icon

Dobrovoľne nezamestnaná

18. jún 2023

Ahoj Baby.. prosím bez predsudkov proste nam to s muzom tak vyhovuje.. som dobrovoľne nesamestana.. platím si zdravotné odvody ale sociálne nie.. po kolkych rokov si musím začať platiť aj sociálne ďakujem...

bimbambim
18. jún 2023

@nika_val tak nech sedí , ale už keď si dačo chce zistiť tak nech ide aspoň na úrad si pozistovat základné informácie.ci už keď sedím doma tak budem riešiť všetko z domu? Jedna cesta no sociálku z domu jej neublíži a bude mať lepšie info ako tu ide žien s mk

autor
18. jún 2023

@walentina7 ďakujem za vas nazor. Nechcela som touto témou rozputat hádky..

nika_val
18. jún 2023

Autorka touto témou som tu pred par rokmi aj ja rozpútala riadne štiplavu diskusiu takže to nie je tvoja chyba 🙂
Preto som napisala lebo do dobrovolne nezamestnanych žien sa tu vždy začnu navažať, uražať a podobne

lienka.7
18. jún 2023

@autorka nemusis nikdy, len potom necakaj žiadne "davky" + slusnejsi dôchodok

mogaa
18. jún 2023

odvody do SP povinné nie sú....takže kedy len chceš....samozrejme tie roky keď si ich neplatíš sa ti nikam nerátajú a ani na nič nemáš nárok zo SP....

autor
18. jún 2023

@nika_val ja tiez poznam zeny z okolia ktore su takto doma a vsetci su spokojný doma...ja som nevedela čo urobí jedna otázka ohľadom odvodov🫣

mogaa
18. jún 2023

@walentina7 nič nie je len čierne alebo biele....ano, dôchodok je ďaleko, ale kludne môže v 30 -tke byť odkázaná na ID a ten nedostane, lebo jej budú chýbať roky poistenia....alebo ostane tehotná, či chorá...spoliehať sa len na jeden príjem do rodiny je vždy riziko, ke´dže aj manžel môže ochorieť, môže prísť o príjem....

lienka.7
18. jún 2023

@autorka ja poznám zase ženy co su síce doma, ale sú fiktívne zamestnané u mužov vo firmách. Cize aby si rozumela, sedkaju doma, ale odvody im idú a čerpajú teda všetky "vyhody" z tohoto ich statusu. Je to tvoja voľba, ale úprimne nechapem tvoje rozhodnutie vobec nič neplatiť. Aby si naozaj raz nelutovala. A k tomu tvojmu rodinnému šťastiu, myslím, že je tu kopec príbehov ze doslova rozprávkový vzťah sa zrútil.doslova zo dňa na deň. Ono je pekne veriť a dúfať, ale netreba sa na všetko pozerať len cez ružové okuliare a myslieť aj trosku racionálne, resp.na zadne dvierka.

marcellka32
18. jún 2023

Ja neviem čo riešite, myslím že stačila jedna odpoveď na jej otázku..všetko ostatné okolo vám môže byť jedno

walentina7
Odpoveď bola odstránená
liljana
18. jún 2023

@walentina7 Nuz, tymto sa dotycne utesuju, ze ved stat mi nieco doplati. Ale ziadna si nevie dnes predstavit, co je to dnes zit sama dochodkyna z 220-250 eur mesacne, najma, ak mas 70rokov, si sama a manzela klepla pepka uz davno v 60tke. Tak vykrikuju a preklinaju vladu, ze to ona za to "moze", ze nemaju z coho zit. Lepsie sa ukazuje prstom na druhych, nez sa pozriet do zrkadla.
Romovia to daju, lebo ziju v komunite a ked daju na kopu vsetky davky (invalidne, rodicovske, detske, socialne,...), tak sa pretlcu. Bieli to maju uz horsie.

walentina7
Odpoveď bola odstránená
mogaa
18. jún 2023

@walentina7 to musela mať diagnózu stanovenú z mladosti .....je tam presne stanovené tabulka koľko v akom veku musí mať človek uhradené poistné aby mal nárok na platený ID......ano roky sa síce doplatiť dajú ale len od určitého obdobia a za roky štúdia alebo evidencie na UP a aj to len počas evidencie na UP od r.2004...... takže kamarátka musela mať priznaný ID z mladosti alebo si musela roky doplatiť....inak by nedostala ani euro

liljana
18. jún 2023

@walentina7 Ano, a toto je dovod, preco kritizujem nepracujuce hnidy. Co ma stat v EU robit s nepracujucimi a neplatiacimi si dochodok. Znizi tym, co pracovali a platili si a da to tym vychcancom, aby nepomreli od hladu. Lebo nie sme africka krajina, ale europska. Co sa ale stane, ked to zacnu robit vsetci, ze bud chciet vychcat so socialnym zabezpecenim. Kde nic nie je v kase, tam uz ani tym vychcancom sa nic neujde.
Z mojej strany by kazdy musel nieco robit pre stat, co je viac ako rok-dva doma. Aj keby mal 2 hodiny denne zametat v meste ulice. Odrobit si prispevky dnesne, aj starobne.

