icon

Kúpa pozemku počas manželstva

6. sep 2023

Ahojte, rodičia mi chcú dať peniaze na kúpu jedného menšieho pozemku, ide o sumu 22000 eur. Som momentálne vydatá, ale je možné, že sa v budúcnosti s manželom rozvediem, lebo nám to nefunguje, velmi sme sa odcudzili a niekedy je to s nim velmi ťažke. Ak kúpim teraz pozemok počas manželstva, bude patrit aj jemu? Nechcem mať potom s tým zbytočne starosti. Aký postup by bol najlepší, aby patril iba mne? Majitelia chcú ísť na prepisy ku notarovi do konca septembra najneskôr. Ďakujem za rady.

chodec15
•
Odpoveď bola odstránená
•
sirka9
•
6. sep 2023

Áno, pokiaľ ho kúpiš počas manželstva, bude patriť aj jemu. Nech ho kúpia rodicia a darujú ti ho. Dar a dedičstvo nespadaju do BSM

simsalabim
•
6. sep 2023

Ak manzel suhlasi, da sa este u notara pozemok vynat pred kupou z BSM. Ja tak mam kupeny pozemok. Dar sa da totiz napadnut (napr surodencom).

hipuska
•
6. sep 2023

Mozu ti darovať aj peniaze. Píšem preto, ak by hodnota pozemku bola vyššia ako tých 22.000. Zas, ak by si bola na mieste muža, investovala by si dom a stavala na pozemku ktorý ti nepatrí?

draik
•
6. sep 2023

Ak na kúpu použijete len peniaze z daru resp. iné vaše výlučne prostriedky, pozemok bude iba Váš, hoci ho kúpite za trvania manželstva.

aurelia2000
•
6. sep 2023

@draik A ako to prosím preukáže v budúcnosti?

draik
•
6. sep 2023

@aurelia2000
Výpismi z účtu a prípadne aj darovacou zmluvou.

hipuska
•
6. sep 2023

@draik ale tie peniaze musia byť na účte pred manželstvom. U nás bol problém s dokazovaním, že tie peniaze boli použité presne na kúpu. Darovacia zmluva je istota

draik
•
6. sep 2023

@hipuska
Samozrejme.....že nemusia. Dary nespadajú do BSM.

hipuska
•
7. sep 2023

@draik myslela som to v prípade, ak by tie peniaze darované neboli. U nás bol problém to dokázať