Dedenie bez testamentu. Ako sa dedí po tete?
Ja som jedinacik v rodine. Mama s otcon mi ziju a zijeme v malom byte na sidlisku.
Sestra mojej mamy doopatrovala babku a zdedila dom na dedine, moja mama sa vzdala dedicstva a vyplatenia v prospech sestry. Cize dom po mojej bable je uz iba na tetu.
Po smrti babky sa teta v 45 rokoch vydala za muza. Deti nemaju. Ziju s manzelom v tom dome uz 10 rokov.
Ked teta zomrie kto bude dedit iba jej manzel zdedi cely babkin dom alebo kto? ( ak berieme ze nezanecha teta zavet)
Teta mi tvrdi ze ak moja mama zomrie. Automaticky ro pripadne mne. Ale mne sa zda ze nie. Ak teta by zomrela skor akonjej manzel. Bude to iba manzelove. Ak manzel zomrie skor bude to tetine neskor po jej smrti asi moje. Lebo som jedina zijuca jej pribuzna pokrvna deti nema.
Ak som spravne chapala hodiny prava na vs
Prosim opravte ma ak sa mylim. Dakujem
@yasina a čo si teta narazila zajačika nejakého? Koľko má teta a koľko jej manžel? Lebo ak sú rovesníci, mal by sa skôr poberať na druhý svet on, lebo muži žijú kratšie... Ale samozrejme, sú aj výnimky, potom áno, dom pripadne cudzím pre teba... Keby jej manžel nemá súrodencov a netere/synovcov stade a je jedináčik, tak by možno pristúpil na to, aby si dedila ty a spísal závet na teba nech nededí príbuzný z piateho kolena po ňom, ale takto nie. Len dúfať že umrie skôr ako teta.
Nuž treba dúfať že zomrie prvý on
@stanulienkat presne. mam "rada", ako príbuzní už
vopred kalkukuju s majetkom. čiste teoreticky teta môže ten dom teraz aj predať a užívať si život za tie peniaze, alebo si kúpiť byt niekde inde atď.
@zmrzlinka8 presne son tvojho názoru. Radosť mat takých príbuzných.
@zmrzlinka8 @vilma7 Tu ide asi o to, že matka autorky sa vzdala dedičstva v prospech sestry, lebo si myslela že kedže má sestra už po 40tke a je slobodná nevydá sa nikdy a raz aj tak dom zdedí jej dcéra. Len sestra sa vydala a matka autorky svoju dcéru pripravila o nejaký podiel na ktorý by mala nárok ona a neskôr jej dcéra ak umrie teta skôr ako jej manžel...
Akože prepáč ale čo by si ešte nechcela? Mama sa dedičstva vzdala tak to prijmi a akceptuj jej rozhodnutie. Teta môže so svojim majetkom robiť čo uzná za vhodné aj darovať charite a ty ani tvoja mama s tým nič neurobíte. Buduj si vlastné majetky.
@zmrzlinka8 Vieš, ja ale zase chápem, že to nie je nejaký tetin dom, ktorý si ona sama kúpila za svoje peniaze. Ale je to dom starých rodičov, kam zrejme aj autorka ako malá chodievala... Keby mala teta deti, ktoré by to zdedili, určite by ju to tak nemrzelo, ako keď má ten dom pripadnúť úplne cudzím ľuďom, čo k nemu nemajú žiadny vzťah. To proste zamrzí, úplne pochopiteľne.
@januska12323 Prečo si taká prísna, bola vychovávaná v tom, že to bude jej. Teraz jej dochádza, že asi nebude. Nechaj jej čas sa s tým vysporiadať.
A ešte taký postreh, takýchto prípadov je veľa čo som aj tu čítala. A je naozaj čudné, že v dnešnej dobe, ked "nadivoko" bez papiera žijú aj rodiny s malými deťmi tak ženy/muži čo sa dajú dokopy so starými mládencami/dievkami po 40tke čo vlastnia dom tak napriek vysokému veku a že nebudú spolu mať deti tak majú po krátkom čase oficiálne svadbu a chcú manželstvo, proste čistý kalkul z ich strany.
@marsmykkok Áno, v tomto prípade z jeho zdá sa.
