icon

Dôsledky poberania opatrovateľského príspevku bez starostlivosti

martinee
6. apr 2025

Ahojte čo sa stane ak beriem opatrovateľský bez toho aby som sa starala o babku ?len sa pýtam dopredu

Strana
z2
rachel36a
6. apr 2025

A preco by si mala brat OP ak sa o babku nestaras?

martinee
autor
6. apr 2025

@rachel36a chcem len vediet co sa stane

katica06
6. apr 2025

@martinee kto sa stará o babku?

elian
6. apr 2025

@martinee vrátiš peniaze

martinee
autor
6. apr 2025

@katica06 ja a babka je mesiac preč kontrola ešte neprišla tak sa chcem spýtať či to nebude problém

bosorkabb
6. apr 2025

@martinee budeš musieť peniaze vrátiť. Kde je babka momentálne?

sara07
6. apr 2025

@martinee máš povinost to nahlasit na urad, bude dlhšie preč ? respektivne je kde ?

martinee
autor
6. apr 2025

@sara07 môžem ísť aj do basy ?za to

katica06
6. apr 2025

@martinee babka mesiac preč? Kam šla? Je v nemocnici, na návšteve , stratila sa?

martinee
autor
6. apr 2025

@katica06 dom pre dôchodcov

martinee
autor
6. apr 2025

@katica06 ja to pôjdem zrušiť len som potrebovala peniaze este

elian
6. apr 2025

@martinee joj máš 8 dní na nahlásenie na úrad
A ver ze domovy posielajú zoznamy novoprijatych klientov ak poberas neoprávnene vrátiš peniaze
Do basy nepôjdeš, ale exekútor isto zaklope na dvere

sara07
6. apr 2025

@martinee ale to ti nepomôže lebo ich budeš musiet vracat , na tvojom mieste by som to šla hned nahlasit

martinee
autor
6. apr 2025

@sara07 oki ďakujem

xrcdny16
6. apr 2025

Tak to sa dozvedia ak je v domove dochodcoch. Proste budes musiet peniaze vratit to je cele.

elian
6. apr 2025

@martinee ak si v aktívnom veku - odo dňa nástupu babky do domova nemáš zaplatené zdravotné odvody a teda dlh na poistnom

krasneleto
6. apr 2025

v tomto pripade je sice fajn, ze ty si potrebovala peniaze, budes ich zial musiet vratit... nakolko babka nie je v tvojej starostlivosti, ale v domove... do basy nepojdes, ale peniaze vratis

bosorkabb
6. apr 2025

@martinee tu pozor. Domov dôchodcov to oznámi úradu pretože bude babku hlásiť. Toto si mala hlásiť ty a to do 8 dní. Peniaze budeš musieť vrátiť a doplatiť si zdravotnú poisťovňu.
Nechápem čo ťa to napadlo.

rachel36a
6. apr 2025

@martinee do basy nepojdes, ale chod to hned zrušiť a aj vrátiť ten co ti už prišiel neopravnene

ahhola
6. apr 2025

Tusim sa vyplaca mesiac pozadu, tj v aprili beries za marec a babka neviem ci mohla byt na nejakom adaptacnom pobyte, snad tam nie je od decembra a ty beries 4m neopravnene❓

alickapusinka
6. apr 2025

To budeš musieť vratiť potom ak babka je v DD ale oni to hlasia na prislušne úrady. Tak neviem že TY si babku mala odhlasiť do 8 dni je ohlasovaca povinnosť.A dalšia vec ak sa opatruje tak to máš nárok na ZP štát platí za teba aj sa započitava do starobneho dôchodku takže aj tam za teba platí štat aby poisťovňa zdravotna si tiež od tebe nepýtala peniaze. Tak nemáš nárok na opatrovateľský to je neopravenie obohatenia sa.Takže radšej to nahlas aby si potom nemala problémy.Teraz sa musi hlasiť aj ked je v nemocnici 2 týždňe tak teraz kratia OP. Neverím že nevieš ake následky ťa čakaju ked si to neohlasila.ZP si bude tiež vymahať ked poberaš OP a babka je v DD. A DD hlasi ked k nim príde niekto novy a do DD musiš dať aj zdravotnu dokumentáciu takže lekárka vie že neopatruješ.

majka2959
6. apr 2025

@martinee Nad 30 dní sa nahlasuje.

alickapusinka
6. apr 2025

@majka2959 do 8 dni je ohlasovacia povinnosť.

majka2959
6. apr 2025

@alickapusinka Ja keď som opatrovala, povedali mi na Úrade práce, že ak by opatrovaná osoba nebola doma mesiac, tak potom mám nahlásiť. Pred dvoma rokmi som skončila, tak neviem, či sa od tej doby niečo zmenilo.

bosorkabb
7. apr 2025

@majka2959 toto je však niečo iné. Tu už osoba je v opatere DD. To sa musí hlásiť do 8 dní.

cukroska
7. apr 2025

@martinee Nerozumiem otázke.. ako v štýle "o*ebat štát? Konkretizuj,lebo otázka jev"opäť"položená odveci.

cukroska
7. apr 2025

@martinee 😱😱😱

majka2959
7. apr 2025

@bosorkabb Ďakujem.

martinee
autor
Odpoveď bola odstránená
cukroska
8. apr 2025

@martinee Ďakujem za milé a úprimné slová..chcela som poradiť, no nevyšlo 🙃 Aj Vám pekný deň.

Strana
z2