icon

Majú exekútori právo kontaktovať rodinu dlžníka?

22. jan 2025

Dobrý deň prosim Vas, môj biologicky otec je bezdomovec, kedysi dávno som mu vybavovala osobný bankrot hádam aj 15 rokov dozadu, rodicia sú rozvedený 30 rokov, a dnes mi vyvolávala nejaká ženská a aj moju mamu hľadala v práci ze otec ma dalsiu exekúciu 2500 eur...prosím Vás ja si myslím že my s tým nič nemáme, prečo nás otravujú, majú na to právo takto nás obťažovať? tych vyse 15 rokov nie som s nim v kontakte odkedy sme ten bankrot riesili, iba ked ho nahodou niekde stretnem v meste, ze ho zahliadnem. Dakujem za každú radu.

janka_266
22. jan 2025

a čo od Vás chceli? jeho adresu? alebo aby ste to zaplatili? adresa sa zvykne zisťovať cez príbuzných

jamimo
22. jan 2025

možno vás kontaktovali, lebo našli v databáze poslednú jeho uvedenú adresu tú vašu, kde kedysi pravdepodobne býval, alebo uviedol... v tvojom prípade je možné, že otec sa zadĺžil v dobe keď mal u vás trvalý pobyt, nespláca, tak kontaktujú vás, bežná prax. Mali ste riadne komunikovať a zistiť čo vlastne chcú a z akého titulu...

autor
22. jan 2025

neviem co, len ze boli osobne na pracovisku kde robi mama ale ona je dlhodobo hospitalizovana v nemocnici lebo je chorá...a ja nemôžem mať v práci pri sebe mobil cize zmeskane hovory...a pisala mi to mamina kolegyňa ze ju hľadali ze on ma exekuciu...trvalú adresu mal inú ako sa uz bankrot vybavoval pred 15 rokmi...ja sa radšej zabijem ak by som mala okolo neho zas nieco riešiť...kvôli nemu mam celoživotné psychické problémy, 30 rokov v prdeli, nervy stresy zniceny zivot alkohol dlhy.... ...aj mama je chora skrz neho co si vytrpela... bol ako taky klud tych 15 rokov hoc nie uplne ale nechcem vsetko zverejňovať....a zas nemame pokoj, ten budem mat len keď jeden z nás skape...reálne to nedavam zas cosi ....

zojazoja
22. jan 2025

A ako vieš, že ti vyvoláva ženská keď nemôžeš mať pri sebe mobil a máš len zmeškaný hovory? Volala si tam potom späť ci ako?

slavomira236
22. jan 2025

Ved zavolaj na to coslo a povedz ze sa s nim nekontaktuked nevies kde je. Si jeho dcera tak ta kontaktuju ohladom otca.

mojemenonikto
22. jan 2025

Ak ti volá exkútor, polícia, niekto zo súdu alebo nejaký iný takýto štátny orgán tak im vysvetli, že sa s otcom nestretávaš, nežijete v spoločnej domácnosti, nevieš kde je a čo robí a neručíš za jeho konanie ani dlhy. Ak ti volá nejaká vymáhačská firma, tak im povedz to isté a ešte k tomu pridaj, že si neželáš aby zhromažďovali tvoje osobné údaje, že na to nemajú zákonný dôvod a že si želáš aby tvoje údaje vymazali zo svojej databázy. A že keď sa ti ozvú znova, tak ich nahlásiš na polícii. Ak ti predsa len zavolajú znovu, tak to reálne nahlás na polícii ako obťažovanie a tiež na Úrade pre ochranu osobných údajov.
Keď to zhrniem - ak ti volá niekto zo štátneho orgánu, tak majú prístup k tvojim dátam a môžu v rámci nejakého konania žiadať nejaké informácie. To je normálne. Ale keď im vysvetlíš situáciu, tak dajú pokoj. Otravovať ťa môžu najmä kadejaké vymáhačské firmy a tých treba poslať rázne dočerta. Nenechaj sa vystrašiť. Za konanie tvojho otca nie si zodpovedná a nemôžu od teba nič chcieť.

stanulienkat
22. jan 2025

Dávaj si pozor, aby ti nevolala nejaká nebanková organizácia a nechcela od teba podvodne vymamiť nejaké peniaze za jeho dlhy.

