Darovanie nehnuteľnosti
Ahojte ,idem si k vám po radu čo by ste robili vy na našom mieste .Začnem tým že s manželom bývame u svokrovcov a máme dve deti .Prešli sme si kadecim .Omluvam sa za chyby píšem v rýchlosti .Po 10 rokoch som chcela aby sme sa osamostnili a išli bývať sami .Dôvody klasika mladý majú bývať sami,svokra pchala nos kde nemala a starala sa do výchovy .Ale môj muž nechcel .Nakoniec to vyústilo do takého stavu že moju 5rocku dcéru chnapla za ruku a povedala jej tvoja mama je kurva .A že ja sa budem liečiť keď bude muž v robote .To bola posledná kvapka chytila som malú a odišli sme .Mužovi som povedala že buď ide s nami alebo rozvod .Ja som išla k sestre .Dospelo to do záveru rozvod lebo svokra ho tak pomiatla že on veril tomu čo povedala .Ja som b.Po troch mesiacoch sme to niako ustáli a dohodli sa na podmienkach spolunažívania u nich v domácnosti Oka vrátili sme sa bolo to o dostať lepšie.No a idem k veci jeho rodičia povedali že keď tu budeme žiť dostaneme dom že nám ho darujú.Tak oka starali sme sa v podstate ja muž nerieši či majú prevlecene prádlo opravte veci atď.Co tu žijeme som celý dom vymalovala ja .Aj úpravy alebo keď niečo trebalo šok riešila ja.Odjakziva tu upratujem ,robím a starám sa.No keď sme im povedali že ideme to riešiť povedali dobre .Došli sme od právnika a povedali že najlepšie je riešenie dar zmluvy A viete čo dievčatá povedali že nám nič nedajú lebo potom mi tu budeme rozhodovať .darovanie malo prebehnúť s tým že budeme vecné bremeno a doživotné právo.Takze nás ťahali za nos.15 rokov sme stratili už dávno sme mohli splácať hypotéku.A teraz nám povedia šak zoberte si hypotéku aj tak na ňu nemáte .Som s druhou dcérou ja RD.No sklamaná ale rozhodla soľ sa že pôjdem do práce a berieme hypo aj keby som mala ja jesť suché rožky.Ale musíme ešte počkať aspoň dva roky aby sme si ušetrili niečo keďže potrebujeme 20 percent z nehnuteľností .A teraz mi poraďte ako sa mám chovať .Doteraz som im Prala ,upratovala atď ..Sestra mi radí aby som už nerobila nič .Oni sú schopní neuoratat aj pol roka .Svokor uvarí všade riady sporák hnusný špinavý.Zem neumyli čo tu bývame .Ja mám deti nechcem žiť v špine .Čo sa týka drogérie prášku jari atď...nič nekupuju .Mám im prestať prať?nemám im upratovať izbu a orevliekat prádlo?.Za prvé je mi to blbé za druhé ale prečo by som sa mala starať?veď som to robila preto že raz to bude náš dom tak nech sú v čistote a spokojní .Teraz neviem ako sa mám k tomu postaviť .Ďakujem za vaše rady.
Jediná rada: Utekaj z tamadial len čo ti nohy stačia...
Presne suhlas s radou vyssie ,hned by som odisla aj keby som si tych 20 percent mala vziat na doplnkovy uver alebo spotrebak a kaslala by som aj na taku svokru humusacku 😟 a hoci by som bola len o vode nejak by som prezila alebo si nasla este nejaku pracu pomimo kym by sme neboli z najvacsieho vonku 😑
No tak podľa mňa je to od svokry hnusný podraz. Ona spíše závet a vydedí v ňom svoje dve deti? Ale tie vydediť nemôže, taký závet oni môžu napadnúť a prípadný súd o dedičstvo by vyhrali. Okamžite by som prestala so servisom pre svokrovcov a využila by som akúkoľvek možnosť sa odsťahovať.
