icon

Eternit

henta
26. mar 2023

Ahojte, chcem sa opýtať ako to je s eternikom. Jeden od nás z dediny búra starú strechu a chce to niekde zakopat????ako to je? Co hovorí zákon-hlavne životné prostredie?

silvia6530
Odpoveď bola odstránená
silvia6530
Odpoveď bola odstránená
viestta
26. mar 2023

@silvia6530 vtedy ked sa to davalo na strech nebolo tolko poznatkov, povazoval sa azbest za bezpecny. Na tu strechu ste to nedavali pred 15 rokmi, vsak?

silvia6530
Odpoveď bola odstránená
cherrystone
26. mar 2023

@henta ak suseda upozornis pravdepodobne na to hodi bobek. ked ho budes chciet potom nahlasit, hned bude vediet odkial vietor fuka a moze ti robit problemy. ked niekto takto uvazuje, ze mu je to jedno, tak asi nebude mat pochopenie pre tvoje aj ked opodstatnene vyhrady. vsak rovno ho nahlas je na to linka alebo aj mejl. uz len ten sposob akym ho davaju dole nie je legal.

silvia6530
Odpoveď bola odstránená
henta
autor
26. mar 2023

@annm81 lepšie by som to nenapísala.

henta
autor
26. mar 2023

@silvia6530 30 000😱 uff😔

zuzanockamt
26. mar 2023

@annm81 Nepamätám si presné časy hry, keďže to bolo tak 30-35 rokov dozadu.
Nie, moje deti sa s azbestom nehrajú.

henta
autor
26. mar 2023

Este sa chcem opýtať, že ak aj uvažujú,že chcú budovu zbúrať,na to treba buracie povolenie,čo teraz neriešim, ale ak budú chcieť dodatočne riešiť toto búracie povolenie, tak budú riešiť,se kde je strecha? Ci to úrad už nezaujíma

Viete na jednej strane som zástancom toho aby sne všetci dodržiavanie zákona bolo bez výnimky, lebo na niečo toe zákony sú...ale nechcem uškodiť susedovi

77daniela77
26. mar 2023

My sme mali firmu co nam davala dole eternit,byvame v centre Košíc,stalo to skoro 5000€.....pred par rokmi🤔

silvia6530
Odpoveď bola odstránená
henta
autor
26. mar 2023

@77daniela77 to dosť veru. No keď čítam pokutu vyššie a 5000e,ta aj lepšie ísť tou správnou cestou

77daniela77
26. mar 2023

@henta Drahy spas veru....a este ked sme hned davali novu strechu.....

mandzula
26. mar 2023

@zuzanockamt sice zijeme, no nevieme, na co vsetko v nasom tele to ma vplyv. Sused minuly rok odstranoval eternitovu strechu a veru som to na dychani citila. Moj otec ma napriklad problemy s plucami, laboratorne vysetrenia ma v poriadku, no napriek tomu neustale kasle - mozno prave z azbestu, kedze sme eternitom mali pokryte vsetky strechy v okoli, bezne sa oskrabavali od machu, pilili sa do nich otvory na okna, anteny, cize sa z nich uvolnovali vlakna. Takze by som to na lahku vahu nebrala.

sandra19901990
26. mar 2023

My sme platili pred 2 mesiacmi ca 3000€ bola to mala plocha strechy. Na všetko treba povolenie vopred. Čakali sme na povolenie co sa strechy týkalo, lebo azbest, a este povolenie na búranie domu

cacianka
26. mar 2023

Ženy uvedomte si, že veda výskum a vedomosti idú dopredu míľovými krokmi, to čo sa vedelo pred cca 50- 80 rokmi o až ešte je úplne iné ako vieme teraz. Si uvedomte ,že manipulácia s ním hala bala narobí obrovské problémy vašim deťom, mikro čiastočky sa usadzujú v pľúcach a tie bohužiaľ nemajú možnosť sa toho zbaviť, ako napríklad iných škodlivín. Zakopať také množstvo niekde v prírode je časovaná bomba, ktorá ovplyvní aj vaše deti a vnúčatá. To nie je doska stola, ale chcela strecha preboha ! Takže útoky a blbé vyryvacne reči hentej prvej tupane nie sú namieste a úplne mimo misu. Že ti není blivno.
@henta - kľudne podaj anonymný podnet, veď nie ste jediní susedia v šírom okolí, mohol to vidieť aj niekto okoloidúci. Stavebný odbor by mal byť ako prvý, aby si overili materiál a jeho likvidáciu. A potom enviro policia , kľudne naraz.

