Existuje vzorec na výpočet podpory?
Existuje nejaky vzorec na vypocet podpory?
aha dobre tak ti pekne Ďakujem .
ahoj evita, tiez prosim o radu🙂 vopred som vdacna za kazdu radu 18.3.mi konci RD, pred nastupom na MD som jeden mesiac a 5 dni bola zamestnana a na papieri som mala VZ 1090 EUR /kvoli najvyssej materskej, kt. mi aj potom dali/, pred zamest.pomerom som bola zivnostnicka cca 6 rokov..a teraz sa pytam, ci mam po skonceni RD narok na podporu a ak ano aka bude jej vyska, viete? a tiez chcem otehotniet, ak sa mi podari tento rok a aj nastupim tento rok na MD tak mi matersku budu vypocitavat z roku 2012 - co som bola na RD, ale ak nastupim na MD v roku 2014 budu ratat rok 2013 a teda dalsia otazka je ci ak budem poberat podporu tento rok, daju mi nejaku "dobru" vysku materskej ? Mam super zamestnavatela a spravi mi na papieri co potrebujem dakujem za kazdu radu!!pekny vecer
dakujem, ze si sa ozvala🙂 ano trva..
@ufko tak potom 19.3. treba čerpať jeden deň dovolenky, ostatnú si nechať preplatiť + odstupné, v tento deň aj skončiť pracovný pomer.. budeš mať nárok na maximálnu podporu, čo je 775 - 800 eur..
ak otehotnieš a máš možnosť zamestnať sa na najmenej 90 dní, ale nesmieš mať PN, musí sa za týchto 90 dní platiť odvody, potom budeš mať materskú počítanú z tohto obdobia
dakujem🙂 v ktorý deň skončiť pracovny pomer... 19.3.2013? a kolko by mali byt tie odvody ak chcem max. moznu matrsku, vies prosim ta ?
Ďakujem veľmi pekne za radu🙂
ahoj evita68, teraz som sa od nasej uct. dozvedela, ze ja dovolenku nemam, lebo zevraj ked prechadzas z MD na RD tak bud cerpas dovoelnku, alebo sa je vzdas..a ja si nepamatam ako to vtedy presne bolo,ale asi som sa jej vzdala a teda dovolenku zevraj nemam..co v tomto pripade mam robit, vies mi poradit? dakujem
Ahoj @evita68 mala by som na teba otazku. Mne RD skoncila 14.1.2013. Od zamestnavatela som dostala vypoved dohodou §63 ods. pism.1. + 3m. odstupne. A moznost cerpat dovolenku34dni. Cize 28.2.2013 mi konci prac. pomer. Preplatia mi este 1,5dna dovolenky. V ramci cerpania dovolenky som ale mala uraz na ruke. Lekar odporuca PN koli poistke. Neviem co mam teraz robit ci je pre mna vyhodne ist od 1.3. na PN a az potom na UP. Alebo hned na UP. Ovplyvni PN vysku podpory alebo nie? A na aku podporu mam asi narok. Dovolenka za 13dni v januari predstavovala 405,78,-eur.
Dakujem ti.
@ufko a to kde zobrali, že si musíš čerpať dovolenku po MD? nemajú pravdu..
par. 113 ZP:
3) Ak si zamestnankyňa (zamestnanec) nemôže vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku jej (mu) zamestnávateľ poskytne po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky.
dakujem..uz som si nasla tento zakon, aj som jej to poslala nech si to pozrie🙂
prosím poraďte mi čo v takom prípade ak som posledné tri mesiace Rodičovskej dovolenky pracovala na dohodu ako sa potom ráta podpora?
@stankabianka7 dohoda bola na pravidelný príjem, alebo nepravidelný? ak na pravidelný, tak podpora sa bude rátať z dohody..
Ahojte baby, vie mi niektorá z Vás poradiť? Dňa 02.06.2013 mi skončila rodičovská dovolenka, 03.06. 2013 som v práci mala dovolenku a tento istý dátum je aj dátumom ukončenia pracovného pomeru podľa par.60. Od 04.06.2013 som evidovaná na UPSVaR. Zo zamestnania mi poslali tlačivo, ktoré som mala odovzdať na Sociálnu poisťovňu na výpočet dávky v nezamestnanosti...ako denný vymeriavací základ mi tam uviedli 131€ (okrem toho jedného dňa dovolenky dňa 03.06.2013 mi preplácajú ešte 37 dní, na ktoré som mala nárok, nakoľko som bola na materskej od r.2007 -mala som "reťazové pôrody") Z tej sumy - denného vymeriavacieho základu 131€ mi bude aká výška podpory vyrátaná? Je z firmy to tlačivo správne vyplnené? Ďakujem za odpoveď 🙂
@bonnie17
131 je maximum odvodu na 1den v júni 2013 (3930eur čo je max. na mesiac deleno 30dní v júni). POdpora sa ráta z omnoho nižšieho maxima, snád ti niekto uvedie a aj na stránkach soc.poistovne je uvedené v časti o poistení v nezam, dákach aké je teraz minimum (si nespomeniem teraz)
Zdravim babulky, viete mi prosim poradit? rada by som vedela, ci mam narok na podporu a hlavne v akej vyske po ukonceni poberania rodicovskeho prispevku. na matersku som odisla v polovici augusta 2010 (vtedy som bola zamestnana),ukonceni pracovny pomer dohodou s dvoj mesacnym odstupnym som mala ku dnu 5.11.2012 (nakolko som poziadala o prerusenie RD a nastup do prace), nasledne na to som od 13.11. 2012 (cca po tyzdni) zacala pracovat pre inu spolocnost, kde som ukoncila PP 15.2.2013. pocas celej tejto doby som poberala rodicak a ten mi konci 29.9,2013 ... nebola som nikde nic hlasit a nikde nic evidovat , co sa uradov tyka, ci uz medzi zamestnaniami a ani po ukonceni posledneho PP... teraz predpokladam ze moj status je "nezamestnana a poberam rod. prispevok"... preto by som rada vedela - mala by som sa ist dodatocne prihlasit na UP, alebo do socialky? - absolutne sa v tychto veciach nevyznam (i ked len tak si mslim, ze ked poberam rodicak, ze sa este hlasit nemusim). a este by som rada vedela, ci budem mat narok na podporu a v akej vyske, resp. akym sposobom si to vypocitam... velmi pekne vam vsetkym dakujem...
