icon

Majú deti z prvého manželstva nárok na náš byt?

emchuana
28. jan 2022

Viete mi poradiť? S manželom chceme kúpiť byt mame 2 deti, ale keby náhodou sa mu niečo stalo on má ešte 2 deti z prvého manželstva? Musím ich potom vyplácať z našej nehnuteľnosti? Ďakujem

Strana
z5
zalka
28. jan 2022

@emchuana áno , po manželovi budeš dediť ty a vaše 2 deti a jeho 2 deti.
Tj. každé jeho dieťa bude mať nárok na 1/10tinu majetku.
Ty budeš mať nárok na 6/10 majetku ( 5/10 tvoje a 1/10 zdedené po mužovi )

deti95060810
28. jan 2022

áno

emchuana
autor
28. jan 2022

@zalka och …neviem ako to teraz riešiť 🤦‍♀️

zojazoja
28. jan 2022

@emchuana a co chces riesit. Deti dedia zo zakona.. Zakon nezmeníš. Jedine asi byt prepisat na niekoho ineho, aby nebol manzelov. Mozno na vase spolocne deti a vy si tam date dozivotne pravo uzivania. Ale to neurobite asi.. Neviem..

zalka
28. jan 2022

@emchuana zúžené BSM, byt len na tvoje meno napr. len ak nemáte hotovosť, tak hypo asi sama nedostaneš.

sasa1310
28. jan 2022

@emchuana samozrejme, sú to manželoví neopomenuteľní dediči. A prečo by si to mala riešiť? Bude to tak ako to má byť. Chvalabohu na toto zákon myslel

panelacikova
28. jan 2022

@emchuana porozprávať sa s mužom, či by súhlasil, že ty budeš vlastníčkou z 3/4 a on z 1/4. ak by s týmto súhlasil, v prípade, žeby umrel skôr, budeš vyplácať už len časť z tej 1/4... no ale ak súhlasiť nebude... neviem. teraz ako bývate?
@zalka to je super riešenie, ale nepoznám v súčasnosti jediného chlapa, ktorý by bol toto ochotný urobiť.

es2021
28. jan 2022

@emchuana mozno by si muz mohol dat poistku na teba, z ktorej by si ich vedela vyplatit. Ja som napr mala taku na byt (na celu hodnotu bytu a napisanu na priatela)

zalka
28. jan 2022

@panelacikova no ak ide o podnikateľa tak taký každý. kukni na nášho ministra financii , tiež nič nevlastní ale vlastní pavlínka.
🙂

panelacikova
28. jan 2022

@zalka no to sú už iné levely 😀

1gabriela13
28. jan 2022

@emchuana napísať byt na tvoje meno. Ale s tým zrejme manžel nebude súhlasiť.

haley7897
28. jan 2022

@emchuana zvláštne zmýšľanie. Neviem si predstaviť, že by môj muž zvažoval ako prakticky vydedit moje deti z predchádzajúceho vzťahu. 🤔
Ako sa dá ísť do vzťahu, manželstva bez toho aby PLNE človek neakceptoval aj partnerove deti..?

acrobaleno
28. jan 2022

A on vie, ze chces obist jeho deti z prveho manzelstva? Ci iba ty si akcna?

sasa1310
28. jan 2022

@1gabriela13 to neviem či sa dá, keď sú zobratí bez zúženého alebo zrušeného BSM

bimbambim
28. jan 2022

Byt nápis na svojich rodičov nech potom nápisu že keď sa im dačo stane nech dedia tvoje deti

sasa1310
28. jan 2022

@bimbambim 😨 preboha

pribinak
28. jan 2022

@zojazoja aj keby to prepísal, nemôže len tak vydedit svoje deti

emchuana
autor
28. jan 2022

@sasa1310 my sme deti jeho vyplatili z jeho starej nehnuteľnosti preto sa pýtam nechcem nikoho vydedil.

emchuana
autor
28. jan 2022

@acrobaleno nechcem nikoho obísť deti sú už vyplatené z jeho nehnuteľnosti starej.

emchuana
autor
28. jan 2022

@pribinak nikoho nechcem vydedil deti sú vyplatené. Sú dospelý a my mame neplnoleté deti.

sasa1310
28. jan 2022

@emchuana to je jedno, že sú vyplatené. Oni majú nárok na svoj podiel zo všetkého jeho majetku, ktorý nadobudne do svojej smrti a ktorý on bude vlastniť do svojej smrti. A je jedno či boli vyplatené alebo nie.

emchuana
autor
28. jan 2022

@haley7897 nechcem nikoho vydedil ešte raz deti sú už na poriadku sú dospelé a vyplatene.

zojazoja
28. jan 2022

@pribinak nevydedi.. Akorat.. Deti dedia majetok a ked nebude mat majetok (v tomto prípade byt) tak co zdedia?

acrobaleno
28. jan 2022

@emchuana A co ked mas neplnolete deti. Deti dedia z majetku rodica tzn aj taky co nadobudol neskor.

haley7897
28. jan 2022

@sasa1310 som rada, že niesom jediná komu príde zvláštne "vyplatiť" vlastné deti. 🤯

zojazoja
28. jan 2022

@emchuana to je jedno ci su dospele alebo neplnolete. Dedenie ma svoje zakonne postupy.. Po rodičoch dedia deti s manzelkou ako prve...

pribinak
28. jan 2022

@emchuana vyplatené? Však otec stále žije. Stále môže nadobúdať majetok, hnuteľný i nehnuteľný.

sasa1310
28. jan 2022

@zojazoja presne tak. Ešte to upresním. Aj keby závet napísal, nesmie ani jedno z svojich detí opomenúť. Jedine koho môže vydediť a opomenuť v závete je manželka

pribinak
28. jan 2022

@zojazoja neviem, ale nedá sa len tak obísť dediča.

acrobaleno
28. jan 2022

@sasa1310 moze vydedit dieta, ale to su uz veci zo zakona. Ale tam nespada ze “deti su vyplatene”.

Strana
z5