Kontrola počas maródky. Kto dáva podnet?
Ahojte, mam taku otazku, ze ked k vam pride pocas pn kontrola zo socialnej poistovne (pn trva 2mesiace), tak to sa rozhodne sama socialna poistovna, alebo vas, niekto ,,uda" , a na zaklade toho az idu na kontrolu?
Ahojte,tu je moja čerstvá skúsenosť s Pn počas tehotenstva. Do včera pn, od dnes si čerpám dovolenku,potom nastúpim na MD. Doma som od 28.12.2017 kvôli rôznym problémom (diagnózam). Na pn som mala vychádzky 10-12 a 14-16. Nie vždy mi časy vyhovovali,ale dá sa na to zvyknúť. Viac by som aj tak nevládala byť vonku,len niekedy v iný čas (kvôli staršiemu synovi)... ale keď k tomu prirátam cesty po lekároch,bolo toho pobytu mimo domu niekedy až priveľa. Ak som chcela ísť na víkend alebo sviatky na inú adresu (k mame),hlásila som to predtým u sestričky obv.lekarky. Bola to pre mňa dosť veľká pomoc... socialka má nekontrolovala ani raz. Ale napr. švagrinu po operácii navštívili keď už bola späť v práci po ukončenej pn. Takže je to rôzne.
Ahojte. Ak by ste mi vedeli odpovedat,budem vdacna. Som PN (po operacii prsnika), uz mam od lekara aj vychadzky. Otazka je,co vsetko pocas vychadzok mozem robit? Najma ma zaujima to,ze ak mi to zdr.stav dovoluje,ci mozem napr.robit aj na zahrade take drobnejsie veci ako je : popliet hriadku a tak. Samozrejme v ramci moznosti. Dr.odporuca postupne zatazovat. Jasne ze rylovat nebudem,to by som ani nezvladla,ale operovali mi pravy prsnik a lavou rukou nie som prakticky nijako obmedzena...Neviete ako to je,aby som nemala nasledne problemy...? A este jedna otazocka. Pocas PN sa musi pacient vzdrziavat na adrese udanej na PN-ke. A musi byt pacient vo vnutri,ci moze byt aj na dvore pod altankom, kedze zdr.stav to dovoluje?
Ahojte, mam otazku ohladom kontroly zo SP. Myslite, ze ked pride kontrola na 4.ty den trvania PN je to na podnet zamestnavatela alebo chodia takto bezne na kontrolu? Dakujem za odpoved
ahojte, Socialna poistovna chodi aj na podnet zamestnavatela aj z vlastnej vole. ak zamestnavatel da podnet nemaju problem ho vykonat, aspon nemusia nahodne vyberat koho pojdu navstivit/skontrolovat
@zuzka56 dobrý deň. Ak sa nemýlim tak do 10. dňa trvania PN ostáva papier ze ste PN iba u zamestnávateľa . Až po 10 dňoch (ak PN pokračuje) sa posiela papier na sociálnu poisťovňu .Tak ak príde kontrola na 4. deň trvania PN sociálna poisťovňa vtedy ešte neeviduje vašu práceneschopnosť a je to asi na podnet zamestnávateľa (ten vám platí náhradu mzdy počas prvých 10 dní PN, potom vám platí už sociálna poisťovňa ).
Neviem či aj lekár zasiela potvrdenie do sociálky skôr ako tych 10 dní uplynie keďže sociálka vám dávky začne vyplácať až po 10 dní a dovtedy ju nezaujimate. Skôr to vyzerá na podnet zo strany zamestnávateľa .
ake mate nove infosky o pnkach? vzdy je to tak ze prvych 10 dni ziadne vychadzky tie sa urcia az pri kontrole? je pravda ze prvyvh 10dni moze prist socialka sama od seba? manzel bol pn jul august a neprisla mu ziadna kontrola. myslite ze vyberaju aj podla diagnoz ako casto mavate pn ci ako dlho mate pn? co myslite? je z pohladu zamestnavatela ok ak zamestnanec vypadne dvakrat na tyzden na pn za rok? co sa berie ako ok?
