icon

Dlh na poistnom a tehotenstvo

19. dec 2020

Viete mi prosim niekto povedat ci spadaju prehliadky v tehotenstve pod neodkladnu zdrav. starostlivost?Zial este z roku 2010 alebo skor (1800€) som mala dlh ktory ma uz exekutor (nekontaktoval ma 10rokov tak som na to prisla az ked som mala zdravotne problemy asi 3roky dozadu) V nemocnici som zacala svietit na cerveno ako neplatic a nemala som narok ani na gastro vysetrenia.V dany rok som zistila ze mam na poistovny dalsi dlh (hned som sla a dala si urobit splatkovy kalendar) Ten uz mam splateny ale zial dlh u exe kruteho si neviem dat do poriadku kedze suma je vysoka.V Januari ma caka este par prehliadok a nasledne porod a moja otazka znie,mam narok na poradme,pasy a vsetko okolo toho aj napriek tomu,ze mam ten dlh?Dakujem za rady.Dlh ny som si rada splatila tal ako poistovni zial s Panom neni rec a nemam 1800€ ktore mozem hned zaplatit.

autor
20. dec 2020

@ivkazba 3roky viem o tom ze zamna zamestnavatelka neodvadzala to som hned sla riesit na poistovnu splatkovym.O tom dlhu z obdobia skoncenia skoly ma informovali,ze si to mam riesit ked mi skonci splatkovy co bol aj plan ale bez odozvy od exe.A veru 10rokov ma nikto neinformoval kedze som nechodila k dr tak ani asi nemali preco 😔 Dlh si samozrejme splatit chcem ale najprv som musela splatiti ten co bol novy na poistovni ten mi skoncil tento mesiac.

autor
20. dec 2020

@aylinn no praveze ja by som rada vyplatila co mi treba u exe nechcem sa tomu vyhybat leno mi budu rast dlhy 🤔

noami12
20. dec 2020

@petamich tak ako áno, od vtedy už je veľmi dlhá doba a sa čudujem ze to ešte stále nieje vyriešené. Lebo keby chcela tak za tých x rokov to už mohla mať aj splatene.. Lenze nevieme ako to v skutočnosti bolo a hlavne je ze aj keď neskoro ale chce to splatiť tak predca by sa mali nejako skontaktovať aby ten dlh začala splácať. Nehovorím ze je v tom nevinne autorka, ale ja byt exekútor u takýchto ľudí sa dohodnem aspoň na tom splácaní zakial chcú aby videl peniaze od takého človeka, možno nemá žiadny majetok a u takých ľudí exekútor peniaze uvidí kedy?

autor
20. dec 2020

Zienky ako som napisala neznalost neospravedlnuje toho som si vedoma.Splatkovy som mala na novy dlh v poistovni lebo tam sa dalo hned dohodnut ako som sla z gastra a hned som to riesila lebo tam somnou hned aj komunikovali.Pri prvej dcerke mi nikto nic nepovedal takze vtedy som nemala ani tusenie ze ten dlh mam kedze som sa odstahovala od byvaleho a vratila sa k nasim.To je uz skoro 6rokov.Vtedy nebiem preco ma nikto neupozornil roesila by som to hned.

autor
20. dec 2020

@noami12 no majetok naozaj ziadny nemam tak mozno preto som nebola zaujimava aby ma aspon kontaktoval 🙄 Ale splatkovy by som rada mala kedze nechcem mat ziadne dlhy.

noami12
20. dec 2020

Skus mu poslať postu doporučene. A uvidíš, možno sa ozve.

