icon

Eternit

henta
26. mar 2023

Ahojte, chcem sa opýtať ako to je s eternikom. Jeden od nás z dediny búra starú strechu a chce to niekde zakopat????ako to je? Co hovorí zákon-hlavne životné prostredie?

ice8
26. mar 2023

Prave pozeram fotky "ako likvidovat azbest" a dvaja chlapici tam v skafandroch (da sa kupt aj v LIDL) tahaju azbest zo strechy.. Nemaju ziadne vysavace, cize neviem veru, ci to laik urobi o tolko horsie, ako profi firma za ceny novej strechy.
Samozrejme, odpad likvidovat do zeme je ina vec..

Paci sa mi, ako sa z kazdej srandy robi kovbojka na niekolko stran..

https://asbestosawareness.com.au/asbestos-remov...

Staci sa poucit, Australia staci, nie? Ani Djokovic by to lepsie neupratal.. Tam je legalne 10m2 odstranit svojpomocne, to uz nevadi? Nad 10m2 maju hned dve moznosti, profi firma, alebo SKOLENIE a nasledne svojpomocne odstranenie azbestu.

Otazka na telo - profi firma ten azbest VYSAVA zo strechy? Alebo ho OPATRNE davaju do sackov na to urcenych a tie nasledne odvezu na miesto na to urcene?

Alebo maju pracovnici vysoku skolu ako churirg, tak 9 rokov plus prax?

Vytlac mu tento navod
https://www.safeworkaustralia.gov.au/sites/defa...

@annm81
inak, paci sa mi, ako pises, ze "Presne, aj toto je dôvod, prečo to na Slovensku vyzerá ako vyzerá. Dodržiavanie pravidiel si každý vysvetľuje po svojom a je mu jedno, či to niekomu inému spôsobuje škodu..."
nie, preto to tu tak nevyzera, (chces mi povedat, ze na zapade kazdy jeden dodrzuje zakon v plnom rozsahu?) mozno to tu vyzera tak preto, lebo kazdy kazdeho chce len udavat a udavat.. namiesto toho, aby tu niekto poradil toto;

@henta
1. chod za nim, a debatuj, ma viac informacii, ako mame my tu na fore
2. chod za nim ZAJTRA, cize ASAP, alebo tak skoro ako je to len mozne, lebo cim viac tu budeme debatovat, tym viac skody narobi, alebo celu strechu niekam VRAJ zakope..
logika veci - ak chce niekto nieco zakopat, asi to nebude obrovsky objem, to by sa nakopal a nakopal..
3. zisti, ci susedia nemaju odstraneny filter pevnych castic, mnoho ludi takto tunia svoje auta pre lepsiu jazdu.. (ale to co potom susedia dychaju, uff)
4. daj skontrolovat kominy susedom, ALE POCKAT, to sa u nas NEDA, to len v civilizovanom CESKU..

belllinka
26. mar 2023

@cacianka oni nestresuju ani z rozbiteho teplomeru. Nedavno tu bola o tom diskusia. Vsetky sa s ortutou hravali ako deti a stale su tu zive a zdrave 😬 No proste nevysvetlis…

mandzula
26. mar 2023

@oliolijanka ja napriklad puder nepouzivam. A pokial viem, ani moj otec, takze pudrom sa zaoberat nemusime. Zato eternitu mame okolo kopec, takze ten ma trapi viac.

ice8
26. mar 2023

@silvia6530 pravdepodobne si Svedi nechali premorit obyvatelov za "cenu" vyssej umrtnosti v prvej vlne, a nasledne mali "prirodzenu imunitu" - tazko povedat, co je za tym.. Ale smiali sa im, aj tu na fore sa smiali..
Uz to nejak nesledujem, lebo v mojom okoli uz nikto ruska nenosi 🙂

bessie12
26. mar 2023

@belllinka tiez som sa hrala s ortutou z rozbiteho teplomeru 😀

belllinka
26. mar 2023

@bessie12 ano, wau, uzasne!

77daniela77
26. mar 2023

To co tu dal ice je zaujimave,mnoho veci v skodlivosti sa prehana a mnoho sa ich taji.....🤔

silvia6530
Odpoveď bola odstránená
belllinka
26. mar 2023

@ice8 a ty co si tu vstal z mrtvych? Nechcel si sa nahodou presunut na Telegram? Ci tam sa nemas s kym hadat?

bessie12
26. mar 2023

@belllinka a som tu. Ortuť je nebezpečná, ale nie v takom malom množstve

belllinka
26. mar 2023

@bessie12 samozrejme ze ked sa hras s ortutou, tak nepadnes do vecera mrtva, ale moze ti to do buducnosti sposobit zdravotne problemy a ani nebudes vediet, ze to je kvoli ortuti

bessie12
26. mar 2023

@belllinka to je zanedbateľné množstvo. Doteraz mam ortutovy teplomer doma. Takže nemyslím si, ze z tých 2 ci 3 guliciek by sa niečo mohlo stať.

belllinka
26. mar 2023

@bessie12 a kolko musi byt guliek, aby sa ti nieco stalo? 🙂

bessie12
26. mar 2023

@belllinka no určite by toho muselo byt viac. Ale nie som chemik ani fyzik. Nevenujem sa tomu. Ale robiť kvoli tomu paniku mi príde už cez.

