Kto by dedil v našom prípade?
Prosím ozrejmite mi ako by to bolo v našom prípade.Nie sme manželia, jedno dieťa 12 r.Mame rodinný dom bez hypo.Pozemok je výlučne môj, dom postavený na ňom mužov, ktorý financoval z predaja svojho bytu.
Ak by sa mužovi niečo stalo čo a v akom pomere dedím ja a dieťa?nevyznám sa v tom príklad chcela by som dom predať, ak by som zostala sama dieťa bude mať asi porucnika do 18 r.,ktorý by dohliadal v prospech dieťaťa.Co spraviť dá sa spraviť medzi nami zmluva, aby som sa nemusela vydať a pritom dediť a aj naopak, ak by sa mne niečo stalo....
Ty by si nededila keďže nie ste manželia ale delilo by dieťa,
po tebe dedi len dieta a po nom tiez len dieta. Ty v ziadnom pripade nededis po nom. Vsetko co dieta zdedi a ty budes chciet s tym nakladat schvaluje sud. Dieta je neopomenutelny dedic, takze ziadna zmluva ti nepomoze. Jedine, ze by ste si casti nehnutelnosti darovali, tak by si mala nieco ty nieco dieta alebo muz a dieta.
Tvoj muž je vážne chorý, či prečo tieto úvahy?
Zavet...obojstranny...podpisany u notara...ale samozrejme dieta vynechať nemôžete...polovica dieta a polovica parner/partnerka... nevyznam sa uplne ale ako mohol partner stavat dom na cudzom pozemku - kedze nie ste manzelia? To cez urady preslo?
@lublub žiadna polovica a polovica. ak sa nevezmú, po mužovi dedia iba deti, v tomto prípade teda jedno (asi), ak nemá z predchádzajúceho vzťahu. ak má z predchádzajúceho vzťahu, tak dedia rovným dielom všetky jeho deti.
autorka: muž ti môže ešte časť domu alebo dom celý podarovať. čiže ak chceš, aby bola napríklad 1/2 domu oficiálne tvoja, môže ti ju podarovať darovacou zmluvou. takto nadobudneš polovičné právo k nehnuteľnosti aj napriek tomu, že nie ste manželia. to je jediná možnosť. alebo "fiktívne" odkúpiť polovicu, ale to je asi horšia možnosť. darovacou zmluvou ideálne. ak sa teda nechcete vziať. potom, ak by sa mu niečo stalo, tak 1/2 domu vlastníš ty a 1/2 domu vaše dieťa (ak má muž iba jedno, pozor na to, ak má aj z predchádzajúceho vzťahu deti, tak sa to opäť dedí rovným dielom medzi všetky tie deti). ideálny by bol sobáš, tam automaticky dedíš polovicu jeho majetku.
Zvláštne úvahy, ale treba ešte objasniť jednu vec.
Co presne je na liste vlastníctva k domu? Ak je dom jeho, zrejme je vynaty z parcely a pozemok pod domom je jeho?
Ako mohol on stavať na tvojom pozemku nerozumiem úplne...tam musí byť nejaká ťarcha alebo co...
A teda - kým nie ste manželia, dedí vaše dieťa. Aj po ňom aj po tebe. Vy po sebe nededite.
Jednoducho povedané...keď tvoj partner umrie, dom zdedil dieťa, keď dieťa naseries, v 18tke da vymeniť Zámky a ostaneš s holým zadkom na tom tvojom dvorceku okolo domu.
Odporúčam dobre sa na tie listy vlastníctva pozrieť a pripadne napísať dom pripadne aj pozemok 50:50 na teba a partnera.
Alebo sa vziať a potom dedí pol dieťa a pol manzel/manželka.
@panelacikova tiez som jej to odporucila vyssie
@makova333 áno, prepáč, nečítala som, len mi napadlo, že ešte dopíšem možnosť 🙂
Ak je pozemok celý Tvoj a dom celý mužov, nechcete si navzájom darovať polovice? Obaja potom budete vlastniť polovicu celej nehnuteľnosti (dom + pozemok). Síce to nič nemení na tom, že po každom z vás dedí len dieťa, ale aspoň nikto nezostane bez akéhokoľvek podielu.
@panelacikova podla mna tiez jedina moznost, ak sa nechcu vziat.
@lublub musela som súhlasiť s tým, že môže stavať na mojom pozemku.Nie, na šťastie nie je chorý bola to úvaha....
@ckatka áno o tomto bola včera reč, že sa môže stať, že v 18 r dieťaťa nastane taká situácia, keby sa nahodou niečo stalo.Na LV domu je muž.Dakujem, takže najlepšie by bolo darovať si navzájom svoje polovice.
@panelacikova trocha tomu nerozumiem sorry nevyznám sa v týchto veciach, ak by som sa vydala ako to môže byť aj moje, keď dom nadobudol pred manželstvom?
Na LV domu je muž na LV pozemku ja.
Ak by ste boli manželia dediš polovicu ty polovicu dieťa keď nám pred troma rokmi zomrel otec tak sme s bratom a mojou mamou dedili všetko po otcovi rovným dielom
Keď sa vydáš a muž niečo nadobudol pred manželstvom, zostáva to celé v jeho vlastníctve. Keby ste sa náhodou rozviedli, nemáš na to nárok. Ale ak sa nerozvediete a manžel zomrie, Ty, ako jeho manželka, po ňom dedíš jeho majetok. Rovnako, ako dedíš napríklad po rodičoch ich majetok, ktorý Ti predtým tiež nepatril. Keď máte dieťa a boli by ste manželia, dedí polovicu dieťa, polovicu Ty. Ak manželia nebudete, dedí všetko dieťa.
@h2 chápem...mňa zneistila vec, že ak by sa o xy rokov niečo stalo dieťa zdedí cely dom.Je to trocha neistota nikto nevie čo sa raz môže stať.A budem podnajomnik.dakujem za rady

dedí vaše dieťa.