Jazero - súkromný pozemok

22. jún 2023

V prvom rade chcem napísať,že sa chcem len informovať, nechcem žiadne hadky/urážky
Ide o to,že máme deti, deti chcú ísť aj von na bicykel, korčule, s deťmi proste von. Mame ale s muzom strach ich pustit pretože pri dedine je jazero kde sa bagruje(kvôli strku) samozrejme chápeme,že je to potrebné, je to niekoho súkromný pozemok kto to dovolil-to nám nevadí. Skôr nám vadi,že ten pozemok nemajú oplotený, už sa tam utopili 3 dospelý ľudia😪 a ako som citala včera článok, tak skupina chlapcov išli,,hrať futbal,, miesto toho išli na jazero. Nemusíte mi písať o dovore voči deťom(aj tu rodicia isto doverovali) ale viete aké sú deti. Jeden navrhne, pridá sa jeden,druhý, tretí a prečo 4.by mal povedať nie? ...
Je možné riešiť aby si oplotili jazero a zabezpečili? Sú na to nejaké paragrafy/zakon?
Ešte raz, nechcem nikomu robiť problémy, informujem sa aká je postupnosť a ci je možné aby to oplotili.
Ešte napisem-cedula ,zsukromny pozemok,zakaz kúpania,, je tam

colsami
22. jún 2023

Nie, nemaju povinnost si to oplotit.
Nechces to sice pocut, ale ty ries svoje deti doma, a nie cudzie pozemky.

Takze jedine vysvetlit detom preco nie, co sa moze stat a ake su rizika. Ano aj my sme boli vsetci deti a napriek zakazom robili blbiny. Ale nemozes nutit druheho aby oplocoval pozemky a jazera len preto ze neveris svojej vychove a svojim detom, ci tam nepojdu.
Uz to ze su tam tabule upozornujuce ze ide o sukromny pozemok je praveze majitel "v prave" ze tam nema co nejake dieta aj dospely chodit. A potom sa nebude ani topit...

To akoby si niekoho nutila oplotit cestu, lebo deti moze zrazit auto, "ved viete ake su deti, vedia ako sa maju spravat pri ceste, ale..."

Myslim ze si to sama uvedomujes hoci sa strasne branis tomu pocut to aj od druhych... Ale riesit si tento problem mozes len doma, nie u druhych.

alenah31
22. jún 2023

majiteľ má povinnosť označiť svoj súkromný majetok ceduľou pokiaľ nechce, aby naň niekto vstupoval - tak ako to urobil. Nemá povinnosť si majetok ohradzovať-oplotiť. Že sa tam niekto utopil je nešťastie. ALE ak niekto označí svoj majetok tabuľou zákaz vstupu, súkromný pozemok - tak tam nejdem, kde máš istotu, že plot neprelezú a nepôjdu tam aj tak? Predpokladám, že nejde o 5 ročné deti, ktoré nevedia čítať - treba ich naučiť rešpektovať pravidlá. Je mi jasné, že ich to - hlavne chlapcov - bude lákať - tak ale snáď ste pre vlastné dieťa nejakou autoritou.

simca06022011
22. jún 2023

no, strkoviska nikdy neboli a nebude ohradene, to su take naklady ze neviem kto by to znasal... treba deti poucovat a dufat, ze posluchnu. My sme sa na taketo strkoviska kupat chodili veru cele leto :DDD Ale teda to je mimo temu, dakujem z enejaky sukromnik to tam spravil a nevyhanal nikoho z tade 🙂

anjelicek26
22. jún 2023

Ako hore napisane, ziadna povinnost ohradit to nie je. Tabulu tam maju... treba si riesit vlastne deti - spravit s nich dobrych plavcov - a potom mas tento problem a strach vyrieseny. Stale im mozes zakazat tam chodit, stale mozes apelovat na to, ze chlast a voda nejde dokopi (to byvaju tie kombinacie, preco sa utopia dospeli ludia - velke ego, alkohol a slabe plavecke schopnosti) , ale aspon nech vedia velmi dobre plavat... moj starsi uz robi zachranarsky odznak, mladsi pojdu tiez tym smerom... plavaju vyborne, len je to drina ich tam furt vozit kazdy tyzden, ale raz to vyuziju (snad nie, ale ak).

