icon

Doplnenie druhého priezviska dieťaťu

veronika19895
Včera o 18:46

Ahojte od 1.1. je možné doplniť druhé priezvisko dieťaťu. Uvažujete o tom? Je to hlavne pre tie deti ktorých rodičia nie sú zosobášení.

nikussss
Včera o 19:51
@anonym_34c436

@nikussss lebo to je nepraktické a zbytočne dlhé?

@anonym_34c436 a ty ako vieš, ale dlhe bude priezvisko môjho syna? Jaaj, anonym vie všetko. Inak môj syn nebude mať kratsie dve priezviska dokopy, ako jeho bratranec s jedným dlhym priezviskom. Pukni.

anonym_34c436
Včera o 19:52
@veronika19895

@anonym_34c436 a je lepšie keď ty sa voláš x a dieťa y. Už deti sú vo veku 5 a 3 roky a pýtajú sa prečo mám iné priezvisko. To vyzerá že to dieťa viac patrí tej rodine ako matke

@veronika19895 ale prosím ťa. Toto sú také dedinské reči. Dieťaťu slušne a primerané jeho veku vysvetlím, prečo má priezvisko po otcovi a hotovo.

anonym_34c436
Včera o 19:53
@nikussss

@anonym_34c436 a ty ako vieš, ale dlhe bude priezvisko môjho syna? Jaaj, anonym vie všetko. Inak môj syn nebude mať kratsie dve priezviska dokopy, ako jeho bratranec s jedným dlhym priezviskom. Pukni.

@nikussss veď si ma označila a spýtala sa na názor. Tak som ti ho napísala.

anonym_eb7a36
Včera o 19:55

svet sa v p*del obracia 🙄🙄🙄 za mna chore… dieta nema co trpiet za neschopnost a nedospelost svojich rodicov, ktori nevedia, co vlastne chcu

nikussss
Včera o 19:57
@anonym_34c436

@anonym_34c436 kde som ťa oznacila a pytala sa? Kks... Ja nie som autorka, ja mám názor jasny. A z okolia aj veľa skúseností s rôznymi menami u detí. Ja nevidím problém. A nie je to rozhodne zbytočné. Ale to pochopia tie, ktorých sa to týka.

nikussss
Včera o 19:58
@anonym_34c436

@anonym_34c436 ty si primárne reagovala na mna.

biba_18
Včera o 19:58

ja by som v prvom rade ani nedala meno po otcovi pokiaľ by som nemala aj ja meno po ňom 😏

anonym_a51eb8
Včera o 20:02
@anonym_34c436

@veronika19895 ale prosím ťa. Toto sú také dedinské reči. Dieťaťu slušne a primerané jeho veku vysvetlím, prečo má priezvisko po otcovi a hotovo.

@anonym_34c436 mne sa posťažovala kolegyňa, vnúčik sa jej pýtal, babka ty sa voláš x, dedko sa volá x, ocko sa volá x ja sa volám x a prečo sa mamka volá y?
čo by si jej poradila ako to vysvetliť vnukovi?

anonym_34c436
Včera o 20:04
@anonym_a51eb8

@anonym_34c436 mne sa posťažovala kolegyňa, vnúčik sa jej pýtal, babka ty sa voláš x, dedko sa volá x, ocko sa volá x ja sa volám x a prečo sa mamka volá y?

@anonym_a51eb8 opýtaj sa ocka, nech ti to vysvetlí.Toto nie je vysvetľovanie, ktoré má riešiť babka.

veronika19895
autor
Včera o 20:06
@biba_18

ja by som v prvom rade ani nedala meno po otcovi pokiaľ by som nemala aj ja meno po ňom 😏

@biba_18 kebyže viem ako to dopadne tak hneď dám svoje meno x krát som to oľutovala

anonym_f8ac7e
Včera o 20:17

@veronika19895 ano ja to idem spravit.. Tiez mi bola slubena svadba a rozisli sme sa..Dieta je uz velke ma 10 rokov a suhlasi s tym..

eleanor2510
Včera o 20:18
@anonym_44de6d

@anonym_51aac3 pozri si mena slavnych ludi, kralovske slachticke rody. Maju aspon 5-6 mien vratane krstneho ci priezviska.

