Hotovosť verzus platba kartou
Zaujma ma Vas nazor co sa tyka zrusenia hotovosti.Vy by ste suhlasili s tym ze by ste uz nikdy neplatili hotovostou a nemali peniaze v ruke?Aby vlada uplne zamietla hotovost a platilo by sa len elektronickymi platbami?Ja som urcite proti,pretoze na hotovost som zvyknuta a platby kartou moc nevyuzivam pretoze nemam potom prehlad o svojich financiach. A to ze vlada poukazuje na dovod ze sa mozeme nakazit bankovkami je velmi slaby a nicim nepodlozeny argument.Boli by ste za to ze hotovost by sa vyuzivala dalej a dajme tomu podpisali peticiu proti jej zruseniu?
@kamitomi Toto ma fascinuje, ze odkial vies, ze sa nieco take chysta? A kto to chysta?
A co take je zle alebo nebezpecne na plateni hodinkami alebo telefonom? Niekedy si ludia nevedeli predstavit ani to, ze sa bude platit kartou, ze bude existovat internet banking a dnes to tu je a takmer kazdy to pouziva.
@fokuska to vedia len vyvoleni 😉 my ouce nie 😀
@hiro a si si aj precital ten prvy clanok- iba 20% afriky za 13 rokov vyuziva tuto sluzbu a zvysok nema ani len bankovy ucet a o karte nehovoriac, cize slovami laika, je to sluzba pre najbohatsich africanov, ktori robia medzinarodne transfery v milionoch dolarov (a kupuju zbrane, ropu, vlastny standard a co.), co drviva vacsina ani nema paru, ze nieco take existuje. A pokial stale viem, elektrika je dost draha komodita v afrike, takze vela ludi funguje bez elektriky... Ja neviem, bol si niekedy na vychode od sk? Alebo afrika mimo turistickej oblasti? Uz len turecko ma problemy s elektrikou- samozrejme nie turisticke oblasti, ale zvysok ano. Nie vzdy sa k elektrike dostanes a nie kazdy si ju vie zaplatit, takisto nie vzdy sa na net pripojis a nie kazdy si moze dovolit, takisto ako trvacnost mobilu je tak na par mesiacov v tych krajinach, aj ked maju "jablcko" a nabija sa vtedy, ked je elektrika a ked tyzden nie je, tak tyzden nemas telefon a tym padom ani pristup k peniazom....
@fokuska V nemecku to planovali uz dlhsie po svedsku, sle narazili ma dost necakany odpor...
Tu mas prehlad skupin, ktore tlacia, aby bola hotovost zrusena:
https://www.gold.de/bargeldabschaffung/
A priamo z banky, ze eu uz na tom "pracuje":
https://www.sparkasse.de/geld-leichter-verstehe...
A tu mas priamo ako to planuje europska unia:
https://perspektive-online.net/2020/02/wie-die-...
Osobne hotovosťou neplatím, ale myslím si, že by ju stále mali ponechať - niektorí ľudia sú zvyknutí platiť hotovosťou, niektorí nie sú schopní “ustrážiť” si tok peňazí, keď je to len vo virtuálnej rovine a pod. , ale je úplne možné a dovolím si tvrdiť podľa vývoja, že celkom isté , že v budúcnosti peniaze ako take zaniknú, vyrastie nová generácia, ktorá nebude mat potrebu držať fyzicky peniaze v ruke a bude narábať len s tými “virtuálnymi” takze nebude potrebné peniaze tlačiť, keď ich ľudia aj tak nebudú používať.
