icon

Dedičské konanie: Ako postupovať, keď sestra vlastní pozemok?

tulakchoco
5. júl 2024

Dobry den, Chcel by som Vas poprosit o radu. Zijem dlhodobo v zahranici a v tom tyzdni bolo dedicke konanie po mojej nebohej mame , ktora zomrela minuly rok.Je iba pozemk rolna pouda. Ja som osobne nebol mal som tam zastupenie.Ja som si poziadal o PDF.Predkonanim so nevedel nic o co sa jedan.
Pozemok ma hodnotu okolo 130,000 EUR.

Otazku mam. Moja setra bola urcena ako majitelka. Ako ja tomu rozumiem to sestra vlasni moze otom rozhodovat ci to preda teraz alebo aj za 10 rokov. Co ked moze sa jej nieco stat tak pravo maju jej deti a nikdo iny. Lebo je majitelka.Prosim Vas mozete mi poradit vtom ako by som mal postupovat.
Dakujem

Pridavam roshodnutie:
Dedičstvo v celosti nadobúda:(moja sestra)

Dedičia sa zároveň dohodli, že v prípade, ak (moja sestra) predá alebo
akýmkoľvek iným spôsobom scudzí nehnuteľnosti ktoré nadobudla v tomto konaní, zaväzuje
sa vyplatiť dedičom (surodencom), sumu rovnajúcu sa 1/4-ine prevzatej kúpnej ceny, resp.
minimálne 1/4-inu všeobecnej trhovej hodnoty vypočítanej ku dňu prevodu predmetných
nehnuteľností, a to v lehote do 30 dní odo dňa prevodu predmetných nehnuteľností. Uvedená
povinnosť a oprávnenie prechádza aj na právnych nástupcov povinnej a oprávnených z tejto
dohody.

Strana
z2
caramellka
7. júl 2024

@tulakchoco Už tu odpovedal právnik z tej skupiny - draik.

tom_i
7. júl 2024

@tulakchoco ak je viac dedičov (vy ste 4) zvyčajne chodí na konania 1. A u vás je jasne napísané, že každý dostane 1/4. A tie drísty o vašich deťoch neviem kde nabrali. Môj otec žije v Nitre, jeho sestra na druhom konci republiky, strýko tiež inde. Keď zomrela babka, dedičské riešila teta. Nehnuteľnosť sa predala a suma rozdelia na 3 časti. Len na to musia byť inteligentní dediči a nie pachraví supi. My ako deti (vnuci, vnučky) by sme dedili až v druhom rade, keby otec nežil.

tulakchoco
autor
7. júl 2024

@draik Dakujem za odpoved.
Mam este par otazok. Je to normalne pri dedickom konani sa udava ,ze "dedicstvo v celosti nadobuda" jedna osoba a nie ako osoba urcena to ma predat?

Ked to preda a nevyplati ma. Ake pravo potom mam ja?
Dakujem.

tulakchoco
autor
7. júl 2024

@tom_i Dakujem.

h2
7. júl 2024

@tulakchoco No veď od toho máš to rozhodnutie, kde je napísané, že ti to má vyplatiť. Takže ak by ti to nevyplatila, na základe toho rozhodnutia to môžeš vymáhať.

tulakchoco
autor
7. júl 2024

@h2 Dakujem

draik
7. júl 2024

@tulakchoco
Vtedy, ak sa pozemok nemôže drobiť. Zároveň je uvedené, koľko a kedy má vyplatiť ustupujúcim dedičom.
Dohodou dedičov je možné si upraviť náležitosti podľa ľubovôle.
Rozhodnutie z dedičského konania je exekučným titulom, na jeho podklade možno v prípade neplnenia záväzku ho vymáhať.

Strana
z2