icon

Dieťa narodené v Španielsku

janaaa1111
1. feb 2023

Ahojte, potrebovala by som poradiť. Mám toho už vygooglene veľa dokonca aj telefonáty na ambasádu ( kde nie sú 2 x milí a nápomocní. Ak sa nepripravim pred telefonátom ani nespomenú dané informácie ) . Takže k veci . V marci sa nám narodí bábätko. Žijeme v Španielsku kde sme kúpili aj nehnuteľnost a bábätko bude mať trvalý pobyt v Španielsku . Otázka : podľa získaných informácii môže po roku legálneho trvalého bývala v Španielsku ziskat šťastne občianstvo a španielsky pas . Ale nesmieme mu vybavovať slovenský pas . Na Slovensko sa neplánujeme vrátiť. Po prvom volaní na ambasádu nám pani povedala že po narodeni ma prísť manžel nahlásiť dieta a ak chceme mozme vybaviť slovenský pas u nich na ambasáde alebo na Slovensku že nám dajú papier na vycestovanie a za týždeň máme pas .. lenže slovenský pas vám nedajú bez rodného čísla čo nám už zabudli povedať a keby sme sa takto vybrali podľa pokynom na sk tak by som tam s dieťaťom uviazla . Lebo vraj za rodným číslom sa čaká minimálne 3 mesiace aj dlhšie .. takže zväzujeme či sa vôbec púšťať do procesu vybavovania slovenského pasu ktorý potrvá pri našich úradoch dosť dlho alebo zotrvať rok bez vycestovania a získať Španielsky pas. Lenže vydajú nám NIE pre novorodenca bez pasu ? Je tu maminka ktorá toto riešila .. obaja sme slovaci . Takže dieta nadobúda automaticky slovenské občianstvo . Ak ho prihlasime a vybavíme potrebné dokumenty. Bohuzial na úrade a ambasáde vedia holý k..t poradiť s prepáčením . Tak sa obraciam na rodičov Slovákov čo žijú v Španielsku a vybavili pre svoje bábätko španielsky pas a občianstvo .. my sa vrátiť neplánujeme , dieta bude studovat v Španielsku, chceme aby malo právo voliť, a stať sa plnohodnotným občanom spanielska . Ďakujem za rady a odpovede

prasiatko30
1. feb 2023

@janaaa1111 zapiste dieta na registro civil prislesneho municipio, s tym certificado - neviem ci vam vystavia aj libro de familia - je mozne, ze aj to vam vystavia, pojdes na ayuntamiento a kedze ste majitelia tak zapisete dieta - dokonca sa mi zda, ze ti ho empadronan automaticemante k trvalemu pobytu rodicov. Cize budete ho mat uz zapisane aj v padron municipal a ak mate seguridad social tak sihodate pripisat k jednemu z rodicov a budete mat aj tarjeta de la SSeguridad social. S tym mate dostatocne aby ste zdokladovali, ze dieta sa narodilo a zije v esp od narodenia

prasiatko30
1. feb 2023

@guiseppinka ono ludia asi nedokazu pochopit o kolko sa zjednodusil proces ziadosti o rezidenciu v eu statoch 🤦🏽‍♀️len ked sa zacne vymyslat ako toto a ono a hladat specifika tak je to komplikovanejsie. 🤷‍♀️ale uz sa zabudlo ze pred necelym 19rokmi bolo treba ziadat o pracovne viza a povolenia na pobyt 😂😂

guiseppinka
1. feb 2023

@prasiatko30 este muz v 2010 riesil pracovne povolenie v at... Resp firma to riesila... Takze to nie je az tak davno...

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
prasiatko30
1. feb 2023
dara123456
Autor odpoveď zmazal
annm81
1. feb 2023

@janaaa1111 Nie som na toto odborník, takže môj príspevok sú len špekulácie. Neviem, či z právneho hľadiska existuje možnosť nechať dieťa bez občianstva. Áno, sú ľudia, čo občianstvo nemajú, ale dieťa slovenského občana sa stáva občanom SR automaticky a občianstva sa môže vzdať len konkrétnym postupom. Teda z právneho hľadiska je možné, že ak sa budete po roku uchádzať o španielske občianstvo a budete tvrdiť, že dieťa občianstvo nemá, budete vlastne klamať a to vo veľmi závažnej veci, bez ohľadu na to, že ste slovenský rodný list nevybavovali.