77daniela77
26. mar 2023

@ice8 Presne ako pises,tiez prisla firma na likvidaciu eternitu v takych bielych obleckoch,s rukavicami a hadzali to do mechov....ziadne ine ochranne pomocky a pristroje nemali.My sme si nemohli dovolit riskovat a dat to dole svojpomocne lebo sme v centre mesta.Myslim si vsak ze takto by sme si to aj sami mohli dat dole a odviezt na to urcenu skladku.Teda chcem tym povedat ze ta firma nebolo nic mimoriadne,ale zaplatit si to dali paradne......Mozno ten eternit za tolke roky uz ani nie je az taky nebezpecny🤔

belllinka
26. mar 2023

@bessie12 a preco sa vlastne zakazali ortutove teplomery? A keby sa ti doma rozbil, v pohode das detom ortut na hranie?

44janica44
26. mar 2023

@ice8 ty si iný exemplár. Občiansky ešte máš alebo ti ho už zobrali?

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
bessie12
26. mar 2023

@belllinka hrala som sa s tým ako dieta. Páčilo sa mi ako sa nedali tie gulicky chytiť 😁 ale tak samozrejme, že nie, nedala by to dietatu. Lenze teraz sa zakazuje pomaly všetko. Dokonca aj staré dobre rozprávky už vraj nie sú pre deti vhodné 🤷‍♀️.
A čo také výlety do Cernobylu ?? To je podla mňa oveľa nebezpečnejšie ako ortuť z teplomeru a predsa tam ľudia chodia.

zuzanockamt
26. mar 2023

@oliolijanka Sklená vata je kapitola sama o sebe 🤭 Tiež jedna spomienka na detstvo.

hefo
26. mar 2023

Ako reálne pokiaľ to budú dávať dole rozumným spôsobom, aby sa to nelámalo, tak nič extra nikomu nehrozí. A keď sa eternit zakope do zeme a nevykopáva (sú podozrenia, že do podložia niektorých slovenských diaľnic sa toho tiež dostalo veľa, samozrejme tiež nie legálne), tak už vôbec nie.

Akurát je to holt protizákonné.

hefo
26. mar 2023

@bessie12 Výlet do Černobyľu je v zásade bezpečný, je tam pár miest s vysokou radiáciou, ale ak ide človek s oficiálnym sprievodcom, tomu sa vyhne.

bessie12
26. mar 2023

@hefo ale stále riskujú svoje zdravie. Mňa by tam nedostali ani keby mi za to zaplatili 🤷‍♀️

mirka17
26. mar 2023

@henta myslím že veľa ľudí ani len netuší čo je to azbesť a v čom spočíva jeho nebezpečenstvo. Azbest , teda azbestové vlákna mali široké využitie pre svoje vlastnosti, ako izolačné, protipožiarne, zvukotesné atak dalej. Azbest sám o sebe nie je toxický ani radioaktívny materiál, ktorého ked sa dotkneš tak dostaneš rakovinu alebo umrieš. jeho nebezpečenstvo spočíva práve v jeho likvidácii. Pretože pri likvidácii odpadu z azbestu, teda aj toho eternitu dochádza k jeho narušeniu a do ovzdušia sa dostávajú azbestové ihličky, ktoré ludia vdychujú a tie sa im zapichávajú do pľúc - vznikajú z toho veľmi škaredé ochorenia pľúc, ako rakovina a pod . choroba sa môže vyvíjať a prejaviť aj o 30 , 40 rokov, takže tie hrdinky ktoré tu hovorili že sa v detstve hrali s úlomkami eternitu a su tu, ešte neznamená že to na vás nezanechalo žiadne následky. Samozrejme že to závisí od množstva ktorému ste boli vystavené a od dlžky kontaktu. Takže tvoj sused mal na likvidáciu eternitu zavolať odbornu firmu, a rozhodne to nemôže zakopať, skladovať alebo neviem čo s tým robiť len tak hala bala ako sa mu zachce. Obrátila by som sa na ministerstvo životného prostredia, pod ktorého spadá zákon o odpadoch. Ako občan SR máš právo požiadať o informáciu a pracovníci ministerstva ti ju musia poskytnuť a aj poskytnu.

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
henta
autor
26. mar 2023

@ice8 ty musíš byť strašne smutný a naruseny človek 🤦‍♀️ prosím ta chod do inej témy.

mirka17
26. mar 2023

@oliolijanka si si prečítala čo som napísala? azbest sam o sebe nie je nebezpečný, ma kopec super vlastnosti, nebezpečná je likvidácia azbestu. Rozumieš? tým že ho neodborne lámeš, hádzeš a neviem čo ešte, tak vtedy je veľmi nebezpečný, práve kvôli mikro časticiam v tvare ihliečiek, ktoré vdychuješ. Preto sa na likvidáciu používaju firmy, a nie Ferko z hornej dolnej ktorý je mudry asi ako ty, a hádže to piate cez deviate. čistá sedlač. A čo ma s tým moja strecha?

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
annm81
26. mar 2023

@ice8 Aj toto je dôvod, prečo to tak na Slovensku vyzerá. Nie, nechcem povedať, že inde dodržiavajú pravidlá všetci do nohy, ale miera tých, čo rešpektuje zákony a písané aj nepísané pravidlá je niekde úplne inde ako na SK.

viestta
26. mar 2023

@bessie12 z tých pár giek na zemi sa ti nestalo nič, keby si jednu zjedla to by bolo iné točo. A ortutove výpary sú tiež jedovaté. Zabudnutá gulička medzi parketami dlhodobo vylepšuje domácu atmosféru