Ak by došlo k nejakej katastrofe tak peniaze ako take stratia svoju hodnotu tak či tak, lebo ľuďom budú nanič, nastal by barterový obchod a vymienali by sa veci za veci. Samozrejme, kto bude mat k tomu zbraň bude na koni.
urcite nie som predpotopna osoba, ale som si ista, ze hotovost nikto nezrusi ;) ak to urobia bude to cisto populisticke gesto, pripadne snaha o kontrolu vsetkych financii/prijmov atd... je uplne jedno kolko mi zamestnavatel plati, ci mam tringelty alebo nie.. nik v SR mi nemoze nic povedat, ak vlozim na svoj ucet za mesiac viac penazi ako oficialne zarobim. Preto napr. to ze tringelty ti vadia, ze by si mala na ucte (co by si nemala, lebo keby zrusili hotovost, u nas by sa tym aj tringelty zrusili), tak s ty nemas co mat problem.. vlozis na ucet hotovost, plats kartou. Nik nema pravo mi zdanit penaize do posledneho centu, mozem si tam vlozit peniaze co som dostala od babky/dedka/manzela. Zase netreba robit ziadne dramy :D
@fokuska svedsko ma prvotny datum 2030, a druhotny sa objavil , ze to stihaju uz 2023. Nemecko malo okolo r.2017, ked prvy krat zacali preberat tuto temu, 2025, ale narazili na silny odpor. A teraz von der Leyen skusa v parlamente, kedze hlavne europska banka tlaci na zrusenie. Viac menej, ak sa im bude chciet, do 2 rokov mozu normalne zrusit hotovost, lenze tam su aj ine problemy, napriklad znacna cast meny je fyzicky prave v tych krajinach, ktore nemaju elektronicke platby a tych je zatial drviva vacsina krajin sveta...
@vevesh "je to sluzba pre najbohatsich africanov, ktori robia medzinarodne transfery v milionoch dolarov"? Je to prave sluzba pre najchudobnejsich ktori vobec nemaju bankovy ucet a na pre mikro prevody, ziadne miliony :D A druha sluzba kde si prevadzaju predplatene minuty je vlastne system kde prevadzanou menou vobec nie su peniaze... Elektrina pre nabijanie telefonov je vsade. Aj v poslednej dedine, ci uz solarne, benzinovym generatorom, baterkou alebo inak.
@hiro 🙈🙈🙈🙈🙈vies, teoria je pekna vec, ale s realitou nema vela spolocneho. Elektrika nie je samozrejmost mimo eu a ludia sa prisposobili....nie, nemas vsade elektriku, ale ako turista to nezistis. Takisto vsade ide cash, s bankomatovou kartou a telefonom si mozes akurat piskat(a napr. V takom buenos aires ci afrike budes rad, ak ti ho do hodiny nikto neukradne, co sa aj na 90%stane...)
@simca06022011 chceš povedať, že na Slovensku sa nedá nechať tringelt, keď platíš platobnou kartou? 😯
Ja som v reštike neplatila hotovosťou už pekných pár rokov a tringelt dávam vždy, môžem si predvoliť percentá z ceny (tu je zvykom 15%) alebo zadať konkretnu sumu ...
@sisaka samozrejme ze nie... ak by dalli tringelt, musi to niekto zdanit... restauracia tu by z toho pekne odviedla DPH, dan... a castnik by nevidel nic 🙂 Vlastne neviem ako moze vobec nieco ako tringelt u nas byt netrestane vezenim :D lebo aj ked menej vydam zakaznikovi ako je na bloku (a je fuk ci mi to on zaokruhli), tak je to na pokutu od SOI :D
@fokuska veď nič na tom neni, každý nech platí ako chce, ja nikomu to právo neberiem. Ale chcem mať možnosť voľby a nie že mi niekto nanúti len jeden spôsob. Tak isto by asi boli ľudia proti keby sa rušila platba kartou (hodinkami, fonom... ). A skadiaľ viem, isto nevieme nikdy nič, ale ani pred 20timi rokmi nikto neveril že sa raz bude platiť inak ako peniazmi takže ak sa niečo nové chystá nebola by to žiadna novinka...