@siriel25 odomna to nezalezi, ale suhlasim s @evittam - ci su sviatky, ci nie, je to PN a aj vtedy moze prist kontrola.. mne chvalabohu neprisla ani raz a to som bola PN pol roka, ale tesne pred Vianocami mi uz plynula MD, takze som to neriesila. Ale kym som bola PN? dodrziavala som vychadzky.. ak ziadne nie su, tak musite byt doma..
@juliet86 zakon hovori, že vychadzky može dat lekár spravidla po prvej kontrole, ale asi zaleží od socialky. Pracovala som v dvoch regionoch-v jednej bolo nepisané pravidlo, že vychadzky po 10dnoch a ked som prišla do ineho mesta a inej pobočky socialky, povedali mi, že možem davať po 7 dnoch. Takže davame po 7 dnoch.
Ahojte, prosím vas čo v prípade ze pridu zo socialky uz počas prvých 10 dni a nenájdu vás doma? Vtedy ešte vypláca pn zamestnávateľ aké to má teda následky? Ďakujem
@katulienkaja Také iste. Mas dodrziavat liecebny rezim.
@evittam nejde o mňa ...čiže SP da info zamestnávateľovi a on bude krátiť PN odo dňa kedy bola kontrola az do ukončenia PN? A sú z toho ešte nejaké sankcie?napr. Pokuta alebo absencia
@katulienkaja Nemusí vyplatit celu PN za daný mesiac-tie dni v mesiaci-ako to robí SP. O ostatnych sankciach neviem.
Co viem pocas prvych 10 dni zvykne kontrolu posielat zamestnavatel. Potom chodi SP. Mne prisli kazdu PNku co si pamätam. Treba si skusit vybavit tie vychadzky 2+2 hodiny aby ste vedeli ist aspon nakupit alebo deti zo skolky vybrat, lebo ked pridu a nebudete doma, tak je problem. Ja som nastastie vzdy bola doma a rezim dodrziavala, nestoji to za to.
A inak nam nefunguje zvoncek tak mi normalne volali zdola na mobil ci som doma. Len keby som nebola doma neviem ako by sa dostali do panelaka nechat listok, lebo mame pipac a zhora nejde otvorit.
@mirka6661 ahoj, viem ze je to už starší príspevok, ale mam otázku, ten list ti hneď ešte v ten deň ako prišli na kontrolu hodili do schranky? Nakoľko dnes som nebola doma ráno a nejakú modrú výzvu som si našla v schranke ale ze Slovenska pošta. Tak neviem ci sa mam obavat ci som mala kontrolu, lebo ešte som si ten list na poste nevyzdvihla.
@kikuskkka ahoj, viem ze je to už starší príspevok, ale mam otázku, ten list ti hneď ešte v ten deň ako prišli na kontrolu hodili do schranky? Nakoľko dnes som nebola doma ráno a nejakú modrú výzvu som si našla v schranke ale ze Slovenska pošta. Tak neviem ci sa mam obavat ci som mala kontrolu, lebo ešte som si ten list na poste nevyzdvihla. Neviem ako to ma vyzerať, hneď hádžu list že ťa nenašli?

to máte fajn..ja som minulý týždeň bola u svojej dr a pýtala sa na zmenu adresy, že sa budeme sťahovať...povedala že až budeme presťahovaní tak mám dať vedieť, oni to oznámia SP...25.1. som tam volala, že už teda hlásim novú adresu a včera som mala kontrolu na starej...dnes som len namatkovo bola vybrať schranku, a tam papier že má nenašli....👿 Samozrejme, o tretej už nikto nepracuje, tak som sa nedovolala ani na SP ani k dr...na hlavu postavené toto fakt