Išli by ste na konanie o dedičstve pred notárom?
Ahojte, včera mi prišiel list od notára. Nejaké prejednanie dedičstva po mojom nebohom starom otcovi, ktorý zomrel v 90tych rokoch. Nič nevlastnil, všetko bolo prededené. Konanie je na druhej strane republiky. Nemám sa nechať kým zastupovať. Dnes som sa volala notárovi a pýtala sa, čo je predmetom dedičského konania. Po telefóne mi neposkytol žiadne informácie. Rovno napísal, že poplatok je 100 eur a mám ho so sebou priniesť. Ja teda neviem, išli by ste na toto konanie? Ak sa niekde niečo našlo po prapra rodičoch, tak to bude nejaký nepredajný pozemok, v hornej dolnej... okrem toho, ak tam budú bratrancovia, sesternice z rôznych kolien... tak to bude min. hodnota. čo by ste robili? Treba mi brať dovolenku a cestovať vlakom 6h cesty kvôli tomu.
@anonym_autor príde ti oficiálne predvolania. Je to ako predvolanie súdom. Také že nechceš u nich nefunguje.
@bosorkabb no prist moze, ale ja budem v zahranici. Vraciam sa okolo 17.2 a 22.2 mam zakrok a budem sa davat dohromady 7-10 dni. Cize najskor, kedy budem moct niekde cestovat bude druhy marcovy tyzden.
@bosorkabb no prist moze, ale ja budem v zahranici. Vraciam sa okolo 17.2 a 22.2 mam zakrok a budem sa davat dohromady 7-10 dni. Cize najskor, kedy budem moct niekde cestovat bude druhy marcovy tyzden.
@anonym_autor tak musíš písomne oznámiť notárovi s potvrdením. Ja som bola v nemocnici a vyžadovali potvrdenie o hospitalizácii. A dali na základe toho iný termín s upozornením že ak neprídem dajú ma predvolať políciou s pokutou. Zistila som že môžu. Notár je poverený súdom čiže neoplatí sa s ním naťahovať. Nemajú to radi a nemajú problém udeliť sankciu či dať predviesť.
Preto radím si to čím skôr vyriešiť a mať s krku. Očakávať že len tak neprídeš a notár to nechá tak nečakaj. Aj keby chcel ( čo teda nechce) nemôže to urobiť.
@anonym_autor tak musíš písomne oznámiť notárovi s potvrdením. Ja som bola v nemocnici a vyžadovali potvrdenie o hospitalizácii. A dali na základe toho iný termín s upozornením že ak neprídem dajú ma predvolať políciou s pokutou. Zistila som že môžu. Notár je poverený súdom čiže neoplatí sa s ním naťahovať. Nemajú to radi a nemajú problém udeliť sankciu či dať predviesť.
Preto radím si to čím skôr vyriešiť a mať s krku. Očakávať že len tak neprídeš a notár to nechá tak nečakaj. Aj keby chcel ( čo teda nechce) nemôže to urobiť.
@bosorkabb ja som ju informovala písomne, že v uvedenom termíne som mimo Slovenska a že najbližší možný termín stretnutia je v marci. S tým, že ak mi oznámi predmet dedičského konania, tak sa môžem písomne vzdať dedičstva a tým pádom môže konanie uzavrieť bezo mňa.
@bosorkabb ja som ju informovala písomne, že v uvedenom termíne som mimo Slovenska a že najbližší možný termín stretnutia je v marci. S tým, že ak mi oznámi predmet dedičského konania, tak sa môžem písomne vzdať dedičstva a tým pádom môže konanie uzavrieť bezo mňa.
@anonym_autor tak aký je problém ?
V tomto má notár proste skoro neobmedzenú moc.
@anonym_autor tak aký je problém ?
V tomto má notár proste skoro neobmedzenú moc.
@bosorkabb nechce oznámiť predmet dedičstva.
@bosorkabb nechce oznámiť predmet dedičstva.
@anonym_autor veď sa ideš vzdať nie?