@hrasocek12 jeden spotrebak máme na auto kým nepracujem nemôžeme odísť nevyšlo by nám to finančne .Ale určite pôjdeme čím skôr len nemáme rezervu finančnú takže potrebujem aspoň niečo ušetrit.
Aj krby do podnajmu ale rychlo prec,fuj
@h2 jej deti sú zabezpečené .Jedna podniká má obchod a dva byty .Druhý žije sám a má tiež byt.A nás vlastne ťahali celé roky za nos .Taká bola dohoda že keď tu budeme bývať a budeme sa starať ostane nám dom.Ja potrebujem istotu pre moje deti A prázdne sľuby sú mi na nič .Svokra má 70 rokov a svokor 62 teraz prišiel aj o prácu .sú si moc istý tým že nepôjdeme lebo nemáme na to .preto využívajú .
@tncka lenže keď pôjdeme do podnájmu tak neusetrim nič .podnájmy sú veľmi drahé
Vydrzat len, asi. A uz nerobit sluzku, nekupovat, nestarat sa a setrit. Co najskor do prace, nech mate 20% na zaciatok a brat hypoteku. Ja by som sa od hanby prepadla, keby mi nevesta mala pradlo prevliekat 🙄
ako ti pise @h2, vydedit vlastne deti nie je take jednoduche. restat im prat, varit a pod.. Ked je dom pisany na nich tak oni platia elektriku a ostatne ci vy? Ak oni, prispiet im sumou mesacne a nestarat sa viac. Byvate na jednom podlazi s nimi ci mate oddelene poschodia? A co najskor prec ale to vies aj sama.
Autorka: Do prace hned, mladsie dieta dat varovat svokre (netreba jej na nos vesat, ze sa chcete osamostatnit). Nasetrite a sup do svojho. A este sa vyjadrim k tomu: "jej deti sú zabezpečené .Jedna podniká má obchod a dva byty .Druhý žije sám a má tiež byt." A co, ze su zabezpeceni? Na dedicstvo by narok mali ako neopomenutelni dedici.
@dadis no svokra nevládze nič .Ale toto upratovanie utieranie prachu v celom dome ,pranie ,umývanie vysávanie robím čo som s mužom celých 17 rokov .Kým vládala tak áno oprala a vyvesala prádlo .Umyla riad .ale zem a takéto veci nikdy nerobila.Dokonca keď som sa vtedy vrátila po troch mesiacoch tu bola taká špina že tu ani nebudem písať o Tom.
@sasanka605 no všetko platíme na pol Stravu si platíme sami .Dávame len na nájom .Ale všetky hygienické veci kupujeme my .Bývame na jednom podlaží .spolu v dome .Mne je to také blbé teraz im dať s koša prádlo preč .neviem si to ani predstaviť .
@autorka Ale to nie je dovod, aby ostatne deti vydedila. Neviem, co ste 10 rokov cakali, mali ste naozaj uz davno nieco kupit, lebo spoliehat sa na dom v rodine kde su 3 deti je utopia...a hlavne rodicia teraz zvyknu zit dlho...spravne by bolo, ak by aj ostatne 2 deti dostali podiel (vacsinou tomu, komu sa prepise dom, tak vyplaca surodencov)
Za 17 rokov ste si neušetrili žiadnu rezervu?
@makova333 ona mi deti varovať nebude za prvé nevládze a za druhé povie že starajte sa bude náš vydierať tak ako keď bola prvá mala a ja som chodila do práce povedala že ona nám malú strážiť nebude keď my chceme odísť alebo sa budeme hádať .proste psychické vydieranie .Vieš tu ide o to že jej dve deti ju majú v paží a keď niečo potrebuje za prvé ich ani nepožiada a všetko je na mne .Lebo my tu žijeme a máme sa starať .