Majitel pozemku nie je zodpovedny za nevychovane deti... ani za dospelych ignorujucich tabulu... ludska blbost je nekonecna a v kazdom veku... to je ako keby chces zavriet hlavnu cestu, lebo ved auto by mohlo tvoje dieta zrazit... no mohlo, ak sa nepozrie na obe strany, ked bude prechadzat... ale to si mu predsa tiez vysvetlila, ako funguje, tak mu to snad vysvetlis aj s tym kupanim...

autor
22. jún 2023

@anjelicek26 ty už prosím nekomentuj. Všade si, všade múdra, druhý má nevyhovane len ty si geniálna a aj tvoje deti. Nabudúce dám upozornenie,že od teba nechcem komentár lebo ty už všade vyskakujes

autor
22. jún 2023

@colsami ďakujem. Nedá sa mi lajknut komentar. Riešim to, čítam články, upozornime. Deti plávať vedia, ale aj to tie tri dospelé osoby co sa utopili vedeli plávať. Len som sa informovala.

autor
22. jún 2023

@alenah31 autorita neviem,ale stačí čítať noviny, MK a vieme,že autorita ide v skupine bokom. A pozor až ta nezhukaju za slovo ,,autorita,,😂

anjelicek26
22. jún 2023

Ale no, tak hnusna nalada z rana? A anonymne hlavne? Kde som pisala, ze mam genialne deti? Ach jaj... nic to aj tak nezmeni na tom, co som pisala vyssie, ty si musis deti naucit plavat, usmernit ich spravanie a dufat, ze sa toho aj v obdobi ako puberta budu drzat... nic ine nam rodicom proste neostava, nevieme kazde jedno riziko eliminovat, niektore proste ostanu a musime verit v to najlepsie.

danica2711
22. jún 2023

autorka, myslíš, že ti nejako pomôže, keď sa budeš navážať do žien, ktoré ti píšu svoj (mimochodom pravdivý) názor? Ani na admina sa nehraj, ty nemáš žiadne právo komukoľvek zakazovať komentovať. Radšej si uprac svoje deti, nie ženy na fóre

limoncino
22. jún 2023

Z vlastnej skúsenosti z detstva, nás od štrkoviska neodradil ani plot, ani zakaz vstupu. Ale to bolo veľmi dávno a majiteľ to toleroval

juliet86
22. jún 2023

keby si mala.na detoch gpsku v mobile a kontrolovala si ci sa predsa len nedali k jazeru zlakat?

liljana
22. jún 2023

To chces oplotit vsetky jazera na svete kvoli svojim detom? Ked je teplo a kto chce k jazeru, ak to nie je privatne kupalisko s vratnikom a ochrankou, tak prelezie hocijaky plot. jedine, ze by do neho pustili elektriku a to by sa zase stazovali ini, ze ci tym chcu ludi zabit ...

liljana
22. jún 2023

Jedine naucit deti plavat, vysvetlit, ze tam smu ist iba s dospelou osobou a byt velmi opatrny. A byt ochotna tam ist s nimi, ked chcu, alebo tam niekoho s nimi poslat.

h2
22. jún 2023

Konkrétne viem o tomto štrkovisku, ktoré je naozaj veľké a je celé oplotené. Voľakedy oplotené nebolo, boli tam tabule so zákazom vstupu, ale ľudia to absolútne ignorovali a chodili sa tam vo veľkom kúpať. Nemyslím si, že by plot týchto rozmerov niekto staval dobrovoľne na vlastné náklady, keby nemusel. Takže nejaké páky v zákone by sa možno našli. Ale je to na dlhé lakte.

limoncino
22. jún 2023

Ja si pamätám že sme ako deti chodili na štrkovisko do Alzbetinho dvora, tam plno nákladných áut a čo čert nechcel v jednom sedel môj strýko a ja naivná som ho ešte bežala pozdraviť, ten mi vynadal čo tam robím a doma ma čakalo druhé kolo od otca.
Hádajte ci som tam prestala chodiť. No neprestala len som dávala pozor či tam nie je strýko 😄

mk1111111111
22. jún 2023

Prepac, nebudem citat vsetko. Viem, ze sa bojis, ale, kym si deti nepustala von same, Ti to nevadilo, teraz sa bojis a chcela by si, aby to bolo ohradene a najlepsie, este kontrolovane sbs, aby sa nic nestalo, lenze, nie je mozne vsetko ohradzovat, to by sme tu ako zili? To aj skaly ohraime, cesty, lesy, aby tam deti nesli... Deti Ti podrastu a uz to zasa nebudes riesit. Tak Ti zostava, len upozornovat, vysvetlovat a dufat, ze Ta posluchnu a nic sa nestane.

h2
22. jún 2023

@limoncino V Alžbetinom Dvore je nejaké štrkovisko???

