icon

Dedičstvo, ak súrodenec býva v rodičovskom byte

vikinka0100
26. aug 2023

Zaujímalo by ma ci neviete poradiť ako to bude v prípade dedičstva ak rodičia zomrú, sestra býva s nimi od malička v byte a neplánuje si založiť rodinu ani sa odsťahovať.
Manžel mi tvrdí, ze po smrti rodičov ma asi nárok tam bývať do konca života, kedze tam s nimi žila celý život. No ja si myslím, ze polovicu bytu by ho mala vyplatiť ak rodičia zomrú. Ved nemôže si len tak nechať byt, zato ze tam býva a muž nedostane nič.
Neviete prosím ako to je? Len ma to zaujíma 😉

namornicka
26. aug 2023

@vikinka0100 myslim, ze ked je tvoj muz voci nim taky starostlivy tak nebude mat “gule” vysackovat sestru z bytu, ak nepojde dobrovolne. Ty ho poznas a mozno to aj tusis ako sa zachova.

andaluzia12
Autor odpoveď zmazal
lesanka845
26. aug 2023

@trgypadl presne jej sa to vôbec netýka a už rieši dedičstvo.My sme sa tiež vzdali v prospech súrodencov ,ktori tam zostali bývať a ani sme nežiadali vyplácať.Nie každý vidí zmysel života v majetkoch.Niekedy sa človeku až rozum zastavuje,keď číta,čoho sú ľudia schopní .

vikinka0100
autor
27. aug 2023

@lesanka845 ďalšia múdra... Vzdaj sa čoho chceš , to nikoho nezaujíma. A áno týka sa ma to, kedze sme manželia. A tvoja pripomienka, nebola odpoveď na moju otázku, tak sa zbytočne nevyjadruj

maciatkolulu
28. aug 2023

Tu niekomu už vážne šibe,čo som napísala také,že sa to malo zmazať? Že ma autorka zjavne zvláštneho muža,ktorý nevie robiť s googlom ? V dnešnej dobe 70tnici vedia robiť ,takže zaujímavé,že sa nevesta hrnie na majetok okato,že si rodičia so svojím majetkom môžu robiť čo chcú?fuuui,to treba cenzurovať 🤣🤣🤣. Že sa dcéra 30tnicka môže venovať potterovi,nemusí mať 3 deti a na krku chlapa,vo nevie robiť sma za seba? No dobre. Vivat modrý koník🥂

stanulienkat
28. aug 2023

@bublinka1426 ked nemaju peniaze, alebo sa nemaju kam odstahovat je ich problem. Co robili cely zivot? Ze su financne negramotni je tiez ich problem. Ako pride druha strana k tomu, ze nemoze uzivat nadobudnuty majetok? Proste pojdu do mensieho, alebo na ubytovnu.

vikinka0100
autor
28. aug 2023

@maciatkolulu ty si zvláštna, ze si sa nenaučila poriadne čítať, nikto nepísal ze nevie robiť s googlom. Ale nemá nato toľko času, kedze chodí do práce, venuje sa rodine a prácam okolo domu.

mimka1402
29. aug 2023

@maciatkolulu Pani aby sa namiesto venovala svojej morbidnej obezite tak uráža svoju svagrinu po internete a rieši živých svokrovcov akoby boli dávno mŕtvi. Ze hádam ju neobabru. Moja zlata 😀
@vikinka0100 ty máš nárok leda tak na nič. Nárok maju svokrovci si s majetkom spraviť hocičo aj dat na charitu.😀 A ja tak silno si prajem aby darovali všetko na svagrinu, nech máš čo potom riešiť... A čakať na to čo raz bude. Sila. Je naozaj smutné, že niekto dopredu za života ľudí už by delil majetok a príde mu normálne si robiť nároky. Nárok nemá dokonca ani tvoj muž. To ako sa rozhodnú jeho rodičia je iba ich vec a ich rozhodnutie. Pomáhať by človek mal bez ohľadu na to, či niečo dostane alebo nie. Ale to asi chceme veľa vsakze.

bublinka1426
29. aug 2023

@stanulienkat ja viem a suhlasim. oni vela prefajcili prepili a presne, finnacne negramotni, no dufam ze to ta moja kamoska konecne doriesi lebo tie prachy v zivote neuvidi a oni este ziju ako cigani, nicia ten dom, takze v pdotstate tam bude mat hodnotu asi len ten pozemok. smutne, ...a moja kamoska presiva z mesiaca na mesiac. kazda koruna navyse sa jej zide.

stanulienkat
29. aug 2023

@bublinka1426 ak uz je polka domu kamoskina a nebyva tam, pravdepodobne si moze narokovat od nich peniaze za uzivanie jej casti-nakomne. Len nech sa cim skor domoze vyplatenia, kebo ked ten dom znicia, nebude mat taku hodnotu.