mogaa
20. dec 2020

Ono tie rady, že napíš mu a kontaktuj ho...sú ti teraz na veci....je pred sviatkami a v januári rodíš......mala si to s exekútorom riešiť skôr, do konca roka nevybavíš nič a exekútor možno začne pracovať po 8.1, keďže ľudia čerpajú dovolenky.....teraz pred sviatkami a ešte cez lock down nevybavíš naozaj nič, otázne je či vôbec niečo vybavíš do pôrodu keďže je už v januári....v každom prípade vieš v akej si situácii, takže ak chceš preventívku zaplať si ju u svoho gynekologa ako samoplatca, v opačnom prípade počkaj až do pôrodu, to je akútny zákrok.....tam je potom ale otázne čo ti následne vyfakturuje nemocnica, lebo akútny je len samotný pôrod, nie následná hospitálizácia teda ak tam ostaneš po pôrode 3dni, tak ten pobyt budú žiadať uhradiť od teba

autor
20. dec 2020

@mogaa ved to,ze prakticky kym som platila splatkovy vsetko bolo v poriadku a mala som to riesit po skonceni co mi momentalne vdaka situacii aka je naozaj skomplikovalo plan.Nepoviem keby si vezmem uver a ten nechcem splatiti alebo pod ale proste ma vtedy ani nenapadlo,ze ak odidem do zahranicia musim nejaku zdravotnu aj riesit ale zial za chybu sa plati.No dlh si splatit chcem a v tom je velky rozdiel len zial casovo to nevyde preto ma zaujimalo ako to bude s poradnami a pod.

mogaa
20. dec 2020

no poradne nie sú akútna starostlivosť, takže jedine ako samoplatca.....samozrejme ak budeš mať bolesti tak ťa vyšetrí aj tvoj gynekolog lebo to už môže byť akútny stav, ono je to o tom na akého gynekologa natrafíš, teoreticky ti môže urobiť jedno vyšetrenie platbu vyžiadať za akútne vyšetrenie, ale na to by som sa nespoliehala + určite by ti tak nerobil všetky vyšetrenia čo sa absolvujú na poradniach.....no na tvojom mieste hľadám spôsob ako si to dať do poriadku, pretože naozaj sa môže stať hocičo a ak sa ocitneš v nemocnici tak akútne ťa síce ošetria, ale pobyt v nemocnici ti dajú uhradiť ako samoplatcovi......nikoho nebude zaujímať že dlh riešiť chceš, ale každého bude zaujímať aktuálna situácia kedže aktuálne tam ten dlh máš......jedine požiadať o pomoc rodičov, či otca dieťaťa - nech si vezmú úver že rodičom to budeš splácať....veď už nejakú dobu si predsa vedela o tom dlhu bolo to treba riešiť skôr.....skús ešte osloviť ZP či nevedia stiahnuť exekúciu, exekútor nie je povinný ti povoliť splátkový kalendár keďže už dlhšie o exekúcii vieš a zrejme si s ním nekomunikovala.....všetko sa dá riešiť, ale v začiatkoch a nie sa spoliehať že veď exekúcia má čas......predpokladám že exekútor ti aj zablokoval účet...