svetlonos
22. jún 2023

Presne tak ako ty by reagovala aj kamoska jedna...
Tiez mam deti a obavy. My sme byvali pri Vahu a chodievali sa tam kupat. Neviem ake state deti mas ty. Nam nasi vysvetlili, co su to viry a ako paradne ta stiahne. Alebo staci dostat blby rc a i v haji. Neverim, ze kamosi by riskovali a hrali sa na zachranarov!
Nie je nikoho povinnost ohradit si pozemok. A ked pozries ceny jednoducheho oplotenia, ta aj prekoti. Takze nikto tam do rovolne plot platit nebude. Ostava ti len vysvetlit, dufat v ich rozum a modlit sa. I ked to gps nie je zrovna zly napad 😆
Neviem, my sme boli ako dedska rozumne, zodpivedne a mali sme aj rovnake kamosky. Nukto by ma na kraviny nenahovoril. Od prvej triedy sme chodili na plavecky, neskor uz ako 6-7 cky sme boli na kupku varene pečené bez rodicov, po treningoch.

januska12323
22. jún 2023

Ak by tam bol plot preskočili by ho aj tak. Deti majú už vlastnú hlavu. Dať im iné možnosti trávenia voľného času, na kúpalisko zaviesť keď chcú, naučiť plávať. Keď sú v skupine dávať na seba pozor, či už ide o kúpanie, alkohol, byciklovanie po ceste. A hlavne nech ti môžu dôverovať, nie sa hneď rozkrikovať nech sa tam neopovážia chodiť ale vysvetliť následky- možnosť topenia, polícia ak ich tam majiteľ pristihne.

limoncino
22. jún 2023

@h2 veľmi dávno bolo, ako ideš od Štvrtka na Ostrove po poľnej ceste popri hydinarni

colsami
22. jún 2023

@h2 skor si myslim ze niekto strkovisko oploti na vlastne naklady len vtedy, ked uz ma plne zuby ludi co tam chodia napriek zakazu. 😁 To je mozno jedina paka.. . Ked to prekaza samotnemu majitelovi, ak je to jeho pozemok... Tak vtedy do toho aj investuje.

h2
22. jún 2023

@limoncino Ďakujem, bývam tu už 14 rokov, ale o tom som nepočula.

limoncino
22. jún 2023

@h2 tak možno to tam už ani nie je, už je to veeela rokov čo som bola teen 😁 ale vtedy bol Alžbetin dvor jedna rada domov a v Hviezdoslavove bolo tak 20 domov

mandzula
22. jún 2023

@autor jedine, co mozes urobit, je edukovat svoje deti. My byvame pri areali statnych majetkov, a hoci bol oploteny, najvacsia zabava bola preliezt plot, lozit po obrovskych kopach balov slamy, kde keby sme boli prepadli az na dno, najdu nas az na jar. Korculovali sme sa v protipoziarnej nadrzi a x inych veci, ked sme proste len museli mat stastie, ze sa nic nestalo.
Paragraf na oplotenie sukromneho pozemku zrejme nenajdes, predstav si, ze by to niekto ziadal od teba. Ak chces mas istotu, opytaj sa na miestnom urade.

h2
22. jún 2023

@limoncino Nemyslíš tieto jazerá? Lebo tieto sú "naše", hoci sú v Hviezdoslavove.

limoncino
22. jún 2023

@h2 je to možné, fakt si pamätám len ako sme zabocili na poľnú cestu predsa len je to skoro 30 rokov 🙂

melanta
26. jún 2023

Je smutné, že sa tam utopili 3 ľudia. Ale ak by tí 3 ľudia rešpektovali tabule "súkromný pozemok", tak by sa neutopili. Možno to vyznie kruto, ale to je proste fakt. A to platí aj pre tvoje deti. Na druhej strane, ak si tu niekto pýta anonymne radu a potom fučí na iné ženy, pretože sa mu nepáčia názory, tak to je v takýchto prípadoch škoda energie. A mimochodom, tiež nesúhlasím s každým názorom anjelicek, ale registrujem, že má veľa detí, prácu, deti sú aktívne, chodia na výlety a dovolenky, takže asi niečo robí dobre. Ale chápem, že niekoho môže iritovať, že iný zvláda to, čo on nie.

janamoto78
9. júl 2023

@h2 toto štrkovisko je oplotené z iných dôvodov. Odkúpili si ho majitelia okolitých chát, dnes už domov.

h2
9. júl 2023

@janamoto78 Ktoré myslíš? Lebo písala som sem o dvoch rôznych jazerách. Oplotené je len jedno z nich, ale žiadne chaty, ani domy tam nie sú, stále tam prebieha ťažba štrku. A ani pri tých druhých jazerách, čo nie sú oplotené, nie sú žiadne také stavby. 🤷🏻‍♀️