Dve priezviská pre dieťa - práva nestarajúceho sa rodiča
Ahojte, ta novinka s dvomi priezviskami pre dieta, plati aj na rodica, ktory sa teda nejak extra nestara? S ex mam syna, trvala som na mojom priezvisku, kedze ma nechal tehotnu a usiel. Suhlasil. Po porode sa trochu spamatal a syna navstevuje, ale velmi sporadicky. Vyzivne plati. Aj v tomto pripade moze ziadat o dve priezviska?
Upresnim: skolka, lekari, vylety su na mne. Ex syna navstevuje v priemere raz mesacne. Nikde nepreukazuje, ze je jeho otec.
Dakujem
@anonym_autor inak , aj keby riešil lekárov, tak niekde u detského lekára pýtajú od rodiča občiansky preukaz?
Jasné, že platí. Obaja rodičia majú rovnaké práva
tak preco mu chces dat aj jeho priezvisko?
@anonym_46472e chce to ten otec, nie ona
Má otec trvalý pobyt rovnaký ako syn? Vtedy by mohol podať žiadosť o pridanie svojho priezviska.
K žiadosti o zmenu mena alebo zmenu priezviska je potrebné predložiť:
rozhodnutie súdu alebo súdom schválená dohoda o zverení maloletého dieťaťa do osobnej starostlivosti,
alebo potvrdenie o pobyte maloletého dieťaťa zhodné s pobytom žiadajúceho rodiča
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...
asi sa o neho osobne nestará - takže asi nemôže. či? 😒
asi sa o neho osobne nestará - takže asi nemôže. či? 😒
@anonym_46472e Ja nie, ex nad tym uvazuje.
@anonym_49954f nema, preco by mal mat rovnaky pobyt, ak spolu nezijeme? Syn na trvaly pobyt rovnaky ako ja, v mojom byte.
@biba_18 Prave to netusim. Nie je to nikde nejak viac specifikovane🤷🏻♀️
@anonym_46472e Ja nie, ex nad tym uvazuje.
@anonym_49954f nema, preco by mal mat rovnaky pobyt, ak spolu nezijeme? Syn na trvaly pobyt rovnaky ako ja, v mojom byte.
@biba_18 Prave to netusim. Nie je to nikde nejak viac specifikovane🤷🏻♀️
@anonym_autor máš to špecifikované v §11 2d musí splniť jednu alebo druhú podmienku
to znamená mať dohodu/rozhodnutie súdu že má dieťa v osobnej starostlivosti
alebo druhá možnosť mať trvalý pobyt rovnaký ako má dieťa
inak nepochopím jeho myšlienkové pochody o dieťa sa nestará ako sa má starať normálny otec, ale túži aby malo jeho priezvisko, veď mu to môže byť jedno aké ma dieťa priezvisko keď ho má na háku
Otecko roka si môže svoje meno napísať akurát tak na lampáreň.
@anonym_autor máš to špecifikované v §11 2d musí splniť jednu alebo druhú podmienku
to znamená mať dohodu/rozhodnutie súdu že má dieťa v osobnej starostlivosti
alebo druhá možnosť mať trvalý pobyt rovnaký ako má dieťa
inak nepochopím jeho myšlienkové pochody o dieťa sa nestará ako sa má starať normálny otec, ale túži aby malo jeho priezvisko, veď mu to môže byť jedno aké ma dieťa priezvisko keď ho má na háku
@anonym_49954f dakujem. On ma uz uplne zmiatol, zblbol, ked zacal s tou nezmyselnou poziadavkou po 10rokoch. Vraj obaja rodicia maju pravo, aby malo dieta ich meno. Dufam, ze to teda tak bude 🙏
Asi velmi ho stve, ze mam novy vztah a syn si lepsie rozumie s cudzim, nez s vlastnym otcom.
Otecko roka si môže svoje meno napísať akurát tak na lampáreň.
@januska12323 o syna sa zaujima posledne 2-3 roky, dovtedy nic, len platil vyzivne a max poslal 20€ navyše na jeho narodeniny. Syn ho ani neoslovuje otec ale menom.
@anonym_49954f dakujem. On ma uz uplne zmiatol, zblbol, ked zacal s tou nezmyselnou poziadavkou po 10rokoch. Vraj obaja rodicia maju pravo, aby malo dieta ich meno. Dufam, ze to teda tak bude 🙏
Asi velmi ho stve, ze mam novy vztah a syn si lepsie rozumie s cudzim, nez s vlastnym otcom.
@anonym_autor nevyvracaj mu to, nech robí ako myslí a nech si to rieši na úrade sám a tam mu to vysvetlia že zbytočne k nim meral cestu 🙂
celkom by ma zaujímalo - že ak by povolili rodičovi ktorý nemá dieťa v starostlivosti zmeniť meno bez súhlasu toho druhého rodiča - to by toho rodiča čo so zmenou nesúhlasí nejako donútili používať 2 mená? aj papiere aby vybavoval, všetko?
preto to asi nepojde 😉

tak preco mu chces dat aj jeho priezvisko?