@oliva276 nie neusetrili.Mali sme podlžnosti a proste nízke platy na to aby sme mohli šetriť a aj z toho mala čo sme mali som kúpila cez bazár nábytok a aj to ohrnali nosom že sme mali kúpiť nové.ale pritom oni by nám na nové nedali lebo nemajú .
@dadis áno býva to tak .Ale toto bolo rozhodnutie ich nie naše .Nám povedali že dostaneme dom keď sa postaráme .Tu nejde už o to že nám ho nedajú ale o to že celé roky som sa starala a vlastne nás oklamali .A my tak máme holý zadok pretože sme im verili .
Chlap by možno mal porozmýšľať nad pracou v zahraničí , hocikde hľadajú aj manuálne prace, i keď cez agentúru , zarobí viac, rýchlejšie to pôjde , ty si dávaj pozor, aby si neotehotnela, vo vašom prípade ste nemali mať ani jedno, žiaľ. A odstahujete sa do bytu a viac vás svokrovci zaujímať nemusia.
Píšeš, že dávate niečo na nájom, stravu a ostatné si hradite vy, skús si sadnúť a prepočítať, koľko mesačne takto minieš, či by ste skutočne neutiahli aspoň jednoizbový byt v nájme. Možno budeš prekvapená. Prípadne si daj žiadost o pridelenie mestského bytu. A moja malá rada ešte, odíďte čo najskôr, píšeš, že svokra už nevládze, tak predpokladám že je staršia a nehyri plným zdravím a kondičkou. Aby sa za dva roky nezomlelo toho viac, svokra už BUDE potrebovať vašu pomoc a potom ti muž povie, že nemôžete odísť a nechať ich bez pomoci napospas. A potom budeš nútená tam ostať. Odíď, kým je čas.
@annamalaga muž má dobrú prácu v ktorej robí 12 rokov v štátnej sfére .Nie každý je zabezpečený preto mi príde tvoja odpoveď ohľadom deti veľmi nepekná .pretože tie deti by sme nemali nikdy čo sa týka tejto doby ....Ja rodičov nemám .a to že on sa nechal matkou manipulovať za to nemôžem .
@enka81 pozerala som nájmy ale jednoizbový dokonca ani dvojizbový nedajú keď sú deti mcsade píšu Max dve osoby .nieje to až tak ľahké .Ten mestský byt skúsim len bývame v dedine kde byty nejsu pre mladé rodiny .Musím si to naštudovať Je mi jasné že treba ísť čím skôr odtiaľto ale nemôžem riskovať že nebudeme mať na nič .Chápeš proste musím sa niako zabezpečiť niakou rezervou .
Bude ta vyuzivat a manuipulovat dokedy sa nechas. Tot vsjo. Dietatu najst teda jasle/opatrovatelku a sup do prace. A podnajom alebo vlastny byt. Aj keby ste mali byt v tom podnajme dlhsie, stale je to lepsie ako u svokry. A nehovor mi, ze vas do podnajmu nik nezoberie. Oddalovanim odchodu nic nevyriesis.
Dobre si prepočítajte, či hypotéku a iné náklady v samostatnom bývaní utiahnete, keďže ste za takmer 20 rokov neušetrili nič. (Spomínaš nízke platy - po skončení RD a nástupe do práce bude možno tvoj príjem vyšší len o 300 - 500 eur, a náklady oveľa vyššie, než máte dnes.)
No teda ak pracuje 12 r v šs, bývate u svokrovcov a rezerva 0,00 nič tak to až taká dobrá práca nebude... V ŠS je pracovná doba 7,5 h to stíha aj brigádu... Ale podla tvojich odpovedi usudzujem ze tebe ten stav tak trochu aj vyhovoval....
