icon

Je syn povinný prevziať dlh po otcovi?

3. apr 2024

Dobry den,

27rocnemu synovi zomrel jeho otec. Bod na dedickom konani a dozvedel sa, ze otec dom, byt, pozemky, auta prepisal na svoju zenu a dalsie dve deti. Jedine co moze zdedit je orna poda kdesi v riti Palovej a to len 1/4, pretoze su 4 dedici (jeho zena, syn a dalsie dve deti). Synov otec ma dlh v banke (hypoteku) na dom, ktory vlastnil otec syna, ale nasledne ho prepisal na dalsie svoje dieta (otec syna bol nieco ako spoludlznik - takze uver ma, ale nehnutelnost uz nevlastni-daroval ju so suhlasom banky). Tento uver je ochotna prevziat manzelka synovho otca (zostava doplatit 250 eur mesacne do jula 2026) a to len v pripade, ak sa syn vzda naroku na ornu podu (konkretne 1/4 ornej pody). Ak sa syn toho naroku nevzda, budu po nom pozadovat, aby prijal i cast dlhu po otcovi - musel by platit 250/4 = cca 55 eur mesacne do konca jula 2026 = otcov dlh = hypoteka na dom, ktory neni predmetom dedickeho konania a syn z neho nikdy nic neuvidi, lebo to prepisal na ine deti.

Je tento postup spravny? To vazne syn nic nezdedi? A ak chce dedit 1/4 ornej pody, tak musi doplatit cast mesacnej splatky hypoteky (dlh otca) na dom, kde sa rozvaluju dalsie jeho deti a syn tam nema ziadny podiel?

haa_space
3. apr 2024

No tak potom o čom je táto téma? Aké odškodné za detstvo bez otca? Ty si vydatá, manžel tvojho syna považuje za vlastného, tvoj syn takisto berie za otca tvojho manžela... Prečo si ho neosvojil? Celé roky ste mali ako prilepšenie výživné od bio otca: v roku 1999 1900 korun (na ten rok slušné výživné) a od 2013 250 eur. V roku 2013 boli ceny inde, to si snáď mohla zo 50 eur ušetriť pre syna do budúcna a povedať mu - to som ušetrila z výživného, čo ti posielal otec. Však také výživné nemajú mnohé matky ani v roku 2024. A sama si napísala, že zvyšoval dobrovoľne. Takže akože synovi nič nedal? Hádam tvoj manžel spolu s tebou mu odkážete nejaký majetok, čo ste nadobudli ako rodina. On svojej rodine zanechal taktiež majetok, ktorý oni nadobudli ako rodina. Jeho deti nemali otca a ešte k tomu uja, ktorý posielal každý mesiac slušné peniaze. Alebo práve po dedičskom konaní sa hodí príbeh opísať tak, že chudák syn celý život trpel bez otca, otec mu nikdy nič nedal a teraz chudák nedostane ani odškodné?

deti95060810
3. apr 2024

ešte skús prečítať túto otázku a aj odpoveď... pre teba je zaujímavá posledná veta

Dobrý deň, moja mama by mi rada darovala byt, ktorý je v jej osobnom/výlučnom vlastníctve, a môj otec plánuje darovať dom, ktorý je v jeho osobnom/výlučnom vlastníctve, môjmu bratovi. Sme len dvaja súrodenci. Moja otázka znie: Zaniká právo na dedenie nehnuteľnosti v prípade jej darovania? Inými slovami, po darovaní bytu a jeho následnom zápise na kataseter na moje meno, môže môj brat uplatňovať nárok na tento byt po smrti mojej mamy v rámci dedičstva? Vopred ďakujem za vašu odpoveď.