Podľa mňa tie španielske zákony sú na ošetrenie prípadov, keď sa dieta narodilo na ich území, ale nemá nárok na iné štátne občianstvo (napr. rodičia nemajú občianstvo žiadnej krajiny). Nemyslim, že pre vás existuje legálne schopná cesta. Na SK je to podľa mňa ošetrené veľmi podobne.

Iná vec je, že ak by ste sa za vaše dieta mohli vzdať občianstva, je z môjho pohľadu šialenstvo ostať dobrovoľne bez neho. Bez občianstva nedostaneš pas, takže vycestovať nebudeš môcť. Čo zdravotné poistenie, čo iné sociálne benefity a najmä, čo práva, ktoré sú na občianstvo naviazané?? .

janaaa1111
autor
1. feb 2023

@annm81 ale nikto sa nejde vzdávať občianstva .. však dieta bude minimálne 3-6 mesiacov bez dokladov lebo slovaci to nevedia urobiť rýchlejšie .. vtedy je to v poriadku ? My sa neplánujeme už vrátiť na Slovensko . Máme bývanie a prvú v Španielsku . Štátne občianstvo ma po nas slovenské to je nám jasne . Ale je možnosť získania španielskeho pasu a občianstva ak tu dieta žije nepretržite jeden rok . Bude tu študovať , v dospelosti právo voliť a pod vstúpiť do armády a neviem čo ešte . Ako mu pomôže slovenské občianstvo ak na Slovensku nikdy žiť nebude a ani pomaly nepôjde ak tam už skoro ani nemáme rodinu . Naša rodina žije v anglicku . Všetci sú odsťahovani. My máme čakať a vybavovať 6 mesiacov nejaké doklady pre dieta ktoré v budúcnosti aj tak budeme meniť a žiadať pre neho spanielske . Nemci a iné národnosti nemajú problém získať pre dieta občianstvo po roku života tu tak prečo slovaci áno .. nikde nieje rozumne napísané čo a ako urobiť . A aj keď otvorím linky čo mi posielate je to vlastne to čo píšem celý čas . Po roku dostane občianstvo , stačí len pas a preukázať pobyt v Španielsku jedného z rodiča .. tak či tak nevycestujě z ostrova či už žiadam slovenský alebo španielsky pas .. ako mám ísť odfotiť dieta do Madridu ak ma naspäť nepustia .. ako mám ísť aj Slovensko keďže tam nemám kde zostať s dieťaťom 3-6 mesiacov aby som vybavila rodné číslo a následne pas .

janaaa1111
autor
1. feb 2023

@prasiatko30 to som čítala tam píše ze môže dostať občianstvo spanielske .. práve preto to tu riešim ze či niekto to ma . Lebo na nete sa toho popise .. ak sa dieta narodí v Španielsku a zotrvá tam rok nepretržite môže získať občianstvo a pas na základe trvalého pobytu.. ale kto to reálne ma zo Slovákov . To sa snažím zistiť celý čas 😂

janaaa1111
autor
1. feb 2023

@annm81 sme rezidenti v Španielsku, pracujeme a platíme dane tu, máme poistenie tu, na sk si neplatím žiadne poistenie lebo v eu je protizákonne mať 2 poistenia .. máme nehnuteľnosť v Španielku . Žijeme tu legálne .. neplánujeme sa vrátiť . A otázka za milión narodí sa nám bábätko a čo s ním ? Ako ho legálne zapísať, vybaviť doklady a pod veci bez toho aby som sa nasťahovala so slovenskými úradmi niekoľko mesiacov

janaaa1111
autor
1. feb 2023

Baby poviem vám je to zaujímavá diskusia .. a som sama zvedavá ako to vybavíme nakoniec . Však vám tu napíšem 😍 len asi netreba porovnávať Slovákov žijúcich v Španielsku( zahraničí) čo sa plánujú vrátiť na Slovensko a v zahraničí sú len dočasne aby si napríklad zarobili na bývanie na Slovensku a Slovákov čo už nechcú mať nič spoločne so slovenskom a odisli aby sa v živote nemuseli vrátiť. Vtedy rozmýšľame úplne inak 😂😂😂 a smaozrejme ďalšia skupina sú mix pary Slovák , Španiel kedy je situáciu úplne ina čo sa týka deti

annm81
2. feb 2023

@janaaa1111 Ja som tvoj príspevok pochopila tak, že jednou z podmienok na získanie španielskeho občianstva je nemať iné občianstvo. Povoľuje Španielsko dvojité občianstvo? Ja som len prvým kliknutím na googli našla toto, ale neoverovala som si, či je to správna informácia:
Foreign nationals who acquire Spanish nationality must renounce their previous nationality, unless they are natural-born citizens of a Latin American country, Andorra, the Philippines, Equatorial Guinea, or Portugal.