@anonym_44de6d a kolko ich realne pouzivaju v beznom zivote? Jedno

svetlonos
Včera o 20:20
@anonym_4dd93c

@veronika19895 myslím že väčšina vydatych sa zhodneme na Tom , aby to ženy nerobili. Avšak keď sa dám do kože žien , ktoré čakali manželstvo a nič z toho nebolo , asi by som dala. Žena obetuje doslova všetko, mužovi sa dynamika života prakticky nemení, to dieťa sa k jeho životu pridá. Matka - kariéra , postava, hormóny, materská, rodičovská, málo peňazí, ten návrat do práce , tie noci chorôb , zubov .... Muž tam len tak pri Tom celkom proste je a to aj ten čo sa zapája viac. Dlho som nad tým rozmýšľala, že nechcem jedného rodiča povysovat nad druhým, ale tá žena má toho proste viac v každom smere. Obzvlášť v tejto dobe, v tomto tlaku "ako byť najlepšiou matkou".
Takže chápem každú , ktorá to chce urobiť. Cítite sa ukrivdené, lebo ste ukrivdené. Robíte 90% ( naozaj , aj keď sa to nezdá ) a vaše dieťa sa volá inak. Také, bez úcty k tej matke.

@anonym_4dd93c
preto sa moje volaju po mne. S mm sme sa dohodli, ze bude mat on moje priezvysko. V pohode a esre aj rad suhlasil. Jeho vzdy nejak dohovadia, moje je super. Hovoria mnohi, nie ze by som bola nejaka jesitna. Zvažovali sme oboje ale nie je to mozne.
Vsetko to trva dlho, miz ma stale svoje priezvysko, az o rok bude mat moje.
Vobec neriesi, ze sa deti maju volat ako on.
Zato jeden ex isiel do vyvrtky, ked som mu pivedaka, ze si aj po svadbe necham moje priezvisko. No ze jeho otec by sa v hrobe obracal, keby ma mat on priezvysko po mne. Ocko Bohi dik zije dodnes 🙂. No vzdy to bola hadka a par dni ticha domacnost 😁
Ale tak hej, chapat sa to da, len pre tie deti je to fakt blve. Sestrine to tak maju od narodenia a tiez ich to sejka dost i ked su este len na zš 🙂.

biba_18
Včera o 20:20

ale brzobohatý sa mi páči že si dal aj gregor…

marianarem
Včera o 20:49

@veronika19895 Ja som o tom aj trochu rozmyslala, lebo priezvisko mojej rodiny uz konci a celkom mi ho je luto. Ja mam priezviska dve, ale teda sme zobrati, tak asi nic. Synovi sa ta predstava pacila, ze by mal meno aj po dedovi 🙂
Len k tomu argumentu, ze dieta s dvomi priezviskami bude nadavat pri podpisovani. Ja s mojimi dvomi dlhymi priezviskami mam cele meno na 27 pismen a problemy s tym su nulove. Realne cele meno treba niekde vypisat mozno parkrat do roka. A keby to aj bolo castejsie, tak napisanie druheho priezviska je radovo v sekundach. Podpis moze mat clovek aky chce, aj uplnu cmaranicu.

minenkaa
Včera o 20:53
@veronika19895

@anonym_51aac3 b
@anonym_51aac3 tak vieš keď ti niekto sľuboval svadbu.a z tej svadby nič nie je tak keď je taká možnosť aby sa vedelo že dieťa patrí aj k mame nie len otcovi

@veronika19895 ono stačilo dať dieťaťu hneď meno po matke

minenkaa
Včera o 20:56

@veronika19895 však si zmeň ty svoje priezvisko

minenkaa
Včera o 20:57
@anonym_a51eb8

@anonym_a51eb8 a druha strana rodiny?

anonym_f637d9
Včera o 20:59
@anonym_a51eb8

@anonym_a51eb8 ,že mamička chcela aby sa volal po tatinkovi tak mu po narodení dali jeho priezvisko.Nech sa spýta mamičky prečo to tak urobila a tatinka prečo si nezobral maminku aby mali rovnaké priezviská.Veľmi jednoduché....

anonym_311682
Včera o 21:02

Minule tu bola presne otázka, ako na matrike dať ockovo priezvisko. Som tam napísala, že otec môže byť a priezvisko môže mať po matke, tak autorka riadne vzkypela..