lydiasabolova
20. dec 2020

ja som bola v rovnakej situácii, toť moja skúsenosť:
taktiež som mala dlh v poisťovni a do toho som otehotnela.. prácu som vtedy nemala, súčasný manžel tiež nie.. keď som bola cca v 4.mesiaci, manžel sa dobre zamestnal a mne akurát vtedy časť dlhu posunuli exekútorovi.. do bodu, kým sme boli obaja nezamestnaní, som u gynekológa nebola, ale akonáhle sme sa finančne zabezpečili, tak som k doktorke nabehla (cca 5.mesiac)
vysvetlila som jej situáciu, ale i keď veľmi chcela pomôcť, nedalo sa.. hneď prvý odber krvi ma mal stáť cca 120€ a poradne, sono, všetko by som si musela hradiť.. poslala ma do poisťovne, aby som si to poriešila.. tam som akurát natrafila na nie veľmi dobrú tetu úradnú, povedala mi, že dlh v poisťovni mi môže rozdeliť iba na 12 splátok.. bolo to na nás vtedy veľa, lebo prvý vklad (nejaká zábezpeka alebo čo to bolo) bol okolo 300€ (nepovedala mi, že sa dá splácať aj 24 mesiacov s oveľa nižším prvým vkladom)
smutná som bežala ku gynekologičke, že teda splátkový kalendár si teraz hneď nemôžem dovoliť (prvá manželova výplata bola okolo 250€ lebo začal robiť koncom mesiaca) a že si teda zaplatím ten odber a uvidíme, ako ďalej.. nebola nadšená, ale zľutovala sa nadomnou, spravila mi iba sono za 6€ či je bábo v poriadku a dala mi mesiac na to, aby sme to skúsili s poisťovňou znova, lebo ona, aj keď jej bolo ľúto, si nechcela zobrať rizikovú pacientku (v zmysle, že ktovie, či jej budem vôbec platiť)
skúsila som teda znova tú poisťovňu, našťastie, bola tam milá pani a tá mi spravila splátkový kalendár na 24 mesiacov s prvým vkladom okolo 170€, čiže sme to ako-tak utiahli..
no a exekútor.. na to, aby si nesvietila doktorom na červeno, musia od exekútora poisťovni chodiť peniažky pravidelne (oni si to potom tak v systéme prepnú, že už máš nárok na celú zdrav.starostlivosť i keď reálne máš ešte stále dlh)
ja som to vyriešila tak, že som exekútorovi poslala úprimný osobný list v skratke so znením: otehotnela som, dlhodobo sa mi nedarilo nájsť prácu a po otehotnení ma ani nechcú už nikde zamestnať, že manžel pracuje a zoberie na seba plnú zodpovednosť v splácaní môjho dlhu a že sme schopní mu posielať najviac 50€ mesačne, že viac sa nám nedá a že nemáme ani hmotné majetky ani prosto nič, čím by sme dlh pokryli a či by teda nám vyšiel v ústrety.. našťastie, tento bol super a súhlasil, takže keď mu prišli peniažky a on ich následne zaslal poisťovni, plus som začala splácať splátkový kalendár poisťovni, tak ma prepli na plne hradenú zdrav.starostlivosť a hneď som nabehla ku gynekologičke a dali sme porobiť všetko, čo bolo treba 🙂
problém u teba je, že tie sviatky sú teraz akurát :-/ ja nerada telefonujem, tak som písala list, ale možno by sa ti niečo podarilo vybaviť, keby si hneď zajtra obvolala exekútora, dohodla sa s ním, dala mu poslať peniaze nooo a keby následne stihli dôjsť aj poisťovni, prípadne že by im exekútor poslal nejaké potvrdenie, že ste sa dohodli na kalendári a nech ťa ,,prepnú" na to plné pokrytie.. možno budú robiť aj medzi sviatkami aspoň tie dva dni, tak snáď by sa to stihlo no 🙂

snehulak7
20. dec 2020

Prepáč, ale toto neznie ako pravda. Ak si mala riadnu pracovnú zmluvu (keďže píšeš o zamestnávateľovi), tak stačí ju doniesť do poisťovne. SP ani ZP od teba nebude vyžadovať splatenie ani nič podobné, nakoľko sú to peniaze, ktoré tebe zrazili z hrubej mzdy a neodviedli ich. V tom prípade platí, že oni sú dlžníci, nie ty. Stala sa mi rovnaká situácia a aj SP ajZP chceli len pracovnú zmluvu a povedali, že mňa sa to nijako netýka. Dodnes som nikdy nebola na zozname dlžníkov, kontrolovala som to. Takže takto to ani úplne nebude. Ak chceš, aby ti niekto pomohol, musíš uvádzať veci pravdivo a správne... Ak si nie si istá, tak sa pýtaj, otravuj. Ale vždy hovor veci, ako sú

noami12
20. dec 2020

@ivkazba tak potom sa nesmú čudovať keď prídu do situácie že ich napríklad ten lekár nevyšetrí

autor
20. dec 2020

@snehulak7 ja som pracovala len na dohodu tam zamna hradene bolo ale nie ked som bola chora ci mala ostala chora a ja som musela ostat doma aby som bola presna.