vevesh
2. feb 2023

@janaaa1111 mozno pomoze- v nemecku maju v niecom podobne, v niecom odlisne. Dieta moze normalne fungovat bez obcianstva. Rodny list vybavite spanielsky (kedze sa tam narodi). Tymto este dieta neziskava obcianstvo, je to len povrdenie o narodeni (nemci napr. Vydavaju nemecky rl s orlim znakom pre obcanov nemecka ziskanym narodenim. Pre tych, ktori nemaju obcianstvo, vydavaju tzv. Rodny list formular A). A s rodnym listom vybavis zdravotku, prihlasenie na pobyt. Takisto spanielsky rodny list potrebujes na vybavenie slovenskeho rl (a rodne cislo nepotrebujes, ale sk rodny list trva cez ambasadu aj 9 mesiacov🙄🙄). Dieta do 1 roku okrem zdravotky a prihlasenia na pobyt nic viac potrebovat nebude. A potom po 1 roku date ziadost na pas, kedze budete splnat spanielske podmienky pre udelenie statnosti pre dieta, lebo ziadne ine nema. Alebo dovtedy este mozu zmenit legislativu a povolit 2-statnost v ramci eu.

vevesh
2. feb 2023

@annm81 ti, co nemaju obcianstvo, maju tzv. Bezstatny pas (zvacsa ma svetlomodru farbu) a mozu v pohode cestovat. To len pomimo.

prasiatko30
2. feb 2023

@janaaa1111 ja ta chapem ale opominas ren fakt, ze dieta je/bude de facto slovak i ked vybavenie papierov bude trvat - z dovodu, ze ste mimo uzemia sk. Dieta nie je apatrida lebo vy ste statni prislusnici jedneho statu. Pokial to mate tak jasne, tak si bolo treba zacat vybavovat spanielsku statnu prislusnost vy ako rodicia, to sa da sa mi zda po 5rokoch rezidencie. A tak by dieta malo automaticky vasu narodnost. Takto musite robit tak ako je to zakonom dane a zakon nezaujima, ze ty nechces aby tvoje dieta bolo slovak 🤷‍♀️

vroni
2. feb 2023

Myslim, ze zákonný rozpor bude v tom, že vaše dieťa NIE JE bez štátnej príslušnosti. To, že si o tom nevyziadate doklad zďaleka neznamená, že tu štátnu príslušnosť nema.

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
janaaa1111
autor
2. feb 2023

@neanonymna ďakujem áno tak by to malo byt .. ale tak či tak by som nevycestovala to sa tu snažím písať už viac krát.. či už rok alebo 6 mesiacov dokonca ako píše vevesh aj 9 mesiacov ( ak sa čaká na vybavenie slovenského rodného listu tak dlho ) tak vlastne dieta je celú dobu bez dokladov či už jedno alebo druhé začneme vybavovať . Tak sa mi oplatí počkať a rovno mu vybaviť ten španielsky . 🙂

janaaa1111
autor
2. feb 2023

Po obehani úradov budeme múdrejší . 🙂 opýtam sa na všetko o čom sme tu písali a uvidíme . Keď sa chce dá sa všetko .. určite sa zariadime s dieťaťom tak ako to povoľuje zákon . Využijeme všetky dostupné riešenia. Potom vám tu napíšem výsledok . Možno to bude riešiť ešte aj niekto iný v budúcnosti . 🙂

janaaa1111
autor
2. feb 2023

@vroni rozumiem , uvidíme .. zariadime sa tak ako to pôjde podľa zákona . 🙂 ale využijeme všetky dostupné informácie a opýtame sa na všetko . Človek nikdy nevie aké možnosti ma pokiaľ sa nezačne v tom rýpať

janaaa1111
autor
2. feb 2023

Ak to pôjde, super využijeme tu možnosť ak nie zariadime sa inak. Chcela som vedieť či to už niekto riešil .. väčšina žien ma mužov Španielov takže majú iný postup a iné možnosti, ďalší slovaci možno nezormyslaju nad takou alternatívou . Tak nevadí,, ako som už pisala uvidíme