Odpoveď: Darovanie nehnuteľnosti za života
Dobrý deň, darovanie nehnuteľnosti vaším rodičom vašej osobe a vášmu bratovi, ako ste opísali, spočíva v bezodplatnom prevode vlastníckeho práva z darcu na obdarovaného. Právo na dedenie nehnuteľnosti by sa uplatňovalo v prípade, že by daná nehnuteľnosť zostala súčasťou majetku zosnulého k dátumu jeho smrti. Keďže však darovacou zmluvou dôjde k prechodu vlastníckeho práva na obdarovaného ešte za života darcu, darovaná nehnuteľnosť už nebude súčasťou dedičského konania po smrti darcu. Tým pádom, keď bude byt po vašej mame alebo dom po vašom otcovi darovaný a správne prevedený na katastri, váš brat nebudete mať právny nárok na uplatnenie dedičských nárokov na tieto nehnuteľnosti v rámci dedičského konania po smrti darcu, pretože v čase úmrtia už nebudú súčasťou ich majetku. Existuje však ešte tzv. kolacia, čo je započítanie daru v dedičskom konaní, ale to sa uplatní iba ak by existoval ešte nejaký majetok na dedenie.

luliu
3. apr 2024

Za života môže prepísať majetok na koho len chce, s tým nič neurobis. S majetkom sa dedia aj dlhy

luliu
3. apr 2024

Ale podľa mňa tým prepisom prešla i hypotéka na obdarovaného, to znamená, že žiaden dlh by nemal byť a keď uplatníte kolaciu, možno by mohol dostať aj celý pozemok, nie len 1/4. Ale treba ísť za právnikom .....

luccija
3. apr 2024

@kate211 nie je To blbé to napísať?

luccija
3. apr 2024

Napíš na FB je tam skupina právnik radí, alebo niečo podobné

kate211
3. apr 2024

@luccija nie neni. Syn otcovi nechýbal, a ako sme sa dozvedeli nechybal ani otec synovi, kedze nahradneho otecka mal. A neni mi blbe napisat, ze clovek si moze za zivota robit s majetkom co chce. A ak daroval majetok zene a detom, bola to vola otca.

mandarinka555
3. apr 2024

Mám z teba dojem, že o ten kúsok hliny, kdesi v "riti Palovej" ide len tebe a syna nejakých pár smiešnych eur vôbec nezaujíma. Alebo toho nešťastníka necháš platiť splátky za niečo, čo mu nikdy patriť nebude?

kate211
3. apr 2024

@haa_space Na Modrom Konovi ak diskusia pokracuje, tak sa tak cca na desiatej strane dozvies, ze cela situacia je ina ako bolo opisane v uvode.

Este sa dozvieme, ze pani mu fikla za inym na opacny koniec Slovenska, decko naucila hovorit otec novemu frajerovi (pozri na vedlajsiu diskusiu, kde zena ide ucit decko, ze ma ine priezvisko, lebo sa chce pomstit chlapovi za to, ze si ju nechce vziat). A od diskutujich sa dozvies, ze zena mala vlastne pravo sa odstahovat a keby otec chcel, jazdil by na opacny koniec Slovenska kazdy den a spal by vonku v stane. Este je mozne, ze sa dozvies, ze toto cela robila len preto, ze si ju nechcel vziat. Teraz po 25tich rokov objavila akusi nadej na prasule a ide to nazyvat odskodnym. Aby pribeh a nejaka verejnost bola na jej strane opise to tak, ze za rozpad nejakeho vztahu z pred 25tich rokov mohol len on, na syna sa vysral on, syn mal z toho depresie, smutne detstvo.... Ale preco si ho novy manzel (ktoreho syn povazoval vyse 20 rokov za otca) nikdy neosvojil (aby mal komplet syn stastne detstvo s otcom jak fyzicky, tak i na papieri), to ti tu nikto nikdy nevysvetli.... Lebo ved prasule vo forme mesacneho slusneho prispevku po dobu 25tich rokov sa hodia a je tu nadej na vytrieskanie nejakeho majetku o ktorom je pocas celeho zivota presvedcena, ze syn musi zdedit - a ked nie, tak to budeme napadat....

haa_space
3. apr 2024

@kate211 Ja toto vôbec akože nechápem. Tak synovi autorky môže šetriť a dávať majetky biologická matka s ktorou syn vyrastal, manžel matky = otec, s ktorým syn vyrastal a syn ho považuje sa otca, zo slušného výživného od bio otca mu mohlo byť čo to ušetrené a ešte mu má zabezpečovať majetky aj cudzia rodina, ktorá funguje spolu vyše 20 rokov? Však tie druhé dve deti rovnakého otca sú na tom podstatne horšie=tie ak niečo dostanú tak len od svojho otca a matky. Nemajú žiadne právo dediť po pánovi, ktorého nepoznajú alebo im nemôže byť šetrené z peňazí, ktoré posiela cudzí pán. A neposielal ten otec také vysoké výživné práve preto, aby matka synovi šetrila a nerozhajdákala to? Lebo 1900 korún v roku 1999 bolo dosť nadštandartné výživné a 250 eur v roku 2013 taktiež.