mogaa
20. dec 2020

počas PN a OČR(prvých 10dní) sa zdravotné neuhrádza

autor
20. dec 2020

@lydiasabolova no skusim to aspon tak lebo konecne dospalacany dlh co som mala na poistovny od ex zamestnavatelky plus kym som sa evidovala na urade.Potom som bola vzdy na urade az na tie dva roky aj nieco co som bola mimo SK.A na poistovni boli tie zienky velmi ustretove hlavne ked zistila kto ma moj dlh 😔 Ale s tym aka bude v decembri situacia sme akosi nepocitali.Ak zratam co ny ma vysli odbery poradne do porodu tak asi este aj tem dlh by som preplatila 😕.Uver ani pozicku nechcem lebo to by stale bol dlh a dlh dlhom sa nezmaze preto radsej skusim tu moznost a budem skusat toho exe.Ved logicky takto bude odomna mat co chce 🤷‍♀️

autor
20. dec 2020

@mogaa na PN som narok nemala ako platene a musela som vodit dcerlu do skolky to iste OCR kedze zamestmavatelka mi davala na pasku len nejak 160e nemala by som prakticky nic.Vtedy mi pomohla rodina ako tak ale teraz v situacii aka je uz ani oni memozu pomoct aj keby chcu.

bubuzu
20. dec 2020

Ahoj,mozno to tu niekto uz napisal,ale zaujalo ma,ze mas matersku 30 eur.Vies,ze ak mas matersku nizsiu ako je rodicovsky prispevok,tak si mozes na urade prace poziadat a doplacanie toho rozdielu,cize nebudes mat tych 30 ale cca tych 370 mesacne?

autor
20. dec 2020

@bubuzu dakujem, ano to mi pani na socialnej uz povedala 😊

maciatkolulu
20. dec 2020

10 rokov si si co myslela, že zdravotnú ti platil kto? Škola, mama? Neverím, že ťa exekútor nekontaktoval, bud zla adresa, teda nezmenené údaje, nezdrziavaka si sa na adrese TP, alebo nepreberá la postu... Začala si to riešiť až v tehotenstve a dobehol ta to... Neverím, že exe nekomunikuje. Minimálne na doporučené zásielky zaručene odpovedať musí.... Hold vyjde ta to poriadne viac. Kebyže to tak robí každý....

snehulak7
20. dec 2020

Prepáč, ale keď si PN, tak za teba platí štát a žiadny dlh ti nevzniká, to platí aj pre tých, čo nemajú nárok na vyplácanie dávky. Takže to ako uvadzas, že si prišla k dlhom proste nie je pravda, pretože takto to nefunguje. Nehovorím, že klameš, ale to ako to vnímaš nie je skutočne. Buď tomu vôbec neruzumies, alebo veci neuvadzas správne.... Ani jedno pre teba nie je dobre. Ale do buducnosti: vždy sa na úradoch pýtaj kam máš ísť, kde sa prihlásiť a co robiť. Aj stokrát, ak nerozumieš. Mne je to ľúto, že si sa dostala do takej situácie a prajem ti, aby si ju dokázala vyriešiť a mala nárok na prehliadky u lekára.

snehulak7
20. dec 2020

Teraz mi napadlo, že ak si sa na to ale nepýtala a nezistovala to, tak je možné, že máš takéto problémy. V podstate si to vyjadrila už v prvých vetách, že si nevedela, že sa máš hlásiť na úrad. Takúto situáciu som zažila len raz, pri dievčati, ktoré v poisťovni nevedelo vyplniť jednoduchý lajstrik, bola z DD a nikto jej nikdy nevysvetlil ako to chodí. Možno je to tvoj prípad, neviem. V každom prípade, prosím, vždy sa rad s kompetentnými ako ďalej. Ak sa ti nedá ísť, kvôli deťom, tak tam zavolaj, zistuj. Je to určite náročné, ale snaž sa v tom trochu plávať a nakoniec zistíš, že to nie je také zložité (aspoň tie základné veci) a všetko zvládneš. Veľa síl ti želám