@simca06022011
@vevesh to fakt? Tak to je úžasné! Takze platíš len za jedlo a ak by si chcel nechať niečo pre obsluhu, tak vytiahneš peniaze z vrecka? To by bolo dobre vedieť do budúcnosti, nech nevyzeram na budúce pri platení ako idiot... Normálne si nemôžem spomenúť, ako som to robila, keď som bola naposledy na Slovensku, asi som platila v restikach hotovosťou ... Pamätám si, že v Taliansku bola nejaká suma pridaná na učte, takze tam sa extra nedávalo, ale Slovensko si neviem vybaviť.... U nás je strašne blbý zvyk s týmto tringeltmi, takze u nás je pohodlnejšie zadať percento tringeltu na mašinke pri platení kartou, lebo sa ľahko môže stať, že v hotovosti takú sumu nemáš a potom je blbe pytat vydať, zvlášť ak si nie veľmi spokojný a miesto 15-20% chceš dať len 10% .... alebo nič (to sa mi stalo len raz)
Hotovosť nosím len keď náhodou idem do obchodu kde neberú karty inak nie... Škoda miesta v peňaženke ,:D
@sisaka ano presne tak, ked chces dat, tak vytiahnes z vrecka... alebo nedas:D nemozem povedat,ze by sa mi iba raz stalo, ze som nemala chut nechat ani tie peniaze za ucet, nie to este tringelt:DDD
@kamitomi ja si prave tieto famy o tom ako nam zrusia peniaze pamatam este zo strednej skoly.. ako zrusia preukazy, dochadzky, a co ja viem co a na vsetko budeme mat jednu karticku alebo dokonca čip... ano sci-fi.. a dnes o 20rokov sa toho zase tak vela nezmenilo :D az na to ze mam vo vrecku miesto tehly sagemu/ericsonu, pocitac...
@simca06022011 zmenilo sa dosť, miesto tehly máme vreckový počítač, v busoch sa platí čipovými kartami, kartou mobilom ci hodinkami sa dá platiť všade kde je terminál, zdravotná dokumentácia už je cez pc, všetko medzi sebou prepojené, recept na lieky ani do ruky nedostaneme, na dochádzku do práce už nie sú cvakačky ale terminály na čipové karty. Tiež napr edupage, komplet známky, dochádza, úlohy detí...Pred 20timi rokmi nebolo ani vo výhľade objednať si niečo z číny a dokonca to zaplatiť popredu nejakým internet bankingom. Všetko sa posúva dopredu, technológie obzvlášť. Neviem kedy si na strednú chodila ty, ale za mňa boli ešte diskety so smiešnou pamäťou, dnes máme sd karty či usb kľúče. A to som maturovala v 98. Takže podľa mňa sa toho zmenilo viac než dosť.
@kamitomi ale co by sme nedostali papier do ruky.. vsetkot o stale funguje aj v normalnej nedigitalnej podobe.. a prepojene je to len tak na oko 🙂 urcite to nevyzera tak scifi ako sa rozprava, este stale je toho celkom dost nedigitalne.ho.. ja som chodila na uz dost modernu skolu a maturovala som neskor, mali sme pocitace, icq s podobne chatovacie priestory fungovalil 🙂 .. reci o tom ako nebudeme nosit knihy a budeme mat pocitace v skole, notebooky atd boli vtedy.. a dnes z toho nie je nic 🙂 este stale sa ti isti studenti vlacia s taskami do skoly a ucia z knih. Ale nie o tom som chcela, skor som to myslela tak, ze vtedy as basnilo o tom ako vsetko bude za chvilu nedigitalne a nie je... a peniaze nebudu.. a su... 20 rokov rpeslo. Preto si myslim, ze ak dnes niekto strasi (alebo nestrasi ale sniva o tom dame tomu) tym, ze nebude hotovost, tak to tak kludne este dalsich 10 rokov nemusi byt.. vzdy boli taketo predstavy.. kto vie, mozno niekto pred 30 rokmi si myslel ze budeme na autach uz lietat... pri prvej ceste do vesmiru, si urcite myslieli, ze budeme o nedlho lietat do vesmiru na vylety 🙂

@fokuska má oficiálne zamestnanie a výplatu berie na ruku. Žiadna černota. Zatiaľ o tom nikto oficiálne nehovorí ale už sa to dávno plánuje. Pre niekoho konšpirácie ale tieto veci sa proste dejú. V severských štátoch už sú aj čipy bežné, pár jedincov to má aj u nás a v čechách. Nebude to hneď ale príde to. Pred 20timi rokmi všetci ťukali na čelo že sa niekedy bude platiť telefónom či hodinkami a dnes je to bežné.