Dôsledky poberania opatrovateľského príspevku bez starostlivosti
Ahojte čo sa stane ak beriem opatrovateľský bez toho aby som sa starala o babku ?len sa pýtam dopredu
Tak to sa dozvedia ak je v domove dochodcoch. Proste budes musiet peniaze vratit to je cele.
v tomto pripade je sice fajn, ze ty si potrebovala peniaze, budes ich zial musiet vratit... nakolko babka nie je v tvojej starostlivosti, ale v domove... do basy nepojdes, ale peniaze vratis
Tusim sa vyplaca mesiac pozadu, tj v aprili beries za marec a babka neviem ci mohla byt na nejakom adaptacnom pobyte, snad tam nie je od decembra a ty beries 4m neopravnene❓
To budeš musieť vratiť potom ak babka je v DD ale oni to hlasia na prislušne úrady. Tak neviem že TY si babku mala odhlasiť do 8 dni je ohlasovaca povinnosť.A dalšia vec ak sa opatruje tak to máš nárok na ZP štát platí za teba aj sa započitava do starobneho dôchodku takže aj tam za teba platí štat aby poisťovňa zdravotna si tiež od tebe nepýtala peniaze. Tak nemáš nárok na opatrovateľský to je neopravenie obohatenia sa.Takže radšej to nahlas aby si potom nemala problémy.Teraz sa musi hlasiť aj ked je v nemocnici 2 týždňe tak teraz kratia OP. Neverím že nevieš ake následky ťa čakaju ked si to neohlasila.ZP si bude tiež vymahať ked poberaš OP a babka je v DD. A DD hlasi ked k nim príde niekto novy a do DD musiš dať aj zdravotnu dokumentáciu takže lekárka vie že neopatruješ.
@majka2959 do 8 dni je ohlasovacia povinnosť.
@alickapusinka Ja keď som opatrovala, povedali mi na Úrade práce, že ak by opatrovaná osoba nebola doma mesiac, tak potom mám nahlásiť. Pred dvoma rokmi som skončila, tak neviem, či sa od tej doby niečo zmenilo.

A preco by si mala brat OP ak sa o babku nestaras?