walentina7
Odpoveď bola odstránená
mogaa
18. jún 2023

@walentina7 a mýliš sa aj to že starobný dôchodok musia dať každému....volakedy boli tzv.sociálne dôchodky , ale tie už sa v súčasnosti nedávajú...aby si mohla mať starobný dôchodok musíš mať minimálne 15rokov starobného poistenia, inak nedostaneš nič....a viem o čom hovorím, lebo robím na dôchodovom.....je x prípadov že im jednoducho nevýdu roky.....či pri ID alebo starobných dôchodkoch.....90-te roky evidencie na UP sa do toho ešte rátajú, ale od r.2004 sa evidencia na UP už neráta....

mogaa
18. jún 2023

@walentina7 no to je presne to čo som písala, vtie 90-te roky sa evidencia na UP ešte rátala do tých rokov , r.2001-2003 len obdobie poberania podpory a od r.2004 sa už neráta žiadna evincia na UP....musia tam byť tie potrebné roky kedy je zaplatené starobné poistenie a to sa dá doplatiť len pri evidencii ak si bola na UP.....

mikadooo
18. jún 2023

Ak nevadí, že nedostaneš starobný dôchodok (rodičovský príspevok), tak si nemusíš platiť sociálne odvody. (Ak ste tak nastavení, že manžel bude na dôchodok pokrývať výdavky oboch a si presvedčená o tom, že sa nerozvediete/nezomrie skôr ako ty, atď, nevidím v tom problém...).

liljana
18. jún 2023

@mikadooo To si mysli kazda z tyxch, co sedia doma. Ale pri 50% rozvodovosti a nasledne z tych vztahov, co prezili rozvodovost dalsej 50% sanci, ze starsi manzel zomrie skor ako ony. Ak im manzel dost neodlozil, tak budu chodit ako babky demokratky na meciarove, ficove,... mitingy, aby im zvysil socialku.

walentina7
Odpoveď bola odstránená
mikadooo
18. jún 2023

@walentina7 áno. Len s tým musí rátať, že to nemusí byť úplne taký obnos, ako predtým... 🙂

mikadooo
18. jún 2023

@liljana to sa autorka nepýtala, takže to neriešim. Predpokladám, že je na 100% presvedčená, že ich sa to netýka. Nemám potrebu jej to vyvracať.

zmrzlinka2021
19. jún 2023

@doriiis
Dost si to prehnala s tou reakciou.

To ze je clovek doma, neznamena ,ze nepracujem - ona pracuje, pracuje pre svoju rodinu, len ta praca je financne neohodnotena. Ma normalny job - zena v domacnosti a vobec to nie je cudne ani neprijatelne ak to jej a jej manzelovi vyhovuje. Su muzi, pre ktorych je cest postarat sa aj financne o zenu a umoznit jej plne sa venovat rodine, svojim konickom a doma ich caka spokojna a radsotna manzelka. To ze dnes tu kazdy ma paranoje neznamena, ze ide aj o realitu. Autorka temy, keby videla, ze zije s debilom, asi by sa inak zariadila. Poznam pary, ktore to tak maju a funguju tak dlhe roky a maju naozaj stabilne vztahy, stabilne rodiny. A tí muzi vdaka podpore manzelky neraz vedia zarobit velmi krasne peniaze.

Nie je jediny spravny model v zivote cloveka chodit do prace alebo podnikat. Kazdej rodine vyhovuje ine fungovanie, ine pravidla a podstatne je aby to vyhovovalo obom z paru, nie okoliu.

stanulienkat
19. jún 2023

@zmrzlinka2021 to je úplne všetko v poriadku. Ak im to vyhovuje... nikto im nezávidí, len potom poprosím polovicu z tých, ktoré sa rozvedú a nemajú ani na nohavičky a nemajú kam ísť, aby som sa im potom ja nemusela skladať na sociálne dávky. Ver mi, že prvé budú vykrikovať že sú samoživiteľky a stat sa o ne nestará.

