icon

Je možné zrušiť určenie otcovstva na matrike?

nemam_menoo
17. dec 2023

Ahojte pokračovanie k môjmu príbehu ktorý sa tu riešil pred 3 dňami. Mam dotaz. Ak som podpísal aj s partnerkou (už ex) že dieťa je moje a bude mať moje priezvisko na matrike je možné, že pri pôrode to za mlčí alebo to môže akokoľvek zrušiť? Ďakujem za odpoveď

nemam_menoo
autor
17. dec 2023

@bytc20 ano ale ked sme to podpisovali, tak som mal odísť do Ameriky. Pani na matrike povedala, ale ze mam nechať niekomu splnomocnenie, na určenie krstného meno lebo bezo mňa to nemôže urobiť a v takom prípade jej rodny list nebudú môcť dať.. Tak mi to príde, ze toto bolo treba okolo tpho a ona to tak ľahko zruší?

majlo1234
17. dec 2023

Na tvojom mieste, ak je vsetko, co hovoris pravda, by som sa odmlcala. Dobre, nech robi, ako mysli. Ak je taka blba, ze trtka popri tebe s dalsimi a caka, ze vsetci chlapi budu skakat a starat sa, nechaj ju v tom. Ked vychladne, mozno sama pride za tebou a vyjasnite si to. Bez priznania otcovstva nedostane ziadne vyzivne, ako chce zivit dietatko?

miggy
17. dec 2023

@nemam_menoo no ani meno v RL ti nezaručí že dieťa uvidíš, chápeš? Keď sa ona odsťahuje a nepovie ti kam, alebo ťa nepustí do bytu, tak aj tak sa súdu nevyhnete. Dáš podnet, že obmedzuje styk.
Zase teraz ti to píšem ako matka, ktorú partner opustil tesne po pôrode. Tiež si myslel l, že kedykoľvek zavolá, tak bude s dcérou, lebo ma pravo. Houby má. Ja som si odsrala prebdene noci, koliky a všetko okolo toho a on mi ešte kedykoľvek narúšal moje súkromie.

Nie pani otcovia, takto to nefunguje. Buď sa s ňou od začiatku dohodni alebo to daj na súd a hotovo.

nemam_menoo
autor
17. dec 2023

@majlo1234 prisahal som na maličkú, ze to pravda je. Ona musela prerušiť aj vysokú školu a nemá nárok na materskú a preto som oficiálne mal ísť ja. Bohužiaľ zase to je možné len u nás, ale od štátu nedostane okrem 1 razoveho príspevku nič. Takže tiež si neviem predstaviť ako to zvládne, uživí atď. Každopádne ťažko je od mlčať sa pre mňa, veľmi chcem tu maličkú, svoje dieťatko.. Aj za cenu svojho nešťastia..

nemam_menoo
autor
17. dec 2023

@miggy ano viem, ze môže povedať ze malá je chorá, dnes nie a podobne. Môže mi obmedziť prístup, avšak právne na neho nárok mať budem. Ale však ja som kúpil pre maličkú všetko (ona študent výšky nemala z čoho) ja sa starať chcem, chcem robiť všetko aby bolo malej lepšie a preto nemôžeš nás s ex porovnávať.. Podla mna

miggy
17. dec 2023

@nemam_menoo ja vás neporovnavam, ale nechápeš pointe. Vy nie ste pár. Nemôžeš kedykoľvek prísť, lebo ty máš právo.
Prepáč , ale sám si vravel, že dieťa je možno nejakého chlapa z Tindru. Fakt si pozrieš najprv DNA testy a nerob zo seba hlupáka.

majlo1234
17. dec 2023

@nemam_menoo ja by som to rada otvorila oci aspon v tom, ze aj ked budes uznany ako otec, to dieta mozno NIKDY nedostanes/neuvidis, pokial ju bude mat zverenu do starostlivosti a budete mat taketo zle vztahy. Moj muz ma dve deti, normalne splodene v manzelstve, vychoval ich roky a po rozvode ich aj tak nevida, lwbo zena nechce. A ked matk nechce, takzo si to vydupat

nemam_menoo
autor
17. dec 2023

@miggy samozrejme test urobím. Respektíve uz ho mam doma a do 72 hodín bude výsledok. Ale co potom? Ja sa nechcem vzdať, je mi to ľúto a ľúto malého nevinného drobčeka 🥺

nemam_menoo
autor
17. dec 2023

@majlo1234 tohto som si Vedomý. Ale aspoň budem môcť veci riešiť prostredníctvom súdov i keď to je dosť chabé na Slovensku. No keby ma zaprie ako otca moje šance sú už nulové..

