icon

Je priezvisko vždy po otcovi?

snezienkaaa82
24. feb 2022

Ženy,, kamoška čaká dieťa s priateľom, plánované, dlho su spolu. Ona chce dať priezvisko po sebe. Samozrejme, jeho rodina je proti, aj on. No ona nechce ustúpiť, argumentuje, že prečo by malo mat dieťa za kazdu cenu priezvisko po otcovi.??? ...
My mladšia generacia neriešime, no tí starší už lamentuju, že či dieťa takto pokrstila a veci s tým spojené....
Mate to tak niektorá z vás?

Strana
z2
dorotenka333
24. feb 2022

@snezienkaaa82 ja mam obe deti s priezviskom mojim.prve narodene pred svadbou a druhe po.manzel je s tym ok a ostatni neriesia.ide o to,aby sa rodicia dohodli.manzel vymyslal obe prve mena deti a hotovo.ostatnych ozaj do toho nic.ale ak tatik nesuhlasi,tak sa nejako musia dohodnut rodicia a nie stari rodicia a zvysok.a este dodam,ze tiez som si nechala svoje rodne priezvisko.necitila som,aby som sa v 30 rokoch premenovala.a ozaj mame sa velmi radi a je uplne jedno ako sa kto vola,hlavna vec,ze sa vieme kazdy cecer k sebe pritulit. peace

haley7897
24. feb 2022

Nemusí mať priezvisko po otcovi. Ja som tiež dávala dcére svoje. Ak chce chlap dávať meno, tak nech je dosť smelý sa zaviazať aj svadbou. 🤷🏻‍♀️

qwer2019
24. feb 2022

Moje deti majú tiež priezvisko, ako po matke. Keď sa raz z partnerom vezmeme, tak budú mať jeho. Kým nie sme manželia si myslím, že deti by mali mať meno po matke. Ale to je len môj názor.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
snezienkaaa82
autor
24. feb 2022

Ďakujem pekne dievčence. Učím na zs a tiež viem, že je to často zvláštne, keď oslovím mamičku menom dieťaťa a ona sa, na mňa casto osopí, že ja sa volám inak..... No bude si musieť ísť tvrdo za svojím.
Inak svadbu neplánujú vôbec, kedysi sa k nej schyľovalo, no koli covidu sa to odkladali a teraz už neriesia

haley7897
24. feb 2022

@snezienkaaa82 určite by som jej napriek tlaku jeho rodiny radila ustáť to a dat svoje priezvisko. Na manželove sa to dá zmeniť kedykoľvek, opačne je to ale veľký problém a ťahanie sa po súdoch s veľmi pravdepodobne negatívnym výsledkom.
Mimochodom ak neustoja ako partneri takýto problém, neustáli by v budúcnosti ani vážnejšie ktoré určite prídu. Ak sa má vzťah rozpadnut len kvôli jeho egu - lebo to je jediný reálny dôvod ktorý ho trápi - tak vzťah nemal dobrý základ a časom by sa tak stalo z iných dôvodov 🤷🏻‍♀️

ibrunova
24. feb 2022

Zo skúseností- ak nie sú manželia, tak priezvisko po mame, je to praktickejšie a už tu bol nejeden príspevok o tom, ako potom zmeniť priezvisko na svoje.

ibrunova
24. feb 2022

@a_alexandra_a ale toto nie je jej muž, nie sú zobratí.

tomikejt
24. feb 2022

@snezienkaaa82 ja som dala svoje, až po svadbe sa malému zmenilo na spoločne. Poučila som sa z predchádzajúceho vzťahu, kedy som prvému synovi dala po otcovi, nepáčilo sa mi ze v škôlke aj u doktora ma oslovovali jeho priezviskom a potom sme sa rozišli, on nesúhlasil so zmenou, nakoniec syna nevidel 4 roky a musela som riešiť zmenu priezviska cez súd.

birika
24. feb 2022

@snezienkaaa82 ak tak bojuju za otcove priezvisko, mali bojovat za svadbu

number19
24. feb 2022

Nie je priezvisko vzdy po otcovi.
My sme sa s muzom zobrali, ponechala som si svoje priezvisko, po niekolkych rokoch sa nam narodila dcera - ma moje priezvisko. Dovod? Moje meno je pouzitelnejsie ako muzove.
Nikto s tym nema problem.

V pripade tvojej kamosky doporucujem dat dietatu jej priezvisko.
Ak chlap nastoji na jeho priezvisku nech si ju zoberie (pokial je ona za manzelstvo, ak sa nechce vydat tak zase - jej priezvisko).

jazula
24. feb 2022

Podľa mňa je to vyslovene o dohode a vnímaní konkrétnych rodičov… Ja som dala dcére priezvisko po otcovi, on na to ani nestihol tlačiť 😂. Ja to mám vžité tak, že pokiaľ má dieťa otca, ktorý má o dieťa záujem má sa volať po ňom… ale to je len moje vnímanie. V dnešnej dobe vysokej rozvodovosti a množstve nezosobášených párov sa už podľa mňa nikto nepozastaví nad situáciou, že majú matka a dieťa rozdielne priezvisko. Je pravda, že ma u detských lekárov bežne volajú dcériným priezviskom, nijako výrazne mi to neprekáža, volajú svojho pacienta…

nerya
24. feb 2022

Ja som dala po otcovi. Je jednoduchšie ako moje a neviem si predstaviť meniť mu priezvisko náhodou keď bude mať už vek, že si to bude uvedomovať a zrazu sa má podpisovať inak a ja mu budem vysvetľovať ,,ocko si mal vzal až teraz,,? S malým chodím väčšinou tiež ja po doktoroch a všade a nikdy ma nikto neoslovil jeho priezviskom.
Tiež mám kolegyňu, ktorej dcéra má meno jej muža. Oni sú zobrati ale ona si nechala svoje priezvisko. 🤷
Mne to príde také normálne, je to jeho dieťa, nech ma jeho priezvisko, aj keby celý život, veď to stále bude jeho dieťa.
Chápem, ak sa niekto rozišiel v zlom, alebo sa o dieťa nezaujíma, že vtedy to dokáže štvať. Myslím, že každá vieme v akej sme situácii a rozhodneme sa aby nám to najviac vyhovovalo.

ibrunova
24. feb 2022

@nerya najhoršie je to, že nikdy nevieš, čo budúcnosť prinesie.

11mirka22
24. feb 2022

@ivkazba tak ja som jeden rozumný dôvod mala, som rozvedená, meno som si nechala po bývalom manželovi, nakoľko máme dvoch synov spolu o ktorých sa starám. Dcére, ktorá sa mi narodila po rozvode som dala otcove priezvisko. Bolo by blbé, keby sa volala ako môj bývalý manžel...

beata110
24. feb 2022

@amelia89 mudra to zena👏👏👏👏 ja by som to tiez tak urobila a presne s tym argumentom👍👍

Strana
z2