maciatkolulu
29. aug 2023

@vikinka0100 nám čas riešiť niečo tak dôležité,ale ty máš na to kopu času a energie....hmmmm. Aj keď sa ťa to absolútne,ale absolutne netýka. Mne by rozum stal,keby teraz reálne môj zať riešil či nechám byty synovi,druhej dcére,alebo jeho žene....by som ho poslala kade ľahšie. Ale moja dcéra by mu vysvetlila veľmi rýchlo a skoro,že teda toto určite nie. Halooooo,veď svokrovcov žijú ,obaja. Nie je to tak trochu hyenizmus?

kvietocek87
29. aug 2023

@atinkaa a čo je na tom strašné.My sa otvorene bavíme o dedičstve a majetkoch a rodičia kým umrú možno ešte 20 rokov.Co je na tom také strašné.Pravdepodobne urobia s majetkami poriadok ešte za života.Muz idú na dedičské teraz po jednom z rodičov a že sa majú dohodnúť čo a ak dopredu ešte aj so žijúcim rodičom.Samozrejme že ani slova,som zvedavá, čo to bude tam na dedičskom

atinkaa
29. aug 2023

@kvietocek87 ahoj, reagujes na mna a tak som si presla este raz odpoved co som napisala autorke a potom reakcie na dalsie 2 osoby tu. Nikde nemam napisane, ze je to strasne a je super ak sa otvorene s rodicmi bavis o dedicstve, nie je na tom nic zle mat v rodine poriadok vo veciach a jasno jak v pravach, tak povinnostiach. Tu je ale situacia ina, autorka zjavne nie je spokojna so stavom veci v manzelovej rodine, nebavi sa o tom s nikym z nich, len zistuje, na co ma teoreticky narok...ona, pricom nejde o dedicstvo a ani v buducnosti v jej rodine....a to je minimalne divne, jej manzel s tym je spokojny, rodicia tiez....sestra ma mozno nejaky handicap a ako rodina, jedina, ktora ostane by sa o nu mali skor postarat ako ju "obrat o mozno jedinu moznost ako dostojne zit" a to je cele. To mne osobne pride nevhodne, nenalezite a este k tomu vsetkemu snad aj priskore. Ja neviem ako ty, ja vychadzam vzdy zo svojej pozicie, tak ma to ucili, teda si skusam predstavovat, ze tu este som a nikam sa nechystam a partner jedneho z mojich deti by uz rad vedel aka je narokovatelnost majetku, s ktorym nema, ale ze vobec nic spolocne a ja myslim, ze by to pohlo zlcou aj autorke, len taki ludia velmi neradi hodnotia situaciu z ineho pohladu, ako z toho, ktory aktualne pasuje im. Teraz by dedila aj po susede, ked bude starsia pani ona, asi bude chciet mat rozhodovaciu moc o svojom majetku co najdhlsie a isto by o nu nechcela len tak prist a uz vobec nie v neprospech ktorehokolvek svojho dietata, u ktoreho by dokonca bola presvedcena ze potrebuje starostlivosti viac. Je to jasnejsie? nemam nic proti otvorenym rozhovorom v ziadnej rodine, prave naopak, ak to robite, je to super. To, co robi autorka je nemiestne a v niecom smutne, aj ked sa snazim na to pozerat aj pohladom, ze mozno kazda koruna dobra, len neviem ci aj taka pri ktorej niekoho doslova ozobracim a poslem ho na ulicu.

vikinka0100
autor
29. aug 2023

@kvietocek87 presne máš pravdu. Nemyslím si, ze na mojej otázke je niečo nevhodné. Ale všetci ma tu idú ukrizovat akoby každý bol svätý a nikdy na niečo také ako je dedičstvo po rodičoch alebo svokrovcov ani nepomyslel. Hlavne keď je takáto zla doba. Nežijeme si zle, ale každá koruna sa zíde. Nikde som nepísala ze ich idem pochovavat alebo co, normálne sme sa s manželom o tom doma bavili, ze co bude raz, no človek sa ani radšej nič nemôže spýtať, lebo na neho len kydat budú ale málokto sa vyjadrí na odpoveď na otázku. Takýto svet len odsudzovať druhého. Fuj hnusia sa mi niektorí ľudia ako dokážu byt hnusni a ani toho druhého nepoznajú.

lula313
29. aug 2023

@vikinka0100 podľa mna porcujete prasa, ktoré sa ešte nenarodilo. Obaja zdedia polovicu, ona si môže zobrať hypotéku, aby ho vyplatila. ALE… dnes zijeme v takej dobe, že priemerný vek zdravého človeka je 60 rokov a 8 mesiacov, v tomto veku zvyknú pribúdať zavazne zdravotne problemy ako rakovina, demencia, Parkinson a pod. Kľudne sa môže stat, ze sestra bude 5-10 rokov opatrovať ich rodicov, varit im, menit plienky, potom môže prist k dohode buď medzi rodicmi a nou, alebo medzi nimi ako surodencami, ze ich doopatruje za prenechanie zvyšku nehnuteľnosti jej, takze s tou polovicou skôr nepočítajte ako počítajte.