kate211
3. apr 2024

@haa_space Da sa opisat pribeh tak, ze budes polutovany za to, ake si mal ukrutne detstvo? Da. Da sa v celom pribehu vyhladat osoba, ktora by ta mala odskodnit vo forme nejakych prasul? Da. Nevadi, ze to neni realne - existuje i falosna nadej, ze by sa tie peniaze vytct predsa len dali. Moralny aspekt a realny pohlad na vec vobec neries. Pri uciteni nejakeho naroku toto ide bokom.

haa_space
3. apr 2024

@kate211 No ešteže mal ten otec rozum a jeho rodina či deti (ktoré nemajú po jeho smrti nikoho len matku) nemusia na starosť vyplácať nejakého človeka, ktorý má po kom získať majetok a hlavne mu celých 25 rokov posielali nadštandartné peniaze.

autor
3. apr 2024

@kate211
@haa_space Vy dve si robite srandu ci toto myslite celkom vazne? Tak otec sa na syna vysral, syna vydedili kompletne a este chcu zaplatit aj dlhy na dome, ktory syn nikdy neuvidi. A ja so synom mam lutovat jeho podarenu rodinu za to, ze jeho deti maju len dve osoby, ktore im moze zanechavat majetky? V zivote by ma nenapadlo, ze tu niekto pride s takymto nazorom.

haa_space
3. apr 2024

A čo si čakala? Že synovi dajú štvrtinu celého majetku, ktorí oni nadobudli ako rodina počas 25 spoločných rokov? Že majetky predajú, vyplatia tvojmu synovi príslušnú časť a kúpia si dve garzónky? Koľko má tá jeho žena vlastne rokov? Tie jeho deti sú mladšie ako tvoj syn, nie? Neštudujú ešte? Netreba ich živiť? Im kto bude platiť každému 250 eur mesačne (rovnako ako tvojmu synovi), ak otec nežije? Ktorí muž by toto spravil svojej rodine? Tvoj syn má človeka, ktorého považuje za otca - určite mu niečo zanechá, má teba - ty mu určite niečo zanecháš a nehnevaj sa na mňa, ale z toho pekného výživného si mohla aspoň zo 30 eur odložiť.

cacianka
3. apr 2024

Možno sa otec vysral na svojho prvorodeného, ale nevydedil ho.
Za života previedol svoj majetok inde iným inak.
Keby sa jeden môj rodič na mňa takto vysral, tak ma nezaujíma z jeho majetku ani za kvetináč zeme, ani jediný cent. Nech sa zadrhnu.Bodka.

autor
3. apr 2024

@haa_space A preco by som sa ja mala zaujimat o to, kto teraz bude zivit jeho studujuce deti? O mojho syna sa tato rodina nezaujimala nikdy, preco by som sa mala zaujimat ja o to, z coho budu zit jeho potomkovia? A co mam vlastne ja spolocne s tym, ze tie deti maju len dve osoby, ktore im zanechaju majetky? Tak nech si pani najde dalsieho manzela, mozno jej detom zanecha nieco aj novy manzel.

haa_space
3. apr 2024

Aha, takže ak nájdem čo najviac manželov či chlapov, ktorí zanechajú majetky mojim deťom, tak som vlastne šikovnejšia. No ty sa prejavuješ.... Jeden ocinko by mal platiť a zanechávať majetky, druhý ocinko by mal vychovávať a zanechávať majetky.... Ale nutne musia byť dvaja, lebo je to výhodnejšie. Tým si vlastne odpovedala aj na otázku, prečo si manžel tvojho syna nikdy neosvojil. Takže deti z úplnej rodiny (kde je celý život len jeden ocko) majú smolu na počet osôb, ktoré im zanechajú majetky lebo matka bola neschopná zabezpečiť ďalšieho ocka? A neschopná vymyslieť srdcevrúci príbeh v ktorom chce odškodné, lebo jej vlastne bolo ešte aj ublížené?

