Eternit
Ahojte, chcem sa opýtať ako to je s eternikom. Jeden od nás z dediny búra starú strechu a chce to niekde zakopat????ako to je? Co hovorí zákon-hlavne životné prostredie?
@annm81 Kiezby to bola pravda.. Co musim ale uznat, ze (aspon na Slovensku, inde mam menej skusenosti, aj ked USA je velmi podobna) - ak chce clovek dodrzat zakon, ma vacsi problem, nez ten, kto ho jednoducho ignoruje a pokutu zahrnie do nakladov, ak ho vobec chytia. Zial, je to tak, blbcom "sa dari" lepsie, ale je tu nastastie jedna vec a tym je svedomie - to je este u mnoho ludi viac, ako nejake naklady, alebo pohodlnost.. A to nemyslim len tuto temu so strechou, ale napriklad aj spalovanie odpadov, spalovanie nevysuseneho dreva, vykuchane filtre na autach, nedodrziavanie noriem (napr pri demontazi ale aj montazi), nadmerne pouzivanie chemikalii je technicky tiez "OK", mozeme liat do opdadu tolko Mr Muscle kolko len chceme, ale.. tie nasledky nezpalatime MY ale dalsie generacie.. A tie nas budu preklinat, to je na 100% iste..
@oliolijanka vidím že to s tebou nemá zmysel, ideš si svoje. Ale na zaver len asi tolko, ludia čo pracujú s takýmito materiálmi pri ktorých sa uvoľnujú takéto škodlivé látky, majú používať respirátory a iné filtre, ktoré tomu zabránia. To že ich nepouživajú je len dôsledok ich neznalosti alebo jednoduchosti, ak si chcú poškodiť zdravie nech sa páči, ale prečo sa niekto obúva do autorky ktorá to chce riešiť a zaroven si chrániť svoje zdravie?
@viestta omyl, pani..
"sklená vata nie je karcinogen"
Mas zdroj? Dnes nie je, o 30 rokov bude? Ked sa budu rozoberat strechy?
https://www.oblecsadoroboty.sk/nebezpecna-sklen...
V čom spočíva nebezpečenstvo sklenej vaty?
Podľa rôznych zdrojov môže dokonca pôsobiť karcinogénne.
Oprav ma, ak sa mylim ..
The available studies in experimental animals clearly demonstrate that glass wool fibers are carcinogenic; however, their utility for predicting the carcinogenic- ity of specific fibers or groups of fibers is limited, for several reasons: (1) Only a subset of commercially available fibers have been tested.
https://ntp.niehs.nih.gov/ntp/roc/content/profi...
Mimochodom, kto z vas ma laserovu tlaciaren?
Laser printers, which disperse the finest particles from the toners into the air we breathe. This so-called "toner dust" is suspected of being carcinogenic;
Nie je za co..
@oliolijanka protoze je v nem KANCEROGENNI azbest!!!!
@oliolijanka povedz mi, prosim, kde v periodickej tabulke prvkov je azbest.
@oliolijanka povedz, ku ktorym zluceninam z tebou vymenovanych patri sklenena a cadicova vata?
@oliolijanka no vies, kazda doba nieco ma. A kedze teraz uz vieme, ze ten eternit pre zdravie uplne bezpecny nie je, preco s nim tak aj nenarabat, ale za kazdu cenu sa storcovat. A, ano, ked sa raz ta vata skladat bude, zrejme to bude mat urcite pravidla.
To je zasa jedna z vlastnosti ludi - ja sa na to vyserem, preco by som mal, ked pred x rokmi sa to nerobilo alebo sa to robilo inak.
@oliolijanka Uvolnene vlakna sklenenej vaty podobne ako vlakna azbestu sa mozu dostat do pluc. Oboje su skodlive, ale rozdiel medzi nimi je v zasade ten, ze vlakna sklenenej vaty su makksie, menej ostre, nie su karcinogenne a v plucach sa casom rozlozia. Toto je ten zasadny rozdiel, ze azbestove vlakna v plucach ostavaju po cely zivot a aj to ze su karcinogenne. Nechcem zlahcovat dopad na zdravie po manipulacii so sklenenou vatou, ale v porovnani s azbestom je to naozaj rozdiel.

@oliolijanka sklená vata nie je karcinogen