sandra19901990
26. mar 2023

@henta ved povolenie ide na úrad a potom oznam susedom co sa bude robiť. Treba podpis od najbližších susedov, ze sú s tým Ok… na stavebnom úrade pre danú lokalitu vam daju o tom info.

cacianka
26. mar 2023

@oliolijanka teba som myslela, nie úplne 1.
Čo majú staré drevené okná spoločné s azbestom ?! Sklo sa dá spracovať nespočetné veľakrát, drevo spracovať

zuzanockamt
26. mar 2023

@mandzula My v rodine žiadne zdravotné ťažkosti nemáme, ktoré by súviseli s eternitom. Kadečo sme v detstve pozažívali. Zdraví a živí sme všetci.

44janica44
26. mar 2023

Niektoré tu máte IQ hojdacieho konika. Veda a výskum idú dopredu
Kedysi sa bežne používali arzén a ortuť na lekárske a kozmetické účely no chcela by som vidieť ktorá múdra z vás by si to teraz v kľude napatlala na tvár....ani jedna lebo je dokazane ze to škodí. To isté je aj s azbestom.
Úprimne možno by som bola sviňa ale ja by som nahlásila. v zemi to bude roky bohvie kde a bohvie co to komu spôsobí. Preto sme tam kde sme lebo ľudia nerešpektujú zákony a ti co o tom vedia nenahlasia. Stačí ze jeden by mal problém a potom by si nikto v širokom okolí nedovolil urobiť to isté.

mandzula
26. mar 2023

@zuzanockamt to je fajn, ze zatial ziadnu ujmu nemate. Netreba vsak zovseobecnovat, pretoze rakovina pluc nie je sranda.

zuzanockamt
26. mar 2023

@mandzula Áno, ja to nezľahčujem. Je jasné, že veda, výskum pokročil a veľa vecí sa dnes rieši inak ako kedysi. A to je dobre.

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
mandzula
26. mar 2023

@44janica44 presne tak, kedysi sa detom na hlavy proti vsiam sypalo DDT, som zvedava, kto by tym svoje dieta zasypal dnes.

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
annm81
26. mar 2023

@oliolijanka "Nemci nam cez vojnu poburali strechy, po vojne poslali firmy s eternitom a po revolucii nas donutili uzakonit, ze za likvidaciu ich azbestu sa musi platit."

Si odhalila jedno z najväčších sprisahaní modernej histórie - Hitlerov vpád do Poľska bol začiatok veľkolepého plánu eternitového lobby, ako donútiť Slovensko likvidovať azbest certifikovanými firmami! (Len.... hm, pobúrali nám strechy? Neboli to naši spojenci?)

77daniela77
26. mar 2023

Mastenec je prírodný minerál, a preto v zásade nie je nič zlé. Používame iba také farmaceutické mastence, ktoré neobsahujú azbest a ktoré zodpovedajú „Európskemu liekopisu“ (European Pharmacopoeia, slúži ako právny a vedecký štandard pre štandardy liekopisov). Púder je vhodný pre mnoho oblastí použitia, od púdru na tvár až po očné tiene, a zaujme mnohými jedinečnými vlastnosťami.
https://vegis.sk/mastenec-prasok/p2851
@oliolijanka

cacianka
26. mar 2023

@44janica44 keď dostane niekto z rodiny rakovinu pľúc alebo chop, nechcite vidieť to trápenie ako sa dusí. Oponujte že vám nič nie, ani rodine, ale ste si iste že o pár rokov to tak nebude ?! Prečo robiť niečo čo je obrovské riziko, keď sa to dá riešiť bezpečne ?
Príďte o nám do nemocnice, zoberiem vás na jisku aj na paliativne oddelenie, odsluzte si iba týždeň a potom mudrujte.
Voči svojim deťom ste eko bio raw , kojenie za každú cenu typu mamila, ale že niekto môže mať z azbestovych vlákien obrovské problémy na to seri.ete.
Nad rozbitým krpatym teplomerom s ortuťou dostanete hystericky záchvat, voláte hasičov , ale desiatky m2 azbestovej krytiny vám je uprdele.

44janica44
26. mar 2023

@annm81 krásne napísané. Možno zajtra v nejakej skupinke kde odhaľuju " praudu " a zaručene konšpiračné teórie zajtra rozoberu odborníci na medicínu, hokej, vakcináciu,virologiu,vojnu, zbrojarsky priemysel a medzinárodné právo aj toto 🙂 dlho tu žiadna nova téma nebola 🙂))