e3v3a3
3. apr 2024

Keď čítam tvoju poslednú odpoveď, tak úplne rozumiem prečo to otec tvojho syna urobil tak, ako to urobil...

katka2602
3. apr 2024

Autorka píšeš, že keď ste sa rozišli tak každý šiel žiť k rodičom. Čiže to čo nadobudol,nadobudol so svojou manželkou povieš mi prečo by mal niečo dediť váš syn? Keď niečo budovali viac ako 20 rokov? Ty vies kolko svojich € dala jeho manželka do nehnuteľností? Ja chcem vidieť každú jednu, ktorá by bola v pozícii jeho terajšej manželky ako by ste s otvorenou náručou dali majetok ktorý ste nadobudli so svojím manželom, človeku s ktorým sa 24 rokov nevidel. Tak to určite. A autorka všetko čo píšeš sú výhovorky,keby si chcela aby tam bol kontakt tak spôsob nájdeš. Ale peniažky cinkali, syn považoval za otca tvojho terajšieho manžela a tebe to tak vyhovovalo. Ak on sám od seba navyšoval výživné tak neverím, že by sa nedal ten kontak so synom nejako vyriešiť. Alebo Ti vyslovene povedal, peniaze posielať budem, ale syna nepoznám? A syn má 27 rokov hádam sa vie on sám rozhodnúť ci to prijme alebo nie. Ja viem, nepáči sa Ti čo čítaš, ale je to diskusia, počítať musíš so všetkým. Ak si chceš byť istá vezmite všetko čo máte, choďte za právnikom a on vám to všetko vysvetli.

kate211
3. apr 2024

Autorka, co ty mas s tym? No nic. A co on mal s tym, ze tvoj syn (a hlavne TY) potrebuje nutne dedit? Nic, lebo on nemal povinnost zanechat dedicstvo pre tvojho syna. Ty nemas s jeho zivotom nic spolocne uz 25 rokov a on nemal s tvojim zivotom nic spolocne 25 rokov. So svojim zivotom ako aj majetkom mohol nalozit ako on sam chcel. Tak co tu vlastne teraz chces riesit po 25tich rokoch? Ziadne peniaze z toho asi pravdepodobne nebudu. Neviem si predstavit pricetneho chlapa, ktory by dopustil, aby jeho rodina na stare kolena vyplacala harpiu, ktorej zivotnym cielom je zriadit decku co najviac oteckov, aby mohli jej detom zanechavat majetky... Lebo pochybujem, ze ty by synovi dovolila nechat si jeho dedicstvo. Zhrabla by si ho do posledneho centu ako aj peniaze, ktore otec synovi posielal a nedala/nenasetrila mu vobec nic (predpokladam). Vie vobec syn o tom, ze jeho otec mu 25 rokov posielal slusne peniaze? Ci si mu povedala, ze to je debil, ktory ani neplati?

majlo1234
3. apr 2024

Nemusi ta zaujimat ich zivot, ani to, kto ich bude zivot teraz. Ale ak b som bola na vasom mieste, ani dedicstvo by ma nezaujimalo, ved ten muz by bol pre mna cidzi clovek.

Ale ja som trochu predpojata, muz ma tiez syna z predchadzajuceho manzelstva, ktoreho roky nevidel, medviha mu telefon, neodpoveda na spravy. Muz mu lwn posiela vyzivne, darceky, smsky, opatovne stretnutia s koliznymi a hovno z toho. Tak pevne verim, ze ked raz muz umrie, bude mat syn tolko chochmesu, aby sa netlacil do dedenia, tak ako ho ignoruje doteraz.

autor
3. apr 2024

@kate211 To je nehorazne, co si tu vy dve dovolujete. Tak jedno dieta je vydedene uplne (este aj dlhy ma platit) a nakoniec vysvitne, ze je to tak spravne, lebo ostatne deti by nemali z coho zit. To, ze moj manzel mojho syna vychoval, zivil a zanecha mu majetok je jeho dobra vola, on to tak sam chce.... Ja zaboha nemozem pochopit ako ja, moj manzel, moj syn mozeme za to, ze jeho deti maju len dve osoby, ktore im zanechaju nejaky majetok. Akych manzelov si ja vymyslam? Vsak ja som raz vydata zena a zostanem az do smrti. Ked som mala 21, otec syna sa na syna vysral, tak co som mala robit? Zostat do smti sama? Nasla som si manzela, pre syna otca, vydala sa a mala dalsie deti. Biologicky otec sa na syna vysral, mohol mat aspon tolko slusnosti mu nieco odkazat. To, ze nejaky majetok mojhu synovi zanecha aj moj manzel je nasa sukromna zalezitost a snad to nijak nesuvisi s tym, ze bio otec sa na syna vysral.