majlo1234
17. dec 2023

@nemam_menoo rozumiem, preto sa vraciam k rade, aby so s nou nwbojoval teraz. Ukludni sa, vychladnite obaja. Pokial je dieta tvoje, tiez sa jej to rozlezi v hlave, ked vravis, ze peniaze nema. A nakoniec, nechapem ako chces robit ten test, ked dieta este nie je na svete

miggy
17. dec 2023

@nemam_menoo ako čo potom?? Veď ak si otec, tak súd. Ak nie si, tak uzavretá kapitola tvojho života.

draik
17. dec 2023

Ak je raz otcovstvo určené súhlasným vyhlásením rodičov, tak na jeho základe bude otcovstvo zapísané do RL. Nemôže jeden z nich len tak rozhodnúť, že to tak nie je; na to by bol potrebný úspešný návrh na zapretie otcovstva.

nemam_menoo
autor
17. dec 2023

@majlo1234 no snažím sa ukludnit, ale ťažko keď vidím co robí a ako rodine píše a co píše. Test samozrejme po pôrode, ale uz mi prišli veci k odberu (tyčinka a výter v puse). Aby som to mal co najrýchlejšie už som sa pripravil

nemam_menoo
autor
17. dec 2023

@miggy presne tak, ale vieš ako riešia slovenské súdy veci "promptne"..

maciatkoe
17. dec 2023

@nemam_menoo V prvom rade by si sa nemal takto viazat na nenarodene dieta. Ked testy dokazu, ze nie si otec (co je velmi pravdepodobne, kedze pises o nej ako spala s inymi) sa zrutis...

nemam_menoo
autor
17. dec 2023

@draik naozaj? Toto som sa snažil zistiť a snažím sa to tu tiež tak prezentovať, ale väčšina mi oponuje.. Je to overený zdroj? Ďakujem

nemam_menoo
autor
17. dec 2023

@maciatkoe počítam s tým. Ale ak b moje bolo zrútil by som sa, že som neurobil maximum co som mohol. Viem, ze sa nachádzam v zlej situácii..

maciatkoe
17. dec 2023

@nemam_menoo A kedy sa ma to dietatko narodit?

nemam_menoo
autor
17. dec 2023

@maciatkoe o 9 dní. Oficiálne samozrejme +-10 dni je napísané

maciatkoe
17. dec 2023

@nemam_menoo Aha, tak to uz moze rodit ozaj aj dnes. Tak uz vydrz na tie testy. A nie je to tak, ze keby testy vyjdu, ze si otec tak ta do rodneho listu musia dopisat ako otca?

nemam_menoo
autor
17. dec 2023

@maciatkoe no môže už každý deň kedykoľvek. Nie, tie testy nie sú "dôkaz" môžu sa použiť v súdnom pojednávaní, avšak automaticky otcovstvo nezaručujú

letfenixa
17. dec 2023

@zuzanka.zuzu ale veď @autorovi ide o to, že keď bol s ex na matrike podpísať otcovstvo, či to ona nemôže následne zrušiť. Nie o priezvisko.

nemam_menoo
autor
17. dec 2023

@letfenixa áno to sa snažím vysvetliť, ale pani si ide svoje a pridáva k tomu aj urážky 🤷‍♂️

letfenixa
17. dec 2023

@nemam_menoo odpoveď od @draik ber s vážnosťou, je právnik.

draik
17. dec 2023

@nemam_menoo
Nie som si istý, či Vám je známe, že zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením nie je úplne jednoduché.

nemam_menoo
autor
17. dec 2023

@letfenixa super to ma potešilo.

nemam_menoo
autor
17. dec 2023

@draik mne v podstate áno. Ale. Nebol som si istý a preto som išiel pre radu. Každopádne mi to neprišlo jednoduché, keď na určenie treba dvoch a na zrušenie by stačila jedna osoba. Každopádne ďakujem za radu 🙂🙂

draik
17. dec 2023

@nemam_menoo
Zrejme sme sa nepochopili. Písal som o situácii, že ste obaja podpísali súhlasné vyhlásenie o otcovstva a vy by ste následne chceli otcovstvo zaprieť.

nemam_menoo
autor
17. dec 2023

@draik ano podpísali. Ale ona ho môže sama zrušiť? Pripadne za mlčať bezo mňa?

eternity24
17. dec 2023

@nemam_menoo nie, nemôže. Ak si raz /teda vy obaja podpísal súhlasne vyjadrenie o otcovstve, ona ten dokument nemôže zatajiť a teda ty budeš ako otec uvedeny v RL. Veď na toto ti už @draik odpovedal. Draik sa ti ešte snaží povedať, že keď si už podpísal súhlasne vyjadrenie o otcovstve a napr. sa ukáže, že ty niesi biologickým otcom dieťaťa, tak otcovstvo nieje jednoduché zrušiť. Rozumieš?