icon

Má študent brigádnik nárok na PN?

mirkasmile
21. feb 2022

Ahojte 🙂 otázka skrz kamaráta.
Hľadám a pozerám aj ja, ale nie som si istá, či je nárok na PN aj keď je to dohoda o brigádnickej práci, alebo čisto len dohoda o pracovnej činnosti.
Kamarát ochorel, paragrafy sa mu vraj neuznajú, preto by chcel vedieť, či nárok má, alebo nie.
Šéf ho tlačí do práce, a má chrípku, robí ako čašník, nerád by v takom stave šiel do práce.
Ak by nemal nárok, tak dá výpoveď.
Ďakujem za odpovede 🙏

ivkazba
21. feb 2022

@mirkasmile ak ide o dohodu o výkone brigádnickej práci študenta, nárok nemá, nakoľko za neho nie sú platené odvody. Ak má dohodu, kde sú za neho hradené aj odvody, tak nárok má. Ak je študent denného štúdia, tak pôjde zrejme o brigádnicku prácu.

mirkasmile
autor
21. feb 2022

@ivkazba áno, denne štúdium. Tak v tom prípade dá výpoveď, lebo ma horúčku, sople, tak mi volal a pýtal, no nevedela som. A vraj šéf mu povedal,že to nič nie je,že je chlap a zvládne to 😀

andrejkap123
21. feb 2022

Ja viem tak zenziadny dohodar nema narok na pn

ivkazba
21. feb 2022

@andrejkap123 pri dohodách ak sú platené odvody vrátane nemocenského, tak je nárok na PN. Nemajú platené odvody študenti.

ivkazba
21. feb 2022

@mirkasmile super obsluhovať s horúčkou a soplom. No comment. Nech mu povie, že nie, že bude doma ležať. Možno si to šéf rozmyslí, keď uvidí, že chlapec je asertívny. Lebo zase ľudí, ktorí chcú robiť túto prácu nie je zástup.

nafka0483
21. feb 2022

@mirkasmile Ale aby bolo jasne - v takom stave mu lekar PNku samozrejme vystavi a v praci ju musia akceptovat. Akurat ze nedostane nemocenske.

janinah
21. feb 2022

v mojom okolí zúri covid ako nikdy...že pozdravujem pána šéfa....nech sa mladý nedá,chorý človek má byť doma v posteli

lopka1313
21. feb 2022

To je co za vola sefa... Teraz, ked je korona a niekto ma horucky ho predsalen volat do prace. A este do takej, kde je v kontakte so zakaznikmi aj kolegami a keby mu nakazil celu smenu, tak moze rovno zavriet podnik... Niektori ludia su asi dost mimo.

Inak pokial viem, tak brigadnik nema narok na nic take.