Mne tiež dopredu odmietli povedať o čo ide. Ani písomne.
Všetko až na mieste. Súpis majetku a podobne.
A to ako píšem som ležala v nemocnici na gynekológii ako rizikové tehotenstvo a vedeli o tom.
Dokonca raz som musela na súd po cisárskom reze lebo sudkyňa to nepovažovala za dôvod na ospravedlnenie.
@anonym_autor veď sa ideš vzdať nie?
Mne tiež dopredu odmietli povedať o čo ide. Ani písomne.
Všetko až na mieste. Súpis majetku a podobne.
A to ako píšem som ležala v nemocnici na gynekológii ako rizikové tehotenstvo a vedeli o tom.
Dokonca raz som musela na súd po cisárskom reze lebo sudkyňa to nepovažovala za dôvod na ospravedlnenie.
@bosorkabb na 99% je to nejaká blbosť, keď je nás tam pozvaných xy dedičov a spolu je poplatok 100 eur, tak je aj taká hodnota toho majetku. Keď sa dedila polovica bytu v pôvodnom stave, tak bol poplatok 700 eur. Čiže toto bude naozaj nejaká banalita nepredateľná.
Pri odmene notára okolo 100 € vychádza hodnota majetku približne na 3 000 – 6 000 €. Bude to nejaký pozemok na lazoch. A toto sa bude deliť medzi xy dedičov pozvaných.
@bosorkabb na 99% je to nejaká blbosť, keď je nás tam pozvaných xy dedičov a spolu je poplatok 100 eur, tak je aj taká hodnota toho majetku. Keď sa dedila polovica bytu v pôvodnom stave, tak bol poplatok 700 eur. Čiže toto bude naozaj nejaká banalita nepredateľná.
@anonym_autor ale tak či tak tam musíš ísť.
@anonym_autor ale tak či tak tam musíš ísť.
@ibrunova nemusím, keď sa vzdám dedičstva.
@anonym_autor ale vzdať sa asi môžeš až potom, keď budeš vedieť, o čo ide. Máš deti? A nebudebten poplatok 100€ len za teba? Čiže niečo vo vyššej hodnote?
@ibrunova nie, vzdať sa môžem teraz, takto mi to povedal notár. Nie nemám deti. Poplarok 100 eur je pre všetkých účastníkov konania. Len ja viem, že tam je pozvaných mnoho účastníkov zo vzdialenej rodiny, keďže tam ich bolo 7 súrodencov, čo už nežijú a všetci majú deti, alebo ich deti majú deti. Celkový poplatok notárovi bude dohromady 100 eur.
Toto povedala chat gpt: Ak je vás veľa dedičov a celkový poplatok notárovi je 100 €, ide takmer určite o nemajetné alebo veľmi nízke dedičstvo. Notárska odmena sa totiž počíta z hodnoty majetku a 100 € je úplné minimum, často len základ + hotové výdavky.
Čo to pre teba znamená prakticky:
– Účasť na dedičskom konaní nie je povinná.
Ak neprídeš, notár môže konať aj bez teba, pokiaľ si riadne predvolaná.
– Ak dedičstvo nechceš, môžeš ho odmietnuť písomne do 1 mesiaca od poučenia notárom. Nemusíš prísť osobne.
– Ak nič neurobíš, automaticky sa berie, že dedičstvo prijímaš. Pri nízkej hodnote to väčšinou znamená „nič nezískaš, nič neriešiš“.
– Dlhy: dedič zodpovedá za dlhy len do výšky zdedeného majetku. Ak je hodnota prakticky nulová, reálne neriskuješ.
– Pri veľkom počte dedičov sa majetok často nevydáva vôbec a konanie sa len formálne uzavrie.
Zjednodušene:
100 € notár = žiadne peniaze, žiadne riziko, veľa dedičov, minimum starostí.
Toto povedala chat gpt: Ak je vás veľa dedičov a celkový poplatok notárovi je 100 €, ide takmer určite o nemajetné alebo veľmi nízke dedičstvo. Notárska odmena sa totiž počíta z hodnoty majetku a 100 € je úplné minimum, často len základ + hotové výdavky.
