Kedy vyžadujeme číslo cestovného pasu?
Dobrý deň. Pri akých záležitostiach, úkonoch je potrebné číslo pasu?
Pokiaľ máš platný občiansky preukaz, tak v rámci Slovenska a Európskej únie nepotrebuješ pas nikde, čiže ani ho nemajú dôvod niekde pýtať. Ani v práci. Pas nie je povinnosť vlastniť.
Pri cestovani v zahranici (aj blizkom) je niekedy pas "sikovnejsi" ako OP, lebo niektore recepcie maju automaticku citacku na pasy a tym padom netreba vypisovat/natukavat vsetky nacionale pri ubytovavani sa rucne. Aj v kempe som sa uz s tym stretol (v CZ).
Na SK staci OP, v zahranici uz preferuju pas ( dokumenty v banke, roznych uradoch. Na SK mozes fungovat aj bez pasu, iba s OP
Ale ona asi nechce dávať op z nejakého dôvodu, a preto sa pýta ci môže dať pas namiesto op. Aspoň takto som to ja pochopila.Možno sa mýlim.
Autorka, niekde v zahraničí sa používa, niekde nie. Ak píšeš takto všeobecne, ťažko dostaneš odpoveď. Napíš, v akej krajine si, aké máš občianstvo. Podľa toho skôr dostaneš odpoveď. Ak máš slovenské občianstvo a žiješ v zahraničí, tak áno, hlavne mimo EU bude jediný akceptovateľný doklad pas. Na úradoch, v práci, proste všade. Čím iným by si sa chcela preukázať?
Ano v zahranici casto, sice by mal v EU stacit OP, moja skusenost je, ze na uradoch vyzadovali vylozene pas( napr prihlasenie pobytu, poistovna, financny urad, magistrat), zijem uz roky v Rakusku. Podla mna je to aj tym ako su tie formulare nastavene. Obi totiz dlho OP nemali, az potom zaviedli a rozsirilo sa to medzi ludi.
Potrebuješ občiansky alebo pas. Doma občiansky v zahraničí skôr pas. Ale napíš konkrétne.
V zahranici miekedy ani nemaju o cianske preukazy a funguju na pasoch. Pytas sa tak strasne vseobecne...

Cislo pasu je tak ako obciansky preukaz doklad totoznosti tak moze sa vyuzit pri vsetkych kde aj cislo OP + pas pri kupovani leteniek, zajazdov... kde nestaci OP.