icon

Dedenie bez testamentu. Ako sa dedí po tete?

yasina
23. feb 2025

Ja som jedinacik v rodine. Mama s otcon mi ziju a zijeme v malom byte na sidlisku.
Sestra mojej mamy doopatrovala babku a zdedila dom na dedine, moja mama sa vzdala dedicstva a vyplatenia v prospech sestry. Cize dom po mojej bable je uz iba na tetu.
Po smrti babky sa teta v 45 rokoch vydala za muza. Deti nemaju. Ziju s manzelom v tom dome uz 10 rokov.
Ked teta zomrie kto bude dedit iba jej manzel zdedi cely babkin dom alebo kto? ( ak berieme ze nezanecha teta zavet)
Teta mi tvrdi ze ak moja mama zomrie. Automaticky ro pripadne mne. Ale mne sa zda ze nie. Ak teta by zomrela skor akonjej manzel. Bude to iba manzelove. Ak manzel zomrie skor bude to tetine neskor po jej smrti asi moje. Lebo som jedina zijuca jej pribuzna pokrvna deti nema.
Ak som spravne chapala hodiny prava na vs
Prosim opravte ma ak sa mylim. Dakujem

Strana
z6
klotildabazarik
24. feb 2025

@yasina ateraz akoze co? sak ty v prvom rade dedis po svojej rodine, nechapem co chces dedit po vydatej tete, keď ju tvoja mama vyplatila 🙄

milanemila
24. feb 2025

@yasina a ty si do toho domu dala kolko euro, ze mas pocit ze ty by si ho mala zdedit a nie jej manzel, kt ako pises do neho nedal ani euro? 🙈
Chod sa stazovat svojej mame, ze sa vzdala dedicstva.

kitycat
24. feb 2025

@klotildabazarik zle si to pochopila. Po jej starej mame dedili dve sestry - mama a slobodna teta.
Mama sa vzdala podielu, dokonca bez vyplatenia lebo teta bola slonodna a bezdetna 40+ a taku odpisali, ze si nikoho nenajde, nieto este svadba.

A ono sa stalo a teraz place lebo amma jej hovorila "ved to zdedis aj tak".

Zaroven jej mama je na ID nepracujuca, takze sa nechcela starat o dom a financovat ho, takze chceli cakat kym slobodna stara dievka neobriqdi dom do smrti aby tuto dcerka prisla do hotoveho z 2i bytu, ktory ma tiez slubeny

mondolina
24. feb 2025

@milanemila
áno ona si myslí, že má nárok, lebo sa s babkou veľmi ľúbili, a mama jej ho predsa sľúbila, aj keď sa vzdala podielu. dobrovoľne.
teta im spravila škrt cez rozpočet, lebo si dovolila sa vydať 🙈

veronikaszabova
24. feb 2025

@kitycat perfektne zhrnute

namornicka
24. feb 2025

@yasina mama ti túto situáciu zle komunikovala. V podstate ju dobehlo to, že bola vypočítavá a teraz hľadá vinníka a hrá na city. Mala ti povedať: “moja zlatá, s tetou sme sa dohodli, že dom bude jej, lebo ja nemám financie na jeho údržbu. Hoci by som ho rada pre teba získala, bohužiaľ sa nedá, ale veď ty si mladá, zariadis sa”. Takto to chcela, je to v poriadku. Ty za tým urob hrubú čiaru a neživ v sebe krivdy, uži si vzťahy s najbližšími, zavolaj tetu na kávu (kľudne bez muža) a pokecajte, nie o dedičstve, ale len tak o živote. Buduj si svoj život nezávisle od majetkov, ktoré o 20 rokov možno zdedíš, tie dáš potom svojim deťom. A hlavne nesnaž sa hádzať vinu na druhých, toto si osvoj, bude sa ti ľahšie fungovať. Vždy máme možnosť rozhodnúť sa a zobrať veci do svojich rúk. A asi ti je jasne, že snažiť sa obabrať rodinu a blízkych nie je dobrý nápad ✌️

namornicka
24. feb 2025

Toto je už tiež bezpredmetné, ale tvoj oco sa nesnažil mamu usmerniť v týchto rozhodnutiach?

bg92
24. feb 2025

necitala som diskusiu ale samozrejme ze bude dedit jej manzel! kto iny by mal dedit? preco by si mala dedit ty alebo tvoja mama po tete ak je vydata?
ty si vies predstavit ze by si bola vydata a tvoja neter by si narokovala na majetok namiesto tvojho muza? ved to je scestne.
bohuzial, ked sa raz tvoja matka dedictva vzdala statila akykolvek narok...darmo teraz plakat ze ide majetok po babke. nechapem

kitycat
24. feb 2025

@veronikaszabova ako najskor mi bolo aj luto, ze dom mozno pojde inde ale po tom co pridava za prispevky... tiez ani 5€ na dom neprispeju ale chceli dedit

draik
24. feb 2025

@yasina
Podstatný je vlastník a nie minulé zásluhy. Zákon je postavený ok, navyše prestaňme ho kritizovať, keď možný následok spôsobilo konanie nikoho iného, než Vašej matky. Každý si musí byť vedomý dôsledkov svojich činov. Navyše nikde nie je napísané, že vlastník zdedenú nehnuteľnosť nemôže predať a výťažok použiť ako len chce. Žiaden potenciálny dedič si nemá robiť nárok, že mu poručiteľ musí niečo zanechať.

letfenixa
24. feb 2025

@yasina točíš dookola to isté. Máš to tu vysvetlene 2 právnikmi.

Strana
z6