icon

Majú deti z prvého manželstva nárok na náš byt?

emchuana
28. jan 2022

Viete mi poradiť? S manželom chceme kúpiť byt mame 2 deti, ale keby náhodou sa mu niečo stalo on má ešte 2 deti z prvého manželstva? Musím ich potom vyplácať z našej nehnuteľnosti? Ďakujem

huginko
28. jan 2022

@emchuana ja tomuto fakt nerozumiem....!!! Beriete si muža s deťmi a potom rozmýšľate týmto spôsobom. Ak je byt aj mužov, prečo by jeho deti dediť nemali? Ci sa Vám to páči alebo nie, mužove deti sú rovnako tie vaše ako aj tie z prvého vzťahu..

zojazoja
28. jan 2022

@pribinak ale ved ano. Ale zdedit mozu decka len majetok. Ked nebude mat majetok, tak dedicne konanie prebehne ale s nulovym vysledkom laicky povedane. Nezdedia nic.

sasa1310
28. jan 2022

@acrobaleno no áno. Ale nie je to také jednoduché a už vôbec nie kvôli tomu, že už niečo dostali. To nie je tento prípad

pribinak
28. jan 2022

@zojazoja to mi je jasne, ale normálny otec by mal konať morálne

zojazoja
28. jan 2022

@pribinak kazdy otec, clovek, ma pravo si so svojim majetkom nakladat ako chce v ramci zakona. Ak si otec povie, ze za svojho zivota vsetok svoj majetok daruje utecencom z Afganistanu, tak ho daruje. Z morálneho hladiska nech si kazdy spytuje svedomie sam...

pribinak
28. jan 2022

@zojazoja iste že má, ale ak si si nevšimla, tuto diskusiu založila “macocha” a nie otec. Čiže kľud, otec ani nemusí vedieť, že jeho druha polovička rozmysla ako obísť jeho potomkov z 1. vzťahu/manželstva
Takze kľud

zojazoja
28. jan 2022

@pribinak ja viem, reagujem na teba..odpovedam tebe co si pisala, ze normalny otec atd atd.. Na toto som reagovala..

pribinak
28. jan 2022

@zojazoja Ešte raz, normálny otec bude konať morálne

zalka
28. jan 2022

@haley7897 chcela by som reagovať na to čo si písala ... citujem ťa ......." zvláštne zmýšľanie. Neviem si predstaviť, že by môj muž zvažoval ako prakticky vydedit moje deti z predchádzajúceho vzťahu. 🤔
Ako sa dá ísť do vzťahu, manželstva bez toho aby PLNE človek neakceptoval aj partnerove deti..? "

Ak máš ty deti z predošlého vzťahu, a máš aj deti z nového vzťahu. A tvojmu mužovi sa niečo stane, tak dedíš len ty a vaše spoločné deti.
Tvoje deti z predošlého vzťahu po otčimovi nededia.

To len na vyjasnenie, lebo tak som pochopila tvoju správu.

zojazoja
28. jan 2022

@pribinak majetky su velmi ťažká vec.. Aj "normalni" otcovia, ludia, normalne rodiny sa vedia na majetkoch neskutocne povadit....to ze by sa on ako normalny otec rozhodol pocas zivota, ze novy buduci byt nechce po smrti delit detom z prveho manzelstva.. Hold.. Ma na to právo..

pribinak
28. jan 2022

@zojazoja nech urobí ako chce, jeho svedomie

haley7897
28. jan 2022

@zalka ale tu je situácia položená opačne a síce, že by sa niečo stalo mne a môj muž by chcel aby dedili len naše biologicky spoločne deti a chcel z delenia majetku vynechať moje deti z predchádzajúceho vzťahu. Choré.

zalka
28. jan 2022

@haley7897 ale z toho ako si to napísala, sa to tak vyrozumieť nedalo ako tvoje doplnenie.

mariska1989
28. jan 2022

Porozprávať sa o tom s manželom ak aj on tak rozmýšľa ako ty nebude problém že by sa byť prepísal rovno na vaše deti a vy doživotné právo alebo na teba ...
Pre niektoré z vás to príde možno divné ale niečo podobné je u mňa mám nevlastného otca ktorý bol s nami keď som mala rok a pol a on má dve dcéry . Svojej ex nechal byť de bývala s deťmi .a aj keď naši kúpili chalupu tak je tam písaná majiteľ moja mama, ani chalupu nechcel prepísať polovičku na seba z toho dôvodu že im nechal dosť a keď sa niečo stane aby nehrabali .
Teraz je otec chorý a čakáme na....... A viete čo ? Čakám ako budú napádať to že môj otec teda ich otec financoval moju mamu nás , naše bývanie a všetko to ale oni si musia počkať kým ich mama zomrie aby mohli mať takze sa pomalí pripravujem že vtedy budú poznať de aj ich otec býval atď

haley7897
28. jan 2022

@zalka hmm, všetci ostatný pointu vyrozumeli...