kvietocek87
30. aug 2023

@vikinka0100 ja mám nato taký názor, že sa okolo toho chodí zbytočne po špičkách a len sa potom po úmrtí zbytočne rodiny rozpadnú.My sa o tom otvorene rozprávame s partnerom.Mne rodičia ešte žijú,on ide mat dedičské konanie po úmrtí jedného z rodičov teraz o 3 týždne.Nechcem ,aby som potom počúvala celý život, že nemal som to tak urobiť,nemal som sa vzdať majetku alebo mal som sa vzdať.Lebo veľmi veľa ľudí koná zbrklo a potom banuju celý život.Kazdy názor je dobrý,aj od nezainteresovanych osôb a danej osobe to aj môže pomôcť.

adrianka2606
30. aug 2023

@vikinka0100 Dedicstvo nespada do BSM, to co zdedi tvoj manzel bude len jeho, co zdedis ty, bude len tvoje. Dedicstvo sa nedeli a nevyplaca ani pri rozvode.
To len k tomu, ze sa ta to tyka, lebo ste manzelia

kvietocek87
30. aug 2023

@zuwa78 tam sa absolútne nezohľadňuje,kto dochoval rodičov.Pokial rodičia nedarujú majetok ešte za života.Jedine ešte ten pohreb,ak ho zaplatil jeden zo súrodencov,tak tomu druhému sa odpočíta minimálne polovica za pohreb zo sumy z dedičstva.

kvietocek87
30. aug 2023

@marca12 rozvracacku rodiny??A toto je aký koment k meritu veci

vikinka0100
autor
30. aug 2023

@kvietocek87 aj ja mam ten názor 👍🏻
po smrti všetko v rýchlosti riešiť je už neskoro. Narýchlo sa rozhodnúť čo a ako bude, keď človek má iné starosti, smútok, iné myslienky.. Je dobre vedieť už dopredu, co bude

kvietocek87
30. aug 2023

@vikinka0100 veľký problém slovákov čítať text s porozumením.Nikto nejde nikoho vyhadzovať a splietaju veci úplne odveci.Ze rozvracacka rodín a takéto debiliny,len že sa niekto niečo opyta.Trebars právnickú vec.A teraz odhliadnuc od situácie vášho muža.Samotnim rodičom by malo záležať,aby si dali aj takéto veci do poriadku pred smrťou, keď je v rodine akokoľvek ci už psychicky alebo fyzicky hendikepované dieťa a má aj ďalších súrodencov.Toto je veľmi široká téma

vikinka0100
autor
30. aug 2023

@kvietocek87 každý len uráža, nech sa na seba pozrú.
Inak jeho sestra nieje hendikepovana😂
Len nemá žiadne starosti, povinnosti, býva s rodičmi oni sa o všetko starajú, ona chodí do práce, niečo doma pomôže a potom už je len na mobile. Nevie co je život. Nechce mať muža ani deti

andreakotesova
30. aug 2023

@vikinka0100 byt jej môžu darovať, aj keď sa správa, ako sa správa 🙂 nič s tým tvoj manžel neurobí, ak sa tak udeje. Ty by si sa angažovať nemala, je to manželova starosť. Ty sa môžeš angažovať a starať sa o "dedičstvo" po tvojich rodičoch.

lula313
30. aug 2023

@vikinka0100 nič sa neriesi v rychlosti. Dedičské konanie bude niekoľko mesiacov po pohrebe, niekde je to aj po roku

akbara77
30. aug 2023

@bublinka1426 keď nemá z čoho predá sa dom/byt a suma sa vydeli počtom dedičov.

bublinka1426
31. aug 2023

@akbara77 tak ja chapem ze pride niekto kto to naceni, a oni ju proste budu musiet vyplatit, ak to tak nariadi sud

maciatkolulu
31. aug 2023

@vikinka0100 ty si s nimi kazdy deň? Vieš čo robia? Ako žijú . Rodičia sú tiež nejako nie kompletní? Že robia niečo,čo im nevyhovuje? Nemyslím,že by to bola tvoja starosť,čo robia a ako svokrovci. Berú z tvojho?

miriam11
Odpoveď bola odstránená
andreakotesova
31. aug 2023

@miriam11 vyplatiť JEJ? Snáď jej MANŽELOVI 😉 ak ten byt bude predmetom dedičstva (niekedy v budúcnosti, ak ho rodicia nedaruju dcére), tento nebude spadat do BSM a ani prípadný príjem z jeho predaja.

miriam11
Odpoveď bola odstránená