icon

Dedičstvo - dom

8. máj 2023

Čo je ekonomicky výhodnejšie? Nechať si nárok na tretinu zdedeného domu alebo sa nechať vyplatit?

Strana
z2
muchotrafka298
8. máj 2023

Tak tomuto ja uz vobec nerozumiem, chces na tom zarobit, zaroven zneprijemnis eventualne byvanie dalsim osobam. Peniaze neriesis, cele je to v rovine hypotezy. Ale samozrejme, je to tvoja vec, ako sa k tomu postavis. Ja poznam pripad, kedy bolo viac dedicov a presne si v nehnutelnosti ohradili, co je koho. Az tak daleko to zaslo. Kedze pises, ze ziadna ponuka nie je, tak je asi uplne zbytocne zamyslat sa nad tym, ze ci predat podiel, nepredat, pripadne odkupit od inych.

autor
8. máj 2023

@abbey1 určite je rozumnejšie,ale to zas bola odpoveď na margo toho príspevku,že ak sa niekto nebude mať k činu vyplácania,dostala by som zrejme odpoved "veď to je aj tvoj dom,môžeš prísť". Ale hovorím,to sú teórie, čiže uvidíme,ako sa vec bude vyvíjať.

muchotrafka298
8. máj 2023

Ja by som sa porozpravala s tymi ostatnymi dedicmi, ake oni maju s domom eventualne plany.Aby si nebola o par rokov neprijemne prekvapena, ze ty mas inu predstavu ako oni dvaja. Tiez nie je od veci pobavit sa na vydajoch a ich plateni, ci uz sa jedna o dane, vodu, plyn, elektrinu, upravu zahrady ked to je neobyvane, zimnu udrzbu ak treba.

autor
8. máj 2023

@muchotrafka298 zarobiť v zmysle,že ten dom sa bude ešte pár rokov udržiavať v nejakom tom základnom chode,pričinením všetkých,ale bývať tam nebude určite pár rokov nikto. To je realita. moja otázka bola,že či rokmi porastie jeho trhová hodnota a keď dieťa ďalšieho dediča dorastie do situácie, kedy tam bude chcieť reálne žiť, že by som mohla mať viac peňazí z podielu,ako aktuálne teraz,keby som sa vzdala podielu teraz,nakoľko nikoho zo zúčastnených netlačí ani čas,ani financie.

muchotrafka298
8. máj 2023

Predikcie ako porastu nehnutelnosti to nevie nikto, ani analytici svetovych bank. Proste to este teraz nemozes vediet. Je predpoklad, ze ceny nehnutelnosti nejak rapidne nebudu klesat, to hovoria aj v mediach aj v realitach. Jedno ale vies, ak je to lukrativna nehnutelnost s vybornou polohou, o ktoru je zaujem kvazi neustale, tak ta je vzdy lepsie zhodnocovana ako nehnutelnost v okresnom meste, kde je ich na meter 20 rovnakych. Obrazne povedane. Lebo niektore nehnutelnosti proste na cene narastaju viac, ine menej.

kamatopo
8. máj 2023

A dohodnúť sa s ostatnými na predaji teraz sa nedá? Ak nikoho netlačí bývanie možno aj oni by radšej brali teraz podiel. Ja by som investovala do inej nehnuteľnosti ako roky čakať čo bude,žiť v neistote a potom si robiť prieky či skončiť niekde na súde. Vidím to v okolí ako chcu všetci nehnuteľnosť aj eura z výplaty a potom sú len odpockavacky ,trápne ohováranie a odkazovanie.

abbey1
8. máj 2023

Hlavne si ujasni pojmy a dojmy. Zrazu spomínaš " vzdať sa podielu", čo zjavne na tvoje príspevky vôbec nechceš. Aj to je to slabé právne povedomie. ;)

kvietocek87
23. máj 2023

Daj sa vyplatiť čím skôr,ceny nehnuteľností pôjdu dole.Uz aj teraz idú.Uroky na pôžičkách pôjdu hore, ľudia nebudú brať pôžičky,z čoho ich budú splácať.Drahota ako sviňa

vulka
23. máj 2023

Nikto tam nebýva? Tak to nieje ktovie čo. Bude strácať na hodnote oveľa viac ako stavba, kde sa žije(kúri, priebežne opravuje, upravuje). Poviem len taký malý príklad. U nás stála plaváreň. 5 rokov mimo prevdzky a bola z toho totálna ruina - úplne sa rozpadla, tým, že sa nevyužívala.

Strana
z2