icon

Je povinná karanténa pre priateľa, keď sa ja nepôjdem testovať?

diana999
30. okt 2020

Chcem sa spýtať ze pokiaľ by som nešla na zajtrajšie testovanie je pravda žeby môj partner (ktorý pracuje(ja som na RD)) by musel ostať 10dni doma? Pretože sa teda počítam za pozitívnu ak by som nešla... On tvrdí žeby musel ostať v karanténe so mnou, ale otázka tiež znie, kto vie ze spolu bývame a ze som na tie testy nešla 😀😀

Strana
z2
horalka1986
30. okt 2020

@vrculla tak,obec si urcila vlastne vynimky?

vrculla
30. okt 2020

@marci77 skúste si pozrieť najnovšie informácie ohľadom testovania na stránke vašej obci/mesta

marci77
30. okt 2020

@vrculla aha, ok, prepacte, nevsimla som si

vrculla
30. okt 2020

@horalka1986 tak to už netuším, či si určila vlastné výnimky ale pochybujem, podľa mňa tiež išli z nejakého nariadenia, vyhlásenia keďže sme pomerne veľká obec len tak by si to z brucha nevymysleli

esterba
30. okt 2020

@marci77 tento bod sa celý týka nákupu v obchode, hovorí, že môžeš ísť nakúpiť za účelom zabezpečenia starostlivosti o dieťa, t.j. kúpiš napr. cumeľ alebo pomôcky do školy. To nie je o sprevádzaní.

horalka1986
30. okt 2020

@vrculla to chapem, ale vsade je napisanie nieco ine. Alebo skor, jedno sa pise a druhe sa hovori.

mimushsv
30. okt 2020

@diana999 Vas partner moze ist do prace, aj ked sa neotestujete. Dnes som tuto otazku polozila uradu zdravot v BA, lebo aj v mojom okoli to riesili a nevedeli sa z toho vysomarit 🙂

iveta143
30. okt 2020

u nas je to tak, co sa tyka skoly,ze deti nad 10 rokov sa pred vstupom do skoly musia preukazat negativnym testom, rodicia skolkarov a ostatnych ziakov pod hranicu 10 rokov sa nemusia preukazovat certifikatom,staci dietatu vyhlasenie o bezinfekcnosti a co sa tyka prace, manzel ide na test samozrejme kvoli praci,a ja som na RD tiez, a bez ohladu na to, ci idem ja na test alebo nie, tak manzel ak bude negativny,tak do prace moze

bimbambim
30. okt 2020

Nechápem prečo sa stále navazate do tých čo nejdú ,alebo čo idú . Každý má na svoj dôvod .Napríklad my v robote si máme čerpať náhradné voľna a dovolenky dieťa sa učí doma tak pre mňa je výhodnejšie sa nedať testovať.Zoberem si náhradné voľno a budem doma aspoň syn nebude sám doma.Dokonca si nechávam aj dcéru doma do školy nepôjde z budúceho týždňa vynechá iba tri dni čo nie je veľa.Kebyze nemám toľko voľná tak možno by som šla.Akceptujem obe strany každý má na to svoj dôvod.dodrziavam všetko čo nám dodržať dokonca boli sme dnes aj na preventívne a žiadny test od pondelka pýtať od ľudí nebudú.Vsak keď viem že ostávam doma tak určite sa nebudem trepať niekde na preventívnu prehliadku.A hláška jedného zákazníka dnes u kolegyni bola že ich testovali v robote a prišiel sa pochválil, že je pozitívny a s kľudom anglicana pobehal celé mesto 😲

jana_eyre_2
30. okt 2020

Mňa už ide znova poraziť posledné dva dni, tak sa ospravedlňujem že sa opustim zrovna v tejto diskusii, lebo u mňa je to ako taká sinusoida - zväčša mi je cele toto už jedno a potom príde výbuch keď má neuveriteľne se...ie, štve ako sa ľudia k sebe spravajú..

Na Slovensku je ešte STÁLE demokracia (aj keď teraz celkom okliestena) tak nechápem prečo stále niekto rieši kto sa testovať pôjde a kto nie..

