Invalidný dôchodok a podpora v nezamestnanosti
Ahojte,
Rada by som a opýtala, či mi niekto bude vedieť pomôcť. Som ID plný invalidný od roku 2016, v roku 2020 som dva mesiace bola nezamestnaná, keď som išla na úrad práce bolo mi povedané ze na podporu v nezamestnanosti nemám nárok nakoľko keďže som ID zamestnávateľ za mňa odvádza menšie dane a tiež ja platím o trosku menšie dane a príspevky do inštitúcií, aj keď teda od školy som nikdy nebola nezamestnaná a súbežne vždy pracovala, aj keď som bola tri krát na dlhodobej jednoročné PN kvôli zdravotným problémom,. Moja otázka znie ak nenahlasim zamestnávateľovi že som ID a tým pádom o tých pár percent bude platiť viac a aj mne z výplaty budú strháva viac teda ako bežnému zamestnancovi, budem mať neskoršie, ak by sa niečo stalo nárok na podporu? A druha otázočka, ako by to bolo s prípadnou materskou? Daaakujem 😊
No ja mám 45 %. Raz som to nenahlasil a bol z toho menší problém. Ale aj ma v momente dali na skrátený uvezok 35 hodín, ale sranda, že im nevadilo, že pracujem 40 hodín. Ogeby sú všade...No a ani mne nedajú podporu v nezamestnanosti,(alebo takzvané aktivačné práce 20 hodín za 68,50 € zametat chodníky) lebo vraj môj dôchodok prevyšuje nejakú ich tabuľku, čo je hranica 70€ a ja mám vraj viac než 70.Nepoviem koľko, ale je to mizerný dôchodok. Ani neviem si predstaviť, že sa môžeš zamestnať pri 100 %. Mne povedali že iba do chránenej dielne za minimálnu mzdu. Ja som tak v rokoch 2013 až 2015 pracoval v dielni za 350 čistého. A keď sme chceli viac tak cocot šéf nám povedal, že čo chceme viac. Vraj mi máme k výplate ešte dôchodok. Tak to je na SK. Samý ogeb.
@tuky123456789 no ja mam obdobia kedy nemôžem pracovať vôbec a potom dobre obdobie kedy pracujem 4-6 hodín denne. Mrzí ma, že kvôli 1 percent co si neodvadzas, nič nedostaneš a tie lieky aj dosť stoja
No ja si neviem predstaviť mňa na 100%, ale asi by som nepracoval vôbec... A ani ja nemôžem pracovať 12 hodín, alebo v noci. Ale musím bohužiaľ. Viac než 45% mi nepriznaju( tak sa vyjadrili) Vraj keď sa mi nepáči tak nech si hľadám prácu kde sa robí iba ráno a večer... Ja ani na SK nepracujem, lebo... Buď má nezamestnaju kvôli nočným sme nám, alebo ma zamestnajú na 35 hodín týždenne, ale pracujem 40.Tak nech idú do pi... A keď som išiel sa pýtať, že odpracoval som v chránenej dielni ďalšie 2roky a 7 mesiacov, že či sa mi nenavýši dôchodok, tak mi povedali, že to nie. To sa vám počíta do starobného dôchodku... Takže ja idem v roku 2046 do dôchodku a do vtedy čo? A oni ti zdvihnú raz ročne dôchodok o 1,3% jak teraz. Smiešny sú. Som zvedavý na ten starobný dôchodok. Dúfam, že mi dajú aj starobný aj invalidný. To netuším. Bolo by dobre aj, aj 🙂
@tuky123456789 neviem jak sa to veru počíta ten starobný, ale dovtedy sa môže niečo zmeniť záleží kto Slovensku bude kraľovať
Ta to asi len taký Matovičovi podobný 🙂
@tuky123456789 jasne z nedaju potom uz len starobny ak mas plny ID to uz bude tvoj starobny vlastne
@loginexistuje takže keď mám 45% tak to vlastně ten ID ostane ako starobný, alebo to budú počítať znova. Teda podľa odpracovaných rokov?
@tuky123456789 uz to mas vypocitane len dostanes 100%
@loginexistuje počkaj. Teraz mám 45%. Takže dostanem 100%? Keď počítám tak to nieje tak zlé. Teraz je to mizerné, ale nemuselo by byť v tom 2046 roku :D. A počítá sa do toho obdobia aj valorizovaný dôchodok?
@loginexistuje aha keďže teraz mam 71% tak potom dostanem sto? A keď budem pracovať dovtedy aj popri dôchodku nenavysi sa to, čo?
No. To aj mňa zaujíma. Že medzitým som ešte pracoval a možno aj budem ešte. Ako sa to podom počíta?
to semas 71% postihnutie je ine ty mas ID uz v 100% hodnote tolko co mas tolko dostanes
ano jasne pocita sa aj valorizacia az praca na starobnom dochodku ti dokaze zdvihnut dochodok
@loginexistuje cože to mám akože ešte v 64 rokoch pracovať?
@loginexistuje moja mama má 62 a išla do predčasného lebo už nevládze. Chvála bohu, že vtedy bol iný zákon a už poberá riadny starobný, ale aj tak. Žiadna sláva. Málo na to, že od 17tich pracovala
@tuky123456789 a keď moja mamina je dôchodkyňa a vzhľadom nato, že ma malý dôchodok ma 68 rokov ešte pracuje, môže si požiadať o zvýšenie dôchodku, čo musí počkať keď úplne skončí, chcela by do 70tky, tak potom požiada o prehodnotenie starobného dôchodku? Daaakujem 😊
@tuky123456789 to bolo adresované loginneexistuje

@alenah31 par don zle som sa vyjadrila nie socialna davka