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
janaaa1111
autor
2. feb 2023

@neanonymna tu baby písali že budem bez dokladov, bez občianstva a pod pokiaľ všetko nevybavim .tak len odpisujem že tak či tak budem či už čakám aj slovenské alebo spanielske . Po pôrode pojdeme so španielskym rodným listom na úrady a uvidíme čo vybavíme pre dieta .. či budú chcieť na pridelenie NIE čísla pas dieťaťa, či ho vieme prihlásiť na trvalý pobyt a ostatne záležitosti. Ak to všetko pôjde super neponáhľam sa s pasom pre dieta .. len niekto tu už písal že mi NIE bez pasu nedajú.. tak ja neviem . Myslím že na úrade nám dajú info čo treba . My tu máme vybavené všetko, vlastníme nehnuteľnosť ,proste si dieta dáme ako závislé od nás ( už som zabudla ako sa to nazýva ) už som z toho všetkého pomýlená 😂 musím si keď bude čas prejsť správy ešte raz a tie informácie a rady čo tu baby písali si napíšem a dohľadom ešte potrebné informácie k tomu a takto pripravená s rôznymi variantami pojdeme vybavovať veci .

tini27
2. feb 2023

Ahoj, ja nemam skusenost s tym co riesis ty, no mam par info k vydavaniu rc na slovensku pre dieta narodene inde- obe deti mame narodene v cechach. Neviem kde mate trvaly pobyt ( ci v esp alebo na sk). My sme cez matriku na sk kde mame trvaly pobyt posielali ziadost na tu specialnu matriku v ba a odtial nam prisiel postou slovensky rodny list. Trvalo to pri synovi cca 6 tyzdnov, pri dcere asi 5 a to boli este aj vianoce. Takze hororove scenare so 6 mesiacmi by som nebrala moc vazne.
Chcela som ale poznamenat, ze na matrike dieta nikto nepotreboval vidiet- stacil rodic, rodne listy nas, sobasny list, rodny list dietata z cudziny.
Tak este je variant, ze by to absolvoval len npr tvoj muz, ty s dietatom by si cestovat nemusela.
Pripadne, mozno sa to da vsetko riesit aj postou, s tym by som sa asi obratila na matriku v BA a opytala sa.
Drzim palce ;)

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
neanonymna
Autor odpoveď zmazal
vevesh
2. feb 2023

@janaaa1111 tak som mrkla na to, a tvoje dieta nesplna status "bezstatnosti". Jedina moznost, aby malo esp obcianstvo, je, ze ho vybavite spolu ako rodina, ked budete mat narok. Ale ak nechces cestovat, kludne moze byt dieta bez dokladov aj do 15tky. To je len na tebe ci a vobec vybavis slovenske doklady. Po 15tke uz bude potrebne cosi na preukazanie totoznosti vybavit, ak teda dovtedy nestihnete vybavit spanielske obcianstvo pre celu rodinu.

janaaa1111
autor
2. feb 2023

@tini27 ďakujem

annm81
2. feb 2023

@vevesh O tom "pase" pre ľudí bez občianstva som nevedela, ale ak tomu dobre rozumiem, bol zavedený ako doklad pre ľudí bez nároku na občianstvo, čo určite nie je tento prípad.

janaaa1111
autor
2. feb 2023

@vevesh ak je dieta narodené v Španielsku po roku života tu ma nárok na požiadanie španielskeho pasu .. to som si našla overila . Cele to je hlavne o tom či nám vydajú NIE a ostatne veci prihlásenie na trvalý pobyt na našu nehnuteľnosť na Malorke bez ďalšieho dokladovania . Ako som už pisala overím to na úrade keď budeme veci riešiť. Chcela som vedieť či to niekto už žiadal takto na základe trvalého pobytu . Vidím že asi na tejto stránke nieje nikto čo sa o to takto zaujímal ako my