zalka
28. jan 2022

@haley7897 no ked myslíš...

sasa1310
28. jan 2022

@mariska1989 ak všetko vlastní tvoja mama, tak po tvojej mame nebudú mať nič. Nemusia vôbec čakať pokým tvoja mama zomrie. Ich otec zomrie, tak budú dediť jedine oni to, čo mu ostalo. Nič viac

haley7897
28. jan 2022

@zalka jej muž je strana s deťmi z predchádzajúceho vzťahu a seba som vložila v komente do jeho situácie ako matku s deťmi z predchádzajúceho vzťahu. Co je na tom matuce?

zojazoja
28. jan 2022

@mariska1989 ja chapem.. Vzdy je lepsie urobit 2,3 kroky dopredu radsej. Ale normalne. Tak, aby nikto nestradal a kazda strana bola uspokojena... Aj ked niektori by chceli stale viac a viac a viac

mariska1989
28. jan 2022

@sasa1310 myslela som ich mamu nie moju .ale oni sú svine oni budú riešiť všetko nábytok auto atď

mariska1989
28. jan 2022

@zojazoja presne ten prípad je jedna z jeho dcér .ale oni majú nechal im byť 4 izbový a plus chalúpu takú sezónu ale .sú ľudia ktorý by brali všetko aj oblečenie z mŕtveho by vyzliekli

calin
28. jan 2022

Mnohé si tu asi neuvedomujú, ze ak nehnuteľnosť budú cca 20rokov splácať - mužovi sa niečo stane...žena skratka ostane bez nehnutelnosti ( pretoze nehnuteľnosť za ten čas ešte získa vacsiu hodnotu ).. cize splatiť neni len tak - ze daj...a to uz môže byť autorka v dôchodkovom veku. Faktom ostáva, či sa o tie 2 postaral do takej miery, že majú svoju nehnuteľnosť.

mariska1989
28. jan 2022

@calin to akože sa majú rodičia postarať o to aby každé dieťa malo nehnuteľnosť ??? .neviem či sa čo zmenilo ale je úplne iná doma ako kedysi , kedysi rodičia stavali svojim deťom domy , brali nenávratne pôžičky .teraz sa každé dieťa musí postaviť samo na nohy byť banka ,dedičstvo, nájom , pomalí z výplaty. Autorka ináč píše o tom že už vyplatený sú

tehulka2011
28. jan 2022

@haley7897 tak to napr spravil Gott, starsie dcery vyplatil jednorazovo a museli podpisat ze sa vzdavaju naroku na dedicstvo

luna379
28. jan 2022

Podľa zákona má na 50% majetku nárok zákonná manželka a ostatných 50% si delia deti, čiže ak má 2 deti z prvého manželstva ty s tvojimi deťmi by ste dedili 75% a jeho dve deti z prvého manželstva 25% a ty sa s tým zmier. Ak si si zobrala už muža z dvomi deťmi tak si s tým mala rátať .

calin
28. jan 2022

@mariska1989 kde píšem, že každé dieťa má mať svoju nehnuteľnosť? Ze majú kde bývať...myslim, ze zodpovedný je - kedze aj o tuto rodinu sa postarať chce. A ano - v prvom rade o tu zenu, kedze splácať ten byt budú spolu a aj ich deti vyletia z hniezda.

zalka
28. jan 2022

@luna379 doštuduj si zákony a netvrd niečo čo nie je pravda ...

mariska1989
28. jan 2022

@calin napísala si toto " Faktom ostáva, či sa o tie 2 postaral do takej miery, že majú svoju nehnuteľnosť. "
Mne z toho vyplýva že asi každý má sa postarať aby deti mali svoju nehnuteľnosť ..nič v zlom som s tým nemyslela . A ich už vyplatil to písala predchádzajúcej stránke že tie dve sú dospelé a vyplatené z nehnuteľnosti čo mal on .

kittykat22
28. jan 2022

Ale aj napriek tomu, ze ich vyplatil, tak su stale jeho deti 😀 Ale mozu spravit co som spravila ja. Napisala som oficialny papier, ze sa vzdavam podielu svojho dedicstva v prospech svojej nevlastnej sestry 🙃🙃 A ked pride na dedenie, tak podpisem, ze nic nechcem 😀 Sestra sice teraz dosiahla plnoletosti ale mama ma uz po 60.ke a ako je tam, vsade ju vozi a asi sa o nu aj postara, tak jej vsetky majetky co ostanu - a nebude toho malo - si ponecha sestra.

emchuana
autor
29. jan 2022

@pribinak pýtala som sa na názor nie aby ste má urážali žiadna macocha totiž nie som.