Malé deti a dlhá služobná cesta

martina46
22. sep 2014

mam pravo odmietnut sluzobnu cestu, pokial je dlhsia ako napriklad 5 dni?
mam doma 4 a 6 rocnych drobcov.
v mojom zamestnani ma kolektivnu dovolenku, cize tú si cez rok vyberat nemozem, jedina moznost je neplatene volno, mam este nejake zvysne dovolenkove dni este z cias materskej.
v roku 2016 by som mala cestovat na 3 tyzdne, mladsia bude mat 6, ale toto je horor, so sefom som uz hovorila, je ustretovy v pripade, ze bude za mna nahrada. jedna sa mi o to, ak by sa nieco stalo a nahrada zlyhala, moze ma prinutit ist, alebo je to momentalne osetrene nejakym zakonom? vraj v minulosti boli mamicky oslobodene od sluzobiek tusim do veku 6 rokov dietata, len vraj je to uz zrusene.

katnor
22. sep 2014

@martina46 Ahoj

Pracovná cesta

Zamestnávateľ môže zamestnanca vyslať na pracovnú cestu mimo obvodu obce pravidelného pracoviska alebo bydliska zamestnanca na nevyhnutne potrebné obdobie len s jeho súhlasom. To neplatí, ak vyslanie na pracovnú cestu vyplýva priamo z povahy dohodnutého druhu práce alebo miesta výkonu práce alebo ak možnosť vyslania na pracovnú cestu je dohodnutá v pracovnej zmluve. Na pracovnej ceste zamestnanec vykonáva prácu podľa pokynov vedúceho zamestnanca, ktorý ho na pracovnú cestu vyslal.

vyborny link na zakonnik prace: http://zakonnikprace.psbs.sk/

liz_lemon
22. sep 2014

v roku 2016?! to ta trapit nemusi, mozno tam ani pracovat uz nebudes

katnor
22. sep 2014

to som si nevsimla, ze to tak daleko 🙂 No, tak to ozaj moze byt vsetko inak. Kazdopadne, zamestnavatel ta moze poslat na sluzobnu cestu len s tvojim suhlasom. Aspon zatial 🙂

janickacrazy
22. sep 2014

@martina46 V roku 2016 budú mat 6 a 8 rokov, čo zase nie je tak málo, takže si myslím, že tie 3 týždne by bez teba hádam vydržali, ved sa može o ne postarat ocko alebo babičky. Ja som bola na služobke tiež 3 týždne a moj syn mal vtedy 7 rokov a bol u starých rodičov a žiadnu traumu nemal, ved sme si aj telefonovali, prípadne skypovali a ubehlo to ako voda.

m.i.r.i
22. sep 2014

@martina46 bez tvojho suhlasu ta na sluzobku nemozu vyslat..samozrejme, ze mozes odmietnut...to nie je o zakonoch, ale o vztahoch so sefom a na vzajomnom porozumeni...
Kazdopadne, ty riesis tieto veci 2 roky dopredu? Nikdy nevies co bude o 2 roky...
Ja ale tiez nevidim problem v tom ist na sluzobku pri 6 a 8 rocnych detoch..ved to su uz velke deti..nehovorim keby slo o babatko...ci to len ja nejako divne vidim?
Ja som chodila na 3-4 dnove sluzobky od synovych 7 mesiacov tak kazde 3 mesiace...ked mal 3 roky bola som na tyzden...zatial som nastastie nemusela ist na dlhsie, ale po prve ak by to odo mna chceli a ja nechcem, tak poviem, ze nie a viem, ze sef to akceptuje..a ak by som to brala tak nevidim problem..syn ma 4 roky..ved ostane s otcom predsa.....a vypomozu dedkovci ak by bolo nevyhnutne...ak nemas doma manzela a ani inu pomoc, tak potom to chapem samozrejme ak sa ti to neda inak zabezpecit, ale to potom je jedno aky maju deti vek...

martina46
autor
22. sep 2014

no ono su to uz necele dva roky, ale to je jedno.
mne sa nezda prijatelne cestovat na 3 tyzdne, ani ked ma dieta "uz" 6 rokov.
co sa tyka mojej prace, dufam, ze tam budem pracovat do dochodku.
moja situacia je vsak trosku zlozitejsia, nie je to obycajna sluzobka a myslim, ze spada do toho, co mi citovala
@katnor
"To neplatí, ak vyslanie na pracovnú cestu vyplýva priamo z povahy dohodnutého druhu práce alebo miesta výkonu práce alebo ak možnosť vyslania na pracovnú cestu je dohodnutá v pracovnej zmluve."
musim si vsak zistit, co mam v pracovnej zmluve. som hudobnik a hram v orchestri, cize ak by ma niekto mal za zajazde - cize pracovnej ceste zastupit, musi ho zamestnavatel specialne zaplatit, ak nenajdem nahradu, ktora bude ochotna ist za diety.
a nejedna sa iba o cestu o tie 2 roky, zajazdy som uz riesila aj skor, zatial sa vdaka ustretovosti sefa darilo.

niki101988
22. sep 2014

@martina46 Ak máš tak dobrú prácu a chceš zabezpečiť deti musíš niečo obetovať a 6 týždňov ubehne ako voda, MM chodí na služobky od dcérky od jej roka, vtedy strážia babičky a pod. Je to tiež práca kde by chcel byť do dôchodku tak nemá veľmi na výber.
Keď sme spolu začali žiť nevedela som si skôr ja predstaviť čo budem s dcérou sama robiť tie 3-4 týždne, dnes ak 2-3 mesiace nikam nejde tak sa ho pýtame či už bude len doma 😀
Nie je to moja vlastná dcéra a skôr ja som tá, ktorá má problém odísť od nej na viac dní, MM ten to zvláda v pohode, skypujú si, volá, teraz už aj píše smsky nakoľko je druháčka