betulinka1
Včera o 21:08

@veronika19895 Ved si zmen svoje priezvisko. Nemusis sa vydavat. Iba si ho zmen ako maju deti. Bude to jednoduchsie ako dat detom dve.

anonym_4dd93c
Včera o 21:32
@anonym_80c85b

@anonym_4dd93c ano mne sa to stalo
Dlhe dlhe roky spolu, zasnubny na prste, dieta planovane, narodilo sa a pankovi preskocilo, ze to je velka zodpovednost a starosti , odisiel
Priezvisko ma po nom, kedze mala byt svadba prislo mi to logicke
Dala by som ruku do ohna, ze to je ten pravy, to v podstate vsetci, co spravil dodnes nechapem ja, nikto z mojej ani jeho rodiny, a na just dam druhe priezvisko a nech aj vyskoci z okna ak sa mu to nepaci kaslat ho z vysoka

@anonym_80c85b úplne vás chápem. To je to o čom som písala , že aj keď to tu táto sekta konikovska nechce priznať, každá jedna sa mohla popáliť. Tu úplne chyba ženám empatia. Totálne.

anonym_80c85b
Dnes o 05:13
@anonym_4dd93c

@anonym_80c85b úplne vás chápem. To je to o čom som písala , že aj keď to tu táto sekta konikovska nechce priznať, každá jedna sa mohla popáliť. Tu úplne chyba ženám empatia. Totálne.

@anonym_4dd93c tu su vsetky dokonale, mudre, doma sa to blyska cistotou, partner dokonaly, deti ako z katalogu na dokonale detstvo a doma uplny opak
Uz som si zvykla, ze tu clovek nemoze verit nicomu, hlavne tieto premudrele radodajky- vasa chyba, lepsie si vyberaj bla bla bla

anonym_80c85b
Dnes o 05:14
@svetlonos

Tie deti sa rodicom pri podpisivani naslesne oekne podakuju. Nie nerobila by som to.

@svetlonos keby sa ti stalo co mne alebo inym zenam ver ze by si to urobila
A ked niesi v tejto situacii bez odtialto prec a nekomentuj co sa ta netyka

anonym_80c85b
Dnes o 05:16
@biba_18

@biba_18 ja som mala zasnubny na prste a termin svadby, prislo mi to logicke
A predsa sa z neho vyklul debil co usiel

anonym_80c85b
Dnes o 05:18
@betulinka1

@veronika19895 Ved si zmen svoje priezvisko. Nemusis sa vydavat. Iba si ho zmen ako maju deti. Bude to jednoduchsie ako dat detom dve.

@betulinka1 zobrat priezvisko po chlapovi, co ma opustil a nase 5mesacne dieta? Z dna na den? Lebo o dieta sa treba starat vela? A on sa chce venovat viac sebe a konickom? A uz dieta vo svojej buducnosti nevidi a automaticky ani teba lebo si sa dietata odmietla vzdat? Chcela by si nosit taketo priezvisko? Ja nie…

minenkaa
Dnes o 06:11
@anonym_80c85b

@svetlonos keby sa ti stalo co mne alebo inym zenam ver ze by si to urobila
A ked niesi v tejto situacii bez odtialto prec a nekomentuj co sa ta netyka

@anonym_80c85b a tebe by sa páčilo keby ti niekto len tak zmenil priezvisko,fakt rodicia si riešia komplex cez decka

minenkaa
Dnes o 06:11
@anonym_80c85b

@betulinka1 zobrat priezvisko po chlapovi, co ma opustil a nase 5mesacne dieta? Z dna na den? Lebo o dieta sa treba starat vela? A on sa chce venovat viac sebe a konickom? A uz dieta vo svojej buducnosti nevidi a automaticky ani teba lebo si sa dietata odmietla vzdat? Chcela by si nosit taketo priezvisko? Ja nie…

@anonym_80c85b a prečo ma to dieta mení po otcovi

minenkaa
Dnes o 06:12

Zeny vy ste už naozaj tak hlúpe?A teraz si to idete riesit na svojich deťoch ?

anonym_80c85b
Dnes o 06:39
@minenkaa

@anonym_80c85b a tebe by sa páčilo keby ti niekto len tak zmenil priezvisko,fakt rodicia si riešia komplex cez decka

@minenkaa ked nemas realnu skusenost nekomentuj a bez prec