Koalícia schválila skrátenie premlčacej doby za znásilnenie
To dnes odhlasovala tato koalícia, hnusaci. Nejaký 29rocny egomaniak Gluck zo Smeru vraví, že stačí 10 rokov, znásilnenia na deťoch budú jednoduchšie. Ešte stále ma niekto pocit, že registrované partnerstva sú najväčší nepriatelia morálky? https://kosice.korzar.sme.sk/c/23277929/podozri...
@annm81 wau, akoze toto je uz iny level 😡😡 😡
@paradajkova zjavne stoji v pozadí tohto celého kauza Čistý deň, a tam si treba uvedomiť, že vo všetkých krajinách bývajú tresty za sexuálne násilie na maloletých alebo zverených osobách dost prísne. Ak by teda nejaký minister mal styk s 15ročným dieťaťom z Čistého dňa, v DE by lehota na premlčanie bola 15 rokov úplne pozastavená a začala by plynúť až po dosiahnutí 30. roku zneužitej.
Na SK by začala plynúť po 3 rokoch (kauza sa datuje myslím do 2014). V 2027 je čin premlčaný. Kedy to končí volebné obdobie tejto vlády?
@annm81 nebude to len Čistý deň, ale aj ďalšie veci:
https://domov.sme.sk/c/22560739/bodor-sa-snazil...
@bu1bu urcite to nebolo len tak. Popri vsetkych moznych majetkovych trestnych cinoch sa tam zrazu zjavilo z nasilnych trestnych cinov iba toto, nic viac. Len tak zrazu porovnali ako to je v zahranici, teda "porovnali" a zmenili to aby sme "netrcali z radu".
A aby som im nekrivdila, zmenili sadzby aj pri drogovej trestnej cinnosti.
A pytliacstve. Takze mocni pani akejkolvek kategorie uz mozu poriadat aj lovy na kamziky, ked im bude nudno, uz to nie je trestny cin.
Zmazala som príspevok, lebo možno krivdim MS SR. Otáčam to teda na otázku, či poslanci hlasujúci za návrh vedeli, za čo vlastne hlasujú, keďže obhajoba niektorých bola, že 10+ vek do dospelosti musi stačiť.
@annm81 relativne cerstvy pripad znasilnenia v Kosiciach. Po jedenastich rokoch podla DNA identifikovali pachatela znasilnenia. Niektore v diskusiach na MK tvrdili, ze co uz po desiatich rokoch od znasilnenie kto zisti, to akoze argument obhajujuci tuto zmenu. Nie som pravnik, nie som si ista, ci sa tato zmena dotkne aj tohto pripadu, ale ak ano, tak ten zmrd je "za vodou" a obet je poznamenana na zvysok zivota.
@annm81 podvodnici madlia ruky. Za tri roky su nepotrestani. Teta na stavebnom urade, co vezme uplatok, sa nemusi nicoho bat. O tych, pre ktorych bol tento zakon znemeny na zakazku ani nehovorim... Kym krajska prokuratura preberie spisy zo specialnej, kym sa s nimi oboznami... Bananove republiky by mali k nam poslat zakonadarcov na staz. Takto sa to robi, do psej matere!!!
Tu sa ukázalo, aký strašný optimista som... neverila by som, že to dajú takto okato, na drzovku a s neskutočne arogantnými vyjadreniami - ani Mečiar nebol taký priamy. Títo sa už nesnažia nič zakrývať - rýchlosť akou sme sa presunuli k praktikám z Ruska je strašidelná.

"Včera prijatá novela zákona v oblasti trestného práva iba postupne ukazuje svoje dôsledky. Inak si neviem predstaviť, čo by viedlo poslancov vládnej koalície ku skráteniu doby premlčania za znásilnenie a sexuálne násilie. Slová obhajoby takejto zmeny, ktoré včera v pléne parlamentu zazneli, sú hanebným výsmechom ťažkej bolesti a traume, ktorú zažívajú obete sexuálneho násilia.
Neustály pocit strachu, ohrozenia, hanby, neistoty, prežívanie úzkosti a depresií, sebaobviňovanie či myšlienky na samovraždu. Toto sú mimoriadne závažné dôsledky znásilnenia a sexuálneho násilia. Zanechávajú trvalé stopy na telách a dušiach, ktoré nemôžeme prehliadať a zľahčovať. Podľa odborníkov, policajné štatistiky ukazujú iba zlomok prípadov, ktoré sa u nás v skutočnosti páchané.
Odborníci, ktorí pracujú v tejto oblasti, poukazujú tiež na to, že pri väčšine prípadov znásilnení môže trvať dlhé obdobie, kým obete dokážu nájsť silu hovoriť a vypovedať o tom čo zažili. Najmä ak išlo o prípady znásilnenia zo strany partnera či inej blízkej osoby. Ďalší čas zaberie vyšetrovanie, prípadne identifikovanie páchateľa.
Namiesto toho, aby sme posilňovali ochranu pred sexuálnym násilím žien, dievčat, ako aj mužov a chlapcov, schválená novela trestného zákona ju naopak oslabuje. Aj toto sú dôsledky prijímania takto zásadných zmien narýchlo, bez odbornej diskusie, menené na poslednú chvíľu. Ako som už uviedla, urobím všetko, čo je v mojej právomoci, aby takáto úprava nikdy nenadobudla účinnosť."
Zuzana Čaputová