@makova333 V našom meste je málo podnajmov teraz som pozerala a väčšinou sú to dvojizbové byty kde píšu Max dve osoby atď ..ešte som to neobvolavala len som sa pozerala .Väčšie byty to finančne nedáme 800 eur je naozaj veľa .Nechcem to odkialovat to nie ale musím mať všetko dobre premyslené .To nieje že ideš na dovolenku ale s týmto už budem žiť a aby moje deti malý všetko čo potrebujú .Nemyslím to v zlom .Celé si to musím dobre premyslieť ,prepočítať a aj s mužom celé prejsť a porozprávať sa.Mam to o to tazsie že on je dosť nalipnuty na rodičov a lutostivy že ich necháme samých a čo budú chudáci robiť .Veď mama má malý dochod a otec bez práce...atď...Pritom berie AD oni to dobre vedia .liečba zaberá veľmi pomaly raz mu je dobre raz horšie .Aj to povedia kam chcete ísť veď on je chorý čo budeš robiť keď nebude vládať pracovať alebo mu bude zle .a muž hneď no čo potom budeme robiť ....proste je ľahko ovplyvnitelny .Takže ja to musím celé do bodky premyslieť aby jemu nebolo zle psychicky a aby sme to zvládli .chápeš .
Žili ste 15 rokov tam a nič ste nenasetrili? Či zase klasika, všetko ste vyrazili do domu ktorý nie je váš?
Inak toto mi svokra povie tak nie že odídem, ale nikdy sa nevrátim ani keby mi doniesli zlaté prasa.
@bu1bu pravdaže vyhovoval, keď po 10 r prišli s jedným dieťaťom na nápad, že sa odsťahujú po takých hádkach čo pise...Ja nerozumiem prečo 55 r žene a 50 r mužovi už vtedy upratovali a podobné veci ...ja si myslím, že sa mali postarať sami o seba a nie robiť služku, muž na antidepresívach, svokra svokor asi nič nerobia, humusaci...a tam priviesť 2 deti.Este, ak by to bolo dvojpodlažné, ale takto?
Okrem toho svokrovci ešte môžu žiť 20 r
Stratili veľa času tak mali sa dohodnúť na darovcej zmluve hneď na začiatku.Ak vy ste spravili obrovskú chybu, svokrovci sa tiež nezachovali pekne tak je čas zdvihnúť a začať žiť svoj rodinný život tu je to už celé zle
@bu1bu tak vyhovoval ....no neviem keď muž nechcel ísť nikam bývať sám a chcel byť tu .tak čo som mala robiť ja som robila za 370 eur muž mal 550 eur .Narodilo sa dieťa všetko sme dávali jemu .a čo sme ušetrili sme minuli raz to trebalo opraviť potom trebalo kúpiť práčku lebo sa pokazilo a takto šlo dookola .Áno plat mu stúpil ale už máme dve deti a financujeme auto .Máme veci na pôžičky musíme platiť tiež máme výdaje .internet ,tv ,auto,nájom,strava ,zdravotné pomôcky keď treba kúpiť dcére okuliare ,atď...nieje to tak že dáme na nájom a ostatné nám ostane tiež ako každý v dnešnej dobe máme splátky a ďalšie veci .A keďže nám sľúbili dom tak sme im verili neriešili sme že čo keď nedajú .Bolo to stále o Tom že nám ho dajú že tu s nimi žijeme a že nech si nerobíme starosti .No čo už celé ti vyšlo na zmar .Teraz je zbytočne riešiť prečo sme neodkladali to na veci nič nemení .Skôr mi ide o to ako sa mám teraz chovať k nim keď doteraz mali Full servis
píšeš 15 rokov,vsak to ste si mohli našetrit aspon na nejaký zaklad a teraz zobrat niečo na hipo,mladsi už nebudete a čim dalej to bude horsie niečo ziskat-ja by som hned hladala niečo už by som nestracala čas že o 10
15 rokov nebudem mat vobec nič....

Ešte som zabudla napísať že svokra má dve deti ktoré sú nevlastný súrodenci môjho muža.A tiež povedala že šak spise testament že po smrti ak sme sa dobre stratili dostaneme dom.Podla mňa je to nechutne vydieranie .A robenie psychického nátlaku na manžela keďže vedia že berie AD.