Je možné anonymne nahlásiť, že susedovi ide z bytu pach marihuany?
Bývame v byte na poschodí, na prízemí v garzonke, žije chlap plus mínus 40 ročný, sám. Z jeho bytu riadne cítiť marihuanu, razí to na chodbu a neuveriteľne to cítiť. Som na 100% presvedčená, že to ide z jeho bytu, pretože vsade naokolo bývajú samí dôchodci. Chcem sa spýtať, či je možné to niekde anonymne nahlásiť? Či už polícia, alebo iná domova prehliadka? Neviem či je byt v jeho vlastníctve alebo je v nájme.
@oblecenie99 Sused má právo sa sťažovať a niekolkokrát ho napomenúť. Ak je svedkom predaja drog, alebo sa dopúšťajú nejakého poškodzovania majetku, tiež je to v poriadku. Ale pokial vidím, ako má suseda z tretieho na balkóne trávu, alebo si zahulí a ja to cítim len keď si otvorím dokorán balkón a inak nie, to mám hneď volať 158 a nahlásiť susedu za prečin užívania omamných látok? 😂 V Holandsku je to síce povolené, ale majú tam svoje pravidlá a vieš čím týmto Holanďania docielili? Klesol tam v priebehu rokov počet užívateľov tvrdých drog
@ella_price Ja chápem, my mame v dome tiež hulica (mimochodom, toto je moja tretia adresa v KE a v každom jednom bytovom dome niekto fajčil trávu, či na Furči, Južne mesto alebo Staré mesto a sú to slušne adresy 😅) a je to zlatý chalan ale v 80 percentách prípadov je riadne mimo, fakt to na ňom vidno. Mňa tá otázka vôbec netrápi, pre mňa za mňa nech ju zlegalizuju úplne (aj keď si to viem predstaviť v praxi, ako by to asi tak u nás potom vyzeralo, najmä v tom prvotnom nadšení 😀) ale keď to proste dovolené zatiaľ nie je, tak nie je. Musím proste rátať s tým, že ak má chytia, som v pi*i. Milý zlatý zhuleny neškodný Bob Marley pod nami mi nevadí, ale keby tak posúval sem tam jointa deťom, tak by to už asi vadilo aj konkrétnej mamičke toho dieťaťa. Ruku na srdce, ak by ste doma načapala pubertiaka s krabicou cigariet, alebo sáčkom zeleného, bola by reakcia rovnaká? Som presvedčená, že väčšine rodičov by ta tráva tak trochu vadila viac, aj tým benevolentnejsim. . Ak by do mňa nabúral ujo Ďusi a mal by v sebe len jedno, max dve pivka, tiež by ma to sralo. Možno, že by do mňa nabúral aj bez toho piva, len už by som bola riadne nasrdena tak ľudský aj za to, že si dovolil sadnúť do auta, aj keď je to zakázané, aj keď si dal len také šoferske, či ako sa tomu u nás hovorí.. A keď by som chcela sedieť chvíľku na balkóne a furt dookola zdieľať "vôňu" marisky ci cigarety od suseda, tak viem si predstaviť, že po čase by ma už trpezlivosť aj prešla. Niekomu ta vôňa nevadí, mne to smrdí. Lenže ja som povaha, čo radšej vstane, buchne balkonovymi dverami a zanadáva si, ale nepúšta sa do zbytočného konfliktu s inými. Ale sú aj takí ľudia, čo sa rozhodnú to riešiť a keď tam bude cítiť niečo, čo u nás zatiaľ oficiálne zakázané je, tak im to len zahrá do karát. Čítala som tu veľa diskusii na tému "susedia v kuse vypaluju zobaky na balkóne a ja nemôžem otvoriť ani okno a vyvetrať v detskej izbe", kde ženy väčšinou súhlasili so stazovatelom..a teraz aha hó, ak sa deje to iste s trávou, tak zrazu staraj sa o seba, čo bonzujes? Prekvapuje ma ten posun v názoroch.
@iwuanka ja som nezazila este ani jedno zatknutie za to, ze niekto nieco zakazane uzil.A to na vyske kazdy druhy fical minimalne na trave... keby to tak fungovalo, mali by sme potom plne vaznice hulicov😀 a ano, ak to obtazuje, zavolala by som policiu. A aj sme zavolali na nasho najomcu....a vysledok? Pokial neprechovava nic a nemaju mu to ako dokazat, tak cau...
@oblecenie99 Úplne chápem ako sa na to pozeráš a súhlasím. Ja mám pri tomto v hlave len jeden rozhovor s chalanom, ktorý skončil vo väzení, pretože v BA bol pochod za Tisa a on tam s kamarátmi robil blokádu náckom, ktorí ho ešte aj napadli. Chytili ich policajti a hneď dostal podla paragrafov prečin ublíženia na zdraví a výtržníctvo a ešte tuším niečo. Dostal podmienku niekolko mesiacov. Lenže ho potom chytili za trávu, povedal, že ale on ju nepredáva a tak ho ani väzobne nestíhali. Lenže potom ho začali sledovať, stále ho kontrolovali. Vôbec nikoho nezaujímalo, že neonacisti ho napadli a on sa vtedy len bránil aj keď to bolo zapísané v zápisnici. Ale tak- Niektorí policajti tu majú bohužial blízko k takýmto pravicovým extrémistom. Je to taká téma, že meh, ale fakt, spoločnosť vie o tomto velmi málo a ja som mala len to šťastie, že popri (aj forenznej) psychológii som sa mohla pozrieť aj na terapie s drogovo závislými a im podobným ľuďom. Niekedy mi dekel dvíha, keď vidím ako niekto chce udávať kade tade, doma sa na seba nepozrie a tam keby sa jedná o niečo vážnejšie, tak si ani hubu neotvorí 😀 A justičný systém na Slovensku. Na plač. Ach, normálne som rozčertená 😂

Ináč ma celkom zaujalo, ako sa vyjadrila väčšina.. na jednej strane, keď ja som niečo cítila v dome, tak som nad tým mávla rukou, že to nebudem riešiť a skúmať, na druhej strane ma aj štvalo, že v kúpeľni sa často nedalo existovať, lebo cez stúpačky to niekedy išlo tak, že sama by som sa zhúlila, keď sa tam zatvorím.. a štve ma rovnako aj smrad z cigariet. Ale prečo by mňa malo srať, koľko za to niekto dostane, ak ho chytia, lebo natrafí na menej tolerantného suseda? Je to zakázané? JE. Vie o tom, že je na tenkom ľade, ak to fajčí? Vie. Tak je uzrozumený s rizikom a vie, do čoho ide. Osobne by som to neriešila, ale ani neľutovala. Či je zákon v tomto smere zbytočne prísny? Možno. Zatiaľ však platí.