findomatej
24. jan 2025

Ahoj, mojej známej tiež takto volali, ale myslím že z nemocnice, že jej otec tam leží a nech si ho príde zobrať 🤷🏼‍♀️
Rodičia dávno rozvedení, nekontaktovali sa XX rokov, nikto nemal záujem presne pre toto, čo ty píšeš a zrazu volajú dcére, aby sa o neho postarala. Skoro dostala infarkt. Asi to nie je tvoj prípad, ale možné je všetko 🤦🏼‍♀️.

lucia11kob
24. jan 2025

Nemá právo vás otravovať pre jeho dlhy!

lentilka
24. jan 2025

@findomatej A ako to nakoniec dopadlo. "Musela" si ho zobrať?

anouschka5
24. jan 2025

Áno reálne skúšajú aj príbuzných, aby získali ibfo o dlžníkovi - siahnuť na tvoj/ váš majetok však nemôžu - nemá to oporu v zákone, hoci niektoré inštitúcie skúšajú vymámiť aspoň niečo

aandrea9
24. jan 2025

@jamimo v akej databáze? V centrálnom registri fyzických osôb ma trvalý pobyt v meste/dedine ak je bezdomovec a staré údaje o predchádzajúcich pobytoch neposkytujú.

findomatej
24. jan 2025

@lentilka nie nemusela, už úplne neviem ako to dopadlo, tuším sa ako-tak pozbieral a nejaký ,,kamarát,, sa k nemu prihlásil a zobral z nemocnice. Ale keď to známa hovorila, tak to bolo strašné. Proste: ,, musíte si ho zobrať,,.
Ožrana, ktorý robil peklo zo života dcére aj žene.
Sama nechápala, ako a kde získali kontakt na ňu.

jamimo
24. jan 2025

@aandrea9 myslela som evidenciu osôb, matriku... možno niekde stará adresa vo finančnej inštitúcii. Napr. Ja som už minimálne 4x písala doporučene, 1. triedou, kam mi majú posielať určité listiny a aj tak to stále posielajú na adresu kde nebývam a nemám trvalý pobyt viac ako 20.rokov 🤷‍♀️
Naša suseda bola rozvedená viac ako 30 rokov (ex alkoholik, bezdomovec, nemal u nej trvalý pobyt...), keď skonal kdesi pod mostom, prišli úradníčky zvoniť k jej dverám ohľadom pohrebu. Zjavne hľadali podľa poslednej adresy, aj keď bola roky neplatná...

aandrea9
24. jan 2025

@jamimo a na príslušnej pošte pôvodného pobytu si si vybavila, aby postu presmerovavali na aktuálnu adresu? Ak si písala niekam na inštitúciu, kde nemajú nejakú slušnú databázu tak si možno tvoj list len založili a jedeme dál🤷‍♀️

jamimo
24. jan 2025

@aandrea9 samozrejme... a o tej evidencii adries si myslím svoje🙄 Dokonca som po odoslaní listu (s odstupom) kontaktovala inštitúciu telefonicky - aby som si to overila. Odpoveď = Áno, jasné, máme to tu... No a o rok zas a opäť na rodnej adrese 😵‍💫

mojemenonikto
24. jan 2025

@findomatej Toto je ale iný prípad. V zákone o rodine je ustanovená vyživovacia povinnosť dospelých detí voči rodičom. Veľmi sa o tom nehovorí, ale keď to rodič potrebuje, deti sú povinné postarať sa o neho. Samozrejme v prípade, že je rodič ožran a X rokov sa nekontaktoval a o deti sa nestaral, tak sa dá dosiahnuť dosiahnuť aby sa táto povinnosť neuplatňovala. Ale to v tej nemocnici nemohli vedieť, zrejme na dcéru získali kontakt cez zdravotnú poisťovňu. A aj tak by sa to celé asi muselo riešiť súdne.
Žiadny zákon však nerobí deti zodpovednými za dlhy svojich rodičov. Teda okrem dedenia. Dlhy sa dajú zdediť. Ale dedičstvo sa dá tiež ľahko pred notárom odmietnuť.

findomatej
25. jan 2025

@mojemenonikto áno, je to úplne iný prípad, aj som to písala. Ďakujem za vysvetlenie. Len som tým chcela napísať, že kontakt si vedia nájsť.