A prepacte, mne je fakt jedno z coho budu nejake cudzie studujuce deti zit. Ak ma otec nejaky majetok (a on majetok mal, len ho daroval) tak snad moralne aj pravne by mal byt rozdeleny vsetkym detom bez ohladu na to s kym a ako matky tychto deti ziju.

veronikaszabova
3. apr 2024

Ale tvoj syn NEBOL VYDEDENY.

haa_space
3. apr 2024

Citujem: 'Tvoj manžel zanechá tvojmu synovi nejaký majetok. Je to jeho dobrá vôľa, sám to tak chce'. Otec tvojho syna zanechal (daroval) majetok svojim dvom deťom a žene - bola to jeho vôľa, sám to tak chcel. Rovnako ako tvoj manžel, tak aj otec tvojho syna zanechávajú majetky komu chcú. Je to ich plné právo. Čo ešte stále na tom nechápeš?

autor
3. apr 2024

@haa_space Moj manzel zanecha majetok mojmu synovi a taktiez svojim biologickym (nasim spolocnym) deti. Biologicky otec syna sa na svoje prve biologicke dieta jednoducho vysral. A divim sa, ze to takto ide obist (darovacimi zmluvami). Ved to by snad nemalo byt ani legalne.

haa_space
3. apr 2024

A čo akože na tom neni legálne? Nakladanie so svojím majetkom podľa vlastného úváženia? Či čo neni legálne? Zanechať po sebe holú riť a pol eura na účte? To chceš všetkých ľudí čo majú holú riť alebo majetky poprepisujú na kadekoho trestne stíhať? A keby otec celý svoj majetok týždeň pred smrťou prehral v kasíne alebo peniaze postupne vybral z banky a spálil - to by si ako niesla? To by si niesla lepšie, lebo majetok by si nemohla užívať ani jeho rodina, o ktorej existencii si ani 25 rokov nevedela? Ja fakt neviem o čo ti ide - ty si snáď začala po 25 rokoch žiarliť na rodinu svojho ex, o ktorej si ani netušila? Čo sú tie jeho deti úspešnejšie a žena krajšia, že ťa to tak serie?

e3v3a3
3. apr 2024

Autorka teba nezaujímajú nejaké cudzie deti - nevlastní súrodenci tvojho syna, ale tie cudzie deti ma zaujímať tvoj syn? To ako myslíš vážne?

luliu
3. apr 2024

Legálne? So svojím majetkom si každý môže robiť čo chce. Ak by som chcela dať svoj majetok cirkusu, tak ho dám - je to môj majetok, takže celkom dobre nechápem, čo by malo byť na tom nelegalne

autor
3. apr 2024

@haa_space Ale on majetky ani nespalil ani neprehral. Tak tu neplet styri veci dohromady. On majetky mal, uzival ich, len ich daroval tak, aby jeho prvy syn nemal vobec nic. Mna jeho zena nezaujima, nikdy som ju nevidela a jeho deti tiez nie. Nevidim jediny dovod, preco by ma mali zaujimat ludia, ktori takto vydrbali so synom a este sa mu aj vyhrazaju, ze ak chce zdedit 1/4 ornej pody, tak musi platit aj hypoteku na ich dom, na ktory syn nema ziadne pravo. To ti pride normalne?

haa_space
3. apr 2024

Tak to mu snáď povedal ten notár, lebo podľa zákona to tak skutočne je. Ak chces dediť hmotný/nehmotný majetok, tak musíš prijať aj dlh.

autor
3. apr 2024

Ale ten dlh neni viazaný na ornu podu. Ten dlh je hypoteka na dom, kde sa ta rodina rozvaluje. Tak preco by im na tuto hypoteku mal teraz prispievat? Ved ked sa chcem niekde rozvalovat, musim si to aj zaplatit, nie?