zmrzlinka2021
19. jún 2023

@stanulienkat S tym s teobu suhlasim. Vzdy je tu urcite riziko a vzdy by ho mal niest ten, kto sa tak dobrovolne rozhodol. Lenze v realite tak bezne konci aj vela "pracujucich zien", ktore maju napr. nizku kvalifikaciu, chyba im vzdelanie, aj urcity intelekt, robia za par stovak...

nikolca
19. jún 2023

Autorka nechapem ako môžeš sedieť doma na riti bez penazi a priživovať sa na mužovi.môj otec je na na dôchodku ma 68 rokov a stale chodi do prace,om je vitalny jehi neudrži doma nič robota,rybarčenie praca v zahradkke no dôchodok ma dobry nemusel by pracovať

nika_val
19. jún 2023

@nikolca to je velmi pekné že v takom veku je tvoj otec tak vitálny a zdravotne dobre na tom
Ale co to ma s autorkou s tym že je doma?
Vies kolko prace dokaže mat žena v domacnosti? Aby udržala perfektnu, fungujucu domacnost, postarane o muža o deti + svoje zaluby ?
Preco by mal len sediet na riti? A keby aj.
Čo je akoze na tom, že sa ona so svojim manželom dohodli a vyhovuje im to tak že zarába iba on? Ak on s tym suhlasil to nie je priživovanie sa.. je to ich vzajomna dohoda

doriiis
19. jún 2023

@zmrzlinka2021 ....ja len nechápem,ako môže niekto žiť s pocitom,že je odkázaný na niekoho a že sa priživuje na niekom.Naco je človek,čo nevytvára žiadnu hodnotu pre seba a pre iných? Áno stará sa o rodinu a bla bla.To robí každá z nás....aj pracujúce.
Ale áno,dá sa to brat aj takto.....aj práca upratovačky,pestúnky,kuchárky,pani domácej je dôležitá v domácnosti.
Mňa by hanba fackala žiť tak....aby ma živil muž,štát alebo ktokoľvek iný.Ale každý podľa seba....

babulkomale
19. jún 2023

@nika_val sediet tri roky na materskej a sediet doma na riti pisu tie, ktore na tej riti doma aj sedeli. Doslova. Stokilove matere na MD, mlade baby a zanedbane, len telka, cipsy, prejedanie.
..pre niektore bolo zas utrpenie venovat sa detom, zbadali ze ich to nebavi a kedze jedine co vedia robit je ich zamestnanie, utekali tam.
Tam kde ich ocenia, kde su si iste tym co robia, kde nikto neplace, kde si v klude vypiju kavu.
Este niektorym aj muz vedel zatat do ziveho ze sedia doma, ze on ich zivi a tak podobne. Tak sa nastvali a povedali si ze nikdy viac a zostali pri jednom dietati a isli makat a karierne sa realizovat, aby im uz nikdy nemohol nikto povedat, ze ich zivi.
A potom je tu mini percento zien, ktore konkretna praca neskutocne bavi a vratili sa do nej z presvedcenia.

zmrzlinka2021
19. jún 2023

@doriiis Ale ona sa neprizivuje - v manzelstve su peniaze spolocne. Rovnako ako ona ked doma navari obed a neberie za tuto sluzbu peniaze, tiez jej prinos je spolocny pre celu rodinu. A hlavne financny prinos zabezpecuje jej muz, nie cudzi clovek.
Co sa tyka domacich prac - realita je zial taka, ze vacsina zien pada na hubu a je doslova otrokom... jedna vec je spravodliva delba prace v domacnosti a okolo deti, lenze zial, Slovensko je stale mentalne minus 50 rokov pred vyspelymi krajinami. Vacsina zien pride vycerpana z prace, mnohe vyslovne mukluju vo vyrobe, v prachu, horucavach za 700 v cistom a potom jak take kravy lietaju s detmi po kruzkoch, vyvaraju a vecer vyslovne "ich to hodi" na postel... To ze nieco zeny stihaju neznamena, ze sa citia aj dobre, ze su spokojne a ze to nema vplyv na rodinu. Su zeny, co miluju vypekanie, vyvaranie, staraju sa o zahradku, robia milion pat animatorskych aktivit s detmi - proste sa v tom nasli a su spokojne a spokojna je cela rodina.

Ty nie si vydata (mas na to svoje dovody) a mozno aj preto je pre teba tazke pochopit, ked dvaja vytvaraju jednotu a vzajomne sa doplnaju a je jedno, aky model tvoria, len hladaju nejaky spolocny uzus, a spolocne dobro pre vsetkych clenov rodiny.

Nesudme, aj ked nechapeme, kazda sme ina.