štátnu, ale aj cez súkromnú ZP. záver: je jedno, v ktorej ZP budeš.
@anonym_autor a na co nam tu bolo zbytocnych tolko poistovni,za chvilu bude iba 1,a to staci,alebo ziadna a budeme mat sukromne a platit si to zvlast.Ved ideme z dobou,je tu mnohym zle,tak ak nebude poistovna,vsetko zo svojho vrecka.Nebudes mat pracu,nebude poistenie,nechaju ta pred nemocnicou.Krasna Amerika pride aj sem,ved to mnohe zeny chceli.Zije sa im tu zle,Americky system tu bude prekvitat jedna radost.
@anonym_6c9900 ale to ci mal problem a z akeho dovodu sa tak rozhodol my, bezni poistenci nevieme. Su to interne informacie a dovolim si tvrdit, ze to nevedia ani niektori zamestnanci. Jednoducho z nejakeho dovodu sa spojili, ci uz za tym bol problem na ich strane alebo spolocna vizia s Doverou vytvorenia jednej vacsej silnejsej poistovne.
Kazdopadne mna to sklamalo nakolko, som planovala tam poistit aj svoje dieta ked sa narodi a take benefity ako oni davali uz nikde nedostanem. A nakolko s Pentou nechcem mat nic spolocne pojdeme do VsZP. Ale Unionu v niektorych komercnych poisteniach zostanem zatial nadalej verna.
@anonym_c223e2 Podľa dostupných informácií sa chce spoločnosť vlastniaca Union zameriavať na komerčné, najmä neživotné poistenie. Zmenili stratégiu a rozbehnutú časť firmy posunuli. Pre poistencov sa zatiaľ nič nemení, no predpokladám, že od Nového roku príde k oficiálnemu zlúčeniu pod jednu značku a poistenci Unionu automaticky prejdú do Dôvery. Ak niekto nesúhlasí, do konca septembra je možné podať žiadosť do VŠZP. Autorku zrejme zaujíma, ako sa s touto zmenou vysporiadajú poistenci Unionu. Svojou predchádzajúcou reakcioi si jej zreje aj dosť dobre odpovedala.
@anonym_f0346f komercnu si nechal
@anonym_f0346f komercnu si nechal
@anonym_a5e587 ok, viem. Som myslela, že sa bavíme o ZP.
Tak ja dufam, ze nejaka nova poistovna pride na trh, my sme boli este niekedy spolocna poistovna, potom union dlhe roky nikdy nebol problem u lekara....
@anonym_a5e587 autorka sa pyta na "co hovorime na riesenie" a tak sa aj ja pytam na riesenie coho? Autorka vie o nejakej situacii, probleme, ktory bolo treba riesit?
Myslim, ze to jedine tu viacere nechapeme 🙂. Lebo ja tiez nechapem na co sa pyta.
@anonym_a5e587 autorka sa pyta na "co hovorime na riesenie" a tak sa aj ja pytam na riesenie coho? Autorka vie o nejakej situacii, probleme, ktory bolo treba riesit?
Myslim, ze to jedine tu viacere nechapeme 🙂. Lebo ja tiez nechapem na co sa pyta.
@petamich teba neatakujem ale anonyma ved teba som ani neoznacila
@anonym_c223e2 Podľa dostupných informácií sa chce spoločnosť vlastniaca Union zameriavať na komerčné, najmä neživotné poistenie. Zmenili stratégiu a rozbehnutú časť firmy posunuli. Pre poistencov sa zatiaľ nič nemení, no predpokladám, že od Nového roku príde k oficiálnemu zlúčeniu pod jednu značku a poistenci Unionu automaticky prejdú do Dôvery. Ak niekto nesúhlasí, do konca septembra je možné podať žiadosť do VŠZP. Autorku zrejme zaujíma, ako sa s touto zmenou vysporiadajú poistenci Unionu. Svojou predchádzajúcou reakcioi si jej zreje aj dosť dobre odpovedala.
@anonym_6c9900 ved to viem, svoju ziadost mam uz poslanu do VsZP a komercne poistenia si zatial nechavam v Unione.
Vadí mi predaj Unionu Dôvere. Som v Unione od jej vzniku. Teraz sa stratí akákoľvek konkurencia, pretože majitel Penty, Jaroslav Haščák zbohatol a bohatne naďalej na štáte, má priateľské vzťahy s koalíciou, preto ho nebudú v ničom obmedzovať a so VšZP budú praktizovať kartelové dohody. Takže sa budú tunelovať naše peniaze nielen cez štátnu, ale aj cez súkromnú ZP. záver: je jedno, v ktorej ZP budeš.
@anonym_f0346f práve kvôli našej úžasnej koalícii odchádza prec zo Slovenska...pan F. Pre svoju nenazranost vyženie každého prec...
@anonym_6c9900 ved to viem, svoju ziadost mam uz poslanu do VsZP a komercne poistenia si zatial nechavam v Unione.
@anonym_c223e2 No tak s tým štátnym molochom si teda vyhrala....
@anonym_c223e2 No tak s tým štátnym molochom si teda vyhrala....
@anonym_e809d9 lebo Penta je naozaj vyhra... Mam svoje dovody, (ktore nepatria verejne na internet) preco s nimi nechcem nic mat
@anonym_autor Robil som v Unione ZP takmer od začiatku, takže poznám jej históriu celkom dobre. Kto má záujem, nech si to prečíta, kto nie, nech diskutuje ďalej.
