icon

Malé deti a dlhá služobná cesta

martina46
22. sep 2014

mam pravo odmietnut sluzobnu cestu, pokial je dlhsia ako napriklad 5 dni?
mam doma 4 a 6 rocnych drobcov.
v mojom zamestnani ma kolektivnu dovolenku, cize tú si cez rok vyberat nemozem, jedina moznost je neplatene volno, mam este nejake zvysne dovolenkove dni este z cias materskej.
v roku 2016 by som mala cestovat na 3 tyzdne, mladsia bude mat 6, ale toto je horor, so sefom som uz hovorila, je ustretovy v pripade, ze bude za mna nahrada. jedna sa mi o to, ak by sa nieco stalo a nahrada zlyhala, moze ma prinutit ist, alebo je to momentalne osetrene nejakym zakonom? vraj v minulosti boli mamicky oslobodene od sluzobiek tusim do veku 6 rokov dietata, len vraj je to uz zrusene.

katnor
•
22. sep 2014

@martina46 Ahoj

Pracovná cesta

Zamestnávateľ môže zamestnanca vyslať na pracovnú cestu mimo obvodu obce pravidelného pracoviska alebo bydliska zamestnanca na nevyhnutne potrebné obdobie len s jeho súhlasom. To neplatí, ak vyslanie na pracovnú cestu vyplýva priamo z povahy dohodnutého druhu práce alebo miesta výkonu práce alebo ak možnosť vyslania na pracovnú cestu je dohodnutá v pracovnej zmluve. Na pracovnej ceste zamestnanec vykonáva prácu podľa pokynov vedúceho zamestnanca, ktorý ho na pracovnú cestu vyslal.

vyborny link na zakonnik prace: http://zakonnikprace.psbs.sk/

liz_lemon
•
22. sep 2014

v roku 2016?! to ta trapit nemusi, mozno tam ani pracovat uz nebudes

katnor
•
22. sep 2014

to som si nevsimla, ze to tak daleko 🙂 No, tak to ozaj moze byt vsetko inak. Kazdopadne, zamestnavatel ta moze poslat na sluzobnu cestu len s tvojim suhlasom. Aspon zatial 🙂

janickacrazy
•
22. sep 2014

@martina46 V roku 2016 budú mat 6 a 8 rokov, čo zase nie je tak málo, takže si myslím, že tie 3 týždne by bez teba hádam vydržali, ved sa može o ne postarat ocko alebo babičky. Ja som bola na služobke tiež 3 týždne a moj syn mal vtedy 7 rokov a bol u starých rodičov a žiadnu traumu nemal, ved sme si aj telefonovali, prípadne skypovali a ubehlo to ako voda.

m.i.r.i
•
22. sep 2014

@martina46 bez tvojho suhlasu ta na sluzobku nemozu vyslat..samozrejme, ze mozes odmietnut...to nie je o zakonoch, ale o vztahoch so sefom a na vzajomnom porozumeni...
Kazdopadne, ty riesis tieto veci 2 roky dopredu? Nikdy nevies co bude o 2 roky...
Ja ale tiez nevidim problem v tom ist na sluzobku pri 6 a 8 rocnych detoch..ved to su uz velke deti..nehovorim keby slo o babatko...ci to len ja nejako divne vidim?
Ja som chodila na 3-4 dnove sluzobky od synovych 7 mesiacov tak kazde 3 mesiace...ked mal 3 roky bola som na tyzden...zatial som nastastie nemusela ist na dlhsie, ale po prve ak by to odo mna chceli a ja nechcem, tak poviem, ze nie a viem, ze sef to akceptuje..a ak by som to brala tak nevidim problem..syn ma 4 roky..ved ostane s otcom predsa.....a vypomozu dedkovci ak by bolo nevyhnutne...ak nemas doma manzela a ani inu pomoc, tak potom to chapem samozrejme ak sa ti to neda inak zabezpecit, ale to potom je jedno aky maju deti vek...

martina46
autor
•
22. sep 2014

no ono su to uz necele dva roky, ale to je jedno.
mne sa nezda prijatelne cestovat na 3 tyzdne, ani ked ma dieta "uz" 6 rokov.
co sa tyka mojej prace, dufam, ze tam budem pracovat do dochodku.
moja situacia je vsak trosku zlozitejsia, nie je to obycajna sluzobka a myslim, ze spada do toho, co mi citovala
@katnor
"To neplatí, ak vyslanie na pracovnú cestu vyplýva priamo z povahy dohodnutého druhu práce alebo miesta výkonu práce alebo ak možnosť vyslania na pracovnú cestu je dohodnutá v pracovnej zmluve."
musim si vsak zistit, co mam v pracovnej zmluve. som hudobnik a hram v orchestri, cize ak by ma niekto mal za zajazde - cize pracovnej ceste zastupit, musi ho zamestnavatel specialne zaplatit, ak nenajdem nahradu, ktora bude ochotna ist za diety.
a nejedna sa iba o cestu o tie 2 roky, zajazdy som uz riesila aj skor, zatial sa vdaka ustretovosti sefa darilo.

niki101988
•
22. sep 2014

@martina46 Ak máš tak dobrú prácu a chceš zabezpečiť deti musíš niečo obetovať a 6 týždňov ubehne ako voda, MM chodí na služobky od dcérky od jej roka, vtedy strážia babičky a pod. Je to tiež práca kde by chcel byť do dôchodku tak nemá veľmi na výber.
Keď sme spolu začali žiť nevedela som si skôr ja predstaviť čo budem s dcérou sama robiť tie 3-4 týždne, dnes ak 2-3 mesiace nikam nejde tak sa ho pýtame či už bude len doma 😀
Nie je to moja vlastná dcéra a skôr ja som tá, ktorá má problém odísť od nej na viac dní, MM ten to zvláda v pohode, skypujú si, volá, teraz už aj píše smsky nakoľko je druháčka