icon

Hotovosť verzus platba kartou

savoya
9. apr 2020

Zaujma ma Vas nazor co sa tyka zrusenia hotovosti.Vy by ste suhlasili s tym ze by ste uz nikdy neplatili hotovostou a nemali peniaze v ruke?Aby vlada uplne zamietla hotovost a platilo by sa len elektronickymi platbami?Ja som urcite proti,pretoze na hotovost som zvyknuta a platby kartou moc nevyuzivam pretoze nemam potom prehlad o svojich financiach. A to ze vlada poukazuje na dovod ze sa mozeme nakazit bankovkami je velmi slaby a nicim nepodlozeny argument.Boli by ste za to ze hotovost by sa vyuzivala dalej a dajme tomu podpisali peticiu proti jej zruseniu?

fokuska
10. apr 2020

@tslobik Nevedela som, ze je to este mozne a ze to zamestnavatelia robia.

erickatt
10. apr 2020

@fokuska ja si robím sama na seba v kaderníctve a platia mi len v hotovosti. Nájom platím v hotovosti a tovar tiež.

tslobik
10. apr 2020

@fokuska on dostáva platby v hotovosti, robí sám na seba tiež.

erickatt
10. apr 2020

@tslobik internet máme. Syn potrebuje kvôli skole

tslobik
10. apr 2020

@erickatt on nemá deti, všetky vymoženosti porusil😁

erickatt
10. apr 2020

@tslobik ma kľud. Slobodu podľa mňa

tslobik
10. apr 2020

@erickatt on to preto tak spravil.

0silvia0
10. apr 2020

@erickatt a v tejto situacii ak potrebujes napriklad nieco zaplatit, objednat kurierom. Kurieri teraz neberu platbu hotovostou, iba kartou. Ako to riesis? Ci teraz neobjednavas nic?

tslobik
10. apr 2020

@0silvia0 čoby nebrali. Platila som im normálne v hotovosti, aj poštárke dobierku. Zadný problém.

fokuska
10. apr 2020

@erickatt
@tslobik
No takze to nie je vyplata od zamestnavatela 🙂

tslobik
10. apr 2020

@fokuska nie, ale takých je veľmi vela

fokuska
10. apr 2020

@tslobik Nejde o to kolko je takych ludi :D
Hovorila som o tom ze som mala info, ze ziadny zamestnavatel uz nevyplaca vyplaty v hotovosti (oficialne). Pisala si o bratovi, ja som sa spytala na vyplatu, ty ze ano a nakoniec je z neho szco cize nema zamestnavatela a vyplatu.

tslobik
10. apr 2020

@fokuska ved ano

anesim
10. apr 2020

@fokuska vacsinou zivnostnici, nieco na fakturu, nieco mimo, minimalne dane a odvody
My sme prerabali byt min rok, majstrom platba na ruku, a aj ostatne na ruku- skrine, kuchyna.

anesim
10. apr 2020

@erickatt to nie je sloboda, to je cesta ako mat minimalne odvody. A potom pride situacia ako teraz, a ludia sa cuduju, ze maju malu ocr , nizka pn, nizka podpora pre szco

hastrmistr
10. apr 2020

To je hlupost ...nikdy by som nesuhlasila aby vlada vedela kolko penazi minam...nikdy

tslobik
10. apr 2020

@anesim moj brat v živote nebol na PN, na hospit. u lekára nemá ani kartu, nebol nikdy nezamestnaný atď....

diewcatqoo
10. apr 2020

@tslobik to je fajn, ze brat nikdy nebol na pn alebo nezamestnany (k tomu, ze nema u lekara kartu, sa radsej nevyjadrim)... ide o to, ze ak by sa nahodou nieco stalo v buducnosti a brat by musel zostat na pn, dostal by od statu velke H. A to iste dostane, aj ked pojde do dochodku.
Darmo sa potom bude vyhovatat, ze robi cely zivot a nic nedostane. Jednoducho, ked nic neodvedie statu, bohuzial, nemoze potom ocakavat ziadnu pomoc.

tslobik
10. apr 2020

@diewcatqoo on neočakáva😁😁

erickatt
10. apr 2020

@0silvia0 úprimne?? Neobjednavam už 5 týždňov nič. Tovar keď budem potrebovat na dobierku, ale našťastie mám teraz dosť. A keď je niečo nutné poprosím syna a dám mu peniaze.