Ahojte baby, chcela by som vás poprosiť o radu. K 30.5. mi skončila rodičovská a k 31.5. som ukončila pracovný pomer. Zamestnávateľ mi preplatil zvyšnú dovolenku a za ten 1deň dovolenky (31.5.) mi vypočítali denný vymeriavací základ 120 EUR. Viete mi prosím poradiť, ako si vypočítam výšku podpory? ďakujem.
@petra11983
skontroluj si zdravotnú poistovnu napr. po ukončení poberania RP si vybav doklad o dobe poberania RP a ked ti príde z úradu práce potvrdenie o zaregistrovaní, tak oboje zober a vybav zdr.poistovnu,
Je otázka, či si sa prihlásila na dôch.poistenie štátom na soc.poistovni po pôrode. Ak si sa prihlásila, tak do 8dní po ukončení čerpania rodič.dovolenky v zamestnaní (ked si sa vrátila) tak si mala dať odhlášku a potom nanovo prihlášku po ukončení trvania prac.pomeru a to isté, ked ti vznikol a zanikol nový prac.pomer (lebo zákon neumožnuje aby ti trvalo povinné poistenie zamestnanca súbežne s dôch.poistením štátu). Ale ako to terez opraviť neviem poradiť, či radšej tam zájsť alebo to nechať tak. Jedna mamička tu písala, že ked prišla si to dať do poriadku, sa nanono prihlásiť a ona nebola ani odhlásená, tak jej spätne spravili odhlášku od nástupu do zamestnania a nanovo prihlášku dali až odo dna, kedy prišla do soc.poistovne. Z toho pohladu je lepšie to čo najskôr vybaviť. Ale netuším, ako budú robiť tie mamičky, čo neurobia nič, niekedy aj tie sú vo výhode. Ja osobne by som tam zašla, aby som to mala v poriadku, aj ked by to vlastne znamenalo, že od ukončenia druhého prac.pomeru, tuším v 2/2013 a tých pár dní medzi oboma prac.pomermi nebudeš dôch.poistená do dôchodku, ale podla mna lepšie mať istotu, ako pri nástupe do dôchodku ked ti povedia, že od nástupu do zamestnania až dokedy si nájseš teraz nové zamestnanie nebudeš poistená, lebo si si nedala odhlášku. Takto je to cca 4mesiace bez poistenia len a môžeš byť dôch.poistená dajmetomu až do 6rokov dieťaťa, ak by si si nanašla prácu na prac.pomer ani dohodu. A treba vedieť, že potom nanovo sa odhlásiť do 8dní od vzniku prac.pomeru alebo dohody, kedy ti vznikne dôch.poistenie zamestnanca. To je môj názor. A odporúčam si spraviť z každej prihlášky a odhlášky kopiu a nechať potvrdiť pečiatkou jej prevzataie soc.poistovnou a založiť k započtovým listom do dôchodku, lebo až vtedy sa zistí, či je to ok, a ak nebudeš mať dôkaz, tak nemôžeš nič dokázať, ako si sa odhlásila a prihlásila a ani si to nazapamätáš. Ak nemajú kopírku, ak vypln to 2x.
@gapa velmi pekne dakuje za info. a ako by to prosim s tou podporou!dakujew moc
@petra11983
z vym.základu po ukončení rd do ukončenia prac.pomeru, tj. ak si mala odstupné, tak by to malo byť maximum, čo bude od 1.7. ale neviem kolko (teraz je max. vym.základ, čo sa z neho platí podora vyše 51eur, tuším cca 51,6eur, teda podora z toho 50%)
@stanaj to je tiež vym.základ, z ktorého ti vyrátajú podoru, čo platí pri zaevidovaní do 30.6.
no a rd mi koncila vlasntne v den ked som chcela nastupit do povodnej prace? cize toho 5.11.? a to ze som potom vlastne bola bez prace do 13.11. na to vplyv nema? a potom v druhej praci som skoncila bez odstupneho...
inak v tej prvej praci mi vyplatili aj dofcu aj odstupne a vlastne som ho mala ukonceni v den ked som nastupila. to neva?
dakuejm moc, chcem sa uz z tejto pavuciny vmotat, len priznam sa, ze sa bojim ist skor na urady, pokial nebudem vediet co a ako spravit aby som nedosla o dobru podporu, bo sa bojim, ze ked sa im priznam, ze som to zrejme cele zanedbala, ze mi potom nic nevyjde :( dakuem ti strasne moc ...

áno takže to tak môžem nechať alebo mám skúsiť ešte ten pondelok ? prečo si zmenila názor ?nerada by som to pokašlala kôli jednému dnu