icon

Dedenie v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov: Ako to funguje?

15. apr 2026

Chcem sa opytat ci tu je niekto so skusenostami ohladom dedicstva a vedel by mi dat info. Uvediem priklad a potrebujem vediet ci uvazujem spravne. Jeden z manzelov zomrie. Maju malolete deti. Maju nehnutelnost v BSM a 2 auta v BSM. Kazdy ma svoje ucty a financie u brokera ( kde vlastnia akcie, ETF). Povedzme, ze hodnota penazi na vsetkych uctoch je 10 000 EUR a hodnota akcii a ETF je tiez 10 000 EUR. Vsetko nadobudnute v manzelstve. Zosnuly z manzelov vsak ma na svojich uctoch 1000 EuR a u brokera tiez 1000 Eur. Moja otazka znie, po smrti sa zablokuju iba ucty zosnuleho, ale do BSM vstupia aj ucty a akcie druheho z manzelov. Co to bude znamenat? Ze pozostaly manzel dostane v BSM polku domu, jedno auto a 5000 Eur z beznych uctov a 5000 Eur z predaja akcii? To znamena, ze sa budu musiet predat nielen akcie zosnuleho ale aj pozostaleho ? Moze pozostaly z manzelov po smrti manipulovat s akciami na svojom ucte? Rozmyslam, ze ak jeden z manzelov vyznamne prispieva do rodinnych financii a zomrie druhy, ktory neprispieva alebo len minimlne, tak vlatsne ten jeden z manzelov "pride o svoje peniaze" v drdicskom konani. Navyse ked ma malolete deti, co to bude znamenat - ze s polkou ( vlastnorucne nadobudnetho majetku) nebude moct disponovat? Rozumiem tomu spravne? Dakujem

Strana
z2
patrike
16. apr 2026
@chrobak7

@patrike Diskutujeme o dedení, nie o rozvode.

@chrobak7 To na veci nic nemeni. Vsetko nadobudnute pocas trvania manzelstva je v BSM.

cacianka
16. apr 2026
@chrobak7

@anonym_autor Keď mi zomrel otec, tak notárka riešila len jeho účty. Aké účty má mama a či má nejaké účty - to neriešila.

A s tými autami - otec ani mama nevlastnili auto.

Ale poznám prípad, kde zomrela manželka. Jej manžel vlastnil auto, ktoré bolo nadobudnuté počas manželstva. Notár toto auto ani nezahrnul do dedičského konania, aj keď podľa tvojej teórie patrilo do BSM a teda "polovicu" mala vlastniť manželka.

Na to, či je auto je alebo nie je v BSM sa podľa mňa prihliada len pri rozvode, kedy sa delí spoločný majetok. Nie pri dedičskom. Potom by notár musel "lustrovať" nielen zosnulého majetok, ale aj komplet majetok pozostalej manželky. A na to nemá oprávnenie.

@chrobak7 po úmrtí otca zahrnuli aj auto, lebo aj keď na jeho meno mohlo byť napísané, nie na 2 majiteľov , patrilo do BSM. Dokonca asi po polroku musela mama riešiť aj prívesný vozík, lebo že nebol majetok "nepatrnej hodnoty".
Jednoducho ak bol majetok nadobudnuty počas manželstva, všetky príjmy sú spoločné.
Výnimky sú pri rozvode kde sa berie do úvahy, ak jeden zdedil - to zostáva iba jeho a delí sa len spoločne nadobudnuty

cacianka
16. apr 2026
@anonym_349c8a

Bude sa to vraj menit, aj zavet uz bude v inej podobe ako je teraz. Notarka mi hovorila. Teraz su moznosti velmi okresane. Lepsie to maju si myslim v usa, lebo tam dedia deti (alebo pozostali) az ked obaja manzelia su na druhom svete. Je velmi nelogicke, ze dvaja si nieco buduju a ak jeden odide, druhy s tym majetkom nemoze hybat, pritom ho sam nadobudol. Alebo teda spolu. Ved nakoniec tie deti to i tak raz zdedia. Kamoska to takto mala. Dokonca kupovali s muzom byt este pred manzelstvom, detmi. A teraz by jej napr. pomohol na zivobytie. Som zvedava ake budu zmeny.