erickatt
10. apr 2020

@anesim účet som nemala podnikateľský ale súkromný. A mne odvody idú podľa daňového

krisbar
10. aug 2020

Sice stara diskusia, ale doplnim, ze ste vsetci zabudli na to, ze v pripade platieb elektronicky by sa zmazala korupcia. Ziadne uplatky lekarom, politikom, nebola by praca na cierno, atd. Severske krajiny na to uz dlho prechadzaju. Aj preto je tam miera korupcie nizka...ziadne miliony v alobaloch sa nekonaju..

vevesh
10. aug 2020

@krisbar to je sice pekne, ale v pripade konfliktu (bojoveho, prirodnej katastrofy atd.) mas problem- a sakramentsky, pretoze nemas cim platit (okrem naturalii a tu je znova ups v dnesnej dobe). Mier a katastorfy nevies ovplyvnit....Ja som absolutne proti, aby fyzicke platidlo vymizlo (nemusia to byt bankovky, ale nie, ze vsetko sa prensie do fiktivneho platidla, kedze to fiktivne mozes viac od*bat s prepacenim ako to, co je fyzicky pritomne...)

hiro
17. aug 2020

@vevesh "(bojoveho, prirodnej katastrofy atd.) mas problem- a sakramentsky, pretoze nemas cim platit"? Preco? Vypadok internetu nehrozi, internet je vsade aj v kazdej krajine kde je vojna aj kde su potopy ci co. Zatial nebola vojna co by zostrelila satelity. A dalsia vec je ze pri takejto situacii lokalna mena sa stava bezcennou a vsetci zacinaju pouzivat dolare :D

vevesh
17. aug 2020

@hiro vojnu som zazila- a teda internet ti nevypadne teoreticky, ale elektrika ano a s nou vsetko, co potrebuje elektricky prud- takze platit mozes iba tym, co mas v ruke a je jedno ci ide o narodnu menu alebo $ alebo € ci £ alebo naturalie. A zabudni, ze sa dostanes do banky ci do automatu na vyber penazi- ak vobec nejake najdes a budu este kamen na kameni....to je iluzia cloveka, ktory vojnu nezazil...

krisbar
17. aug 2020

@vevesh tak to uz su snad extremne situacie, do ktorych sa ziadna vlada nechce dostat. Myslim, ze diskusia bola o pouzivani kariet vs cash v beznom zivote. Pri takychto extremnych situaciach aj tak najbohatsi bude sedliak s kravou a podou so zeleninou...a samozrejme clovek s pistolou.

vevesh
17. aug 2020

@krisbar vies, tie extremne situacie su tu stale a samozrejme, ze sa do nich nikto nechce dostat, lenze to nie je v rukach jednotlivca- staci, ze nebude elektrika a je to v haji (a to je uplne normalna vec, ktora sa kedykolvek moze stat)...

kamitomi
17. aug 2020

@vevesh Keď nebude elektrika máme oveľa väčšie problémy ako peniaze. Ale áno súhlasím, hotovosť je určitá sloboda, či sa to niekomu páči či nie. Môj muž dostáva peniaze na ruku, ešte stále sa to dá a tá možnosť by tu mala byť stále. Už len to že ti nedajú na výber, že to proti tvojej vôli zrušia je zle. Všetci pišťali po demokracii ale to že niekto chce zrušiť človeku možnosť voľby (a je jedno o čo ide) je už v poriadku? Takto ako to je, by to malo ostať. Kto chce platiť kartou, mobilom, hodinkami, čipom .... tak nech sa páči. Rovnako nech ostane hotovosť pre tých ktorý ju chcú využívať. Internetom sme prišli o veľa, ale stále máme možnosť voľby používať či nepoužívať. A tak je to so všetkým, človek by mal mať možnosť voľby. Ak zrušia hotovosť, možnosť voľby nebude.

fokuska
17. aug 2020

@kamitomi Hotovost ale nikto neplanuje zrusit. Vela ludi preferuje bezhotovostne platby, ale nepocula som o tom ze by kdekolvek v parlamnte, vlade, alebo ze by nejaka strana nieco take spomenula alebo navrhovala.
Muz je vyplacany na ruku preto, ze su to cierne peniaze, alebo ma normalne vsetko oficialne, len si nedava posielat na ucet, ale vyplacaju ho v hotovosti?

hiro
17. aug 2020

@vevesh Afrika bezi na prevode penazi cez mobil desatrocia. Nepotrebuju hotovost. Mobily nabiju cez solarny panel ci generator ci inak a funguju:
https://www.iir.cz/article/mobilne-peniaze-pre-...
https://tech.sme.sk/c/5788290/preco-mobilom-pla...