Je zodpovedná nemocnica alebo poslanec?
Podla vas, chlapik pred osetrenim zataji infekcnu chorobu, ohrozi zdravotnikov, ti podaju TO na neho, ze zatajil, PS na nich, ze prezradili. 🏥/
Dobre som sa nasmiala na tejto diskusii, ako tu slovutné a bohabojne PS-karky obhajujú neobhájiteľné. Ja osobne by som vám všetkým do jednej dopriala samostatný štát, kde by ste sa vysťahovali a vládlo by vám vaše milované PS so všetkými tými odborníkmi, mali by ste svoj vysnený raj na zemi.
Musím si nájsť staré diskusie, určite ste tu do krvi bránili Fica, keď ho operovali na srdce a boli toho plné internety a srandičky na zomri. Leda že by nie .. to sa môže.
A predstavme si situáciu. Skúsme si dosadiť miesto Hellebrandta trebárs Kaliňáka. Máme? Postup by bol taký istý? Tiež by ste ho tu ofukovali chudáčika odborníka? Leda že by nie ..
Hovorí sa tomu selektívna hluchota a slepota a farizejstvo najhrubšieho zrna.
Pred časom som nebola pustena do obuvi, lebo som pani predavačke neoznámila svoj zdravotný stav, hoci mi nič nebolo. A musela som byť doma, lebo som nebola zaočkovana a opakujem, nič mi nebolo. A tie diskusie na koniku, kde ste si dávali rady ako vydezinfikovať nákup, ako ho necháte vymrznut dva dni na balkóne, to sme už zabudli? Čistý bizar, kovidu sa bojíte ako čert kríža ale HIV pche, je tam toho, to je nič, kľudne sa to nemusí oznamovať. Dievčatá ste smiešne s týmto vaším dvojitým metrom, že sa necítite ani trošku blbo.
@zalka, teoreticky to je možné, prakticky si myslím, že ani nie. Väčšina okolitých krajín povinnosť hlásiť HIV pozitivitu zo zákona odstránila, zase pochybujem, že by dobrovoľne ohrozovali vlastne obyvateľstvo. Aj nasi lekári, ktorí hovorili do médií tvrdili, že neinfekcny pacient nijakým spôsobom nie je schopný šíriť vírus. Zase kolabs v strese z tepla môže trafiť každého, to nie je nič nezvyčajné a ani chorobu to znamenať nemusí. Ale môže, jasné, nevieme.
@zalka Ten paragraf, čo si citovala predsa vôbec neoperuje pojmom infekčný/neinfekčný. Hovorí jasne o nebezpečenstve nákazy - ak také nebezpečenstvo neexistuje, nie je naplnená skutková podstata trestného činu.
Pacienti s HIV majú nastavené kontroly tak, aby sa dokázala včas odhaliť stúpajúca vírusová nálož, takže tvrdenia o tom, ako k tomu mohlo dôjsť práve v tej chvíli, keď bol v nemocnici, sú ničím nepodložené hypotézy. Už len na okraj, ešte aj u neliečeného pacienta je dosť ťažké preniesť vírus na pacienta sediaceho vedľa, alebo na lekára. V prípade, že zlyhajú štandardné postupy a ochrana a sestra sa pichne po odbere jeho krvi ihlou do palca, riziko nákazy je rádovo na úrovni tuším 1/1000 - a to sa bavíme o neliečenom pacientovi.
Vírusová nálož po vyzvracaní jednej tabletky nestúpne raketovo na detekovateľnú úroveň. Porovnanie s antikoncepciou je neadekvátne - tam priamo v tabletke užívaš hormóny. Ak si tabletku nedáš, hormón sa v tele nemá ako zázračne objaviť. Pri liečbe HIV sa potláča schopnosť množenia sa vírusových častíc. Po vyzvracanej jednej tabletke potrebuje vírus dostatočne dlhý čas, aby sa namnožil do istého množstva.
@vroni pozri minulá vláda mala ústavnú väčšinu. Kolikova robila novelu trestného zákona (preto jej návrh z toho obdobia chcem pozrieť či vôbec tieto paragrafy upravovala) nič predošlej vláde nebránilo aby schválili túto jej novelu. Nič im nebránilo k tomu aby v tejto veci sa prispôsobili pravu v EU. A nespravili nič lebo ego jednotlivcov akurát poschvalovali hluposti.
Paragraf je starý, možno teraz dá niekto navrch na jeho zmenu, ktohovie.
@annm81 jasne, ze aids uz nie je ten, co za cias Fredyho Mercuryho. My nevieme, co TM v nemocnici podstupl, asi to bolo nieco viac, ako palicka do hrdla a ti, co ho osetrovali sa spatne citia ohrozeni. Ty nikoho neosetrujes, nevstupujes do osobnej zony cudzieho cloveka, tak by bolo fajn nechat to na nich,nech pytaju odskodne. Tiez nebudes v mhd sediet ako truba vedla kohrnajuceho bezdaka a vdychovat moznu tuberu, ale si odsadnes a tym sa ochranis. Ci budes tam sediet, lebo si ockovana na tbc a hepatitidy A-Z??? 🤔
@zalka Ja som vyššie reagovala na kočku, ktorá písala, že HIV spadá pod ochorenia s povinnosťou hlásenia
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
Ak chcú pýtať odškodné, môžu sa o to pokúsiť, ale na to musia mať samozrejme oporu v zákone a to nemajú. Zato v zákone existuje napr. opora proti neoprávnenému nakladaniu s osobnými údajmi. Tvoje porovnanie s tuberkulózou je úplne mimo, keďže ako som písala vyššie, liečený HIV pod kontrolou lekárov sa nijako zásadne nelíši od zdravého človeka.
Ved jasne, ze panom poslancom z PS sa staci ospravedlnit a media sa v tom viac nerypu 🙂 Ved slusne Slovensko 😇 Len ci by ste sa v rovnakom pripade zastavali aj inych poslancov, napr. Borisa 😃 alebo si predstavte, ze by to urobil Blaha 😃 Mam pravdu, ze by ste stali na opacnej strane? 😃😇
@zalka Dole v prílohe máš Zoznam povinne hlásených prenosných ochorení, podozrení na ochorenia a nosičstiev choroboplodných mikroorganizmov.
@fajnova A ty máš teda pocit, že odpadnutie, obzvlášť niekde v uzavretej miestnosti v dave ľudí, je neomylný znak detekovateľného množstva vírusových častíc v krvi človeka, áno? Lebo u inak zdravého človeka sa nikdy v histórii nestalo, že skolaboval pre nízky tlak, dehydratáciu, prepracovanosť alebo únavu. Zaujímavé úvahy. Skús ísť napr. s nízkym tlakom k lekárovi, že sa ti nonstop motá hlava - oznámi ti, že nízky tlak nie je choroba a máš sa tešiť, že nie je vysoký.

@annm81 si právnik, že tvrdíš že skutkovú podstatu nenaplnil? Ja si to nedovolím tvrdiť, a reagovala som na tvoj predpoklad čo si písala vyššie a odvolávala si sa na zákon. S toho dôvodu som rozpísala daný paragraf.
Ak berieš antikoncepciu a je ti spatne lieky vyzvracias si stále 100% chránená pred otehotnením?
A to je to isté mohol brat liečbu ale ani ty ani ja nevieme okolností či liečba bola 100%.