@anonym_349c8a je to veľmi ošemetné, základ : budujú obaja. Tak mi príde ok, že majetok zdedí preživší. ( Aj my sme sa vzdali v prospech mami, nezdalo sa mi správne zobrať niečo, na čom ona makala , samozrejme s otcom). Ak sú napr deti problémove, počas života môžu rodičia so svojím majetkom nakladať ako chcú, darovať, predať a za to žiť ( aj keby v zariadení ak treba), deti by nemali čakať na posmrtne majetky, aj keď viem že to pomôže a je to akýsi kolobeh. Vyšetrenie nie je u nás také jednoduché a aj problémové decká majú nárok na dedičstvo.

autor
16. apr 2026
@anonym_4d37fc

@anonym_autor
a este otazka, co ta znama musela urobit s tymi svojimi uctami atd? musela to vsetko terminovat?

@anonym_4d37fc znama nema akcie, to ma len v suvislosti s tym napadlo, ze notar spisal vsetky jej ucty a majetky. Ona a doteraz aj ja som bola v tom, ze po smrti sa riesia ucty iba toho zomreleho. Akoze chapem BSM , dava to vlastne logiku, ze aj ked su peniaze na vlastnych uctoch stale su spolocne. Len teda som zacala rozmyslat, ze co keby? A sla som rychlo kukat podmeinky u brokera a ten ma jasne napisane, ze zomrelemu okamzite odpredava podiely. Co je pruser lebo z toho okrem ineho hrozi este aj danova povinnost ak nevlastnis do 1 roka, navyse to v tom okamihu moze byt v strate, skratka cely vyznam toho investovania sa strati. Takze som zistila, ze asi treba hladat brokerov kde takato vec sa nemoze stat. No a potom mi napadlo, ze ked to takto zrusia zomrelemu, ze co sa stane tomu pozostalemu - ci ma niekto pravo mu tie akcie predat ( lebo previest nepojdu ako uz som vyssie pisala).A teda po nete sa siria rozne info v zmysle, ze na peniaze urcene v dedicstve detom ten rodic do 18tich siahnut nemoze, ze ich musi dat na separe ucet a podobne. Takze fakt ak zaraba len jeden a uspory ma len jeden, a to ten pozostaly, tak by deti dedili vlastne majetok zijuceho rodica. Jasne, ze len malu cast, ale aj tak. Keby to mal len na uctoch este ok, ale ak by velku cast v akciach a tie by musel nebodaj predat, tak zle je. Dakujem za tvoju odpoved a skusenost. Uvidime co to bude za planovane zmeny.

simca06022011
16. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_4d37fc znama nema akcie, to ma len v suvislosti s tym napadlo, ze notar spisal vsetky jej ucty a majetky. Ona a doteraz aj ja som bola v tom, ze po smrti sa riesia ucty iba toho zomreleho. Akoze chapem BSM , dava to vlastne logiku, ze aj ked su peniaze na vlastnych uctoch stale su spolocne. Len teda som zacala rozmyslat, ze co keby? A sla som rychlo kukat podmeinky u brokera a ten ma jasne napisane, ze zomrelemu okamzite odpredava podiely. Co je pruser lebo z toho okrem ineho hrozi este aj danova povinnost ak nevlastnis do 1 roka, navyse to v tom okamihu moze byt v strate, skratka cely vyznam toho investovania sa strati. Takze som zistila, ze asi treba hladat brokerov kde takato vec sa nemoze stat. No a potom mi napadlo, ze ked to takto zrusia zomrelemu, ze co sa stane tomu pozostalemu - ci ma niekto pravo mu tie akcie predat ( lebo previest nepojdu ako uz som vyssie pisala).A teda po nete sa siria rozne info v zmysle, ze na peniaze urcene v dedicstve detom ten rodic do 18tich siahnut nemoze, ze ich musi dat na separe ucet a podobne. Takze fakt ak zaraba len jeden a uspory ma len jeden, a to ten pozostaly, tak by deti dedili vlastne majetok zijuceho rodica. Jasne, ze len malu cast, ale aj tak. Keby to mal len na uctoch este ok, ale ak by velku cast v akciach a tie by musel nebodaj predat, tak zle je. Dakujem za tvoju odpoved a skusenost. Uvidime co to bude za planovane zmeny.

