Kúpa nehnuteľnosti cez realitku

verizienka
26. jún 2020

Ahojte žienky, kupujeme byt cez realitku, časť financujeme hypo a časť z vlastných úspor. Realitka chce uhradiť čiastku čo nejde cez hypo v hotovosti pri podpise kúpnej zmluvy. Je to podľa vás v pohode? Uhrádzali ste tiež v hotovosti? Nech vieme na co si dať pozor. Ďakujem 😊

juliet86
26. jún 2020

nie. cez vinkulovany vklad u notara

patka06
26. jún 2020

v hotovosti nie ...jedine prevodom na účet

zuzanaete
26. jún 2020

V hotovosti by som nezaplatila. Bud bankovy prevod alebo vklad u notara.

amienne
26. jún 2020

V hotovosti by som taketo veci urcite neriesila ako pise @zuzanaete notar alebo prevod, ci vinkulacia. Ja by som ale v prvom rade neriesila predaj ani kupu cez RK. Mala som skusenost s 5timi a teda vzdy cele zle, neprofesionalita a pod. Urcite su aj vynimky ale ja som ziadnu pridanu hodnotu nevidela a navyse som vsetky zmluvy aj tak musela davat na upravu pravnikom alebo ich opravovat sama. Zaco pytali provizie dodnes nechapem.

lienka.7
26. jún 2020

@verizienka ano, my sme uhradzali. Ale potom sme to mali priamo v zmluve. Ze taka a taka cast ide cez hypo a zvysok v hotovosti.

lili2015
26. jún 2020

@verizienka Áno, 2x som kupovala nehnuteľnosť. 1x to bolo asi 3000 eur v hotovosti realitke, to bola provízia realitky a druhý krát cez účet 5000 eur. Teraz som predávala nehnuteľnosť, mimo realitnej kancelárie, kupujúci mi chcel zaplatiť až po podpise kúpnej zmluvy, čo som odmietla, preto sme sa dohodli, že to pôjde na vinkulovaný účet - bola to dosť veľká suma. Nakoniec mu spravila škrt banka, peniaze čo.platil mimo hypotéky museli byť zaplatené dopredu, preto mi ich poslal na účet, nejak sa.to nedalo cez vinkulovaný účet, že.mi ich uvoľnia po zápise do katastra. Hlavne si overte realitku, či je spoľahlivá.

lauren8m
27. jún 2020

@verizienka, o aku velku sumu ide? Lebo podla financnej spravy medzi dvoma fyz. osobami to nemoze byt vyssia suma ako 15k, ak je to pravnicka osoba tak 5k

verizienka
autor
27. jún 2020

@amienne tiež by sme to najradšej riešili bez RK, ale konečne sme po dlhej dobe našli dobrý byt za rozumnú cenu, tak sme sa rozhodli ísť do toho. Vraj im zmluvy spracúva pred podpisom právnik, tak dúfam, že to bude ok.

verizienka
autor
27. jún 2020

@lauren8m nepresiahne to 15000. Potrebujeme doplatiť okolo 9000, zvyšok ide cez hypotéku.

verizienka
autor
27. jún 2020

@lienka.7 a uhrádzali ste tu hotovosť pri podpise zmluvy? Tiež by sme to tak mali mať v zmluve zakotvené, len som chcela vedieť, či je to pre nás dostatočná ochrana v prípade, že sa niečo na ich strane pokazí, ci by sme sa vôbec dostali ku tým peniazom naspäť.

aduskatt
27. jún 2020

@verizienka už som niekolko zmlúv pre klientov po realitkách a ich právnikoch musela opravovať, kým som to dala banke k čerpaniu hypotéky, takže odporúčam skontrolovať.

verizienka
autor
27. jún 2020

@aduskatt môžem sa opýtať, ake to boli chyby? Aby som si na to dala pozor.

luccija
27. jún 2020

@verizienka každú zmluvu aj od realitky si daj skontrolovať právnikovi

simca06022011
27. jún 2020

My sme uhradzali Iba rezervačnu sumu v hotovosti (a bol to podla všetkého aj poplatok realitke). V zmluve boli všetky sumy spomenuté aj sposob platby. Pri druhej nehnuteľnosti sme spravili vklad na účet predavajucemu na základe dohody o budúcej zmluve (ak si dobre pamätám, tak sa to volalo) . ..a zvyšok už riesila banka. Ostatne platby sme vybavili v den prepisu, veľmi rýchlo a v pohode to išlo a vždy to zorganizovala banka😁 nestresuj té sa a opýtajte sa. Ony majú veľký záujem na tom aby všetko ok dopadlo, aj zmluvy nám. Skontrolovali.. Co sa chýb u nás týka - dala by som si pozor na upravenie skrytých vád nehnuteľnosti... Lebo mi v zmluve mame ze kupujuci je oboznameny so stavom nehnuteľnosti +kupuje je ju ako stoji/leží - niečo takéto. A mohli sme si pískať alebo riešiť súdy, keď sa začali vady prejavovať hneď...

aduskatt
27. jún 2020

@verizienka nezapísané všetky parcely, v inej zasa úplné iné číslo LV ako sa kupovala nehnuteľnosť, v niektorých zasa chýbalo zmluvne podchytená možnosť odstúpiť od zmluvy pre klienta, ak by realitka alebo predávajúci robili problémy, v inej úplne iné trvalé bydlisko ako bolo v dokladoch - dokonca aj krajina bola zle uvedená...proste treba dávať pozor na všetko, aj keĎ uznávam, že väčšina tých zmlúv bola v poriadku.-)

verizienka
autor
27. jún 2020

@aduskatt ďakujem krásne.

verizienka
autor
27. jún 2020

@simca06022011 ďakujem, toto ma nenapadlo, tiež to tak máme tam napísané

simca06022011
27. jún 2020

@verizienka no tak sa treba poradiť s právnikom ako na to🙂 keby išlo o banalnosti, to nik nerieši.. Ale u nás sa ukázalo zle tesnenie a tiekla nám voda v stene, zle izolácie, prišla som na to ze nedali na novostavbe dole fólie z parapetov a komplet ich musím vymeniť, lebo vyzerajú otrasne, balkóny boli urobené tak, že bývame 4roky, ale už šetríme na novú fasádu a topka bola elektrika, ešte aj ta je urobená nie celkom ok, čiže v podstate ani dokumentácia k stavbe nie je presná... . To sú také veci, co si človek nevšimne pri obhliadke.

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
deedol
27. jún 2020

@verizienka realitka je pravnicka osoba, takze 9000 v hotovosti by asi nemala prijat. (vychadzam z infa z financnej spravy, co sem niekto hodil)
tiez by som to riesila aspon prevodom, ked uz nie inak (vinkulacia a pod.)

zuzanaete
27. jún 2020

@deedol Predpokladam, ze zaloha sa neplati priamo realitke, ale predavajucemu, co bude najskor fyzicka osoba.

deedol
27. jún 2020

@zuzanaete no neviem, vacsinou sa zo zalohy plati aj realitka. ale hej, 9000 cisto pre realitku by bolo asi trocha prehnane 🙂

patka06
27. jún 2020

@zuzanaete záloha je väčšinou výška provízie realitky a jej sa aj platí ...ale nie v hotovosti ...ale prevodom alebo vkladom na účet

zuzanaete
27. jún 2020

@patka06 Len tu nejde o zalohu, ale o platenie casti ceny, ktora sa bude platit v hotovosti. Ide o 9tis, takze to urcite nie je iba pre realitku.