Je možné byť vydedený kvôli súrodencom?
Ahojte, ťažko sa mi to píše lebo sa cítim ako žiadna osoba. Bohužiaľ moja sestra sa pokúša o to aby ma mamina vydedila. Neviem či je to možné. Ešte keď ocinko žil všetko som im teda mojim rodičom sa snažila prerobiť izby, kúpeľňu, WC nové. Kotol som im kúpila. A moja sestra mi a môjmu partnerovi povedala ze nikto sa nám o to neprosíl aby sme to robili. Ja som im chcela urobiť krajšie a pohodlnejšie bývanie. Narobili sme sa ako kone a sestra s priateľom si chodili pi výletoch a dovolenkách. Teraz sa od mamy nepohne a nechce ma k nej ani pustiť. Keď jej partner napísal sms ze keď ma chce vyhodiť lebo tiež tu bývam ze mi ma zaplatiť to co sme investovali tak mu napísala ze pošle na nás policajtov. Ona si je ešte zatiaľ v nelrerobenej izbe ktorú som jej dala keď odišla so synom od muža a potom sa rozviedla. Nechala som jej skrine postel vždy som sa jej snažila pomôcť. A ona ide na mňa volať policajtov. Ja som v izbe pri nedokončenej kotolni ta nie je súčasťou domu je pri pracovnej dielni kde ešte nemám kúrenie len taky prenosný radiátor na elektriku. A teraz navádza mamu aby ma vydedila. Je to možné? Už týždeň mi je z toho všetkého zle nespím stále plačem mamu som videla asi 2 krát lebo ju stráži. Prečo musia existovať takýto zlí ľudia 😪celý život sa s mamou len hadala kričali po sebe a ocinom ani nehovorím a teraz. Sa od nej nepohne😑
@chrobacik41 a koľko je takých rodín? Určite nie si jediná. To je tak,keď si ľudia narobia milión deti a potom protežujú len niektoré. S tým sa nedá robiť nič,s tým sa musíš zmierit
@anita6666 ach jaj , ako vieš ze mam veľa detí? Predstav ze nemam. Chcela som sa len opýtať na to co som sa pýtala. Bohužiaľ rodinu si nevyberáme niekto ma šťastie niekto nie.
@chrobacik41 nepíšem,že ty máš veľa detí. Stačí,že ty nie si jedináčik a už je problém. 😉
Ak máš doklad že si napr kúpila kotol ty tak by som si ho vzala a nech sestra kúpi nový! Viem o čom píšeš nám to urobila svokra - môjmu mužovi nedali nic a celý svoj majetok predali ďalšiemu synovi. On starý mládenec bezdetný a my máme deti hypotéku. A vies trápilo to veľmi môjho muža ale povedala som mu vies čo radšej venujme všetok svoj čas a peniaze deťom. Keď tvoji rodičia sa tak rozhodli tak my sa môžme rozhodnúť. A vies časť financií by nám pomohlo aby sme z časti splatili hypotéku a mali viac financií na zážitky s deťmi. Ale som rada aspoň nemusím sa prispôsobovať svokre. A rešpektujem jej rozhodnutie.
@vinkel mam od všetkého doklad všetko čo som investovala, a sestra mi povedala ze na mňa zavolá políciu človek jej pomohol keď bolo najhoršie a to je vďaka za všetko
@chrobacik41 Trosku by si si mala nejakym pravnikom nechat vysvetlit, ako funguje dedenie. Pretoze ludia ti t odpovedaju na dve veci naraz.
1. Ak budete mat teraz dedicske konanie po otcovi, nemoze tvoja mama ani sestra nijakym sposobom zasiahnut do toho, aky podiel dostanes ty po otcovi. Skratka dedite vy tri. Jedine co by mohla mama urobit vzdat sa svojho podielu v prospech vas dvoch, v prospech teba, v prospech sestry... ale to len tej 1/6 ktoru po otcovi zdedi.
2. Ake podiely zdedite po otcovi ti napisali vyssie. Mama, pretoze dom mali s otcom v bezpodielovom spoluvlastnictve manzelov ma narok na 1/2, a druha polovica domu patri otcovi. A prave tato otcova polovica bude teraz predmetom dedicstva, nie dom cely. Z tej otcovej polovice kazda z vas dostane tretinu - polovica z tretiny je sestina. Vo vysledku teda mama dostane 1/2 (ta jej patri nie dedicskym pravom, ale z dovodu bezpodieloveho spoluvlastnictva manzelov, skratka polka majetku je jej) +1/6 z dedictva po otcovi = 4/6 a ty a tvoja sestra po 1/6 z dedictva po otcovi. O maminu polku domu sa teraz v dedictve nejedna.
3. Az ked zomrie tvoja mama, bude potom prebiehat dedicske konanie o majetok tvojej mamy, teda to uz budu tie 4/6 domu - ktory by sa podla zakona zase na vas dve rozdelila na polovice... iba ak by za zivota sa rozhodla tvoja mama inak a napriklad darovala ten dom tvojej sestre a podobne...
Cize urcite o tu 1/6 po otcovi teraz neprides. Druha vec je, ci by ta mali z coho vyplatit, ak by chceli odkupit tvoj podiel. To vsetko ostatne uz su iba vase pokazene vztahy, moze nastat situacia, ako vravis, ze setstra ta do domu nepusti, alebo ty ju. Aj ked budes vlatnit 1/6... ale ci si od nej vymozes peniaze, ci byvanie, to nie je jasne. Alebo ci naopak ty jej by si bola ochotna tu 1/6 po otcovi vyplatit teraz... aby si sa stala vlastnickou vacsieho podielu. Ale ani ty nemozes nakazovat mame, co ma urobit so svojou castou majetku, ani ked si tam investovala. To nezavazi nikde. To bol majetok tvojich rodicov a to ze si investovala bola tvoja vec.

@tykat no co už narobím. Do konca života s tým budem žiť že ma vlastná rodina opustila. Keby ocinko žil tak by im obidvom dal náklad a obracia sa chudák v hrobe že čo robia.