@anonym_autor ved ale takto deti dedia vsetko, napr aj nehnutelnosti, co je uplne psycho pre mna. Ja to na jednej strane chapem, ze sa "chrani" potomok, aby neprisiel o majetok po rodicovi.. ale prakticky, ak napr nieco sa u nas stane partnerovi, dom mame spolu, dieta zdedi jeho polovicu a teraz co.. ani predat, ani mi dieta nebude plaitt samozrejme nic, udrzba domu, platenie hypo je na jednom dospelom, ktory nemoze nic... cele je to komplikovane vymyslene. A to je aj s peniazmi a vsetkym inym majetkom. ZASE mozu sa tie peniaze ulozit a zhodnocovat, sud/kolizny opatrovnik asi tiez, len budu preverovat, ci je to v zaujme dietata. CO za mna = je. Ved lepsie mat financnie zhodnocujuce sa, ako len tak leziace na beznom ucte. Rovnako, ak ma dom chatrat, rodina nebodaj "zivorit" a nemat na prevadzku atd, je v zaujme dietata tiez tu nehnutelnost predat, napr kupit inu, cast financii mozno odlozit, urcite sa to dohodnut v tychto pripadoch da. Za mna, najjednoduchsie, ak nie su deti je zuzit bsm, pre tie pripady investovania. A zistila by som si, ci nie je mozne co sa tyka investovania riesit to zavatou, ak su deti.

anonym_ef5d90
16. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor nam ked umrel otec, tak slo do dedicskeho iba to, co bolo na jeho meno - auto, sporiace ucty, bezne ucty. To co vlastnila mama (aj ked boli manzelia a teda mali to vsetko v BSM) do dedicskeho neslo. Aj dom bol napisany na mamu a nadobudli ho pocas manzelstva a nesiel do dedicskeho, ani jej ucty.

anonym_4d37fc
16. apr 2026
@simca06022011

@anonym_autor ved ale takto deti dedia vsetko, napr aj nehnutelnosti, co je uplne psycho pre mna. Ja to na jednej strane chapem, ze sa "chrani" potomok, aby neprisiel o majetok po rodicovi.. ale prakticky, ak napr nieco sa u nas stane partnerovi, dom mame spolu, dieta zdedi jeho polovicu a teraz co.. ani predat, ani mi dieta nebude plaitt samozrejme nic, udrzba domu, platenie hypo je na jednom dospelom, ktory nemoze nic... cele je to komplikovane vymyslene. A to je aj s peniazmi a vsetkym inym majetkom. ZASE mozu sa tie peniaze ulozit a zhodnocovat, sud/kolizny opatrovnik asi tiez, len budu preverovat, ci je to v zaujme dietata. CO za mna = je. Ved lepsie mat financnie zhodnocujuce sa, ako len tak leziace na beznom ucte. Rovnako, ak ma dom chatrat, rodina nebodaj "zivorit" a nemat na prevadzku atd, je v zaujme dietata tiez tu nehnutelnost predat, napr kupit inu, cast financii mozno odlozit, urcite sa to dohodnut v tychto pripadoch da. Za mna, najjednoduchsie, ak nie su deti je zuzit bsm, pre tie pripady investovania. A zistila by som si, ci nie je mozne co sa tyka investovania riesit to zavatou, ak su deti.

@simca06022011
nikde nie je napisane, ze sa dedicstvo po zomrelom do 18 veku dietata nemoze predat, to nie je pravda.
hypoteticky nastane situacia, ze sa matka chce po smrti manzela prestahovat k rodicom, cize preda byt v KE a ide byvat do TN. Musi vsak dat dieta zastupovat sudom urcenou osobou, ktora dohliadne na to, aby vsetko prebehlo spravne.
Tak ako moje deti dostali v ramci dedicskeho urcenu opatrovnicku zo sudu, ktora ich v konani zastupovala.

simca06022011
16. apr 2026
@anonym_4d37fc

@simca06022011
nikde nie je napisane, ze sa dedicstvo po zomrelom do 18 veku dietata nemoze predat, to nie je pravda.
hypoteticky nastane situacia, ze sa matka chce po smrti manzela prestahovat k rodicom, cize preda byt v KE a ide byvat do TN. Musi vsak dat dieta zastupovat sudom urcenou osobou, ktora dohliadne na to, aby vsetko prebehlo spravne.
Tak ako moje deti dostali v ramci dedicskeho urcenu opatrovnicku zo sudu, ktora ich v konani zastupovala.

@anonym_4d37fc ved pisem, ze rozhoduje sud

chrobak7
16. apr 2026
@anonym_ef5d90

@anonym_autor nam ked umrel otec, tak slo do dedicskeho iba to, co bolo na jeho meno - auto, sporiace ucty, bezne ucty. To co vlastnila mama (aj ked boli manzelia a teda mali to vsetko v BSM) do dedicskeho neslo. Aj dom bol napisany na mamu a nadobudli ho pocas manzelstva a nesiel do dedicskeho, ani jej ucty.

@anonym_ef5d90 Presne, toto je zvyčajná prax pri dedení.

Strana
z2