Dedičstvo
Ahojte , potrebujem niečo vysvetlit ohľadne dedičstva
Moja babka (76r) ma brata (80r) a jej bratovi umrela žena s ktorou nikdy nemali deti , ale majú krstne deti a jeho nebohá žena ma aj sestru . Týždeň po jeho žene , umrela aj moja babka
Takze na žive z ich bližšej rodiny zostali : ich krstne deti , nebohej sestra a potom našej už nebohej babky manžel
Vôbec neviem kto by mal v prípade že nemajú deti dediť majetok .
Jej brat so ženou vlastnia garáž a byt .
Prosím pochopte ma niekto 🙏🏼 Fakt som sa snažila a lepšie to napísať neviem 😂
Kto by mal po správnosti dediť po smrti babkynho brata ?
Medzi koho sa majetok bude dediť , keď nebude spísaný závet ?
@miskaleonorbi Úplne bez srandy - urob si schému vzťahov. Kto je kto. Ako keď robíš rodokmeň. Náčrt zverejni. Osobné údaje samozrejme nebudú. A bude to úplne jasné všetkým.
@vroni
Manžel nededí samostatne iba v prvej dedičskej skupine, v ktorej dedia potomkovia a manžel.
Ak teda nededia potomkovia poručiteľa, tak sa prechádza do druhej skupiny, kde sú zákonnými dedičmi manžel, poručiteľovi rodičia (nie ich deti) a tzv. spolužijúce osoby, pričom manžel dedí najmenej polovicu.
@vroni surodenci su az v tretej dedicskej skupine. Dedicske skupiny sa nekombinuju. Ak existuju ludia z prvej, dedi prva. Ak nemaju deti, nastupuje druha skupina. Ak nie je nikto z druhej, ide tretia. Jedine manzel je v prvej s detmi a v druhej s rodicmi. Ale je to ak nie su deti, tak nie je prva, ale druha skupina.
@miskaleonorbi
Ak zomrie brat Vašej zosnulej babky, pričom okrem Vašej babky nemá žiadneho iného súrodenca a na sklonku života bude sám, tak budú dediť deti Vašej babky, teda aj jeden z Vašich rodičov.
@miskaleonorbi je to tak, ako pisem.
Akurat ho svagrina moze zblbnut a ktovie co spravi… Pokial to za zivota da jej, alebo pise zavet, tak smola…
Ťažko pochopiteľné z príspevku. Ale pokúsim sa z toho co som pochopila. Po manželke brata bude dediť dedko (pozor po vysporiadaní BSM) a rodicia, ak sú rodicia po smrti tak ich potomkovia, teda súrodenci. Teda neviem určiť kolki sú dediča. Po babke bude dediť (ak nemala manžela a deti) tak jej súrodenci alebo ich potomkovia. Ak by si mala schému rodinných vzťahov kľudne vystlim, mam vyštudovaný právo.
@nestastna21 je to uplne lahko pochopitelne. Hlavne tam nie je ziadny dedko 🙂
Surodenci po rodicoch nededia, ak zije manzel. To je 2. dedicska skupina a tam je manzel a rodicia. Ziadny surodenci. Ti prichadzaju az vtedy, ak nededi manzel ani rodicia. Az vtedy dedia surodenci, alebo ich potomkovia.
Takze takto baby , druhu rodinu som nenapisala resp. napísala ale takto cez jedných rodičov , nakoľko nepoznám druhu stranu vôbec len viem že má sestru ktorá žije a sestra má deti a to sú ich krstný rodičia vlastne .
Takze .
Sú rodičia (po smrti ) ktorý mali za deti moju babu a jej brata , babka mala 3 deti (jedno už po smrti ) , brat ( o ktorom majetku sa bavíme ) nemá žiadne deti , no ma manželku (po smrti ) ktorá ma ale však nažive ešte sestru .
@miskaleonorbi už si dostala správnu odpoveď odo mňa aj od draik a myslím že aj od qetka. Načo to ďalej rozoberáš? Myslíš že sa zmení zákon keď to budeš rozoberať s laikmi?
@melanta nie nezmení . Áno viem už správnu odpoved 🙂 vďaka ešte raz
@miskaleonorbi este teda posledne, kedze jedno babkine dieta je po smrti, tak dedia uz iba ti zvysni dvaja na polovicu. V tretej dedicskej skupine to uz neprechadza diel na ich deti. Ak jeden z nich zomrie, tak ten posledny to ma cele.

@vroni my sme mali taký prípad v rodine a zdedil všetko manžel. Rodina po manželke nič.