mogaa
20. dec 2020

Skôr počítaj s možnosťou že už nebude súhlasiť so splátkovým kalendárom......ak máš exekúciu niekoľko rokov a doteraz si ju neriešila, nemá byť exekútor prečo ústretový.....logicky ak si mu doteraz nič neposlala, prečo by ti mal dať splátkový kalendár a čakať že všetko splatíš? že zase nesplatíš len časť splátok (pokiaľ budeš potrebovať vyšetrenia do pôrodu a potom prestaneš? Ja netvrdím že to tak je, len ak si s ním roky nekomunikovala, tak treba skôr počítať s tým že ti splátkový kalendár ani nedá......ty si tá čo to roky neriešila a aj samotná exekúcia už trvá dlhšie.....on má odmenu len zo zaplatenej čiastky a nikde nemá istotu že ty ju aj uhradíš.......uplne iná situácia by bola ak by nepotrebovala zdrav.starostlivosť, čiže by si nebola tehotná.....ale vyskúšaj, uvidíš...len sa priprav aj na túto možnosť že s tým nebude súhlasiť......

autor
20. dec 2020

@maciatkolulu ja som si ju neplatila len nejako 2roky(nejako v roku 2009) potom som uz bola normalne na upsvare a nie exe ma za tu dobu nekontaktoval ani raz preto som nemala ziadne vedomie,ze akykolvek dlh mam az do doby kym zamestnavatelka zamna par tyzdnov neplatila a to som hned riesila🤔

autor
20. dec 2020

@snehulak7 dakujem za radu ano samozrejme odkedy viem,ze mam nejaky dlh na poistovni tak som to hned riesila a uz aj splatila ale bolo mi oznamene ze tam mam dlh od skoncenia skoly a to som naozaj netusila,ze musim ist na urad a kedze som nenavstevivala ziadneho dr 10rokov ani som netusila,ze je nieco zle kedze ma exe ani raz nekontaktoval za tu dobu.

maciatkolulu
20. dec 2020

Dva roky si si myslela, že kto za teba platí???

leuchtturm
20. dec 2020

ak je vsetko pravda, co pises, myslim, ze tvoj problem by mal ist do politiky. Skus poziadat o pomoc nejaku poslankynu. Ak si sama, budiž, si bez lekarskej starostlivosti, ale pre tehotnu a pre dieta v maternici, su tieto poradne velmi dolezite.

hailey1
20. dec 2020

Ten modry kon je riadna sociologicka sonda do hlbin slovenskeho naroda. Jedno je vsak pri takychto prispevkoch rovnake = vsetci su zli, ja som jedina dobra 😄. Nehnevaj sa na mna, ale ako chces byt zodpovednou mamou, ked si nevies tolko rokov dat doporiadku dlh. Ja som mala kvoli nedorozumeniu na urade prace dlh trapnych 70 eur, ale poistovna ma okamzite zacala bombardovat... a aj exekutor nedal vediet? Diery ma ten tvoj pribeh. Odporucam sa pozriet do zrkadla a nieco so sebou zacat robit. Jedina osoba, ktoru v tomto pribehu lutujem je tvoje dieta, ktore nie je pod kontrolou len kvoli tvojej nezodpovednosti.

autor
21. dec 2020

@hailey1 ako nehnevaj sa ale naco by som asi klamala??Pytala som sa na radu.Viem co mam robit ale ocividne na koni ozaj kazdy potrebuje viac rypnut lebo sa nudi 🤨Moja otazka aj tak znela uplne inac a za relevantne odpovede dakujem.

autor
21. dec 2020

@leuchtturm naozaj nemam dovod klamat 🤷‍♀️ A keby sa tomu vyhyba asi si neplatim ten splatkovy v poistovni (a to som uz vybavovala aj po dobe ked uz mi tu starostlivost nebolo treba,proste to chcem mat na poriadku) ale otazka znela co s tymi poradnami a na tu sa mi moc odpovedi nedostalo 😕

mogaa
21. dec 2020

Ale ano, odpovede si dostala, poradne si jedine platiť ako samoplatca alebo ak budeš mať problém tak gynekologická pohotovosť kde ťa vyšetria lebo to môže byť akútny stav.....tam toho veľa neporiešiš ani s exekútorom, dohodnúť s exekútorom sa samozrejme dá ale iba ak sa s ním komunikuje, nie ak exekúciu neriešiš niekoľko mesiacov....