Dedičstvo po otcovi, ak mal priateľku.

gabilili
7. feb 2020

Dobrý deň. Chcem sa opýtať ak mi budete vedieť poradiť... Zomrel mi ocino 😔 žil s priateľkou 10 rokov a dosť protivne sa správa... Povie mi že dúfam ze si na nič nebudeš nárokovať... Ako je to s dedičstvom? Viem že podľa zákona má právo po ocinovi dediť aj ona... To budeme rovnakým dielom? A ešte ked ona ma nárok dediť po ocinovi a oni žili spolu v byte ktorý spolu odkúpi, cely ho ocino prerobil ale je písaný na ňu, ale tak ako ona ma nárok na ocinovi majetok lebo žili preukázateľne pred smrťou spolu viac ako jeden rok máme aj ja nárok na podiel z toho bytu po ocinovi... Byt je písaný na ňu... Ďakujem

berenika39
7. feb 2020

Dědí přímí příbuzní. Manželka, děti. přítelkyně je mimo...

mmoonna
7. feb 2020

No mne sa tiež nezdá, že by mala dediť priateľka. Viem, že dedia manželka a deti. Myslím, že manželka polovicu a deti druhú polovicu rovným dielom.

natt750
7. feb 2020

Keď je byt písaný na ňu, nemáš na nič nárok. Ak neboli zobratý, tak dedíš jeho majetok Ty. A pokiaľ bol byt písaný na oboch, tak ocinova časť pripadne Tebe.

marca12
7. feb 2020

Ak je byt pisany na nu,nededis nic. Naco taketo zvady? Pre nieco bol byt pisany na nu,to,ze oco prerobil byt aj za svoje peniaze je bezpredmetne.

marci77
7. feb 2020

Bolo by dobre zistit na katastri, ci cely byt je pisany na tu priatelku, alebo iba daka cast. Ak jej to ocino prepisal (daroval) na nu, tak s tym uz nic.
skuste napisat aj do skupiny Pravne poradenstvo, mozno vam tam najlepsie poradia

kristina284
7. feb 2020

1.) Kedže byt je písaný na ňu, nemôžeš ho po otcovi zdediť. Pokiaľ vieš preukázať, že ho kúpili spolu, ocino ho prerobil atď môžeš to súdne napadnúť. Pokiaľ jej ho však daroval pomocou darovacej zmluvy, nezmôžeš s tým nič.
2.) Pokiaľ má ocino aj iný majetok = účet, auto,.. v tom prípade si neopomenuteľný dedič = si jeho dieťa. Takže na tento majetok si zas nemôže nárokovať ona, pretože nie je ani jeho dieťa, ani jeho manželka. Toto by súdne napadnúť mohla zas ona, keďže s ocinom žila viac ako jeden rok v spoločnej domácnosti.
= súd v týchto prípadoch nekoná zo svojej úradnej povinnosti. Takže pokiaľ ty súdne nenapadneš ju z vlastníctvom bytu, ktorý financoval tvoj ocino alebo ona nenapadne to že ty po ňom podedíš majetok písaný na neho, tak sa nič nestane. Byt dostane ona, a zvyšok čo bol ocinov dostaneš ty.

andreagartnerova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
andreagartnerova
7. feb 2020

Dediť budete len vy, ale iba majetok, ktorý ku dňu smrti vlastnil otec. Ak je byť na ňu, vedela čo robí.

veronikaszabova
7. feb 2020

@gabilili ak je pisany na jeho priatelku, tak ty nemas na neho pravo - dedis po otcovi, jeho majetok

23121974
7. feb 2020

Pokiaľ je byt písaný len na ňu,nemáš na neho žiadny nárok.