– Ak dedičstvo nechceš, môžeš ho odmietnuť písomne do 1 mesiaca od poučenia notárom. Nemusíš prísť osobne.
– Ak nič neurobíš, automaticky sa berie, že dedičstvo prijímaš. Pri nízkej hodnote to väčšinou znamená „nič nezískaš, nič neriešiš“.
– Dlhy: dedič zodpovedá za dlhy len do výšky zdedeného majetku. Ak je hodnota prakticky nulová, reálne neriskuješ.
– Pri veľkom počte dedičov sa majetok často nevydáva vôbec a konanie sa len formálne uzavrie.
Zjednodušene:
@anonym_autor ale tebe kázal doniesť 100€,a asi aj ostatným, či?
@anonym_autor ale tebe kázal doniesť 100€,a asi aj ostatným, či?
@ibrunova nie povedal, ze dohromady je poplatok 100 eur a je to napisane aj na tom papieri. A povedal, ze ten sa bude delit podla poctu ucastnikov, ktori sa ho zucastnia.
Zjednodušene:
@anonym_autor ja nechapem naco sa vobec pytas ked kazda tvoja odpoved je neda sa, nemozem, je to blbost, treba mi brat dovolenku a cestovat 6 hodin vlakom, budem v zahranici (to si nejak odporuje), nepojdem. tak nechod a cakaj co sa bude diat neskor. si si to krasne zdovodnila s chatom gpt tak to rovno preposli notarke... ti odpise nieco...
@anonym_autor ja nechapem naco sa vobec pytas ked kazda tvoja odpoved je neda sa, nemozem, je to blbost, treba mi brat dovolenku a cestovat 6 hodin vlakom, budem v zahranici (to si nejak odporuje), nepojdem. tak nechod a cakaj co sa bude diat neskor. si si to krasne zdovodnila s chatom gpt tak to rovno preposli notarke... ti odpise nieco...
@anonym_31003b idem do zahranicia. Ak by som bola na SVK, musela by som zobrat dovolenku a cestovat 6h vlakom. Neplanujem sa toho nijako zucastnit. Svoje som napisala. List neprisiel ani doporucene. Cize za mna sa nic nekona.
@anonym_621880a ked som pracovne mimo a nemam koho poverit?
@anonym_autor môže ti potvrdiť dedičstvo aj bez tvojej prítomnosti a poslať ti poštou uznesenie o tom. Budeš sa musieť odvolávať keď ho nechceš. Tak splnomocni advokáta keď naozaj nemáš koho 🙄
@anonym_31003b idem do zahranicia. Ak by som bola na SVK, musela by som zobrat dovolenku a cestovat 6h vlakom. Neplanujem sa toho nijako zucastnit. Svoje som napisala. List neprisiel ani doporucene. Cize za mna sa nic nekona.
@anonym_autor nakracaj k lubovolnemu notarovi, ten ta overi a vytiahne z toho Mlcocha judr o co kraca. Hned moze on overit, ze sa vzdavas-prijimas. Sprav to zajtra, 10.min.zalezitost. Este ti poradi, ci sa ti oplati mat s tym ostaru. Poznam jedno LV lesny pozemok 500 000 m2... v tom strasidelne zlomky, tresknem pre predstavu 3569/148 000😅notarka sa mi zdoverila, ze ma jedneho VS, ktory jej to vyrata... Ja neviem, naco ludia prijimaju take chuyoviny, je tam par podielov na Obec, to su taki, co usudili, ze lepsie nic, ako 75m 2 v nejakej rokline... 🌲

@dadis nevyhovie mi, je tam pozvanych dalsich 10-12 dedicoc. Ja budem moct pracovne nahskor az v marci, ked sa vratim. A nemam koho splnomocnit.
@anonym_autor príde ti oficiálne predvolania. Je to ako predvolanie súdom. Také že nechceš u nich nefunguje.