@h2 chápem, no už keď sa mamka vzdala, tak už nič nenarobia. nemala sa vzdávať. život prináša všelijaké situácie, mala predvídať.
tiež chodím okolo domu mojich starých rodičov a vždy mi je ľúto, že tam sú cudzí ľudia, no ale žiaľ vtedy sa musel predať.
keďže sa jej mamka vzdala, teraz teta to môže aj predať a peniaze si užiť. preto treba v týchto veciach rozmýšľať. raz sa vzdám, už si nemôžem nárokovať.
@marsmykkok je úplne bezpredmetné, čo si matka autorky myslela. Raz sa toho podielu vzdala, tak sa ho vzdala. Je riadne vychcané urobiť takéto gesto s tým, že očakávam, že ked tá teta zgegne, tak to dostane moja dcéra. To čo je toto za sprostý kalkul?? A v dnešnej dobe čakať, že 40 ročná baba sa nevydá?? Veď to je ešte mladica, v dnešnej dobe, keď sa ľudia dožívajú deväťdesiatky. Bud nemala urobiť falošné gesto a nemala sa vzdať svojho podielu. Ak to urobila, tak ma teraz akceptovať svoje rozhodnutie a nemala si domýšľať čo by sa stalo...
Bohvie, ci chudák manžel tety vie, že už ho tu pochovávajú.
@stanulienkat No tu fakt asi len platí, že treba počítať so všetkými možnosťami. Ale ľudsky chápem, ty ak poznáš niekoho čo je po 40tke sám a celý život je sám myslíš si že bude raz mať sobáš? Podľa mňa si tiež myslíš že ostane sám. A zase jej mama to možno brala aj tak, že na čo by jej bola polka starého domu ak má hodnotu napríklad ten dom 80 000 a keby má aj polku, tak ak nie je sviňa tak do smrti sestry aj tak z neho nemá nič. Lebo sestra nemá 40 000 aby ju vyplatila a ak sa nariadi súdny predaj tak čo urobí zo sestry bezdomovkyňu ked za 40 000 si nekúpi ani jednoizbák v meste? Teda brala to tak, že sestra aj tak do smrti tam bývať bude lebo nemá kde a raz zdedí dom jej dcéra.
@stanulienkat A ten chudák by mal ten žalúdok cudzí rodinný majetok s kľudným svedomím presunúť ďalej svojim sestrám? Nevidím to tak morálne.
@marsmykkok V dnešnej dobe je 40nička úplne niečo iné ako 40-nička pred 50 rokmi. Dnes je to mladá žena plná života, ktorá môže cestovať a má milión možnosti. Ano, dnes sa bežne 40-nici beru a maju male deti. Je naozaj len problém matky autorky, že si niečo domýšľala. Toho domu sa nemusela vzdávať a teta tam mohla doživotne bývať.
@gribka1 či to je morálne, alebo nemorálne je bezpredmetné. Ak by ho zdedil, môže si s ním robiť čo len chce. Ak sa ho autorkina matka chcela dožadovať po smrti naspäť, tak nemala nič akože veľkoryso darovať. Doteraz mohli mať polku domu. Vzdali sa jej. Je preč- hotovo.
@stanulienkat Veď s tým súhlasím, že už teraz nič, no len sa divím ľuďom s pokruteným charakterom. Ujka myslím, keďže sa tvári, že rodina jeho ženy neexistuje.

@h2 https://www.akmv.sk/dedenie-zo-zakona-kto-dedi-...
pozri tu
citujem:
Ak však poručiteľ nemal potomka a mal manžela, nastupuje druhá zákonná skupina dedičov.
2. skupina zákonných dedičov
V druhej skupine nastupujú ako dedičia: (i) manžel, (ii) poručiteľovi rodičia a ďalej (iii) tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa (ďalej len „spolužijúce osoby“).
Zo zákona platí, že dedičia druhej skupiny dedia rovnakým dielom, manžel však vždy dedí najmenej polovicu dedičstva.
Ak v druhej dedičskej skupine niet ďalších zákonných dedičov, celé dedičstvo pripadne manželovi poručiteľa.
3. skupina zákonných dedičov
V prípade, ak niet manžela a nebude dediť ani žiadny z rodičov, nastupuje tretia dedičská skupina. V tretej dedičskej skupine dedia rovnakým dielom poručiteľovi súrodenci a spolužijúce osoby.
Za poručiteľových súrodencov sa budú považovať aj súrodenci s aspoň jedným spoločným rodičom. Súrodencom bude aj súrodenec, ktorý bol osvojený.
Ak niektorý zo súrodencov poručiteľa nededí, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti, t.j. netere a synovci poručiteľa.