Ja na testy pôjdem, ALE ak niekto nechce a je ochotný počkať doma 10dni, tak je to sakra jeho vec, nechápem.preco by za to.mal byť nejako haneny, riešený a obmedzovany.. autorka má proste právo neísť a bohužiaľ musí byť potom doma, tak nechápem aké "chvalenie" sa tu spomína?! Jej partner sa otestuje a môže fungovať normálne a ona proste počká..

Neuveriteľné ako sa ľudia vedia obviňovať, riešiť kazdu prkotinu.. také isté asertivne správanie očakávam.voci mne, že mňa a moje rozhodnutie sa ísť dobrovoľne otestovať nikto nebude riešiť a bude to považovať za moje právo sa slobodne rozhodnúť, tak isto ja považujem.za slobodné rozhodnutie neísť na test..

majah212
31. okt 2020

@jana_eyre_2 súhlasím,ale pokiaľ sa zas info nemenilo tak to není 10dnova karanténe pre tych,ktorú nejdú,ale majú obmedzený pohyb oproti testovaným, Karantena sa týka len pozitívnych ľudí.my ale obmedzime stretnutie s ľuďmi,ktori boli na testovani práve kvoli možným rizikám nakazy apod. (My nejdeme,ale odchádzame na chalupu mimo ľudí).

jana_eyre_2
31. okt 2020

@majah212 ja viem, ani karanténu nespomínam, len ochotu vydržať 10dni.. ja som na testy šla (už čakám 2h) lebo sme uz boli doma 10dni, pretože syn mal pozitívnu učiteľku a zavreli školu, muž má HO už od marca.. a bojím sa že ak budem ďalších 10dni a potom príde naozajstný lockdown a nebudeme môcť ísť nikam zase dlho tak sa reálne zbláznim 😅😅 potrebujem chodiť mimo domu lebo mne vždy robilo problém byt stále doma.. nepotrebujem nákupy ale výlety.. s chalupou ste to vymysleli super, take by som aj ja brala.. mať chalupu v lese tak som tam od marca 😂😂 príjemny pobyt zelam..

mimkao
31. okt 2020

@horalka1986 na oficiálnej stránke spoločná zodpovednosť je presný opak. Aj bez testu môže ísť rodič odprevadiť dieťa do školy, škôlky.

horalka1986
31. okt 2020

@mimkao teraz v spravach o 19:30 jasne povedali ze nemoze.

majah212
31. okt 2020

@horalka1986 lenže to že niečo povedia nemá váhu,pokiaľ to nie je na papieri, vo vyhláške,v zákone a pod.. proste ak je niečo dane,tak aj inštitúcia sa pri aplikovaní daných nariadení musí na niečo odvolať a čo napíšu rodičom? Na základe toho čo povedal minister nemôžete.... To nemá.pravnu váhu,asi ,zajtra vyjde k tomu úprava vyhlášky a keď nie,tak platí stále pôvodné znenie.

horalka1986
31. okt 2020

@majah212 samozrejme suhlasim s tym co pises, len sme sa bavili ze vsade povedia alebo napisu nieco ine. A realita v utorok bude asi tiez ina.

annamarin
1. nov 2020

@vrculla Udivuje ma, že si myslíš, že študenti ostali 8 mesiacov doma. Drvivá väčšina sa normálne stretáva, ako predtým. Taaakže preto tam šli aj tí študenti. Do istotky overiť a aby sa mohli voľne pohybovať (už nie tajne).😄

horalka1986
1. nov 2020

@mimkao aktualne.
21:28 – ŠKOLY OD PONDELKA: „Ak rodič nebol na teste, nemôže vstúpiť do objektu školy. Rodičom vtedy odporúčame nedávať dieťa do MŠ na dobu 10 kalendárnych dní a v prípade ZŠ ospravedlniť žiaka z 5 vyučovacích dní idúcich po sebe (teda 3., 4., 5., 10. a 11. november),“ informuje minister školstva Branislav Gröhling.

mimkao
2. nov 2020

@horalka1986 u nás sa do objektu nemôže vstúpiť už od začiatku školského roka.
Ale odprevadiť dieťa bez testu môžem.
Čiže keď ma stretne polícia na ulici, tak mi nemôže nič.

Strana
z2