Union poisťovňa bola kedysi družstevná komerčná poisťovňa, ktorá sa zameriavala na cestovné poistenie. V roku 1997 ju odkúpila holandská poisťovacia skupina Eureko. Skupina Eureko sa neskôr premenovala na Achmea.
Zároveň v polovici 90. rokoch bol liberalizovaný trh zdravotného poistenia, t.j. zrušil sa monopol jednej štátnej zdravotnej poisťovne a vznikli rôzne súkromné. Trh sa úplne liberalizoval a zásadne zmenil (umožnil sa zisk pre zdravotné poisťovne) v roku 2004. Zámer vlády (vtedy bolo pri moci SDKÚ a ministrom bol bol Rudolf Zajac) taký, že zdravotné poistenie sa rozdelí na základné a doplnkové. Základné malo pokrývať nevyhnutné úkony a doplnkové by bolo komerčné a dobrovoľné.
V tom čas pôsobilo na SK okolo 15 zdravotných poisťovní, ktoré sa neskôr zlučovali, či zanikali.
Vedenie Unionu predstavilo po liberalizácii vedeniu holandského akcionára zámer, založiť zdravotnú poisťovňu, ktorý by ponúkala to základné poistenie a ak to legislatíva umožní, tak využiť komerčnú poisťovňu a ponúknuť to doplnkové poistenie. Akcionár to schválil a na "zelenej lúke" vznikla Union ZP. Nevznikla ani prevzatím inej poisťovne, ako to bolo zvykom, ani zlúčením s inou. Na začiatku (v prvom roku) sa rátalo s náborom zhruba 50 tisíc klientov.
Ale realita bola taká, že vďaka štedrému províznemu systému poisťovací agenti, náborári a iní sprostredkovatelia naverbovali až 500 tisíc klientov. V prvom roku činnosti (2006) poisťovňa takmer skolabovala. Nebola pripravená na taký počet klientov. Ja som prišiel do poisťovne krátko po jej vzniku, takže tieto problémy ešte pretrvávali. Ale podarilo sa to rozbehnúť, procesy stabilizovať a prevádzkovať funkčnú zdravotnú poisťovňu, ktorá prosperovala a akcionárom po pár rokoch prinášala zisk. To sa neviem ktorej ficovláde nepáčilo, a zisk zakázala na niekoľko rokov. Boli súdne ťahanice a zákaz a nakoniec zrušil.
K tomu rozbehnutiu doplnkového komerčného zdravotného poistenia nikdy nedošlo, ľavicová ficovláda s tým nikdy nebola stotožnená a preto to nezaviedla. Bol by to pre nich nepopulistický krok.
Dosť dlho robila vláda SR zahraničným akcionárom naprieky. Achmea už dlhšie uvažovala o odchode zo slovenského trhu, interne sa o tom hovorilo už pred rokom 2020. Ale zotrvali, lebo vzhľadom k investovanému kapitálu zdravotná poisťovňa stále generovala celkom slušný zisk a ROE mala Union tak vysoké, ako žiadna iná holandská spoločnosť.
Ale zdá sa, že nakoniec aj tým holanďanom už pretiekol pohár trpezlivosti a nemajú viac ochotu sa naťahovať s vládou o stále prísnejšiu legislatívu a nariadenia vlády, ktorá predpisuje, o koľko má každá poisťovňa každoročne navýšiť výdavky do zdravotníctva.
Napr. tento rok - v médiách sa o tom ani nepísalo. Vláda a nemocnice sa dohodli na tom stabilizačnom príspevku pre niektoré vybrané zdravotné sestry. A nie, že by to vláda zafinancovala. Ona prikázala Opatrením, aby zdravotné poisťovne vyplatili presne danú sumu tej ktorej nemocnici z vlastných prostriedkov. Vláda nepovedala, ako to bude refinancovať. Teda zaplatí sa to z prostriedkov, čo všetci zaplatíme ako poistné do ZP. Takže na stabilizačné príspevky prispejeme všetci. Pokiaľ sa nakoniec predsa len zdravotné poisťovne a MZ SR nedohodne na prefinancovaní zo zdrojov niektorého ministerstva.
Možno aj to bola tá posledná kvapka, ktorá presvedčila Achmeu, že podnikať na Slovensku nemá zmysel, lebo tu nie je transparentný trh. Tu sa zákony prijímajú podľa potreby vlády či konkrétnych osôb.
Takže aké možnosti mala Achmea? Buď nechať zaniknúť zdravotnú poisťovňu, alebo ju predať. Ak by zdravotná poisťovňa Union zanikla, tak poistný kmeň by prebrala iná ZP podľa rozhodnutia UDZS. Je pravdepodobné, že by ich prebrala VšZP. Z takého zániku by Achmea nič nemala, len náklady. Preto bolo logickejšie poisťovňu predať. A komu? VšZP nemá peniaze na jej odkúpenie. Iný subjekt na trhu už nechce pôsobiť. Viem o jednej finančnej skupine, ktorá uvažovala o vstupe na trh v 20. rokoch, ale nakoniec od toho upustila. Takže zostala len Penta, ktorá už vlastní dôveru. Kúpou Unionu sa jej podiel na trhu zvýši na takmer 49%. Bude stačí len silnejšia kampaň a bude najväčšou zdravotnou poisťovňou na SK. VšZP stratí svoj primát.
Čo to prinesie? Ťažko povedať. Uvidíme.

Asi nechápem, aké riešenie Unionu? 🤷♀️