Dedičstvo, ak súrodenec býva v rodičovskom byte
Zaujímalo by ma ci neviete poradiť ako to bude v prípade dedičstva ak rodičia zomrú, sestra býva s nimi od malička v byte a neplánuje si založiť rodinu ani sa odsťahovať.
Manžel mi tvrdí, ze po smrti rodičov ma asi nárok tam bývať do konca života, kedze tam s nimi žila celý život. No ja si myslím, ze polovicu bytu by ho mala vyplatiť ak rodičia zomrú. Ved nemôže si len tak nechať byt, zato ze tam býva a muž nedostane nič.
Neviete prosím ako to je? Len ma to zaujíma 😉
@vikinka0100 bože toto je strašne. Rodičia ešte žijú a už sa rieši kto čo bude dediť. Dúfam že sa toho ja nikdy nedožijem. A ešte nevesta, ktorá má na to najmenší nárok.
Autorka, dúfam ze svokrovci za svojho života nič podpisovať nebudú (babka takto prišla o dom, keď ho prepisala za života svojej dcére, mojej tete. A ta je potom vykopla z domu, vymenila zamky a babka skončila v domove dôchodcov). A ak , možno ho celý darujú švagrinej ktorá rodičov rada doopatruje. A vy nebudete mať nič. A pravom.
No hlavné je ako majú rodičia postavený závet. Ak nemajú, tak byt aj keď v ňom žila celý život, by mal patriť a je na vás, ako sa potom dohodnete. No je to také divné, že rodičia ešte teda žijú a ty začínaš riešiť takéto veci
@qwert87 a čo je na tom strašné.My sa o tom normálne a otvorene bavíme.Dokonca aj samotný rodičia sa vyjadrili, že dedičstvo ošetria ešte za života.Bud to dajú nám alebo vnúčatám majetok.Cudzím to nedajú.My sme otvorená rodina, bavíme sa na rovinu.Ziadne tanecky okolo aj keď sa vyskytnú problémy.Muz ide mať teraz dedičské po jednom z rodičov, druhý ešte žije a sám notár im povedal,nech sa dohodnú a prídu už s dohodou.Tak sa dohodli aj s rodičom,kto co zdedí.Co na koho sa prepíše .A aj rodič spokojný bude mať menej starostí a už ani dane nebude musieť platiť za majetky.Budu dediči.Ci už dane za nehnuteľnosti, pozemky a atď
@qwert87 poopravím ťa - ona ako nevesta nemá žiadny nárok na dedičstvo po svojich svokrovcoch.
@kvietocek87 v prípade, že tvoji rodičia žijú, tak nejde o dedičstvo, ale o majetok, ktorý vysporiadajú za života.
Mam taky isty problem...brat byva v rodicovskom byte,dal vymenit cca10r dozadu okna,ako je to potom s delenim? Bojim sa,teda viem,ze si dava robit kadejake faktury co on navrazal do bytu....moze ma takto "vypiect",resp ako sa ochranit pre takymto niecim (aby som neprisla o cast podielu), neplatil najom,ja by som to brala ako amortizaciu,je to jeho vec ze nieco prerabal,nemusel....
@azjulll myslim ze mozes namietat ze jeho investicia do rodicovskeho majetku bola dobrovolna. Deti ako neopomenutelni dedici by mali dedit rovnym dielom, z ich dedicstva sa moze odpocitat nestandardny dar od rodicov ( za zivota ti kupili auto, pozicali 50.000) neexistuje ze ja som sa staral viac, ja som platil viac mam narok na vacsiu cast. Jedine ak mu to este za zivota daju a nebude to ziadne dedicstvo.
@rebrambora ty si ho nezdedila, oni ti ho darovali. To je úplne iná situácia, ktorá samozrejme môže nastať aj u autorky. Ale zrejme ešte nenastala, preto sa pýta.

Dufam, ze moja nevesta nebude raz riesit dedicstvo este za mojho zivota 🙈
Aby si nebola prekvapena, ze byt dostane sestra a kedze pises aka je “mimo”, tak sa este aj o ni bude treba starat.
Z pravneho hladiska surodenci budu dedit 50:50, ak rodicia nepodniknu nejake kroky este za zivota.